عمومیمطالب کسب و کار

فن کویل بهتر است یا کولر گازی

یقینا هر یک از تجهیزات تهویه مطبوع مزایا و معایبی دارد. هیچ سیستمی کامل نیست و جوابگوی تمام نیاز ها نمی باشد و با توجه به تغییر کاربری و نوع استفاده و فاکتور های فراوان دیگر اقدام به انتخاب آن سیستم می کنیم. این مقاله به بررسی مزایای فن کویل و معایب فن کویل پرداخته است. ابتدا به صورت کلی سیستم فن کویل را بررسی کرده و ادامه به بررسی ویژگی های فن کویل پرداخته است.

فن کویل چیست

فن کویل دستگاهی از سیستم تهویه مطبوع است که وظیفه آن تامین گرمایش و سرمایش ساختمان است. همان طور که از اسم آن پیداست، این دستگاه از دو بخش اصلی فن و کویل تشکیل شده است؛ آب گرم در تابستان و آب سرد در زمستان از داخل کویل های مسی یا آلومینیومی آن عبور می کند. به کمک یک فن هوا را از داخل کویل ها عبور داده و این هوا پس از عبور از داخل کویل ها تغییر دما داده و به کمک دریچه فن کویل به داخل واحد پرتاب می شود. این هوای مطبوع با هوای داخل اتاق تبادل حرارت داشته و دمای واحد را به اندازه دلخواه می رساند.

انواع فن کویل

در اینجا به صورت کلی انواع و اجزای فن کویل را شرح می دهیم اما برای مطالعه دقیق می توانید مقاله را مطالعه کنید. انواع فن کویل به صورت زیر می باشد:

  • فن کویل سقفی توکار: این مدل فن کویل در ساختمان ها رایج است و به دلیل توکار بودن فضای خانه را اشغال نمی کند.
  • فن کویل سقفی روکار: روی سقف نصب می شود اما اجزای آن به صورت روکار و در معرض دید می باشد. امروزه از این مدل کمتر استفاده می شود .
  • فن کویل زمینی این مدل فن کویل در روی زمین نصب می شود. مشکل این نوع فن کویل این است که بخشی از فضای داخل ساختمان را اشغال می کند.
  • فن کویل دیواری: این نوع فن کویل روی دیوار نصب می شود. از نظر ظاهری چیزی شبیه به اسپلیت ها می باشد اما از نظر ساختاری کاملا متفاوت است.
  • کاستی: استفاده از این فن کویل بسیار رایج است و در داخل سقف به صورت توکار نصب می شود و به صورت عادی تنها یک دریچه در داخل ساختمان می شود و اجزای آن در داخل سقف کاذب است.

اجزای فن کویل

اجزای فن کویل به صورت کلی این شامل موارد زیر است.:

  • کویل: از جنس مس می باشد و فین هایی از جنس آلومینیوم آن را احاطه کرده است. آب سرد و یا گرم از داخل این کویل ها عبور می کند و تبادل حرارتی با هوا ایجاد می کند.
  • الکتروموتور: وظیفه چرخاندن فن یا بلوور هوا را دارد. این الکتروموتور معمولا سه دور می باشند.
  • بلوور: همان فن می باشد که وظیفه ایجاد جریان هوا افزایش انتقال حرارت را دارد.
  • فیلتر هوا: هوا را قبل از ورود به محیط فیلتر کرده و ذرات و غبار را جذب می کند.
  • شیر هواگیری: جهت هواگیری سیستم از آن استفاده می شود.
  • کلید سلکتوری: جهت تغییر سرعت موتور از آن استفاه می شود. معمولا سه دور کند، متوسط و تند را تنظیم می کند.
  • ترموستات: جهت تنظیم درجه حرارت فن کویل به صورت اتوماتیک از ترموستات استفاده می شود.

ترموستات فن کویل

مزایای فن کویل

به طور کلی فن کویل ها دارای مزایای زیادی هستند، از همین جهت است که استفاده از آن در داخل ساختمان ها رایج است و در بین کارفرمایان و مهندسان تاسیسات محبوب می باشد، چرا که می تواند طیف زیادی از کاربردها را پوشش دهد. در ادامه به بررسی هر یک از مزایای این تجهیز می پردازیم.

تفکیک مستقل بخش ها

یکی از مهمترین مزایای فن کویل نسبت سیستم هواساز، ایرواشر و کولر های آبی قابلیت کنترل آن در زون یا بخش می باشد. با توجه به زون بندی ساختمان، برای هر بخش می توان دما را به صورت جداگانه کنترل کرد. اگر به طور مثال در یک واحد مسکونی تعداد 5 عدد فن کویل وجود داشته باشد، هر کدام از فن کویل ها می تواند دمای متناسب خود را داشته باشد و هر کس در اتاق خودش دما را کنترل می کند. فن کویل ها دارای سیستم کنترلی می باشند که به کمک آن می توان دمای هوا را تنظیم نموده و ترموستات دمای اتاق را اندازه گیری کرده و به دستگاه دستور قطع و وصل می دهد. همچنین دور موتور را نیز می توان به صورت جداگانه کنترل کرد.

توزیع دمای مناسب

توزیع دمای مناسب از دیگر مزایای فن کویل است. با توجه به اینکه فن کویل ها از نوع جریان اجباری می باشند و برای توزیع دما از فن استفاده می کنند به کمک ایجاد جریان باد، هوا را به تمام نقاط توزیع کرده و به سرعت دما را در بخش های مختلف اتاق کنترل می نماید. همچنین در هنگام طراحی می توان با توجه به کاربری ساختمان، محل درها و پنجره ها و نقشه ساختمان محل فن کویل ها را طوری انتخاب کرد که بهترین توزیع دما را بر ساکنین داشته باشد.

سرمایشی و گرمایشی بودن فن کویل

از ویژگی ها بسیار مهم فن کویل ها این است که این تجهیز هم در تابستان و هم در زمستان کاربرد دارد. در زمستان آب گرم از بویلر وارد کویل ها شده و فن پس از عبور از کویل ها باد گرم می زند و دمای واحد را بالا می برد. در تابستان نیز آب سرد از چیلر ها وارد کویل شده و به همان ترتیب قبل فن کویل باد خنک می زند. برای تغییر سیستم در هنگام تغییر فصل، کافیست مسئول سیستم را به صورت کلی در داخل موتورخانه تغییر دهد تا در کل ساختمان این تغییر رخ دهد.

فن کویل ها از جهت نوع لوله کشی به دو صورت 2 لوله ای و 4 لوله ای تقسیم می شوند. در مدل 2 لوله ای کویل های سرمایشی و گرمایشی یکسان است و فن کویل 4 لوله ای کویل های سرمایشی و گرمایشی به صورت جداگانه می باشد.

اجرای ساده تر و اشغال فضای کمتر زیر سقف

برای اجرای سیستم فن کویل کافیست 2 لوله آب رفت و برگشت به آن لوله کشی شود و بر خلاف سیستم های داکت اسپلیت و هواساز نیاز به کانال کشی ندارد، از این جهت هنگام اجرا، فضای کمتری را اشغال می کند و به این ترتیب مجریان سیستم های تاسیسات کار راحت تری را در پیش دارند، چرا که انتقال لوله کشی کردن در زیر سقف به مراتب ساده تر از کانال کشی کردن در زیر سقف است.

در تاسیسات هیچی سیستمی کامل نیست و هر تجهیزی در کنار مزایای خود دارای معایبی نیز می باشد. شناخت کامل تجهیزات تهویه مطبوع به ما کمک می کند که آن را جایگاه مناسب خود انتخاب و استفاده کنیم. در ادامه به بررسی برخی از معایب فن کویل می پردازیم:

تعمیرات و نگهداری زیاد

تعمیرات و نگهداری زیاد از جمله معایب فن کویل ها است. تعداد فن کویل ها در یک ساختمان بالا می باشد، بنابراین تعداد زیاد تجهیزات مکانیکی، تعداد خرابی ها را در ساختمان بالا می برد. فن کویل ها بهتر است سالانه سرویس شوند که این خودش نیاز به نیروی فنی و هزینه دارد. فن کویل ها دارای قطعات زیادی هستند که هر کدام احتمال فرسودگی و خراب شدن دارد، اما خبر خوب این است که تعمیر فن کویل پیچیدگی خاصی ندارد و نسبت به تجهیزات پیچیده موتورخانه آسان تر است.

کندانس در فصل تابستان

از معایب فن کویل کندانس آب در تابستان است. فن کویل هایی که در فصل تابستان کار می کنند، کویل های آن کندانس آب را به همراه دارند. زمانی که آب سرد از داخل کویل ها عبور می کند، روی لوله های کویل، قطرات آب ایجاد می شود که بایستی این قطرات از داخل فن کویل به فضای بیرون منتقل شود که در سیستم تاسیسات از لوله درین برای خروج آب استفاده می شود.

عدم تامین هوای تازه

فن کویل ها، هوای داخل اتاق را مطبوع کرده و مجددا همان هوا را به اتاق پرتاب می کنند. طبق استاندارد مقررات ملی طراحان می بایست هوای تازه ساختمان ها را برای ساکنین تامین کنند. هوای تازه علاوه بر اینکه اکسیژن داخل ساختمان را تامین می کند، باعث خارج کردن آلودگی ها می شود. بنابراین ساختمان های دارای سیستم فن کویل معمولا نیاز به سیستم کمکی هوای تازه را دارند.

البته برخی فن کوئل ها دارای دریچه هوای تازه نیز می باشند که به وسیله آن می توان هوای تازه داخل اتاق را تامین نمود.

نتیجه گیری: کجا از فن کویل استفاده کنیم

به صورت کلی فن کویل ها سیستم هایی هستند که امروزه بسیار پر طرفدار هستند. این که کجا می بایست از فن کویل استفاده کنیم بستگی به کاربری و شرایط ساختمان دارد و اینطور نیست که بتوان برای همه یک تجویز کرد، در درجه اول فن کویل ها را می توان در ساختمان هایی که تعداد بخش یا زون بالا دارند، استفاده کرد. به طور مثال ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری گزینه های مناسبی هستند، اما برای مثال در محیط های صنعتی نمی توانیم از فن کویل استفاده کنیم چرا که محیط های صنعتی معمولا به صورت سوله و تک زون هستند و ارتفاع سقف زیاد است و استفاده از فن کویل چندان مناسب نیست. همچنین مکان هایی که مثل تالار عروسی، استخر ها و باشگاه های ورزشی و تمام مکان هایی که دارای ارتفاع سقف زیاد و مساحت بالا هستند مناسب نیست و برای محل هایی که به صورت واحد های جداگانه است مناسب است.

همچنین بهتر است فن کویل در ساختمان هایی کار شود که دارای موتورخانه آب گرم و سیستم چیلر باشد، تا بتوان از فن کویل ها حداکثر استفاده را کرده و به صورت چهار فصل آن را روشن کرد.

تحریریه تیم  به فیکس

برداشت از مطالب سایت تنها با ذکر منبع و لینک سایت مجاز می باشدمقایسه فن کویل و کولر گازی یا اسپلیت از ۶ بعد مختلف و شناخت تفاوت آنها

عمل مقایسه فن کویل و کولر گازی (اسپلیت) را می توان از دیدگاه های مختلفی بررسی کرد که ما در این متن ، تفاوت فن کویل با اسپلیت را از ۶ بعد مختلف از جمله نحوه اتصال به یونیت های خارجی ، مرکزی یا واحدی بودن آنها ، نوع کاربرد و سایر موارد بررسی می کنیم.

۱ . مقایسه فن کویل و کولر گازی از بعد مرکزی بودن سیستم ها

اولین و مهمترین بعد از ۶ بعد مختلف فرآیند مقایسه این دو سیستم مربوط به واحدی یا مرکزی بودن این سیستم ها است. کولرهای گازی سیستم هایی واحدی هستند که یک یونیت داخلی به یک یونیت خارجی متصل می گردد و فقط برای سرمایش و گرمایش یک اتاق یا سالن یا یک واحد از یک آپارتمان استفاده می شوند ولی فن کویل ها به صورت چند تایی (در برخی پروژه ها چند ده یا چند صد تایی) در نقاط مختلف درون ساختمان نصب و همگی با لوله کشی آب به یک دستگاه خنک کننده مانند مینی چیلر یا چیلر و دستگاه گرمایش مرکزی مانند بویلر یا دیگ آبگرم موتورخانه ای یا پکیج (سیستم های تولید کننده آب سرد و گرم) اتصال می یابند و هر یک به صورت مستقل و جداگانه کنترل می شوند.

بنابرین در اولین و مهمترین مقایسه فن کویل و کولر گازی به این نتیجه می رسیم که اسپلیت ها (کولرهای گازی) برای اماکن کوچک مناسب و فن کویل ها برای اماکن بزرگ و ساختمان های مسکونی ، تجاری ، اداری و … بسیار مناسب هستند. اگر بخواهیم بر اساس متراژ عددی را بیان کنیم، حالت منطقی این است که از اسپلیت ها نهایتا در یک واحد با متراژ ۱۲۰ متر مربع استفاده شود زیرا هم تعداد و هزینه اولیه و مصرف انرژی آنها افزایش می یابد و هم اینکه نمی تواند به خوبی پاسخگوی نیازهای برودتی و حرارتی باشد و از سیستم فن کویل بهتر است که در متراژهای بالاتر از ۱۲۰ متر استفاده گردد.

۲ . مقایسه فن کویل و کولر گازی از بعد هزینه اجرا

۳ . تفاوت فن کویل با اسپلیت از نظر قدرت گرمایش و سرمایش آنها

همانطور که می دانید کولرهای گازی معمولا تنها به عنوان سیستمی سرمایشی مورد استفاده قرار می گیرند. هر چند آنها می توانند در حالت گرمایشی نیز کار کنند ولی به علت مصرف برق بالای آنها، به صرفه نیست که از آن در گرمایش استفاده شود و به یک دستگاه مکمل گازسوز معمولا برای زمستان نیاز است که معمولا از رادیاتور یا سیستم گرمایش از کف برای این کار استفاده می شود. ولی فن کویل هایی که بر اساس آب سرد و گرم کار می کنند، در زمستان آبگرم (آبگرم پکیج گازسوز یا بویلر موتورخانه) درون لوله های آن جریان پیدا کرده و قدرت گرمایشی برابر با قدرت سرمایشی دارند و در تابستان به آب سرد ارسالی از طرف چیلر، متصل می شوند.

بنابرین سومین بعد از ۶ بعد مختلف تفاوت فن کویل با اسپلیت در توان گرمایشی آنها و نیز نیاز یا عدم نیاز به سیستم مکمل گرمایشی است.

مطلب پیشنهادی برای مطالعه بیشتر ⇐

۴ . تفاوت فن کویل با اسپلیت از بعد معماری و اثر زیبایی بر ساختمان

مزیت دیگری که یک سیستم مرکزی ایجاد می کند این است که یونیت خارج از ساختمان در جلوی دید قرار ندارد (چون معمولا روی بام مستقر می شود) و به معماری خارجی ساختمان جلوه بدی نمی دهد ولی در اسپلیت ها معمولا این چنین نیست و یونیت آن به راحتی در دید قرار می گیرد که منظره جالبی ایجاد نمی شود. مخصوصا وقتی که تعداد یونیت ها زیاد باشد.

اگر با دستگاه چیلر و ۲ نوع پر کاربرد آن یعنی چیلرهای تراکمی هوا خنک و آب خنک آشنایی ندارید، پیشنهاد می کنیم که مقاله های زیر را مطالعه کنید.

مطالعه بیشتر درباره ساختار چیلرهای تراکمی آب خنک در متن ⇐

مطالعه بیشتر درباره ساختار چیلرهای تراکمی هوا خنک در متن ⇐

۵ . از نظر ورود اکسیژن کافی به داخل ساختمان

همانطور که می دانید یونیت داخلی اسپلیت ها (معمولا از نوع دیواری) ، درون اتاق یا سالن نصب شده و فقط جریان هوای داخل را به گردش درآورده و دمای آن را تنظیم می کند‌ ولی فن کویل ها در دو مدل بدون کانال و کانالی ساخته می شوند. در نوع کانال دار، فن کویل با یک کانال به هوای آزاد بیرون راه پیدا کرده و فن موجود در فن کویل می تواند هوای با اکسیژن کافی و تازه را از بیرون مکیده و پس از تنظیم دمای آن، درون ساختمان پخش کند. از نظر رطوبت گیری، هم اسپلیت و هم فن کویل ها سیستم های رطوبت گیر هستند و سطح سرد لوله های آنها در تابستان موجب تقطیر بخار آب (رطوبت) موجود در هوا می شود و رطوبت را کاهش می دهند.

بنابرین پنجمین تفاوت فن کویل با اسپلیت در ورود اکسیژن کافی به ساختمان است.

در شکل زیر فن کویل سقفی توکاری را مشاهده می کنید که دارای ۳ دریچه است. یک دریچه که در شکل نمایان نیست از قسمت پشتی هوای تازه را وارد دستگاه می کند. یک دریچه برای هوای برگشتی است که هوای داخل اتاق را مجددا وارد دستگاه می کند و یک دریچه هم خروج هوای سرد یا گرم از دستگاه است.

۶ . مقایسه آنها از بعد مصرف برق و گاز

آخرین مورد از ۶ بعد مختلف مقایسه فن کویل و کولر گازی مربوط به نوع انرژی مصرفی آنها می شود. همانطور که می دانید هم یونیت های داخلی و هم یونیت های خارجی کولرهای گازی، فقط مصرف برق دارند (چه در حالت سرمایشی و چه گرمایشی) و مصرف برق آنها نیز بالا و قابل ملاحظه است. ولی یونیت های داخلی فن کویل ها همواره با انرژی برق و یونیت های خارجی آن با شکل های مختلفی از انرژی کار می کنند. برای مثال چیلرها و مینی چیلرهای تراکمی که وظیفه سرد کردن آب و ارسال آن به فن کویل ها را بر عهده دارند، با برق و بویلر و پکیج گازسوز که وظیفه گرم کردن آب را بر عهده دارند، با گاز شهری کار می کند. مصرف برق این سیستم ها نسبت به اسپلیت ها به علت های مختلف کمتر است و با مدیریتی مرکزی می توان به اندازه نیاز ساختمان، هوای سرد و گرم را در ساختمان توزیع نمود و به علت کاربرد انواع تکنولوژی ها در آنها، راندمان این سیستم ها بسیار بالا است.

بنابرین ششمین مورد از ۶ بعد مختلف مقایسه فن کویل و کولر گازی در نوع انرژی مصرفی و میزان مصرف آنها است.

در تصویر زیر انواع مختلفی از فن کویل های دیواری، کاستی و زمینی نشان داده شده است.

برای آشنایی بیشتر با ساختار فن کویل های دیواری پیشنهاد می کنیم که مقاله و برای شناخت اجزا و طرز کار فن کویل های کاستی مقاله را مطالعه کنید.

ما در این مقاله سعی کردیم که فن کویل ها را نسبت به کولرهای گازی مقایسه و تفاوت آنها را از ۶ بعد مختلف بررسی کنیم. علاوه بر این مواردی که توضیح دادیم ممکن است بتوان این سیستم ها را از لحاظ دیگر نیز مقایسه کرد که ما سعی کردیم مهمترین آنها را بیان تهویه مطبوع ماخ ، طراح، تولید کننده و فروشنده انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی با تجربه چندین ساله در ایران است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تفاوت فن کویل با اسپلیت ، شناخت بیشتر هر یک از این سیستم ها، انتخاب مناسب ترین دستگاه برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید.

کنیم.

همچنین نوع دیگری از سیستم های مرکزی مدرن تحت عنوان VRF و GHP وجود دارند که در آن فن کویل هایی خاص با لوله کشی مبرد (مسی) به دستگاهی مرکزی مانند GHP یا دستگاه های VRF متصل می شوند که دستگاه GHP با گاز شهری (هم سرمایش و هم گرمایش) و دستگاه VRF با برق کار می کند. در این سیستم، فن کویل هایی که بر اساس مبرد کار می کنند هم در حالت گرمایش و هم سرمایش به یک یونیت خارجی متصل می شوند و به هیچ دستگاه دیگری برای گرمایش نیاز ندارند و قدرت گرمایشی برابر با سرمایش (مخصوصا دستگاه GHP) دارند. برای آشنایی بیشتر با این دستگاه مدرن مقاله های زیر را مطالعه کنید.

مطالعه بیشتر ⇐

مطالعه بیشتر درباره دستگاه VRF شرکت LG بنام به مولتی وی شرکت LG ⇐

به این متن چند ستاره میدین؟ (ستاره سمت چپ بیشترین امتیاز رو داره. بدون نیاز به ثبت نام در سایت می تونید امتیاز بدید)

 

جهت مشاهده انواع دایرکت اینداستری به همراه مشخصات و قیمت اینجا کلیک کنید

بهترین فن کویل سقفی توکار با توجه به مدل و ظرفیت دستگاه متفاوت است. جهت خرید فن کویل سقفی توکار می‌توانید در وب سایت ما اقدام کنید.

دکمه بازگشت به بالا