بحران سیاسی سئول زمین بازی ترامپ با شی خواهد بود؟/ آمریکا چه خوابی برای چین دیده است؟
به گزارش خبرگزاری نازک نارنجی، اندیشکده بروکینگز در گفت وگو با جمعی از کارشناسان به طور مفصل به رقابت چین و ایالات متحده در کره جنوبی پرداخته است که در ادامه مشروح آن را می خوانید:
به منظور پاسخ به فرصت های جدید سیاست خارجی و چالش های دیپلماتیک میان سئول، پکن و واشنگتن در پرتو تغییرات در سیاست داخلی و تنش های ژئوپولیتیکی، اندرو یئو از مرکز مطالعات سیاست های آسیایی، دو کارشناس از ایالات متحده و دو کارشناس از کره جنوبی را برای تبادل نظر درباره مسیر اتحاد ایالات متحده و کره جنوبی و روابط کره جنوبی با چین در سال ۲۰۲۵ گرد هم آورد. چهار مشارکت کننده—اوونز جی. آر. ریور، رایان هاس، کیو یون چونگ، و چائه سانگ چون—به دو سؤال خاص پاسخ دادند.
** سؤال اول به بررسی روابط کره جنوبی با ایالات متحده و چین پرداخته و این پرسش را مطرح کرده که آیا شعار «اقتصاد با چین، امنیت با ایالات متحده» همچنان برای کره جنوبی در دوره رقابت فزاینده ایالات متحده و چین کاربرد دارد یا خیر؟
تمام چهار مشارکت کننده معتقدند به دلیل پیچیدگی و یکپارچگی طبیعت اقتصادی و امنیتی، این شعار دیگر امروزه قابل اجرا نیست. به طور خاص، کارشناس چئون اظهار می کند که «استراتژی دوگانه ای» که سئول در دهه ۲۰۱۰ اتخاذ کرده بود، دیگر قابل اعمال نیست. با این حال، مشارکت کنندگان در نحوه پاسخ دهی سئول به فشارهای فزاینده از سوی دولت ترامپ برای هم راستایی با واشنگتن در رقابت ایالات متحده و چین اختلاف نظر دارند، به ویژه اگر رهبری سئول به حزب مخالف دموکراتیک کره (DPK) منتقل شود. در حالی که هاس نسبت به پایداری بلندمدت اتحاد ایالات متحده و کره جنوبی اطمینان بیشتری دارد، کارشناس چونگ و ریور معتقد است در صورتی که حزب دموکراتیک کره بر سر کار بیاید، مسیر دشوارتری در پیش خواهد بود.
سؤال دوم به این موضوع پرداخته که آیا تقویت روابط میان کره شمالی و روسیه درهای جدیدی برای واشنگتن و سئول می گشاید تا بر تصمیمات سیاست خارجی چین در شبه جزیره کره تأثیر بگذارند.
پاسخ ها متنوع تر بودند. به عنوان مثال، چونگ و ریور معتقدند که سئول و واشنگتن می توانند بر چین فشار بیاورند و آن را متقاعد کنند که از کمک به برنامه های تسلیحاتی کره شمالی خودداری کند. چونگ همچنین معتقد است که پکن ممکن است به عنوان واکنش به اتحاد پیونگ یانگ با مسکو، به سمت سئول جذب شود. اما هاس نسبت به توانایی هر بازیگری برای «دور کردن پکن از روابط نزدیکش با کره شمالی و روسیه» بدبین است. او پیشنهاد می کند که به جای تلاش برای شکاف انداختن میان کیم جونگ اون و ولادیمیر پوتین، باید پکن را نزدیک تر به دایره سئول (و توکیو) نگه داشت.
چئون نیز معتقد است که پکن از تشویق گسترش روابط میان کره شمالی و روسیه خودداری خواهد کرد، اما او هم نسبت به هم راستایی دائمی و قطعی در مثلث روسیه-کره شمالی-چین ابراز تردید می کند.”
افزایش رقابت استراتژیک بین ایالات متحده و جمهوری خلق چین (PRC) به دورانی پایان داد که در آن کره جنوبی می توانست از روابط تجاری قوی با چین و اتحاد قوی با ایالات متحده بهره برداری کند. از زمانی که رئیس جمهور نو مو هیون (۲۰۰۸-۲۰۰۳)، که نماد چنین تفکری بود، کره جنوبی را به عنوان «متعادل کننده» منطقه ای معرفی کرد و مدعی شد که کره جنوبی مسیری میان ایالات متحده و چین طی خواهد کرد، شرایط خیلی تغییر کرده است، این دیدگاه در آن زمان به شدت توسط محافظه کاران کره جنوبی مورد انتقاد قرار گرفت و به طور خصوصی توسط مقامات ایالات متحده تمسخر شد. امروزه، این رویکرد حتی از آن زمان هم ساده لوحانه تر و خطرناک تر به نظر می رسد.
منطقه خود را برای یک دوره طولانی از روابط دشوار با چین آماده می کند/رویکرد ترامپ با چین تهاجمی تر از گذشته
امروزه در دنیایی زندگی می کنیم که برخی کشورهای هند و اقیانوس آرام در میانه رقابت فزاینده ایالات متحده و جمهوری خلق چین به طور جدی مواضع خود را مشخص می کنند. تقویت توان هسته ای و متعارف چین، مواضع تهدیدآمیز آن نسبت به تایوان و فیلیپین، ادعاهای گسترش قلمرویش در دریاهای چین شرقی و جنوبی، و تنش ها با ژاپن باعث شده است که کشورهای منطقه به طور فزاینده ای در برابر چین ایستادگی کنند، از جمله تقویت روابط ائتلافی با واشنگتن، افزایش استقرار نیروهای نظامی ایالات متحده و تشکیل شراکت های جدید منطقه ای میان دموکراسی های هم فکر (مانند AUKUS و Quad). به نظر می رسد که منطقه خود را برای یک دوره طولانی از روابط دشوار با چین آماده می کند که حول رقابت شدید ایالات متحده و چین خواهد بود.
انتظار می رود که بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید رویکردی تهاجمی تر نسبت به چین به ویژه در حوزه تجارت به همراه داشته باشد و این منجر به افزایش انتظارات ایالات متحده از هم پیمانان منطقه ای خود، به ویژه کره جنوبی، شود.
فشارهای دولت ترامپ بر سئول ممکن است به شکل درخواست های سنگین تر برای تقسیم بار دفاعی، تغییر مأموریت نیروهای ایالات متحده از کره به چین و تنگه تایوان، کاهش نیروهای ایالات متحده در کره یا ترکیبی از این ها باشد. با مواجهه با رئیس جمهور ایالات متحده که نظرات ضد اتحاد دارد، از کره متنفر است و رویکردی بسیار معاملاتی دارد، کره جنوبی تحت فشار شدیدی برای تطابق با درخواست های ایالات متحده قرار خواهد گرفت. وابستگی مستمر کره جنوبی به ایالات متحده برای امنیت خود، مقاومت در برابر این فشارها را دشوار خواهد کرد.
این وضعیت احتمالاً همچنان برقرار خواهد بود، صرف نظر از نتیجه تصمیم دادگاه قانون اساسی کره در مورد استیضاح یون. اما اگر همان طور که پیش بینی می شود، یون در نهایت با رئیس جمهوری از حزب دموکراتیک کره جایگزین شود، ممکن است دوره ای دشوار در روابط ایالات متحده و جمهوری کره (ROK) آغاز شود. حزب دموکراتیک کره به شدت از سیاست های یون در مورد کره شمالی، چین، روسیه و ژاپن انتقاد کرده است و این موضوع از پیش روابط حزب با مواضع کنونی ایالات متحده را دچار تنش کرده است. از اختلافات مربوط به چین شروع می شود و احتمال بروز مجموعه ای از اختلافات جدی با دولت ترامپ می تواند به بحران در اتحاد منجر شود.
رویکرد سنتی «اقتصاد با چین، امنیت با ایالات متحده»/ جزئی حیاتی در معماری امنیت شبکه ای منطقه
رویکرد سنتی «اقتصاد با چین، امنیت با ایالات متحده» دیگر تحت اداره یئون کارآمد نیست. اگرچه دولت یئون سوک به دنبال جدا شدن کامل از چین نبوده است، اما با اتخاذ استراتژی کاهش ریسک، بر تنوع بخشی در تجارت و سرمایه گذاری تمرکز کرده است و به تلاش های ایالات متحده برای بازسازی زنجیره های تأمین جهانی هم راستا شده است. از زمان استقرار یک سامانه دفاع هوایی ارتفاع بالا (THAAD) ایالات متحده در کره جنوبی در سال ۲۰۱۶، کره جنوبی متوجه شده است که چین مایل است از وابستگی نامتقارن اقتصادی به عنوان ابزاری بهره برداری کند، که به صنایع بزرگ کره جنوبی آسیب رسانده است. در سال ۲۰۲۱، بحران کمبود محلول اوره نیز آشکار ساخت که اقتصاد کره جنوبی در صورت وابستگی زنجیره تأمین مواد اولیه به چین، مستعد اختلالات است.
در حوزه امنیتی، دولت یئون تحت چارچوب گسترده سیاست خارجی خود یک استراتژی هند و اقیانوس آرام منتشر کرده، که هدف آن این است که کره جنوبی به عنوان یک کشور محوری جهانی معرفی شود، اگرچه با حمایت نیمی دلی از حزب مخالف دموکراتیک کره (DPK) مواجه است. این استراتژی بر تعامل فعال با منطقه هند و اقیانوس آرام تأکید دارد و به شکل گیری تعادل قدرتی مطلوب برای کشورهای دموکرات هم فکر کمک می کند. به همین منظور، همکاری سه جانبه میان کره جنوبی، ایالات متحده و ژاپن احیا شده است، که به عنوان جزئی حیاتی در معماری امنیت شبکه ای منطقه خدمت می کند.
حتی انتظار می رود در دولت دوم ترامپ تاکید بر منطقه هند و اقیانوس آرام ادامه یابد، به ویژه زمانی که این دولت بر رقابت با چین تأکید دارد. در این سناریو، معماری امنیت شبکه ای طراحی شده برای تقویت رقابت ایالات متحده و چین، که هر دو همکاری سه جانبه و یکپارچگی قوی صنعت دفاعی را در بر می گیرد، به طور مؤثر به هدف استراتژیک خود خواهد رسید. از این رو، مشارکت سه جانبه میان کره جنوبی، ایالات متحده و ژاپن احتمالاً به عنوان یک عنصر کلیدی برای جلوگیری از رفتارهای کره شمالی که همچنان نگرانی عمده ای برای کره جنوبی است، ادامه خواهد داشت. درست مانند دولت اول ترامپ، احتمال تعلیق تمرینات نظامی ایالات متحده و کره جنوبی به منظور تسهیل مذاکرات بین ایالات متحده و جمهوری دموکراتیک خلق کره (DPRK) وجود دارد، اما همکاری سه جانبه گسترده تر بین کره جنوبی، ایالات متحده و ژاپن می تواند به عنوان یک اهرم برای آغاز گفتگوها با کره شمالی عمل کند.
همکاری میان جمهوری کره، ایالات متحده و ژاپن فراتر از شبه جزیره
با این حال، تحت یک سیاست کاهش بودجه، دولت ترامپ به احتمال زیاد بر تقسیم بار دفاعی با متحدان ایالات متحده و یکپارچگی بیشتر برای دفاع جمعی تأکید خواهد کرد. با توجه به تمرکز دولت بر رقابت ایالات متحده و چین،با تأکید بر انعطاف پذیری استراتژیک در تعهدات امنیتی، احتمال این وجود دارد که همکاری میان جمهوری کره، ایالات متحده و ژاپن فراتر از شبه جزیره کره برود. در این زمینه، انتظار می رود که افکار عمومی داخلی کره جنوبی دچار دوگانگی شود. علاوه بر این، اگر کره جنوبی پس از استیضاح یئون یک انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری برگزار کند، احتمال قوی وجود دارد که سئول توسط حزب دموکراتیک کره پیشرو شود، که به طور سنتی استراتژی سگک زدن را بین ایالات متحده و چین ترجیح می دهد، که می تواند دستاوردهای سیاست خارجی دولت یئون را معکوس کند. با جستجوی گفتگو با کره شمالی و تلاش برای بهبود روابط با کشورهایی مانند روسیه و چین برای این منظور، حزب دموکراتیک کره می تواند تعهد کره جنوبی به وضوح استراتژیک که دولت یئون اعلام کرده را تضعیف کند.
برای دولت ترامپ هرگونه حمایت سئول از پکن یک تهدید امنیتی محسوب می شود/ترامپ به سئول فرصت نخواهد داد
دولت دوم ترامپ انتخاب استراتژیک سئول میان پکن و واشنگتن را بیشتر به چالش خواهد کشید. دولت ترامپ با فشارهای شدیدی سعی در سوق دادن سئول به سمت واشنگتن در راستای جهت گیری استراتژیک خود خواهد کرد، از جمله با تهدید به محدود کردن حمایت های امنیتی و/یا افزایش تنش های تجاری در صورت عدم توجه کره جنوبی به درخواست های واشنگتن. تیم ترامپ احتمالاً شعاری مانند «اقتصاد با چین، امنیت با ایالات متحده» را نپذیرد. برای تیم ترامپ، هرگونه حمایت کره جنوبی از تلاش های چین برای افزایش ارزش زنجیره ها نه تنها یک نگرانی اقتصادی است بلکه به عنوان یک تهدید امنیتی نیز محسوب می شود. تیم ترامپ ظرفیت صنعتی چین را به عنوان یک تهدید امنیتی می بیند، به ویژه با توجه به این امکان که پکن می تواند ظرفیت تولید خود را متمرکز کند تا قابلیت های نظامی را در مقیاسی عرضه کند که واشنگتن برای مقابله با آن دچار مشکل شود.
دولت ترامپ به اندازه دولت بایدن به مشارکت کره جنوبی در فعالیت های مشترک بین ژاپن، جمهوری کره و ایالات متحده اهمیت نمی دهد. واشنگتن تحت کنترل ترامپ، مسائل مورد نگرانی را جهت حفظ همبستگی ائتلافی و مکانیزم هماهنگی سه جانبه نادیده نخواهد گرفت یا به سئول فرصت نخواهد داد.
با درستی یا نادرستی، ترامپ ترجیح می دهد به طور مستقیم با دشمنان برخورد کند تا اینکه تلاش های لازم برای ایجاد انسجام ائتلافی برای مقابله با کشورهایی مانند چین را انجام دهد. ترامپ به طور غریزی نسبت به ارائه امتیازات در خدمت وحدت ائتلافی بی اعتمادی دارد. او همچنین ممکن است با توجه به آشفتگی سیاسی در سئول و موقعیت نااستوار نخست وزیر شیگرو ایشیبا در توکیو، پتانسیل محدودی برای چنین تلاش هایی ببیند.
با این حال، عامل اصلی که ممکن است مسیر و سرعت رشد ائتلاف ایالات متحده و کره جنوبی در سال های آینده را مشخص کند، تصمیمات مردم کره جنوبی درباره حکومت خودشان است. تا زمانی که سئول در آشفتگی سیاسی قرار دارد، پیشرفت در هر موضوع مهمی در ائتلاف سخت خواهد بود. در حالی که چشم انداز کوتاه مدت برای ائتلاف نامشخص است، من در طول مدت متوسط و طولانی مدت خوش بین هستم. حمایت قوی دوحزبی از ائتلاف در کره جنوبی و ایالات متحده وجود دارد. ائتلاف ایالات متحده و کره جنوبی در کره جنوبی کمتر سیاسی شده؛ حمایت از ائتلاف در میان طیف سیاسی از محافظه کاران تا پیشروها گسترش یافته است. در حالی که لحن و آهنگ بحث های مدیریت ائتلاف ممکن است بسته به جانشینی یئون تغییر کند، جهت گیری کلی ائتلاف مثبت باقی خواهد ماند. هر دو کشور با تهدیدات مشترکی روبرو هستند. هر دو کشور منافع مشترکی در حفظ ثبات منطقه ای و شرایط مساعد برای رشد اقتصادی دارند. با وجود احتمال بالقوه آشفتگی سیاسی نزدیک مدت، این شرایط پایه ای قوی برای رشد ائتلاف در سال های آینده ایجاد می کند.”
ایالات متحده به دنبال ایجاد توازن نظامی و کنترل چین است /چین از سال ۲۰۲۰ استراتژی اقتصادی “چرخش دوگانه” را دنبال کرده است
طراحی استراتژی های اقتصادی و امنیتی خارجی کره جنوبی ذاتاً پیچیده است، زیرا این دو رکن اساسی امنیت ملی و رشد اقتصادی کشور را تشکیل می دهند. در دهه ۲۰۱۰، کره جنوبی به دنبال یک مشارکت اقتصادی با چین بود، در حالی که همزمان به تقویت اتحاد امنیتی خود با ایالات متحده نیز پرداخت. با این حال، این استراتژی دوگانه دیگر قابل استمرار نیست.
ایالات متحده به دنبال ایجاد توازن نظامی و کنترل چین است و جدایی بخش های اقتصادی و فناوری که می توانند به قابلیت های نظامی چین کمک کنند را تشویق می کند. در دولت بایدن، این به شکل “کاهش ریسک” و جدایی هدفمند در حوزه فناوری های پیشرفته انجام شده است. با بازگشت دولت ترامپ، احتمال زیادی وجود دارد که جدایی در تمامی بخش ها، از جمله تجارت، دنبال شود.
چین، از طرف دیگر، ظاهراً از یک نظم اقتصادی عادلانه و فراگیر حمایت می کند اما همچنان به کار با روش های تجاری ای که به عنوان ناعادلانه تلقی می شوند و سیاست های اقتصادی ای که با هنجارهای لیبرال سازگار نیستند، ادامه می دهد. برای آماده سازی برای احتمال جدایی اقتصادی با ایالات متحده، چین از سال ۲۰۲۰ یک استراتژی اقتصادی “چرخش دوگانه” را دنبال کرده است که بر اولویت گذاری گردش داخلی (مانند افزایش مصرف داخلی و اتکای فناورانه به خود)، تنوع و جهانی سازی زنجیره های تأمین و جذب سرمایه گذاری های خارجی تأکید دارد. به طور قابل توجه تری، چین به دنبال گسترش نفوذ خود از طریق قاطعیت نظامی در دریای جنوبی چین و نسبت به تایوان است و در حال تقویت موضع بازدارندگی خود در قبال “زنجیره جزیره اول” و پیشبرد ارتباطات منطقه ای با ابتکار کمربند و جاده است.
این تحولات نشان می دهد که استراتژی های اقتصادی و امنیتی کره جنوبی دیگر نمی توانند جدا باقی بمانند. امنیتی سازی سیاست اقتصادی قبلاً آغاز شده است و کره جنوبی باید حساب احتمالی واکنش های اقتصادی از سوی چین به دلیل اختلافات ژئوپلیتیکی را بکند و تا حدی با تلاش های ایالات متحده برای مقابله با چین اقتصادی همگام شود. در حالی که بحث ها پیرامون دامنه امنیتی سازی همچنان ادامه دارد، واضح است که مسائل اقتصادی و امنیتی به طور فزاینده ای به سوی یک چارچوب یکپارچه حرکت خواهند کرد. استراتژی سئول شامل حفظ یک استراتژی تنوع اقتصادی، تقویت قابلیت های بازدارندگی کره جنوبی از طریق اتحاد جمهوری کره و ایالات متحده و بهبود چارچوب های اقتصادی و امنیتی خود برای تطابق با یک نظم جهانی که به طور فزاینده ای متفرق است، خواهد بود.
رابطه اقتصادی بین کره جنوبی و چین از مکمل بودن به طور فزاینده ای به رقابتی تبدیل شده و چالش های ساختاری برای همکاری دوجانبه ایجاد کرده است. این تحول به دلیل توسعه سریع فناوری و پیشرفت صنعتی چین و رقابت فزاینده بین ایالات متحده و چین است که کره جنوبی را مجبور به پیمایش یک استراتژی دشوار بین اتحاد امنیتی خود با ایالات متحده و روابط اقتصادی با چین کرده است.
به ویژه در دوران ترامپ، کره جنوبی باید به دقت پویایی های ایالات متحده و چین را رصد کند و استراتژی های خود را به طور متناسب تنظیم کند. این شامل کاهش تأثیرات اقتصادی احتمالی، گسترش شراکت های اقتصادی فراتر از وابستگی کره جنوبی به چین و اطمینان از اینکه استراتژی امنیتی کره جنوبی قابلیت های بازدارندگی را با هماهنگی با ایالات متحده و هم پیمانانش تقویت می کند، می شود. به عنوان یک قدرت میانه، کره جنوبی باید به دقت عمل کند تا امنیت و ثبات اقتصادی درازمدت خود را در یک چشم انداز جهانی که به سرعت در حال تغییر است، حفظ کند.
فرصت ها و چالش های تعمیق روابط کره شمالی و روسیه
*** تعمیق روابط کره شمالی و روسیه خطرات جدیدی را در شبه جزیره کره به وجود می آورد، به ویژه اگر کمک های فنی و نظامی روسیه توانایی های تسلیحاتی کره شمالی را تقویت کند. روابط کیم-پوتین چه فرصت ها یا چالش هایی را برای سئول و واشنگتن در روابط آن ها با پکن ایجاد می کند؟
ایوانز جی. آر. رویر پاسخ داد: شراکت “جامع استراتژیک” جدید میان پیونگ یانگ و مسکو یک چالش جدی برای اتحاد ایالات متحده، کره جنوبی (U.S.-ROK) است. اگر روسیه به پیونگ یانگ کمک های نظامی پیشرفته ارائه دهد، این شراکت جدید می تواند توازن نظامی را در شبه جزیره کره و حتی فراتر از آن تغییر دهد.
هنوز مشخص نیست روسیه در ازای حمایت کره شمالی از جنگ مسکو علیه اوکراین چه چیزی به پیونگ یانگ وعده داده است. اما این احتمال وجود دارد که روسیه فناوری هایی ارائه دهد که توان دفاعی کره شمالی را به شدت تقویت کرده و تهدید آن را علیه کره جنوبی، ژاپن و حتی خاک آمریکا افزایش دهد. این فناوری ها می توانند شامل سامانه های پیشرفته پدافند هوایی، هواپیماهای جنگی مدرن، فناوری موشک های کروز، کمک به کوچک سازی (مینیاتوری کردن) و محافظت کلاهک های هسته ای، فناوری موشک های سوخت جامد و کمک در برنامه موشک های شلیک شونده از زیردریایی کره شمالی باشند.
در همین حال، مسکو در حال ارائه مواد غذایی، سوخت و ارز به کره شمالی است که به دوام رژیم کیم کمک می کند و از لحاظ دیپلماتیک نیز در شورای امنیت سازمان ملل از پیونگ یانگ حمایت می کند و آن را از اثرات تحریم های بین المللی محافظت می کند.
چین، متحد دیرینه و هم پیمان با کره شمالی، احتمالاً احساسات متناقضی در مورد گسترش روابط پیونگ یانگ و مسکو دارد. از یک سو، آمادگی روسیه برای ارائه تسلیحات و فناوری به کره شمالی می تواند نفوذ چین بر پیونگ یانگ را کاهش دهد و رژیم کره شمالی را جسور کند تا اقدامات تحریک آمیزی انجام دهد که ممکن است امنیت چین را تهدید کند.
اما در عین حال، پکن درک می کند که افزایش تهدید کره شمالی علیه کره جنوبی، ژاپن و نیروهای آمریکایی در منطقه می تواند محاسبات امنیتی ایالات متحده و متحدان منطقه ای آن را به شدت پیچیده کند.
فرصتی برای ایالات متحده و کره جنوبی؟
حساسیت پکن نسبت به نفوذ فزاینده روسیه بر متحد خود (کره شمالی) و نگرانی در مورد ماجراجویی های احتمالی کره شمالی ممکن است فرصتی برای ایالات متحده و کره جنوبی فراهم کند. واشنگتن و سئول ممکن است بتوانند از این وضعیت برای تغییر ذهنیت چین درباره خطرات تسلیح کره شمالی توسط مسکو استفاده کنند و پکن را متقاعد کنند که چین باید روسیه را از ارائه فناوری های حساس به پیونگ یانگ منصرف کند.
برای بهره گیری از این فرصت، واشنگتن و سئول باید به ارائه ارتقاهای قابل توجه مسکو در توانایی های متعارف و هسته ای پیونگ یانگ واکنش نشان دهند. این واکنش می تواند شامل تقویت حضور نظامی ایالات متحده در داخل و اطراف شبه جزیره کره، تقویت توانایی های متعارف کره جنوبی (از جمله قابلیت های حمله علیه اهداف کلیدی کره شمالی) و افزایش دامنه و سرعت مانورهای نظامی ایالات متحده – کره جنوبی، از جمله رزمایش های سه جانبه با ژاپن، باشد.
پیام این اقدامات به پکن این خواهد بود که شکست چین در جلوگیری از کمک های روسیه به پیونگ یانگ در حال به خطر انداختن امنیت خود چین است.
در پایان، چین ممکن است تصمیم بگیرد که منافع ژئوپلیتیک آن در حمایت از شرکای روسی و کره شمالی اش قرار دارد. اما دلیلی وجود دارد که باور کنیم یک تلاش جسورانه، که با استفاده از کانال های دیپلماتیک آرام حمایت شود و چین را از ریسک هایی که متحمل می شود آگاه کند، می تواند باعث شود پکن درباره عقلانیت تمایل به سمت مسکو و پیونگ یانگ تجدید نظر کند.
همکاری استراتژیک کره شمالی و روسیه، که به اعزام نیروهای کره شمالی به جنگ اوکراین، امضای پیمان دفاع متقابل و همکاری های فناوری منجر شده است، چالش های قابل توجهی برای کره جنوبی ایجاد کرده است. کره شمالی از جنگ اوکراین تجربه عملیاتی کسب کرده و فناوری های نظامی جدیدی به دست آورده است. با امضای پیمان دفاعی متقابل، مشارکت روسیه در رخدادهای اضطراری در شبه جزیره کره به یک سناریوی واقع بینانه تر تبدیل شده است. همچنین گزارش شده که روسیه فناوری زیردریایی، فناوری دفاع هوایی و فناوری ورود دوباره برای موشک های بالستیک قاره پیما را به کره شمالی منتقل خواهد کرد، که می تواند تعادل نظامی در شبه جزیره کره را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. در نتیجه، بحث در مورد همکاری استراتژیک بین کره جنوبی و کشورهای اروپایی به طور فزاینده ای اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. علاوه بر حمایت های بشردوستانه و تعهدات بازسازی برای اوکراین، دولت یئون نیز در نظر دارد تسلیحات کشنده فراهم کند. تلاش هایی برای مقابله با اعزام نیروهای کره شمالی صورت گرفته است، در حالی که همچنین تضامن با کشورهای اروپایی تقویت می شود.
در زمینه رقابت ایالات متحده و چین، تحریکات کره شمالی و همسویی با روسیه بدون تردید فشار قابل توجهی بر چین وارد خواهد کرد. علاوه بر این، سئول بیشتر بر همکاری کره جنوبی – ایالات متحده و همکاری سه جانبه بین کره جنوبی، ایالات متحده و ژاپن متمرکز است، بنابراین موقعیت بازدارندگی خود را در برابر کره شمالی تقویت می کند، که بی تردید باری امنیتی بر چین خواهد افزود. در پاسخ به این تحولات ژئوپلیتیکی، چین اخیراً به کره جنوبی ژست های آشتی جویانه ارسال کرده است. این اتفاق نه تنها به دلیل ظهور همکاری کره شمالی و روسیه است، بلکه برای چین، کره جنوبی به عنوان یک شریک تجاری ارزشمند است، چرا که پکن بهبود اقتصادی را در اولویت قرار داده است. علاوه بر این، دولت ترامپ تعرفه ۶۰ درصد بیشتری بر چین اعلام کرده است و کره جنوبی را به عنوان شریکی مهم تر برای تنوع بخشی تجارت چین تبدیل کرده است. در نهایت، همسویی پکن با سئول احتمالاً به عنوان هشداری به کره شمالی استفاده می شود، که همکاری استراتژیک خود با روسیه را ادامه می دهد.
این وضعیت احتمالاً فرصتی برای کره جنوبی و ایالات متحده فراهم می کند تا همسویی کره شمالی-چین-روسیه را تضعیف کنند و رابطه پایداری با چین حفظ کنند. با این حال، نزدیک شدن سئول و پکن انتظار می رود که محدودیت هایی داشته باشد، زیرا سئول بر وضوح استراتژیک و همسویی با ایالات متحده تأکید دارد و به طور مستقیم به حل مسالمت آمیز مسئله تایوان اشاره کرده و در این راستا با ایالات متحده و ژاپن همکاری می کند. اگر انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری برگزار شود و حزب مترقی DPK به قدرت برسد، فضای همکاری کره جنوبی و چین ممکن است گسترش یابد.
تعمیق روابط کره شمالی و روسیه: فرصت ها و چالش ها برای کره جنوبی و ایالات متحده در رابطه با چین
اگر روابط فزاینده کره شمالی و روسیه به طور ماهرانه و هوشمندانه مدیریت شود، این امر می تواند فرصت هایی برای کره جنوبی و ایالات متحده در تعامل با چین فراهم کند. در اینجا دلایل آن آورده شده است:
۱. تقسیم احتمالی شمال شرق آسیا به دو مثلث: مخالفت چین با تقسیم شمال شرق آسیا به دو مثلث؛ یکی شامل چین، کره شمالی و روسیه و دیگری شامل ژاپن، کره جنوبی و ایالات متحده، که دچار مشکلات جدی است. اگر شمال شرق آسیا به دو بلوک شمالی و جنوبی تقسیم شود، چین با خطر بالاتر درگیری های ایدئولوژیک در مرزهای خود روبه رو خواهد شد. در چنین سناریویی، چین به طور فزاینده ای درگیر روسیه و کره شمالی می شود، و این امر چین را در یک گروه ضعیف تر از کشورها قرار خواهد داد که نسبت به ملاحظات استراتژیک چین حساسیت کمتری دارند.
۲. تاثیر بر منافع اقتصادی چین: چین همچنین خطر از دست دادن دسترسی به تکنولوژی و سرمایه های کره جنوبی و ژاپن را می بیند. این دو کشور، که همچنان برای توسعه ملی چین منابع کلیدی ارائه می دهند، می توانند از سوی چین به عنوان شرکای تجاری ارزشمندی تلقی شوند. در صورت تقسیم منطقه به دو بلوک رقیب، چین ممکن است دسترسی به این منابع را از دست بدهد، که در نهایت ضربه سنگینی به اهداف توسعه اقتصادی چین خواهد زد.
۳. موضع چین در قبال رقابت های منطقه ای: چین تا زمانی که اعتقاد داشته باشد که می تواند از تقسیم منطقه به بلوک های رقیب جلوگیری کند، تمام تلاش خود را برای جلوگیری از وقوع چنین وضعیتی به کار خواهد گرفت. اما اگر پکن بر این باور برسد که چنین تقسیم بندی ای اجتناب ناپذیر است، چین ممکن است تصمیم بگیرد که از روابط خود با سئول و توکیو کوتاه بیاید و در عوض با پیونگ یانگ و مسکو ادامه دهد.
۴. عدم قطع رابطه رسمی چین با کره شمالی و روسیه: چین هرگز به طور علنی از کره شمالی یا روسیه فاصله نخواهد گرفت. پکن نمی خواهد هیچ گونه شکاف یا اختلافی بین خود و شرکای شمالی اش ایجاد کند. اگر سئول یا واشنگتن فشار بیاورند که چین به طور عمومی حمایت کره شمالی از اهداف جنگی روسیه در اوکراین را محکوم کند، در واقع چین را به سمت پیونگ یانگ و مسکو خواهد راند و منافع استراتژیک خود را در این مسیر تضعیف خواهد کرد.
۵. اولویت های استراتژیک چین: چین به طور ویژه در سلسله مراتب اولویت های استراتژیک خود، تضمین پیروزی روسیه در جنگ اوکراین و جلوگیری از سقوط ولادیمیر پوتین را از اهداف اصلی خود قرار داده است. رئیس جمهور شی جین پینگ به شدت به روابط خود با پوتین وابسته است و اعتقاد دارد که این رابطه یک پشتوانه استراتژیک برای چین ایجاد می کند. علاوه بر ارائه عمق استراتژیک، روابط چین و روسیه به چین دسترسی به منابع حیاتی انرژی، غذا و تسلیحات را تضمین می کند که برای مقابله با تحریم ها و تأمین منابع حیاتی چین ضروری است.
۶. مدیریت روابط چین با کره جنوبی و ژاپن: اگرچه چین ممکن است در خصوص روابط خود با کره شمالی و روسیه احتیاط کند، اما همچنان می تواند با حفظ روابط مستمر با کره جنوبی و ژاپن، منافع خود را در این زمینه تأمین کند. یک نتیجه مطلوب برای سئول و واشنگتن این است که چین را در روابط خود با کره جنوبی (و ژاپن) سرمایه گذاری نگه دارند. این کار می تواند از طریق ادامه نشست های رهبری سه جانبه بین جمهوری خلق چین (PRC)، کره جنوبی (ROK) و ژاپن، تبادلات زیر رهبری بین این سه کشور، و روابط تجاری معمولی بدون درگیر شدن در فناوری های نظامی و کاربردهای آن صورت گیرد.
۷. دیپلماسی پیشگیرانه: ادامه درگیر نگه داشتن چین در روابط خود با کره جنوبی و ژاپن بهترین دیپلماسی پیشگیرانه است تا از تقسیم شمال شرق آسیا به دو مثلث رقیب جلوگیری شود. تقسیم منطقه به بلوک های شمالی و جنوبی می تواند با عدم قطعیت ها و خطرات زیادی همراه باشد که در نهایت منافع چین را به خطر می اندازد.
استراتژی نوین کره شمالی و روابط با چین و روسیه
از زمان ناکامی مذاکرات کره شمالی با ایالات متحده در هانوی در سال ۲۰۱۹، پیونگ یانگ استراتژی ملی خود را با ترکیب خوداتکایی و استراتژی “جنگ سرد نوین” تغییر داده است. کره شمالی قصد دارد از طریق برنامه های هسته ای و موشکی خود، قابلیت های بازدارندگی نظامی را تقویت کند و با بهره برداری از محیط چندقطبی جهانی در حال تحول، همکاری خود را با چین و روسیه تعمیق بخشد. این استراتژی به دنبال تثبیت موقعیت خود به عنوان یک کشور هسته ای و تضمین بقای اقتصادی است. در عین حال، کره شمالی تعامل با کره جنوبی و ایالات متحده را رد کرده و به دنبال شرکایی است که قادر به حمایت از نیازهای اقتصادی و پیشرفت نظامی آن باشند.
همکاری نظامی و اقتصادی با روسیه:
همکاری کره شمالی با روسیه عمدتاً بر ارتقای قابلیت های بازدارندگی نظامی مستقل از طریق دستیابی به فناوری های پیشرفته نظامی متمرکز است، از جمله قابلیت های زیردریایی هسته ای، فناوری ورود مجدد برای موشک های بالستیک قاره پیما، و سیستم های ماهواره ای شناسایی.
با این حال، هنوز عدم قطعیت هایی درباره تمایل روسیه به انتقال فناوری های پیشرفته نظامی به کره شمالی وجود دارد. کره شمالی ممکن است از روسیه کمک اقتصادی دریافت کند، هرچند که دامنه این کمک محدودتر از حمایت اقتصادی چین است. در نتیجه، همکاری کره شمالی-روسیه احتمالاً مزایای کوتاه مدت و جزئی برای هر دو کشور به همراه خواهد داشت، نه دستاوردهای پایدار و بلندمدت.
تأثیر احتمالی جنگ اوکراین و رابطه با ایالات متحده:
ترامپ وعده داده است که پایان زودهنگام جنگ اوکراین را رقم بزند، وضعیتی که نفوذ استراتژیک کره شمالی را تضعیف کرده و همکاری اش با روسیه را با چالش مواجه می کند. برخی ممکن است فکر کنند که در این وضعیت، کره شمالی انگیزه بیشتری برای برگزاری اجلاس با ایالات متحده دارد. اما کره شمالی به احتمال زیادی به دنبال اجلاس زودهنگام نخواهد بود که ممکن است توسعه فناوری های نظامی آن را پیش از دستیابی کامل به قابلیت های موشکی هسته ای که قادر به تهدید سرزمین اصلی آمریکا هستند، محدود کند. بنابراین، دشوار خواهد بود که اجلاس بین ایالات متحده و کره شمالی در کوتاه مدت به نتایج معناداری برسد.
روابط چین با کره شمالی و روسیه:
در حالی که چین در ارتباط با جنگ اوکراین با روسیه همکاری کرده است، اما از حمایت علنی از این درگیری خودداری کرده است. برخلاف روسیه که به طور مستقیم نظم بین المللی به رهبری ایالات متحده را به چالش می کشد، چین به دنبال حفظ نظام کنونی است و در عین حال خود را به عنوان یک قدرت هژمونیک آینده مطرح می کند. چین در خصوص توانمندی های نظامی فزاینده کره شمالی محتاط است، به ویژه که می تواند به بی ثباتی شمال شرق آسیا منجر شود. چین نگران است که تحریکات فزاینده کره شمالی به همکاری نظامی قوی تر بین کره جنوبی، ایالات متحده و ژاپن منجر شود و این نتیجه ای نامطلوب برای پکن خواهد بود. بنابراین، چین به نظر نمی رسد که از همکاری عمیق نظامی کره شمالی و روسیه استقبال کند. با این حال، بعید است که چین سیاست های خاصی را برای محدود کردن همکاری نظامی بین کره شمالی و روسیه اتخاذ کند. براساس الگوهای گذشته، چین تمایل داشته که از مداخله فعال خودداری کند، تا زمانی که کره شمالی به طور جدی منافع ژئوپلیتیکی چین را زیر سوال نبرد.
چشم انداز همکاری های سه جانبه:
به طور مشابه، همکاری سه جانبه بین کره شمالی، چین و روسیه ذاتاً محدود است. روابط فعلی ترکیبی از هم راستایی های دوطرفه هستند تا یک چهارچوب سه جانبه کاملاً رسمی. اگرچه کره شمالی، چین و روسیه همچنان به هماهنگی و توازن منافع خود ادامه می دهند، اما هنوز یک اجلاس رسمی یا اتحاد مثلثی ساخت یافته محقق نشده است. در آینده، روابط آن ها با دوره هایی از درگیری، هماهنگی و تنظیم مجدد تعریف خواهد شد، که یک همکاری مثلثی شکننده و عمل گرایانه را حفظ می کند.
*ترجمه: زهره نوروزپور
315 315