کاربرد انواع میلگرد در ساختمان

آشنایی با کاربرد میلگرد در صنایع مختلف + قیمت میلگرد در بازار امروز

کاربرد میلگرد در صنایع مختلف، به خصوص صنعت ساختمان سازی، پیشرفت های فوق العاده ای پدید آورده است. این مقطع فولادی؛ و در انواع جدیدتر فایبرگلاسی آن؛ به اشکال و استانداردهای مختلف، ساخته شده و امروزه جزئی جدایی ناپذیر از صنعت ساخت وساز محسوب می شود. دلیل این امر، خواص منحصربه فرد مکانیکی این مقطع است.

هر نوع میلگرد، بنا بر خصوصیات و شکل ظاهری اش در بخش خاصی از ساختمان، مورداستفاده قرار می گیرد؛ یعنی مشخصات میلگرد a1، a2، a3 و تفاوت آن ها علاوه بر موارد گفته شده در دیگر صنایع ازجمله فنرسازی و ساخت سازه های هنری نیز استفاده می شود. در واقع، میلگرد در پروژه های عمرانی و ساخت و ساز، یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی است که بیشترین سهم تناژ در فولاد تهیه شده جهت یک پروژه را شامل می شود. در این مقاله، در ابتدا کاربرد میلگرد در ساختمان سازی را بررسی می کنیم. سپس، اشکال مختلف ساخته شده با این مقطع را نیز شرح می دهیم. درنهایت هم کاربرد آن در صنایع دیگر به همراه لیست قیمت میلگرد بناب را معرفی خواهیم کرد.

کاربرد میلگرد در ساختمان سازی

اصلی ترین کاربرد میلگرد در ساختمان سازی و به منظور تقویت بتن است. بتن، به طور طبیعی، علی رغم داشتن مقاومت فشاری زیاد، مقاومت کششی چندانی ندارد. این امر به این معنی است که درصورتی که بتن به علت تغییرات دمایی، دچار انبساط یا انقباض شود، ترک خواهد خورد.

مهندسین ساختمان از قرن هجدهم میلادی، کم کم به کمکی که میلگرد می تواند به حل این مشکل بکند، پی برده اند. ضریب انبساط دمایی این مقطع، بسیار نزدیک به بتن است. به همین دلیل میلگرد کاشته شده در دل بتن، فشار کششی واردشده به آن در اثر تغییرات دمایی را دریافت کرده و مانع از ترک خوردن بتن می شود. لازم به ذکر است که هیچ مصالحی، نمی تواند جلوی ترک خوردن صد درصد بتن را بگیرد؛ اما میلگرد، می تواند ترک ها را تا حد بسیار کوچک و کم خطری نگه دارد.

یکی کاربردهای این محصول فولادی، استفاده از آن به منظور افزایش مقاومت حرارتی ساختمان است. به میلگردی که پس از بتن ریزی سقف، روی تیرچه ها قرار می گیرد، میلگرد حرارتی می گویند. این محصول، علاوه بر وظیفه افزایش مقاومت کششی بتن سقف، در هنگام آتش سوزی از ریزش آن جلوگیری می کند. میلگرد حرارتی در سقف های تیرچه بلوک، عرشه فولادی و سقف های کرومیت به کار می رود. اما چه چیز باعث پیوند میلگرد و بتن می شود؟ در اینجاست که کارکرد آج های روی آن مشخص می شود. آج های روی میلگرد به خوبی بتن خیس را به دور خود گرفته و سطح بالایی از تماس فیزیکی را با آن برقرار می کنند.

کاربرد انواع میلگرد در قسمت های مختلف ساختمان

در هر کشوری استانداردی خاص برای تولید و نشانه گذاری میلگرد، وجود دارد. انواع این استانداردها شامل اروپایی، آمریکایی، چینی، روسی و غیره هستند. در کشور ما بنا بر سنت دیرینه شرکت ذوب آهن، استاندارد کشور روسیه بیشتر غالب است. بر این اساس، چهار نوع میلگرد به ترتیب زیر تولید می شوند.

  • میلگرد ساده بدون آج یا A1
  • میلگرد آجدار با یک ردیف آج یا A2
  • میلگرد آجدار با دو ردیف آج در خلاف جهت هم یا A3
  • میلگرد آجدار پیچیده یا A4

هرکدام از این مقاطع علاوه بر شکل ظاهری از نظر خواص مکانیکی و شیمیایی نیز با یکدیگر متفاوت هستند. درواقع، آنچه کاربرد میلگرد را تعیین می کند، همین تفاوت های ظاهری و خواص مکانیکی و شیمیایی آن است. دلیل تفاوت در خواص نیز به این دلیل است که هر مقطع از آلیاژ خاصی از فولاد تهیه شده که به خصوص در درصد کربن، نیکل و کروم با یکدیگر متفاوت هستند. اینکه میلگرد چیست و انواع آن کدامند، می تواند در شناخت کاربرد آن کمک کننده باشد. با این مقدمه، کاربرد هرکدام از این چهار نوع متفاوت را، در بخش های مختلف ساختمان، توضیح می دهیم.

کاربرد میلگرد A1

این مقطع به دلیل نداشتن آج، نمی تواند پیوند خوبی با بتن ایجاد کند. به همین دلیل استفاده از آن به عنوان میلگرد مقاومتی و حرارتی، ممنوع است. همچنین، آلیاژ این محصول، کمترین میزان کربن را دارد؛ بنابراین نسبت به دیگر میلگردها نرم تر است و زودتر در برابر حرارت، استحکام خود را از دست می دهد. کاربرد میلگرد A1 ساخته شده از فولاد کربنی بیشتر در اتصالات و عملیات خاموت زنی است.

کاربرد میلگرد A2

آلیاژ این مقطع فولادی، کربن بیشتری نسبت به میلگرد A1 دارد. به همین دلیل، سخت تر است و به جز در موارد ضروری، نباید تحت عملیات جوشکاری قرار گیرد. به این مقطع، نیمه سخت نیز گفته می شود. از میلگرد A2 در بدنه بتنی، ساخت دیوارهای برشی و خاموت زنی استفاده می شود. به دلیل اینکه تنها یک ردیف آج روی آن به کاررفته شده، مقاومت کششی ای که به بتن می دهد، حداقلی است. به این ترتیب، استفاده از آن برای مناطقی با تغییرات دمایی شدید، توصیه نمی شود.

کاربرد میلگرد A3

این محصول آهنی نیز درصد کربن و درنتیجه، سختی بیشتری نسبت به دو میلگرد قبلی دارد؛ در عوض، مقاومت کششی و فشاری آن بیشتر است. درگیری این میلگرد با بتن به دلیل دو ردیف آج روی آن، نسبت به نوع A1 بیشتر است. به این مقطع، سخت نیز گفته می شود. کاربرد میلگرد A3 بیشتر در ستون ها و تیرهاست. این میلگرد را به هیچ وجه نباید جوشکاری کرد.

کاربرد میلگرد A4

سخت ترین نوع میلگرد موجود در کشور است که درگیری بتن با آن به حداکثر ممکن می رسد. همچنین، مقاومت کششی و فشاری آن نیز نسبت به دیگر انواع مشابه، بالاتر است. به همین دلیل از این محصول در مناطقی مانند مناطق کویری که تغییرات دمایی شدیدی در طول شب و روز یا زمستان و تابستان دارند، استفاده می شود. استفاده از آن در دیوار برشی، قاب خمشی و ستون نیز متداول است.

کاربرد میلگرد در صنایع دیگر

درست است که میلگرد در هیچ صنعتی به اندازه صنعت ساخت وساز کاربرد ندارد اما نمی توان از مصارف آن در صنایع دیگر هم سخن نگفت. یکی از پرکاربردترین میلگردها در صنایع دیگر، نوع A1 است. نوعی از این مقطع که از فولاد کربنی ساخته شده، در آهنگری کاربرد ویژه ای دارد. همچنین، میلگرد A1 ساخته شده از فولاد آلیاژی در خودروسازی، صنایع هوایی، ساخت قطعات صنعتی مانند پیچ و مهره کاربرد دارد.

درصورتی که از فولاد ضدزنگ در ساخت میلگرد A1 استفاده شده باشد؛ صنایع هوایی، تجهیزات بیمارستانی، شیمیایی، نفت و پتروشیمی نیز مشتریان آن خواهند بود. نوع دیگری از میلگرد نیز وجود دارد که به آن میلگرد کششی می گویند. این میلگرد، همان میلگرد معمولی آجدار یا بدون آج است که روی آن عملیات مختلف کششی، انجام شده تا به قطر دلخواه دربیاید. کاربرد میلگرد کششی، در صنایع زیر است:

  • خودروسازی به خصوص در سیستم استارت
  • ماشین آلات صنعتی مانند سوراخ کاری، ماشین آلات کشاورزی، رزوه کاری و تراش کاری
  • تولید انواع پیچ، مهره، لولا، شفت بلبرینگ و دیگر ابزار و یراق آلات
  • زنجیرسازی

همچنین کاربرد میلگرد کلاف نیز در صنایع زیر نیز قابل توجه است:

  • سیم خاردار و سیم بکسل
  • توری فلزی
  • فنرسازی
  • تولید میخ و پیچ

خوردگی و مقاومت در برابر خمش میلگرد

در تمامی موارد کاربرد میلگرد، مسئله خوردگی و زنگ زدگی، یک چالش است. محصولی که بدون روکش یا تمهیدات لازم برای مقابله با این پدیده تولید شده باشد، میلگرد سیاه نامیده می شود. از این مقطع، نمی توان در مناطقی استفاده کرد که در آن، درصد رطوبت و آلاینده های شیمیایی بالاست. به همین دلیل در این مناطق، کاربرد میلگرد با روکش اپوکسی، میلگرد گالوانیزه و میلگرد ضدزنگ بیشتر است. مسئله دیگر، جوش و خم کاری میلگرد است. برای اینکه بتوان، مقاطع آجدار را تحت این عملیات قرار داد، آن ها را به دو روش زیر تهیه می کنند:

  • میلگردهای آجدار ترمودینامیکی یا TMT
  • میلگردهای آجدار HSD

این دو میلگرد، به دلیل اینکه در دمای بسیار بالا تولیدشده اند، انعطاف پذیری بالایی دارند و می توان آن ها را جوشکاری کرد. به کار بردن این دو مقطع فولادی، موجب افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله شده و به همین دلیل در ساخت جاده ها و پل ها سازه های شهری از این مقاطع استفاده می شود.

برگرفته از: آسرون

دکمه بازگشت به بالا