علمی و پزشکیمطالب کسب و کار

خواص گیاهان دارویی موسیر

خواص موسیر مانند سیر و پیاز بی نظیر است و اغلب پزشکان توصیه می کنند آن را در وعده های غذایی خود جای دهید. این خوراکی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی است که باعث می شود بدن در برابر بسیار از بیماری ها ایمن باشد و از طرفی باعث بالا رفتن سیستم ایمنی می شود.

به نقل از خرید عطاری، موسیر به دلیل مواد معدنی خاصی که دارد باعث می شود یک خوراکی مناسب برای دوران بارداری باشد و همچنین به دلیل فراوانی فیبر یک ماده مغذی است که افراد دارای رژیم لاغری می توانند آن را به غذای خود اضافه کنند و چربی سوزی را افزایش دهند.

موسیر همچنین به علت دارا بودن ترکیبات معدنی و ویتامین های حیاتی یک گزینه مناسب برای درمان بیماری های پوستی و زیبایی بخشیدن به موها محسوب می شود.

موسیر چیست؟

موسیر یکی از سبزیجات خودرو است که آن را با نام سیر وحشی یا سیر ایرانی نیز می شناسند. این گیاه از ترکیب دو سبزی پیاز و سیر شکل گرفته است. جالب است بدانید خواص موسیر هم مشابه با سیر و هم مشابه سبزی است. در نتیجه خاصیت آن به طور جداگانه چند برابر هر کدام از سبزی های نام برده است.

خواص موسیر برای سلامت

  1. ضد سرطان

یکی از خواص موسیر که مانند سیر و پیاز است آن می باشد که دارای ترکیبات ضد سرطانی است. موسیر دارای آنتی اکسیدان های مختلف و قوی است. این ماده کمک می کند سلول ها در برابر رادیکال های آزاد مقاوم باشند و به سلول های سرطانی تبدیل نشوند.

  1. پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا

در فصل زمستان و پاییز میزان سرماخوردگی و آنفولانزا بالا می رود در نتیجه لازم است قبل از آن که به آن مبتلا شویم خوراکی هایی را مصرف کنیم که از آن پیشگیری کند.

از خواص موسیر آن است که می تواند با وجود آنتی اکسیدان های قوی که دارد از سرماخوردگی و بسیاری از بیماری ها در فصل سرما جلوگیری کند. این ماده باعث می شود گلبول های سفید بدن بیشتر از حد متعادل ترشح شوند. در نتیجه اگر ویروسی وارد بدن شود سریع آن را از بین می برند.

نکته: با مصرف موسیر آنتی اکسیدان ها در بدن بالا می رود و اگر به سرماخوردگی مبتلا شوید طول بهبود آن بسیار کوتاه خواهد بود.

  1. متعادل سازی قند خون

افرادی که دارای دیابت نوع 2 هستند می توانند از خواص موسیر برای درمان بیماری های خود کمک بگیرند. در این نوع دیابت بدن به اندازه کافی انسولین تولید می کند اما انسولین برای جذب گلوکز مقاومت نشان می دهد و این عامل باعث می شود سطح قند خون از حالت عادی در فرد بیمار بالا برود.

موسیر دارای ترکیباتی است که باعث می شود حدود 90 درصد از انسولین های ترشح شده در بدن مقاومت خود را از دست بدهد و شروع به جذب گلوکز کنند؛ در نتیجه باعث می شود سطح قند خون تا میزان زیادی به حالت متعادل باز گردد.

  1. خواص موسیر برای افراد دارای دیابت نوع یک

از طرفی افرادی که دارای دیابت نوع 1 هستند نیز می توانند از خواص موسیر بهره مند شوند. موسیر دارای ترکیباتی است که بدن را وادار می کند انسولین بیشتری ترشح کند. در نتیجه کمبود انسولین در بدن آن ها جبران می شود و سطح قند در بدن افراد دیابتی به تعادل خواهد رسید.

  1. کاهش کلسترول خون با موسیر

یکی از خواص موسیر که آن را بسیار خاص می کند آن است که می تواند کلسترول خون را پس از مدتی کامل از بین ببرد و بدن را از کلسترول بد پاکسازی کند.

موسیر دارای آلیسین و دیگر آنتی اکسیدان های قوی است. این مواد با کلسترول های بد بدن مبارزه می کنند و آن ها را از بین می برند و در نتیجه ی آن میزان کلسترول خوب بدن بالا می رود. تمامی این عوامل باعث بهبود عملکرد قلب نیز خواهد شد.

  1. متعادل سازی فشار خون بالا

افرادی که دارای فشار خون بالا هستند اغلب رژیم غذایی سختی دارند که به دلیل سبک نوین زندگی رعایت آن برای اغلب افراد سخت است و مجبور هستند از داروهای شیمیایی استفاده کنند.

جالب است بدانید یکی دیگر از خواص موسیر آن است با وجود ماده ی معدنی به نام پتاسیم فشار خون بالا را تا میزان چشمگیری کاهش می دهد و اگر در کنار مصرف موسیر رعایت رژیم غذایی داشته باشند فشار خون متعادل باقی خواهد ماند.

  1. پاکسازی کبد با کمک موسیر

در چند دهه اخیر سم زدایی و پاکسازی کبد از مسائلی است بسیاری از افراد به آن توجه ویژه ای دارند. با توجه به نوع غذا و داروهایی که مصرف می شود کبد عضوی از بدن است که مستعد بیماری قرار گرفته است.

از خواص موسیر و مصرف آن این می باشد که کبد را کاملا پاکسازی می کند. موسیر در ترکیبات خود دارای ماده ای به نام گوگرد است. گوگرد از طریق جریان خون وارد کبد می شود و تمامی امراض و آلودگی های کبد را از بین می برد و اصطلاحا آن را پاکسازی می کند.

  1. بهبود عملکرد دستگاه گوارش

خواص موسیر تمام دستگاه گوارش را در بر می گیرد. موسیر دارای ترکیباتی است که عمل هضم را در معده بسیار آسان می کند و اگر دچار زخم معده هستید قادر است آن را درمان کند.

از طرفی موسیر در ترکیبات خود دارای فیبر فراوان است که باعث می شود روده ها حرکت منظم تری داشته باشند و فیبر ها باکتری های مضر را از بین می برند و باعث افزایش باکتری های مفید می شوند.

نکته: مصرف موسیر باعث می شود یبوست درمان شود.

آیا مصرف موسیر در لاغری موثر است؟

یکی دیگر از خواص موسیر آن است اگر شما رژیم لاغری را دنبال می کنید می توانید بدون نگرانی آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

موسیر دارای ترکیبات ویژه ای است که باعث می شود سوخت و ساز در بدن شما بالا برود و این گونه زودتر شاهد کاهش وزن و سایز خواهید بود.

خاصیت موسیر برای مو

از خواص موسیر برای درمان مشکلات مو نیز می توانید بهره مند شوید. این خوراکی حاوی آنتی اکسیدان های قوی و مواد معدنی طبیعی فوق العاده ای است که می تواند برای مو مانند یک معجزه عمل کند.

  • درمان ریزش مو
  • درمان شوره سر
  • داشتن موهایی سالم و شاداب
  • افزایش رشد مو

جدول ارزش غذایی موسیر

این گیاه ریز مغذی ها و درشت مغذی های متعددی را با خود به همراه دارد. می‌توانید از ترکیبات ویتامینی و معدنی آن به صورت تازه یا خشک شده بهره مند شوید. جدول زیر ارزش غذایی 100 گرم موسیر خام را نشان می دهد:

ترکیبات تشکیل دهنده اصلی مقدار موجود در 100 گرم موسیر
انرژی 30 کیلوکالری
کربوهیدرات 4.35 گرم
پروتئین 3.27 گرم
چربی 0.73 گرم
فیبر 2.50 گرم
قند 1.85 گرم

علاوه بر ترکیبات تشکیل دهنده اصلی، ترکیبات ویتامینی و معدنی دیگری وجود دارند که باعث تمام خواص موسیر شده‌اند. در جدول زیر ویتامین‌های موجود در 100 گرم موسیر را آورده‌ایم:

ویتامین‌های تشکیل دهنده مقدار موجود در 100 گرم موسیر
ویتامین A 218.00 میکروگرم
ویتامین K 212.70 میکروگرم
ویتامین C 58.10 میلی گرم
ویتامین B1 (تیامین) 0.08 میلی گرم
ویتامین B4 (کولین) 5.20 میلی گرم
ویتامین B9 (فولات) 105.00 میکروگرم

از آنجایی که این سبزی از انواع ریشه ای است، ترکیبات معدنی متعدد و موثری را با خود برای بدن به همراه دارد. در جدول زیر به معرفی مهمترین ترکیبات معدنی که موسیر به همراه دارد، اشاره کرده‌ایم:

مواد معدنی تشکیل دهنده مقدار موجود در 100 گرم موسیر
کلسیم 92.00 میلی گرم
پتاسیم 296.00 میلی گرم
فسفر 58.00 میلی گرم
منیزیم 42.00 میلی گرم
سدیم 3.00 میلی گرم
آهن 1.60 میلی گرم
مس 0.16 میلی گرم
روی 0.56 میلی گرم

اطلاعاتی که در رابطه با ارزش غذایی موسیر مطرح شدند، کاملا معتبر هستند و از مقالات معتبر گردآوری شده اند.

طبع موسیر چگونه است؟

موسیر هم مانند سیر دارای طبع گرم و خشک است اما گفته می‌شود درجه گرمی سیر به مقدار ناچیزی، کمتر از موسیر است. طعم آن هم تقریبا نزدیک به سیر است اما تلخی کمتری نسبت به سیر دارد.

درآخر:

خواص موسیر بسیار بالا است و جزو خوراکی هایی به حساب می آید که ارزش غذایی بسیار بالایی نیز دارد. در طب سنتی از موسیر برای درمان بسیاری از بیماری ها کمک می گیرند. از طرفی این گیاه طبع گرم و خشک دارد در نتیجه افرادی که دارای مزاج گرم هستند از آن با احتیاط باموسیر از خانواده سیر، پیاز و پیازچه بوده و نسبت به پیاز شیرین‌تر و هضم آن نیز آسان‌تر است و خواص درمانی فراوانی دارد. طی نتایج حاصله از تحقیقات متعددی که تاکنون در خصوص فواید موسیر صورت گرفته، این سبزی می‌تواند بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان‌ را درمان کند.

موسیر بر عکس سیر، بویی مطلوب دارد. موسیر معمولا در مناطق کوهستانی می‌روید.
موسیر گونه‌های زیادی دارد که بهترین نوع آن رنگ قرمز مسی دارد. معمولا از موسیر ترشی درست می‌کنند یا خرد کرده آن را درون ماست می‌ریزند. ماست موسیر ملایم‌تر از ماست سیردار بوده و به دلیل آن که بوی تند و تیز سیر را که ناشی از فرآورده‌های گوگردی سیر مثل آلیسین است، ندارد با مصرف آن دهان بد طعم نشده و براحتی می‌توان از آن استفاده کرد. از آنجا که سیر و پیاز به دلیل بر جای گذاشتن بوی ناخوشایند در دهان کمتر استفاده می‌شوند توصیه می‌کنیم بخصوص در فصل سرما که عفونت‌های ویروسی و باکتریایی زیاد می‌شوند از ماست یا ترشی موسیر که بسیار لذیذ و اشتها برانگیز هستند بیشتر استفاده کنید.

ریشه حبابی شکل این سبزی نیز مانند پیاز به چند بخش تقسیم می‌شود. موسیرها به راحتی هضم می‌شوند و حاوی مقادیر فراوانی ویتامین C ، پتاسیم، فیبر رژیمی و اسید فولیک بوده و همچنین دارای مقدار زیادی کلسیم، آهن و پروتئین هستند.

ریشه و پیاز گیاه بعد از انجام یک سری اقدامات خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد بدین صورت که آن‌ها را به شکل رشته‌های بسیار نازک در‌آورده و در مسیر آب سرد قرار می‌دهند تا تلخی که در پیاز آن هست از بین برود و آن را در آفتاب خشک می‌کنند تا به عنوان چاشنی غذایی مصرف شود.

موسیرها در نواحی آسیا،‌ مکزیک، فرانسه و مدیترانه از مواد اصلی در پخت و پز محسوب می‌شوند.

ترکیبات شیمیایی موسیر

موسیر از نظر ترکیبات شیمیایی دارای حدود ۱-۰/۰۶ درصد اسانس میباشد که شامل آلیل پروپیل – دی سولفید و دو ترکیب گوگردی میباشد همچنین دارای آلیسین – آلیساتین ۱و۲ میباشد.

خواص داروئی گیاه موسیر

موسیر از آن گیاهان دو رگه است. چیزی شبیه به سیر و پیاز. پیاز این گیاه، خوراکی است. می‌توان از آن در تهیه‌ی انواع ترشیجات، سالاد، سس و غیره استفاده کرد. این ماده‌ی غذایی مفید عطر و بوی فوق‌العاده‌ای به غذاهایتان می‌دهد و درعین‌حال سرشار از خواص مفید برای بدن است. در این ادامه قدرت فوق‌العاده‌ی موسیر را در پیشگیری و درمان بیماری ها عنوان خواهیم کرد. لطفاً با ما همراه باشید.

هضم بهتر غذا با موسیر

اگر در هضم غذا مشکل دارید توصیه می‌کنیم موسیر را وارد برنامه‌ی غذایی‌تان بکنید. به خاطر اینکه سرشار از فیبرهاست که علاوه بر ایجاد احساس سیری می‌تواند به هضم غذا و عملکرد خوب روده‌ها نیز کمک کند. موسیر با افزایش ترشح صفرا باعث هضم راحت‌تر غذاها می‌شود. علاوه بر این باید بدانید که موسیر به اندازه‌ی سیر یا پیاز برای معده مشکل ایجاد نمی‌کند. در واقع افرادی که دستگاه گوارش حساسی دارند به راحتی می‌توانند از موسیر پخته‌شده استفاده کنند. برای افرادی که از بوی سیر بدشان می‌آید نیز مناسب‌تر است چون بوی آن به اندازه‌ی سیر تند نیست.

تاثیر موسیر در کنترل و تنظیم فشارخون

می‌کند. به خاطر اینکه حاوی منیزیم است. در واقع هر ۱۰۰ گرم موسیر حاوی ۲۵۰ میلی‌گرم از این ماده‌ی معدنی است که نقش موثری در کنترل فشارخون، بهبود عملکرد قلب و کلیه‌ها دارد و به انقباض‌های عضلانی کمک می‌کند.
موسیر برای پیشگیری از سرطان‌های گوارشی
نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهند که ترکیبات گوگردی موجود در موسیر و هم خانواده‌هایش یعنی پیاز و سیر و غیره می‌توانند جلوی رشد تومورها را بگیرند و در نتیجه از ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارشی پیشگیری کنند. البته محققان همچنان در حال بررسی‌های تکمیلی در این خصوص هستند. همین متخصصان توصیه می‌کنند که موسیر را به صورت خام مصرف کنید چون حاوی خواص بیشتری است.

موسیر برای مقابله با میکروب‌ها
موسیر مانند دیگر اعضای خانواده‌ی خود سرشار از ترکیبات گوگردی است و به همین دلیل هم خواص ضدباکترایی دارد. در نتیجه موسیرِ، از انتشار میکروب‌ها و باکتری‌های بیماری‌زا پیشگیری می‌کند. البته حواستان باشد معنی حرفمان این نیست که در صورت بروز یک بیماری عفونی، موسیر می‌تواند جایگزین آنتی‌بیوتیک‌ها شود. بلکه می‌توان از این ماده‌ی غذایی برای پیشگیری از بروز این مشکلات استفاده کرد.

موسیر برای کاهش کلسترول بد خون
سن که بالا می‌رود رگ‌ها میل زیادی به ضخمیم شدن پیدا کرده و خاصیت ارتجاعی و نرمی خود را از دست می‌دهند. اگر این پدیده با کلسترول یا همان چربی بالا همراه شود منجر به تصلب شرایین می‌شود. رسوبات چربی در داخل رگ‌های خونی باعث بروز لخته‌های خونی می‌شوند. در این صورت نیز رگ‌ها می‌گیرند و مشکل‌ساز می‌شوند. خوشبختانه مواد غذایی مختلفی برای مقابله با این مشکل وجود دارند که موسیر جزو آن‌هاست. این ماده‌ی غذایی سرشار از فلاوونوئیدهاست که ترکیبات آنتی‌اکسیدانی هستند. این ترکیبات به رقیق و در جریان بودن خون کمک می‌کنند و تجمع پلاکت‌ها را کاهش می‌دهند. به همین دلیل نیز از تشکیل لخته‌های خونی پیشگیری می‌کنند.

علاوه بر این موسیر باعث رفع کلسترول بد خون می‌شود و به تنظیم فشارخون نیز کمک می‌کند. به خاطر اینکه حاوی منیزیم است. در واقع هر ۱۰۰ گرم موسیر حاوی ۲۵۰ میلی‌گرم از این ماده‌ی معدنی است که نقش موثری در کنترل فشارخون، بهبود عملکرد قلب و کلیه‌ها دارد و به انقباض‌های عضلانی کمک می‌کند.

موسیر حاوی ویتامین‌های B
موسیر حاوی ویتامین B6 است. به این ترتیب که هر ۱۰۰ گرم موسیر بیش از ۱۰ درصد نیاز روزانه‌ی ما به این ویتامین را تامین می‌کند. باید بدانید که وجود این ویتامین برای سیستم عصبی لازم و ضروری است و همچنین از بروز مشکلات عضلانی پیشگیری کرده و به سلامت پوست کمک می‌کند.

علاوه بر این موسیر حاوی ویتامین B9 یا همان اسیدفولیک نیز می‌باشد که ضداسترس است. این ویتامین برای ساخت گلبول‌های قرمز لازم است. ترکیب این ویتامین با ویتامین B6 برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی بسیار موثر است.

از فراورده‌های موسیر برای کم کردن قند خون در افراد دیابتی مورد استفاده‌است و هم چنین از خواص گندزدائی آن برای دفع انگل‌ها همراه غذا از آن استفاده می‌شده‌است و علاوه بر آن برای ضدعفونی کردن آب مورد استفاده داشته‌است.افزایش دفع ادرار، التیام دهنده و ترمیم کننده زخم‌ها و تسکین دهنده التهاب طحال و کبد. تاثیر مثبت آن بر دستگاه اعصاب مرکزی، کاهش سردردهای میگرنی، کمک به سیستم قلبی- عروقی، کمک به کاهش چربی‌های خون و پیشگیری از تصلب شرائین و تنظیم فشار خون هم قابل توجه‌است.

روش مصرف موسیر

موسیر چاشنی‌ای اشتهاآور و دارای طبیعت گرم است.

موسیر تازه بسیار تند است و بهتر است برش زده و چند روز در آب خیس شود و آب ان مرتب عوض شود و بعد استفاده شود . داخل سرکه با سبزیجات معطر و زردچوبه و ادویه ها و فلفل میتوان نگهداری کرد و داخل ترشیها مخلوط کرد . اندازه برش ها سلیقه ایست .موسیر خشک را نیز خریداری کرده و بهمین ترتیب عمل میکنیم . خیس میکنیم تا نرم شوند . تندی موسیر خشک کمتر است .

غالبا موسیر را خشک می‌کنند و می‌سایند و از پودر آن در ماست، انواعی از سس‌ها و غذاهای مختلف استفاده می‌کنند.

موسیرها را روی شعله کم، حرارت داده تا مانند پیاز کاراملی رنگ شوند و اگر آن‌ها را روی حرارت زیاد قرار دهید سریع می‌سوزند و تلخ می‌شوند.

موسیرها را با پوست سرخ کنید، سپس پوست آن‌ها را کنده و به صورت پوره درآورید و در تهیه سوپ و سس از آن‌ها استفاده کنید.

توجه: زیاده‌روی در خوردن موسیر خام برای افراد گرم‌مزاج مضر بوده و بشدت حرارت بدن را افزایش می‌دهد. اگر قصد تهیه ماست موسیر را دارید از ماست‌های کم‌چرب به همراه موسیر تازه و کمی پونه و فلفل به جای نمک استفاده کنید. اگر هم به موسیر تازه دسترسی نداشتید می‌توانید از پودر موسیر استفاده کنید. بهتر است پودر موسیر را به صورت خانگی تهیه و در ظروف در‌دار نگهداری کنید .

خلاصه ای از خواص درمانی موسیر :

  • از خواص گندزدائی آن برای دفع انگل ها همراه غذا از آن استفاده می‌شده است.
  • برای ضدعفونی کردن آب نیز استفاده می شود.
  • مقوی، اشتها آور، ضد عفونی کننده دستگاه گوارش (از بین بردن انقباضات دردناک معده و روده) وبادشکن است .
  • بازدارنده رشد جرمهای گرام نگاتیو گروههای تیفوئید و شبه حصبه یا پاراتیفوئید و ورم روده کوچک میباشد
  • موجب اتساع شریانها و رفع تصلب شرائین میشود
  • مدر – قاعده آور – معرق و ضد سم است .
  • برای تصفیه آواز – رفع نفس تنگی – فراموشی – فلج – رعشه و اکثر بیماریهای عصبی مفید است.
  • دردهای مفاصل – سیاتیک – نقرس – درد لگن خاصره و امثال اینها را تسکین میدهد.
  • برای قطع اخلاط غلیظه – دفع بادهای تهی گاه، خارج ساختن زالوی در حلق مانده – برای اخراج اقسام کرم معده و کرم کدو مفید است .
  • در سرد مزاجان برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم مفید است.
  • افرادی که عادت به خوردن موسیر دارند موهایشان دیرتر سفید شده و کمتر به عارضه ریزش مو مبتلا می‌شوند.
  • خوردن موسیر در وعده غذایی شام برای درمان بی‌خوابی مفید است.
  • موسیر عمل هضم غذا را آسان و با افزایش ادرار، سموم بیشتری را از بدن خارج می‌کند.
  • این چاشنی در تسکین درد مفاصل و نقرس بسیار موثر است.
  • به دلیل غنی بودن از پتاسیم، پایین آورنده خوب فشار خون است.
  • موسیر به دلیل داشتن ویتامین‌های گروه B به عملکرد دستگاه اعصاب مرکزی کمک کرده و به شکل مطلوبی از سردردهای میگرنی می‌کاهد.
  • سیستم قلبی ـ عروقی را تقویت و برای کاهش چربی و قند خون نافع است.
  • محققان اعلام کرده‌اند مصرف موسیر اثرات قابل توجهی در پیشگیری از انواع سرطان دارد.
  • التیام‌دهنده، ترمیم‌کننده موثر زخم‌ها و تسکین‌دهنده التهاب کبد است.
  • مصرف موسیر تأثیر مثبتی بر دستگاه اعصاب مرکزی دارد و سردردهای میگرنی را کاهش می ‌دهد.
  • تاثیر به سزایی در از بین بردن سلول‌های سرطان کبد دارد.
  • به درمان سرطان معده کمک می‌کند و مصرف منظم آن، از ورود هرگونه عفونت به معده پیشگیری می‌کند.
  • با داشتن خاصیت ضدانعقادی و در نتیجه رقیق کردن خون، به بیمارانی که دچار بیماری‌های قلبی عروقی هستند و یا دچار حملات قلبی و یا سکته قلبی شده‌اند کمک مفیدی می‌کند.
  • سطح قند خون را در بیماران دیابتی کاهش می‌دهد. موسیر از کاهش انسولین پیشگیری کرده و سوخت و ساز گلوکز را افزایش می‌دهد.
  • به عملکرد مغز کمک کرده و ضد آلزایمر است.
  • از آن‌ جا که حاوی مقدار فراوانی سولفور است به شفافیت پوست کمک خوبی می‌کند.
  • مصرف روزانه موسیر، بافت‌های استخوانی را افزایش داده و تا ۲۰ درصد از پوکی استخوان پیشگیری می‌کند.
  • فشارخون را کاهش می‌دهد.

 

آیدا چم سورکی

آیدا چم سورکی هستم متولد 1381 تحصیل کرده در رشته علوم تربیتی و علاقمند به نویسندگی و فعال در شبکه های اجتماعی
دکمه بازگشت به بالا