سرور مجازی یا VPS چیست؟ راهنمای کامل به زبان ساده

سرور مجازی (VPS) چیست؟ راهنمای کامل سرور مجازی

همیشه یکی از دغدغه‌هایی که موقع راه‌اندازی سایت یا توسعه یک کسب‌وکار به ذهن شما می‌رسد، انتخاب نوع هاست یا میزبانی وب است. ممکن است بین گزینه‌های مختلفی مثل سرور مجازی، هاست ابری، هاست لینوکس و … گیر بیفتید و ندانید که کدام یک برای کار شما بهتر است!

ما قرار است در مقالات این مفاهیم را به زبان ساده توضیح دهیم تا درک کاملی از انواع سرویس‌های میزبانی وب پیدا کنید. مقاله امروز به VPS یا سرور مجازی اختصاص دارد. در این مقاله با مفهوم وی پی اس، مزایا و معایب و انواع آن آشنا می‌شوید؛ همچنین تفاوت VPS را با با هاست اشتراکی، سرور اختصاصی و سرور مجازی ابری می‌فهمید. اگر به‌دنبال یک راهنمای کامل درباره سرور مجازی (VPS) هستید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

VPS یا سرور مجازی چیست؟

کلمۀ VPS مخفف Virtual Private Server است و به فارسی خودمان می‌شود: سرور مجازی. برای اینکه مفهوم سرور مجازی را بفهمیم، بیایید اول مرور کوتاهی بر تعریف سرور داشته باشیم:

 سرور (server)، یک رایانه قدرتمند است که تمام فایل‌ها و اطلاعات مربوط به وب‌سایت شما روی آن بارگذاری می‌شود.

هروقت کسی آدرس دامنه شما را در مرورگر وب وارد می‌کند، این کامپیوتر قدرتمند (همان سرور) اطلاعات لازم را برای مرورگر می‌فرستد و به این ترتیب، سایت‌تان برای کاربران به نمایش درمی‌آید.

برای اینکه راحت‌تر منظورم را متوجه شوید، کلمه (Serve) در انگلیسی به معنی پذیرایی کردن است. پس Server می‌شود کسی که فایل‌ها و دیتاها را در ظرف مرورگر می‌چیند و از کاربران پذیرایی می‌کند.

حالا برویم سراغ تعریف سرور مجازی.

در سرور مجازی، از تکنولوژی مجازی‌سازی استفاده می‌شود. شاید بپرسید که تکنولوژی مجازی‌سازی یعنی چه؟

 مجازی سازی، به ساختن یک نسخه مجازی (به جای نسخۀ واقعی) از چیزی گفته می‌شود؛ در سرورهای مجازی به‌جای اینکه چند سخت‌افزار مستقل برای هر سرور اختصاص داده شود، یک سخت‌افزار قدرتمند را با استفاده از نرم‌افزار، به چند سرور شبیه‌سازی می‌کنند.

اینطوری روی یک سخت‌افزار (یا سرور فیزیکی اختصاصی)، چند سرور جدا، با سیستم عامل مستقل و منابع مخصوص خودتان (CPU، RAM و سایر دیتاها) دارید.

 یک پیشنهاد برای خوره‌ها:  اگر خورۀ تکنولوژی هستید، بد نیست مقاله مجازی سازی چیست را نیز بخوانید.

سرور مجازی یا VPS چگونه کار می‌کند؟

سرور مجازی مانند یک واحد آپارتمان، در یک مجتمع مسکونی بزرگ است. شما و همسایگان‌تان در کنار هم، در این مجتمع مسکونی (سرور فیزیکی) زندگی می‌کنید و هرکدام‌تان فضای امن و اختصاصی خودتان را دارید. مجتمع آپارتمانی است که از چندین واحد مختلف تشکیل شده؛ شما و دیگر همسایگان، هر کدام یک واحد جداگانه اختصاصی برای خودتان دارید. شما حتی می‌توانید واحد خود را مدیریت را کنید و هرچه را که دوست دارید در آن کم و زیاد کنید. در ضمن، در این مجتمع مسکونی، اگر همسایه شما بدرفتاری کند، مالک مجتمع باید مشکل را حل کند، نه شما.

به طور مشابه، در مورد VPS، چندین کاربر وجود دارد که از همان سرور استفاده می‌کنند؛ اما از یکدیگر جدا شده‌اند. این دقیقا یعنی: هیچ منبعی روی منبع دیگر تاثیر ندارد. شما سرعت و امنیت مورد نیاز خود را بدون دخالت سایر منابع خواهید داشت.

چه از این بهتر؟ شما دارید مزایای یک سرور خصوصی را به‌دست می‌آورید، اما به نوعی باز هم هزینه خدمات را مشابه حالت اشتراکی پرداخت می‌کنید.

خب، حالا که با VPS آشنا شدید، بد نیست درباره مزایا و معایب آن هم مرور خلاصه‌ای داشته باشیم.

مزایا و معایب سرور مجازی (VPS) چیست؟

سرور مجازی هم می‌توانند یک انتخاب عالی برای شما باشد، هم یک خرج اضافه که خیلی به کارتان نیاید! پس بهتر است با توجه به نیازهایی که دارید و شناختن مزایا و معایب VPS، کمی سبک سنگین کنید و ببینید که این گزینه برای شما مناسب است، یا نه.

مزایای سرور مجازی (VPS)

  • در مقایسه با هاست اشتراکی سریع‌تر و قابل‌اعتمادتر است.
  • ترافیک بالای همسایه‌ها (سایر سرورهای مجازی که به‌صورت مشترک روی سرور فیزیکی شما نصب شده‌اند) تاثیری روی سایت شما ندارد و آن را دچار مشکل نمی‌کند.
  • شما دسترسی root (یا superuser) به سرور دارید و می‌توانید آن را پیکربندی کنید.
  • دیتابیس و تمام فایل‌های شما کاملاً در امان است و سرورهای همسایه هیچ دسترسی به آن نخواهند داشت.
  • ارتقاء آن راحت است؛ یعنی اگر خواستید وب‌سایت‌تان را توسعه دهید، به‌راحتی می‌توانید RAM، CPU، پهنای باند و فضای ذخیره‌سازی سرور مجازی خود را تا جایی که نیاز دارید بالاتر ببرید.
  • با توجه به امکاناتی که می‌گیرید، هزینۀ مقرون‌به‌صرفه‌ای می‌پردازید.
  • امکان نصب و اصلاح نرم افزارهای خاص روی سرور مجازی وجود دارد.
  • و…

معایب سرور مجازی (VPS)

  • قیمت آن بیشتر از هاست اشتراکی است.
  • برای مدیریت این سرور به دانش فنی بیشتری نیاز پیدا می‌کنید.
  • اگر تنظیمات سرور را به‌درستی انجام ندهید، امکان اینکه امنیت به خطر بیفتد هست.

در صورتی که از VPS استفاده کرده‌اید و مزایا و معایب دیگری را دربارۀ آن می‎دانید، حتماً آن را با ما در میان بگذارید. در ادامه می‌خواهیم مقایسه‌ای داشته باشیم بین سرور مجازی، هاست اشتراکی، سرور مجازی ابری و سرور اختصاصی. اگر از بین این ۴ گزینه شک دارید که کدام را انتخاب کنید، جواب سوالتان را خیلی زود پیدا خواهید کرد.

تفاوت VPS و هاست اشتراکی چیست؟

هاست اشتراکی یکی از رایج‌ترین سرویس‌های میزبانی است. در هاست اشتراکی، منابع (هارد، CPU و RAM) به صورت مشترک در اختیار تعدادی کاربر قرار می‌گیرد. تفاوت هاست اشتراکی با سرور مجازی در این است که در هاست اشتراکی منابع جداگانه و اختصاصی برای هر فرد وجود ندارد.

یادتان هست که گفتیم سرور مجازی مثل یک مجتمع مسکونی با چندین واحد است؟ خب هاست اشتراکی اینطور نیست. هاست اشتراکی بیشتر شبیه پارکی است که چندین نفر در آن چادر زده‌اند و با هم از فضای سبز، آب، وسایل بازی و … استفاده می‌کنند. مشکل مشترک بودن منابع در هاست اشتراکی این است که فعالیت سایر کاربران ممکن است روی عملکرد سایت شما تاثیر بگذارد. مثلاً اگر به وب‌سایت یکی از کاربران، ناگهان ترافیک بالایی وارد شود، سرعت بارگذاری سایت شما هم کاهش پیدا می‌کند. برای اینکه بهتر این گفته‌ها را تجسم کنید، عکس زیر را ببینید.

اما خب هاست اشتراکی مزیتی هم دارد که قیمت پایین‌تر است. در کل به نظر من، اگر در شروع کار هستید و می‌خواهید برای خودتان یک وب‌سایت کوچک و جمع‌وجور با هزینه پایین ایجاد کنید، هاست اشتراکی برای شما مناسب است؛ ولی اگر قصدتان توسعه کسب‌وکار یا راه‌اندازی یک سایت حرفه‌ای است، توصیه می‌کنم حتماً از وی پی اس یا همان سرور مجازی استفاده کنید.

تفاوت سرور مجازی و سرور اختصاصی چیست؟

سرور اختصاصی، مثل یک ویلای دربستی است که فقط در اختیار شما قرار گرفته است. شاید هزینه‌ای که برای این ویلا می‌پردازید خیلی بالا باشد؛ اما در عوض همه‌چیز تحت فرمان‌روایی شماست و هیچ مشترک دیگری وجود ندارد! در سرور یا هاست اختصاصی همه منابع در اختیار شماست، مشکل سرعت ندارید و امنیت در حد بالایی قرار دارد. در صورتی که یک کسب‌وکار بزرگ، با ترافیک خیلی بالا هستید، استفاده از یک سرور اختصاصی به شما توصیه می‌شود؛ اما در صورتی که ترافیک‌تان سنگین نیست و هنوز در میانۀ راه هستید، همان سرور مجازی برای شما عالی است.

تفاوت سرور مجازی و سرور مجازی ابری چیست؟

برای اینکه بهتر متوجه تفاوت این ۲ نوع سرور شوید، بیایید اول با تعریف سرور ابری آشنا شویم.

سرور ابری چیست؟

سرور ابری، نوعی سرور مجازی است که در یک پلتفرم رایانش ابری پیاده می‌شود. در پلتفرم رایانش ابری شما فقط به ازای سرویس ابری که استفاده کرده‌اید پول پرداخت می‌کنید، مدیریت زیرساخت‌ها برای‌تان ساده‌تر است و اگر کسب‌وکارتان را توسعه دهید، راحت می‌توانید منابع را ارتقاء دهید.

حالا فرق VPS و VPS ابری در چیست؟

در سرور مجازی ابری، سایت شما می‌تواند به‌جای یک سرور اختصاصی، منابع و فضای مورد نیازش را از چند سرور مختلف دریافت کند. این یعنی هر وقت برای سرور مشکلی پیش آمد، یا سخت‌افزار دچار مشکل شد، خیلی راحت می‌توانید به یک سرور دیگر سوئیچ کنید و کارتان را ادامه دهید.

این در حالی است که در سرور مجازی معمولی، تنها یک سرور اختصاصی (فیزیکی) به VPS ها اختصاص داده شده و منابع روی همین یک سرور تقسیم‌بندی می‌شوند. اگر اتفاقی برای این سرور بیافتد، سرور دیگری وجود ندارد که روی آن سوئیچ کنید!

یکی از معروف‌ترین و بهترین نمونه‌های سرور مجازی ابری، IBM کلود است.  در مقاله مقایسه هاست ابری و سرور مجازی، می‌توانید اطلاعات کامل‌تری درباره تفاوت این دو سرویس به‌دست آورید.

VDS چیست و چه تفاوتی با VPS دارد؟

کلمه VDS از کنار هم قرار دادن حروف اول کلمات Virtual Dedicated Server ساخته شده است. حالا معنی آن چیست؟

سرور اختصاصی مجازی.

در واقع VDS یک سرویس IaaS (زیرساخت به عنوان سرویس) بوده و مانند سرور مجازی معمولی می‌توانید از طریق اینترنت به آن دسترسی داشته باشید؛ منتها فرق آن با VPS این است که منابع (RAM و CPU) به صورت 100 درصدی در اختیار یک کاربر قرار می‌گیرد. در حال حاضر VDS یکی از سرویس‌های ابری محبوب است و سازمان‌های بزرگ می‌توانند برای استقرار، توسعه و میزبانی برنامه‌های تحت وب، آن را جایگزین سرور اختصاصی کنند. خب؛ اگر احیاناً تصمیم‌تان را برای تهیه سرور مجازی گرفته‌اید، هنوز عجله نکنید، تا در ادامه انواع سرورهای مجازی را هم بشناسید.

با انواع VPS (سرور مجازی) آشنا شوید

برای سرورهای مجازی، معمولاً دسته‌بندی‌های مختلفی در نظر گرفته می‌شود؛ مثلاً بعضی‌ها VPS ها را از نظر جغرافیایی دسته‌بندی می‌کنند، برخی دیگر از نظر نحوۀ مدیریت و تعدادی هم از نظر سیستم عامل. در این بخش ما هر ۳ دسته‌بندی را بررسی می‌کنیم و اطلاعاتی که باید بدانید را در اختیارتان می‌گذاریم.

انواع سرور مجازی بر اساس نحوۀ مدیریت

VPS ها به دو دستۀ مدیریت شده (Managed) و مدیریت نشده (Unmanaged) تقسیم می‌شوند.

تفاوت سرور مجازی مدیریت شده و مدیریت نشده در چیست؟

در سرورهای Managed شما مدیریت را به شرکت ارائه‌دهنده خدمات میزبانی وب می‌سپارید و دیگر نیازی نیست که خودتان کاری کنید. این شرکت وظیفه دارد که از نظر فنی همه‌چیز را بررسی کند تا اسپم یا ویروسی کار شما را مختل نکند؛ اگر هم مشکلی داشتید (مثلاً مشکل در نصب نرم‌افزار) شرکت هاستینگ مشکل شما را رفع می‌کند.

در سرور مجازی Unmanaged، کنترل و مدیریت سرور با خود شماست. در واقع شرکتی که VPS را از آن خریده‌اید، وظیفۀ فراهم کردن سخت‌افزار و حفظ و نگهداری آن را دارد؛ اما این شمایید که باید روی سرور نظارت داشته باشید، مواظب باشید آلوده نشود و در یک کلام آن را مدیریت کنید. دقت کنید که هزینه سرور مجازی مدیریت شده، بیشتر است؛ اما می‌توانید کلی در زمان‌تان صرفه‌جویی کنید و دردسرهای آپدیت سیستم عامل و نگرانی برای امنیت را نداشته باشید.

انواع سرور مجازی بر اساس سیستم عامل

همانطور که خودتان هم می‌دانید، سیستم عامل‌های مختلف زیادی برای مدیریت سرور یا هاست وجود دارند. اما اگر بخواهیم دسته‌بندی کلی داشته باشیم، می‌شود VPS ها را در 3 دستۀ زیر قرار داد👇:

سرور مجازی لینوکس

سرور مجازی لینوکس چیست؟ یک VPS که سیستم عامل نصب شده روی آن لینوکس باشد، سرور مجازی لینوکس نامیده می‌شود. اگر سایت شما تحت زبان Php نوشته شده باشد، به سرور یا هاست لینوکسی نیاز پیدا می‌کنید. با توجه به اینکه لینوکس یک سیستم عامل متن باز است، امکان نصب برنامه‌ها و نرم‌افزارهای زیادی را خواهید داشت.

ناگفته نماند که توزیع های مختلف لینوکس (مثل Ubuntu، CentOs و Mint) وجود دارند که بر اساس دانش فنی و تجربه خود، می‌توانید هر کدام را که خواستید نصب کنید. اگر دوست داشتید درباره نسخه‌های مختلف لینوکس اطلاعات بیشتری کسب کنید، به مقاله دیگر با عنوان «انواع توزیع های لینوکس» سر بزنید. در ضمن اگر بخواهید وب‌سرویس‌های Nginx، Apache و Litespeed را اجرا کنید، سرور لینوکسی به کارتان می‌آید.

سرور مجازی ویندوز

سرور مجازی ویندوز چیست؟ اگر سایت شما تحت زبان‌های مایکروسافت (مثل ASP.NET) نوشته شده باشد، به سرور ویندوزی نیاز پیدا می‌کنید. سرور مجازی ویندوز با یک سیستم عامل ویندوزی تحت وب (مثل RDP) قابل مدیریت است. کار با VPS ویندوز راحت‌تر از VPS لینوکس است؛ چون رابط گرافیکی مشابه ویندوز دارد و برعکس لینوکس، اینجا دیگر نیازی به کار کردن با خط فرمان ندارید.

سرور مجازی میکروتیک (Mikrotik)

میکروتیکمیکروتیک اسم یک شرکت واقع در لتونی است که تجهیزات مخابراتی تولید می‌کند؛ بیشترین دلیل شهرت این شرکت سیستم عامل RouterOS است که بر پایه لینوکس ساخته شده. سیستم عامل میکروتیک روتر او‌.اس را، هم می‌شود روی کامپیوترهای خانگی نصب کرد و هم روی سرور. معمولاً از سرورهای میکروتیک در نقش روتر یا برای مسیریابی استفاده می‌شود.

انواع سرور مجازی بر اساس موقعیت جغرافیایی

موقعیت جغرافیایی VPS ها، بر اساس دیتاسنتر آن‌ها مشخص می‌شود. مثلاً اگر سروری بخرید که دیتاسنتر آن در ایران است (مثلاً در دیتاسنترهای آسیاتک و پارس آنلاین) آن‌وقت سرور مجازی‌تان ایرانی است. یا اگر سرور مجازی شما هلندی باشد به احتمال زیاد در دیتاسنتر OVH در هلند قرار دارد. و به همین ترتیب، بقیه VPS های اروپایی، آلمانی، هلندی و … نیز در دیتاسنتر آن منطقه قرار دارند.

حالا یک سوال نسبتاً مهم مطرح می‌شود:

سرور مجازی ایرانی بخریم یا خارجی؟

برای جواب دادن به این سوال بهتر است که مزایا و معایب سرورهای ایرانی و خارجی را باهم مقایسه کنیم.سرور ایرانی بخریم یا خارجی

مزایا و معایب سرور مجازی ایرانی

سرور مجازی در ایران، به خاطر بُعد مسافتی سرعت بالاتری دارد. قبلاً هم در مقالۀ پینگ چیست گفتیم که فاصله شما تا سرور، یکی از فاکتورهایی است که روی سرعت سایت تاثیر می‌گذارد.

غیر از این مورد، هزینه سرور مجازی داخلی، کمتر از VPS خارجی است.

در مورد معایب سرورهای داخلی هم می‌توانیم به عدم دسترسی به برخی نرم‌افزارهای خارجی (به دلیل تحریم بودن IP ایران) و کیفیت پایین‌تر شبکه دسترسی اشاره کنیم.

مزایا و معایب سرور مجازی خارجی

با خرید VPS خارجی، پهنای باند گسترده و سخت‌افزار باکیفیت‌تری در اختیار شماست. همچنین به‌خاطر تحریم نبودن سرور خارجی، به تعداد بیشتری نرم‌افزار و امکانات به‌روز دسترسی دارید.

اما نباید فراموش کنید که خطر تحریم شدن به دلیل ایرانی بودن، همیشه در بیخ گوش شماست!

از این گذشته، به دلیل مسافت زیاد، پینگ سرور ممکن است بالا برود و سایت‌تان را کند.

ایراد دیگری هم که می‌شود به سرورهای خارجی گرفت، قیمت بیشتر و نداشتن ثبات (به دلیل بی‌ثباتی قیمت ارز در کشور) است.

***

خب، در نهایت، با این توضیحاتی که دادیم، این شمایید که تعیین می‌کنید کدام سرور برای کار شما بهتر است. اما بد نیست بدانید که توصیه کارشناسان فنی معمولاً این است که اگر سایت شما بزرگ تر از آن است که از هاست استفاده کنید و البته تهیه ی سرور اختصاصی هم هنوز برای شما مقرون به صرفه نیست، سرویس VPSرا انتخاب کنید.

اگر موافق باشید برویم سر بحث شیرین قیمت‌ها و ببینیم که برای تهیه سرور مجازی، حدوداً به چقدر بودجه نیاز داریم؟!

قیمت سرور مجازی چقدر است؟

قیمت VPS به پکیجی که انتخاب می‌کنید بستگی دارد. هر پکیج شامل منابع مختلفی از CPU، RAM، هارد دیسک و … دارد. با توجه به اینکه قیمت ارز خیلی ثابت نیست و بعد از منتشر شدن مقاله ممکن است قیمت‌ها بالا یا پایین شوند، پیشنهاد می‌کنم با یک کلیک به صفحه خرید VPS (سرور مجازی) بروید و بسته‌ها و قیمت‌های مختلف را ببینید.

آیا سرور مجازی رایگان هم وجود دارد؟

هم بله و هم نه!

اگر دنبال یک سرور مجازی رایگان می‌گردید، باید بدانید که شاید در ابتدای کار هزینه‌ای پرداخت نکنید، اما این شرایط موقتی است و شرکت‌ها برای تبلیغات امکان تست رایگان در یک بازۀ زمانی کوتاه (از ۱ روز تا ۱ ماه) را برای شما فراهم کرده‌اند. تازه امکانات سرورهای رایگان بسیار محدود است و نمی‌توانید روی آن‌ها هر نرم‌افزاری را نصب کنید. لاصه بگویم، هر چقدر که پول بدهیم، همان‌قدر هم آش می‌خوریم؛ قطعاً سرور مجازی ارزان یا VPS رایگان، دارای محدودیت‌های زیادی است!

سرور مجازی برای بایننس و بورس کارایی دارد؟

بله، وقتی که سرور مجازی می‌خرید، انگار که پشت یک کامپیوتر در یک کشور دیگر نشسته‌اید. اینطوری از اینترنت پرسرعت آن‌ها استفاده می‌کنید و محدودیت‌هایی مثل تحریم و فیلترینگ هم ندارید. با این حساب، برای اینکه بایننس حساب‌تان را نبندد یا سرعت اینترنت در فارکس به شما ضرر نزند، بهتر است که VPS تهیه کنید. جهت خرید VPS برای بایننس، روی لینک کلیک کنید.

همچنین، برای کسب اطلاعات بیشتر راجع‌به بایننس، مقاله امنیت پول‌های شما در صرافی بایننس چقدر است؟ را بخوانید.

حرف آخر: بهترین سرور مجازی کدام است؟

در صورتی که قصد خرید VPS را دارید، بهتر است به چند نکته توجه کنید:

  • میزان امکانات و منابعی که مد نظرتان است را مشخص کنید.
  • سابقه شرکت هاستینگ را در ارائه خدمات بررسی کنید.
  • از شرکتی خرید کنید که پشتیبانی خوبی دارد و سریع مشکلات احتمالی را برطرف می‌کند.
  • با توجه به توضیحاتی که دادیم، انتخاب کنید که سرور ایرانی می‌خواهید یا خارجی.
  • سابقه دیتاسنتر را از نظر امنیت بررسی کنید.

خب، ما سعی کردیم راهنمای کاملی درباره سرور مجازی تهیه کنیم تا اگر خواستید با VPS آشنا شوید یا قصدتان خرید VPS بود، بتوانید جواب سوالات‌تان را پیدا کنید. راستی اگر این روزها که بحث بورس در بازار ایران داغ است، خواستید راجع به سرور مجازی بورس اطلاعات خوبی کسب کنید، به مقاله سرور مجازی بورس چیست، حتماً سر بزنید!

سرور مجازی چیست (VPS) به زبان ساده

قطعا اگر وارد این صفحه شده اید میخواهید بدانید دقیقا سرور مجازی چیست یا vps چیست و چه کاربردی دارد و آیا به درد وبسایت یا پروژه های شما میخورد یا خیر، پاسخ این سوال با اطلاعات جامع در مورد سرور مجاری را تا انتهای این مطلب در خدمت شما خواهیم بود.

واقعا سرور مجازی چیست ؟

در بیان کاربران سرور مجاری نام گرفته ولی فنی ها وی پی اس (VPS) صدایش میزنند، که مخفف virtual private server است. داستان سرور مجازی از اینجا شکل گرفت که سرور: همان کامپیوتر اصلی هر هاستینگ که سایت های زیادی روی آن میزبانی میشود یا فقط مخصوص یک سایت خیلی قوی است و معمولا این سرور ها مشخصات سخت افزاری مثل رم و حافظه زیادی دارند.

هر سایت معمولا نیاز به اینقدر منابع زیاد ندارد و حتی تامین همچنین بودجه ای دشوار خواهد بود برای همین متخصص های هاستینگ با نصب نرم افزاری های اصطلاحا مجازی ساز این سرور را تکه تکه میکنند. دقیقا مثل قالب های پنیر خیلی بزرگ که سوپر مارکت ها تهیه میکنند و به مشتریانشان به صورت تکته تکه یا قالبی میفروشند.

منظور ما از مجازی ساز مثلا یک نرم افزاری مثل VMware است که شما با آن حتی در ویندوز فعلی خودتان میتوانید چندین سیستم عامل دیگر بدون تغییر ویندوز فعلیتان داشته باشید در اصل شما با اینکار نسخه های مجازی سیستم عامل همراه با تعریف منابع مثل رم و حافظه را میسازید. سرور مجازی دقیقا نتیجه ای است که با مجازی ساز رخ میدهد یعنی وقتی متخصصین سرور را تقسیم میکنند در اصل هر تکه یک سرور مجازی است که برای خودش منابع اختصاصی دارد.

سرور مجازی شما بر بستر یک IP راه اندازی میشود یعنی شما بعد از خرید سرور مجازی یک آدرس IP دریافت میکنید که مخصوص شماست و میتوانید برای مدیریت و استفاده هایی  که در مورد صحبت میکنیم از آن IP استفاده کنید.

انواع سرور مجازی

سرور مجازی انواع مختلفی دارد:

  1. سرور مجازی ویندوز
  2. سرور مجازی لینوکس
  3. سرور مجازی ابری
  4. سرور مجازی با منابع اختصاصی
  5. و حتی در بعضی موارد سرور مجازی اشتراکی

مزایا و معایب سرور مجازی

معمولا در ایران از سرور های مجازی برای کاربرد های مختلف استفاده میشود که محبوب ترین آن ارتقا وبسایت است، یعنی دیگر منابع هاست پاسخگو شما نخواهد بود و میخواهید سایتتان را تقویت کنید ولی نمیخواهید هزینه خیلی زیادی کنید و سرور اختصاصی تهیه کنید. شما در سرور مجازی دستتان از هاست معمولی باز تر است یعنی دسترسی به تنظیمات خیلی بیشتری خواهید داشت که این هم خوب است و هم بد

خوب بودن ماجرا اینجاست که شما کاملا دستی میتوانید به تنظیمات دلخواه برسید و محدود به تنظیمات پیشفرض مثل هاست نیستید اما عیب اصلی این مدل سیستم این است که اگر شما از مدیریت نرم افزاری سرور مجازی اطلاعات کافی نداشته باشید شاید کمی به چالش بیوفتید. به همین دلیل بود که اکثر هاستینگ ها و ما بخشی به عنوان مدیریت نرم افزاری سیستم اضافه کردیم که شما بتوانید این مدیریت و این دانش فنی را به متخصص های کاربلد بسپارید.

زمانی که سرور مجازی تهیه میکنید پروسه خرید را متفاوت تر از هاست طی میکنید چون شما نیازمند به انتخاب سیستم عامل هستید و حتی کم و زیاد کردن منابعی که در هاست در تغییر آن ها اختیاری ندارید. از این موارد که گذر کنیم مزیت خوب سرور مجازی این است که وقتی سرور مجازی شما دچار مشکل مقطعی یا منابعی شد با یک کلیک میتوانید سرور مجازی خودتان را خاموش، ری استارت کنید چون دقیقا برای شما یک پنل کامل ایجاد میشود.

تفاوت هاست و سرور مجازی

هاست ها معمولا اشتراکی هستند یعنی شاید در یک سرور ما ۵۰ سایت را ببینیم که همگی به صورت اشتراکی از منابع سرور استفاده میکنند ممکن است استفاده دیگر مشترکین روی باقی افراد تاثیر بگذارد و افت سرعت داشته باشید البته این برای همه هاست ها نیست چون بعضی هاست ها وجود دارند که مخصوص سرور های کم جمعیت هستند. ولی به هر حال هاست با منابع اشتراکی است که شناخته میشود اما در یک سرور مجازی شما یک بخش از منابع را اختصاصی برای خودتان دارید مثلا ۲۰ درصد از منابع سرور مال شماست و کسی نمیتواند از این مقدار شما استفاده کند.

شاید الان بهتر بفهمیم که دقیقا سرور مجازی چیست ، در سرور مجازی منابع سرور مثلا به ۵ قسمت تقسیم شده و به هر وبسایت ۲۰ درصد از منابع اختصاص داده شده است ولی در هاست اشتراکی تمامی منابع بین ۵ سایت تقسیم شده این ممکن است هر سایت با افزایش یا کاهش مصرف خود روی باقی سایت ها تاثیر مستقیم داشته باشد.

کاربرد های سرور مجازی

هر کسی میتواند بسته به نیاز خودش از سرور مجازی استفاده های مختلف داشته باشد ما به چند مورد از آن ها اشاره میکنیم:

اولین خاصیت این سیستم که در مورد آن صحبت کردیم ارتقا وبسایت به منابع قوی تر بود.

دومین کاربرد مهم سرور مجازی رفع تحریم ها علیه ماست یعنی مثلا شما میخواهید از وبسایتی که خارج از ایران است خریدی انجام دهید که نیاز دارید آن سایت متوجه ایرانی بودن شما نشود البته این را هم دقت کنید که سرور مجازی شما نباید واقع در ایران باشد.

در این صورت چون شما یک IP همراه سرور مجازی دریافت کرده اید اینجا یک IP ثابت شبیه به یک کامپیوتر مثلا در کشوری دیگر برای شما عمل خواهد کرد و میتوانید حتی در وبسایت های خارجی کسب درآمد دلاری داشته باشید و بدون هیچ دردسری با سرور مجازی تمام امور خودتان را مدیریت کنید در این مورد مفصل صحبت میکنیم.

کاربرد بعدی سرور مجازی راه اندازی سرویس های ایمیل و بانک اطلاعاتی است به این صورت که سازمان ها برای کاهش بار مصرف منابعشان از یک سرور مجازی جدا برای سرویس ایمیل خود استفاده میکنند.

یک کاربرد جالب سرور مجازی استفاده برای دانلود فایل است، فرض کنیم شما مدیر یک وبسایت دانلود نرم افزار هستید و روزانه نیاز به درج نرم افزار های سنگین در وبسایت خودتان دارید که این نرم افزار هارا از منابع خاصی دریافت میکنید و در سایت درج میکنید حالا اینجا شما مشکل سرعت اینترنت و حجم و هزینه های سنگین خواهید داشت اما سرور مجازی این مشکل را برای شما حل میکند بدون مصرف اینترنت. و هر نرم افزار یا کاربردی که نیاز دارید در لحضه بدون روشن بودن کامپیوتر شما فعالیت خودش را ادامه دهد.

خاصیت دانلود و رفع تحریم

همانطور که صحبت کردیم برای دانلود یک فایل و رفع تحریم بهترین گزینه سرور مجازی بود حالا چطور؟

یادتان هست که گفتیم شما میتوانید درخواست بدهید هر سیستم عاملی که میخواهید نصب شود؟ خب اینجا شما ویندوز سرور را مشخص میکنید که شبیه ویندوز خودتان یک سرور مجازی آنلاین خواهید داشت.

بعد از خرید به شما یک IP، نام کاربری، رمز عبور داده میشود که برای ورود میتوانید از آن استفاده کنید.

فقط کافیست وارد بخش Start ویندوز خودتان شوید در کادر سرچ remote desktop connection را سرچ کنید.

اطلاعات ورود را وارد کنید و سپس وارد سرور مجازیتان میشوید و میتوانید هر نرم افزاری که دوست دارید را نصب کنید تا هر چقدر دوست دارید بدون مصرف اینترنت خودتان در سرور مجازی دانلود کنید و هر مقدار فایل آپلود کنید چون سرور مجازی سرعت به شدت خارق العاده ای در دانلود و آپلود دارد.

و برای سایت های خارجی حتی paypal و سایت های مشابه نیز میتوانید با خیال راحت داخل سرور مجازیتان وارد این ابزار ها شوید و حساب های دلاری و کار های که با تحریم نمیتوانید انجام دهید را مدیریت کنید.

جمع بندی

اول از اینکه سرور مجازی چیست این را فهمیدیم که سرور مجازی یک منبع قوی تر از هاست هست که کمی نیاز به دانش فنی برای مدیریت نرم افزاری دارد و از طرفی برای داشتن یک منبع مطمئن کار با پنل های تحریم شده یا دانلود و آپلود یکی از بهترین گزینه هاست.

دکمه بازگشت به بالا