قیمت میلگرد بعد از انتخابات 1400
هفته آخر سال 1400 مانند هر سال شاهد بی نظمی های بازار فولاد هستیم و امسال این بی نظمی ها با التهابات بازارهای صادراتی همزمان گشته است. در هفته جاری براساس برخی شنیده ها از ، تغییر چندانی گزارش نشد اما ظاهرا یک در میان برخی از حوزه های فروش تعطیل و ادامه فعالیت را به بعد تعطیلات سال نو موکول کرده اند.
پیش بینی قیمت آهن در سال 1401
در حوزه میلگرد آجدار در هفته آخر سال عمده قیمت های شنیده شده با تغییرات اندک توام بود اما همچنان بی نظمی در این بازار موج می زند، برخی حوزه ها نسبت به هفته قبل تخفیف در نظر گرفته و برخی هم افزایش ۵۰ تا ۲۰۰ تومانی لحاظ نموده اند. در بازار تیرآهن ذوب آهن اصفهان از برخی بنگاههای تهران، قیمت ها چندان تغییری نداشت.
به طور کلی، حداقل طی سه ماه اخیر، ذوب آهن اصفهان به نسبت میلگرد از ثبات قیمت بهتری برخوردار بوده که عامل اصلی این موضوع اشباع بازار داخلی توسط ذوب آهن اصفهان و همچنین کاهش سازه های فلزی و مصرف تیرآهن استاندارد در بازار داخلی است. با این حال نهایتا این بازار در قبل از شروع سال نو، یک هفته هم پابرجاست و بعد آن به استقبال تعطیلات نوروزی خواهیم رفت. در ادامه به پیش بینی قیمت آهن و میلگرد در سال 1401 براساس گزاره های موجود می پردازیم.
پیش بینی قیمت میلگرد در سال 1401
به روشن شدن چند نکته برای تحلیل بازار داخلی در سال جدید و پیش بینی قیمت میلگرد در سال 1401 نیاز داریم که در ادامه به ذکر آن ها خواهیم پرداخت.
1 – نخست اینکه درگیری و تنش در منطقه ادامه دار خواهد بود و جنگ به سمت فرسایشی شدن پیش می رود و یا با توجه به افزایش هزینه های مالی و انسانی پوتین یک راه خروج آبرومند از این بحران خواهد یافت.
2 – دوم، اینکه موج افزایشی ایجاد شده در حوزه Cis قیمت شمش و ایران را تا چه اعدادی خواهد رساند آیا فاصله معمول ۵۰ تا ۷۰ دلار بین محصول صادراتی ایران و حوزه Cis حفظ خواهد شد و یا کمتر و یا بیشتر خواهد شد؟
3 – سوم، اینکه وزارت صمت و سازمان حمایت و… در میان این بحران چه موضعی اتخاذ می کنند و با توجه به شرایط خاص بازار داخل آیا بازار داخلی و خارجی را به یک چوب می رانند یا فکری به حال بازار داخل خواهند کرد.
4 – چهارم، اینکه موج ایجاد شده در بازار مقاطع تا چه اعدادی توسط خریداران بورسی حمایت شود و خریداران تا چه اعدادی ریسک خرید کالا در کانال های بالا را قبول خواهند کرد.
5 – و از همه مهمتر، اینکه این موج تا چه کانالی توسط سمت مصرف و مصرف کننده نهایی حمایت شود و واکنش بازار مصرف به ورود به کانال های جدید چه خواهد بود؟
بازار داخلی میلگرد و آهن در سال 1401 بسته به غلظت عوامل فوق قابل تحلیل و رصد است. اما خارج از بحث بازار مصرف با توجه به جمیع موارد فوق و با توجه به دستورالعمل های جاری بورسی (دامنه مثبت ۳درصد و فاصله ۸ درصدی قیمت میلگرد و شمش) به نظر می رسد بازار داخلی مقاطع در ماه های پیش رو و ماه های نخست سال 1401 هنوز هم منتظر کشف کانال های قیمتی جدید است. بخواهیم و نخواهیم گرانی در راه است.
مشکل از وقتی شروع می شود که بارهای ارزان قیمت موجود در دست تجار و انبارها تمام شود و محصولات گران قیمت جایگزین آن شود و بازار مصرف به اعداد بالا مقاومت نشان دهد. از آن تاریخ به بعد (احتمالا اواخر فروردین سال 1401) بازار مصرف است که تعیین کننده سمت و سوی بازار خواهد بود. توجه فرمایید تحلیل فوق مربوط به بازار مقاطع اعم از میلگرد و تیرآهن است. بازار شمش به لحاظ خروجی بهتر از این تحلیل مثتنی است.
نکاتی در خصوص پیش بینی قیمت آهن در روزهای آینده
در آخرین ماه سال 1400 بازارهای داخلی و صادراتی ایران شاهد دو اتفاق مثبت است و با توجه به آن می توان نکاتی در خصوص پیش بینی قیمت آهن در روزهای آینده نوشت:
- اول، رشد سریع قیمت فلزات و کامودیتی ها ناشی از بحران اوکراین
- دوم، احتمال رفع تحریم های بخش های مختلف اقتصادی از جمله بخش فولاد که باعث پر شدن فاصله غیر معمول و منفی محصولات صادراتی فولاد ایران نسبت به کشورهای همسایه و حوزه Cis خواهد شد.
این دو اتفاق تاثیر مثبت بر بازارهای داخلی و صادراتی و به ویژه بازار بورس سرمایه خواهد داشت. مطلب مهم نحوه انتقال مدیریت شده (بر اساس مدل های اقتصادی و بدون کنترل و سرکوب) موج جدید افزایشی به بازار داخل است به نحوی که هم حقوق لایه های مختلف تولید و توزیع زنجیره فولاد و مصرف کننده نهایی رعایت شود و هم حقوق سهامداران شرکت های کامودیتی محور.
هر چند سطوح قیمت های جهانی در هفته اخیر به شدت رشد پیدا کرده است و اخبار مختلفی از نرخ های صادراتی و شمش ایران تبادل می شود (آخرین شنیده های هفته قبل حاکی از رشد قیمت محصول صادراتی شمش و میلگرد تا محدوده ۶۵۰ دلار است) اما مبنای قیمت گذاری آخرین گزارش متال بولتن است.
بر اساس دو مولفه گزارش متال بولتن و میانگین معاملات هفته قبل، قاعدتا باید قیمت شمش این هفته با اختلاف جزئی یعنی در محدوده ۱۳۳۰۰ الی ۱۳۵۰۰ و نرخ پایه مقاطع هم عددی بین ۱۴۴۰۰ الی ۱۴۵۰۰باشد، ( مگر آنکه بازارساز به صلاحدید خود و در جهت مدیریت رقابت اقدام به رشد پله ای قیمت ها از همین هفته بنماید ) اما مطلب بسیار مهم حجم رقابت انجام شده روی اعداد فوق خواهد بود که احتمالا سنگین و هیجانی خواهد بود.
با این حال به نظر می رسد بازارساز در هفته اخیر برای کنترل حجم تقاضا وارد عمل شده و احتمالا حجم تقاضا را مدیریت خواهد کرد. حالا آینده بازار بسته به تصمیمات کلان اقتصادی در هفته اخیر توسط نهادهای تصمیم ساز ( وزارت صمت، سازمان بورس و سازمان حمایت) و بازی با ضرایب فولادی قابل تفسیر و تحلیل است. پس منتظر خواهیم بود.
خارج از موارد فوق فراموش نکنید که خصوصی ها از هفته آخر اسفند 1400 دست به کار افزایش خواهند شد احتمالا بازار فولاد در هفته اخیر رکوردهای جدیدی را ثبت خواهد کرد.
پیش بینی قیمت آهن و میلگرد بعد از تحریم
شاید یکی از اصلی ترین اتفاقات موثر بر قیمت ها در هفته های پایانی سال 1400 و شروع سال جدید نتایج مذاکرات باشد که خوش بینی بسیاری در بین مردم ایجاد خواهد کرد و دید خوبی را نسبت به پیش بینی قیمت میلگرد بعد از تحریم ایجاد می نماید. پالس مثبت وزارت خارجه آمریکا در رفع برخی تحریم های مرتبط با بخش غیر نظامی نیروگاه بوشهر یک پالس مثبت قوی و رو به جلو محسوب می شود.
اینکه این توافق در سال 1400 منعقد شود و یا به سال 1401 موکول شود، اینکه خروجی آن چه باشد، اینکه فاز عملی رفع تحریم ها کی آغاز شود و اینکه در دوران پس از رفع تحریم ها چه مقدار سرمایه گذاری خارجی در کشور انجام شود و چند شرکت خارجی در حوزه های اصلی نفت و گاز و مسکن و… حاضر به ورود به کشور شوند همه این پارامترها و غلظت و شدت آن می تواند نرخ دلار را در داخل از 500 تا 2 هزار تومان تغییر دهد و اگر اخبار آن طور که مردم چشم به راه آن هستند مثبت باشد شاید کف روانی دلار در کوتاه مدت به کانال ۲۵ هزار و حتی زیر آن سقوط کند و اگر خروجی منفی باشد و مذاکرات به بن بست خورده و مرحله بعدی در کار نباشد دلار بالعکس و تا کانال ۲۹ هزار تومان قابلیت رشد دارد.
مختصر این که بازار داخلی فولاد به لحاظ ذاتی و منطقی و با نظر مثبت بازار ساز پتانسیل رشد دارد. اما خروجی مذاکرات ممکن است همه سناریوها را تغییر دهد. فراموش نکنید خروج از تله تحریم بانکی روح تازه ای در کالبد اقتصاد و صنایع ایران به خصوص صنعت فولاد خواهد دمید.
گسترش روز افزون ساخت و ساز و پیشرفت صنایع مختلف سبب شده تا نیاز به فولاد و آهن آلات همواره وجود داشته و این صنعت جزو مهم ترین صنایع تولیدی کشور به حساب آید. همچنین همه روزه حجم بالایی از معاملات در بازارهای کشور و نیز بورس کالا به این کالاهای مهم اختصاص می یابد.
از این رو آگاهی از و قیمت های به روز آهن آلات مختلف و روند تغییرات آن در کوتاه مدت و بلند مدت و نیز پیش بینی قیمت ها می تواند به منظور خرید آهن و فروش و یا سرمایه گذاری در این بخش دید روشنی بدهد. نوسانات قیمت مقاطع فولادی تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند نرخ ارز، بورس کالا، میزان تولید، عرضه، تقاضا، قیمت های؛ نفت، سنگ آهن ، قراضه و مواد اولیه است. تمامی این عوامل متاثر از اخبار سیاسی و اقتصادی بین کشورهای قدرتمند است.
این عوامل در بازه های مختلف ممکن است روندی نزولی و یا صعودی را برای قیمت آهن به ارمغان آورده که شرایط حاکم بر جامعه در آن مقطع نظیر سیاست های دولت، وضعیت تحریم های سیاسی و اقتصادی، بحران های مقطعی نظیر کرونا و اتفاقاتی از این دست در رقم خوردن نوسانات قیمتی بسیار تاثیرگذار می باشند. در ادامه قیمت آهن آلات مختلف در هر فصل از سال 1400 مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بررسی قیمت مقاطع فولادی در بهار 1400
با شروع سال 1400 و در اولین معاملات انجام شده در ارتباط با آهن آلات، ورق های آهن مورد معامله قرار گرفته که در این راستا، ورق گرم B و ورق گرم C مجتمع فولاد گیلان به ترتیب به میزان 15000 و 25000 تن عرضه شده و با قیمت میانگین 160239 و 147102 ریال به فروش رسیدند.
سپس در روز 10 فروردین 1400 نوبت به شمش بلوم و تختال رسیده تا تمام معاملات در این روز حول این دو مقطع فولادی بچرخد. تختال فولاد خوزستان با قیمت 140595 ریال به میزان 22000 تن عرضه شد و به فروش رفت و شمش بلوم کارخانجاتی نظیر مجتمع فولاد خراسان، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، فولاد خوزستان، فولاد کاوه جنوب کیش، مجتمع صنعتی ذوب آهن پاسارگاد و فولاد سیرجان ایرانیان نیز با میانگین قیمتی در حدود 106753 ریال معامله شد که شمش فولاد خوزستان با 20000 تن بیشترین میزان معامله را ثبت گردانید.
در روز چهارشنبه مورخ 11 فروردین 1400، بازار فروش میلگرد و تیرآهن نیز در بورس کالا بسیار داغ شده و با حجم زیادی عرضه این محصولات فولادی همراه شد. مجتمع فولاد خراسان با ثبت 20000 تن معامله سبد میلگرد 14 تا 28 A3 با قیمت 115036 ریال بیشترین میزان معامله را در اختیر داشته و پس از آن نیز سبد میلگرد مخلوط ذوب آهن اصفهان با حجم 10000 تن معامله به ارزش 113238 ریال در رده بعدی قرار داشته است. میانگین در این روز در حدود 114997 ریال ثبت شده است.
تیرآهن نیز در آخرین روز از هفته دوم فروردین 1400 با میانگین قیمت 117146 ریال در بورس کالا معامله شد. تیراهن 14 تا 18 ذوب آهن اصفهان به میزان 9430 تن عرضه شد و 7061 تن از آن با قیمت پایانی 117569 ریال معامله شد. مجتمع فولاد ظفر بناب، فولاد البرز ایرانیان و گروه ملی صنعتی فولاد ایران نیز تیرآهن های خود را با میانگین قیمت 117569 ریال به فروش رسانده و بنابراین نرخ ثابت و یکسانی در معاملات تیرآهن بودیم.
نمودار تغییرات قیمت آهن آلات در بهار 1400 نشان می دهد که قیمت مقاطعی چون میلگرد، تیرآهن، نبشی و ناودانی با یک شیب ملایم در حال افزایش بوده و در یک بازه سه ماهه از مقدار 11000 تومان به مقدار بیش از 14000 تومان رسیده اند. اما بر خلاف این مقاطع فولادی، نوسانات در قیمت انواع ورق های آهن بیشتر بوده و در 12 خرداد 1400 به بیشترین مقدار خود هم رسیده و سپس مقداری افت کرده است. در بین انواع ورق های فولادی، ورق گالوانیزه و ورق قلع اندود کمترین تغییرات قیمتی را در این بازه زمانی تجربه کرده اند.
پروفیل جزو آن دسته از مقاطع فولادی بوده که در بورس کالا مورد معامله قرار نمی گیرد و خریداران بایستی این محصول را از کارخانه و یا از بازار تهیه نمایند. قیمت پروفیل در بهار 1400 و تا اواسط اردیبهشت ماه روندی صعودی داشته و سپس مقداری افت نمود. سپس دوباره در خرداد ماه با یک افزایش بسیار زیاد تا نزدیک به 250000 ریال نیز افزایش یافت و سپس قیمت آن ثابت شد.
این ثابت شدن قیمت پروفیل در خرداد 1400 به دلیل کمبود تقاضا برای ماده اولیه آن یعنی ورق سیاه بوده است. سیاست های جدید بورس کالا پیرامون محدود کردن سقف افزایش قیمت، متناسب با قیمت های جهانی مقاطع فولادی و نیز کنترل افزایش قیمت ورق سیاه از دیگر دلایل ثبات قیمت پروفیل فولادی در اواخر خرداد 1400 می باشد.
علت نوسانات قیمت ها در بهار
از جمله دلایل افزایش قیمت ها درسه ماهه ابتدایی سال جدید می توان به حاکم بودن فضای انتخاباتی بر کشور و نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ماه اشاره کرد. همچنین تعطیلی بسیاری از مشاغل به دلیل عدم واکسیناسیون و حاکم بودن شرایط کرونایی بر کشور را می توان از دیگر دلایل افزایش قیمت ها دانست.
بررسی قیمت در تابستان 1400
با شروع تابستان 1400 و در روزهای ابتدایی تیر ماه، شاهد نوسانات کمی در قیمت ها نسبت به هفته های انتهایی خرداد 1400 بودیم به گونه ای که برخی مقاطع فولادی مقداری افت قیمت و برخی دیگر روند افزایشی را در پیش گرفتند. سبد میلگرد ذوب آهن اصفهان با 4500 تن عرضه به مقدار میانگین 135873 ریال معامله شد. همچنین سبد میلگرد کلاف ذوب آهن نیز به میزان 2000 تن با قیمت 154054 ریال فروخته شد. سبد میلگرد 14 تا 32 A3 فولاد روهینا جنوب هم با وجود 3300 تن عرضه، تنها معامله ای به میزان 506 تن به ارزش 139493 ریال را به ثبت رسانده است. جهان فولاد سیرجان نیز سبد میلگرد مخلوط را با قیمت 143678 ریال معامله کرده است.
سبد تیرآهن مخلوط ذوب آهن اصفهان دیگر مقطع فولادی پر فروش در این روز بوده که حجم 3312 تن به ارزش 143396 ریال را به خود اختصاص داده است. تیرآهن 14 مجتمع جهان فولاد غرب نیز با قیمت 143119 ریال به میزان 1012 تن معامله شده است. این امر نشان دهنده نوسانات کمتر قیمت در بین میلگردهای معامله شده می باشد.
ورق گالوانیزه فولاد امیرکبیر کاشان با قیمت 269131 ریال در حالی فروخته شده است که قیمت این ورق در هفته انتهایی خرداد 1400 معادل 271373 ریال بوده است. همچنین ورق گرم نورد و لوله اهواز با همان قیمت خرداد ماه یعنی 195376 ریال معامله شده است. ورق سرد صنایع هفت الماس نیز که در آخر خرداد ماه به میزان 237616 ریال فروخته شده بود، در ابتدای تیر ماه با قیمت 228000 ریال معامله شده است.
ورق سرد فولاد مبارکه با قیمت 235813 ریال به میزان 20000 تن فروخته شد که نشان از اختلاف بسیار زیاد در قیمت ورق استیل سرد عرضه شده در تیر ماه سال جاری دارد. ورق رنگی و ورق قلع اندود فولاد مبارکه نیز هر یک با قیمت 301820 و 294397 ریال فروخته شدند. ورق گالوانیزه خودرو فولاد تاراز چهارمحال هم قیمتی در حدود 268000 ریال داشته است.
پروفیل نیز همانند میلگرد و تیرآهن در تابستان 1400 کم نوسان بوده و تا اواسط مرداد ماه 1400 در محدوده 250000 ریال معامله می شده است. در آخر مرداد ماه به 236000 تومان رسید که کمترین میزان آن در سه ماهه تابستان بوده است.
در انتهای تابستان 1400، قیمت نبشی به میزان انتهای بهار رسیده و به نزدیکی 140000 ریال آمده بود. اما قیمت ناودانی همچنان روند صعودی داشته و تا مرز 165000 ریال هم رفته است. میلگرد اما تا انتهای مرداد ماه 1400 به شدت صعود کرده و تا قیمت نزدیک به 160000 ریال هم رفته است اما سپس با شیبی کاهشی در انتهای تابستان به نزدیکی 140000 ریال رسید. تیرآهن اما نوسانات بیشتری را تجربه کرده و چندین بار دچار افت و افزایش قیمت شده است و در انتهای شهریور 1400 پس از یک روند کاهشی به قیمت 150000 ریال رسید.
پروفیل هم که تا اواسط تابستان روند تقریبا ثابتی داشت، از انتهایی مرداد قیمت آن صعودی شده و در هفته دوم شهریور 1400 به بیشترین مقدار خود نیز رسید و سپس دوباره در اواخر شهریور به نزدیکی 250000 ریال بازگشت.
در بین ورق ها نیز ورق سرد که در انتهای بهار تا مرز 250000 ریال رفته بود، مقداری کاهش یافت و این کاهش در بازه هایی ثابت شد. ورق قلع اندود اما پس از یک کاهش قیمت مقطعی، به بالاترین میزان خود در 6 ماه نخست رسیده و در همانجا تا انتهای تابستان ثابت شد که در حدود 320000 ریال بوده است.
دلایل نوسانات قیمت در تابستان
تابستان 1400 به دلیل گرمای هوا و قطعی گسترده برق مصارف پر مصرف، قیمت ها بسیار پر نوسان بوده و برخی کاهشی و برخی دیگر افزایشی بوده اند که می تواند به دلیل تعطیلی برخی از این صنایع تولیدی در روزهایی از هفته به دلیل بحران کمبود برق بوده باشد.
همچنین جو حاصل از نتایج انتخابات همچنان بر کشور حاکم بوده و نوسانات تحت تاثیر این اتفاقات سیاسی همچنان وجود داشته است تا اینکه با نزدیک شدن به انتهای تابستان روندی کاهشی و یا با ثبات تری را شاهد بوده ایم. از طرفی آغاز واکسیناسیون عمومی کرونا و بازگشایی مجدد مشاغل، می تواند یکی دیگر از عوامل موثر در کاهش قیمت آهن با نزدیک شدن به روزهای پایانی تابستان 1400 باشد.
تحلیل و بررسی قیمت در پاییز 1400
در اولین هفته از پاییز 1400، میلگرد همچنان به روند کاهشی در قیمت خود ادامه داده اما نوسانات در قیمت تیرآهن همچنان بیشتر بوده و برخی برند ها افزایشی و برخی دیگر کاهشی بوده اند. در 7 مهر 1400، سبد میلگرد مخلوط ذوب آهن با قیمت 138200 و میلگرد 14 تا 20 A3 شاهرود با قیمت 138712 ریال به فروش رفته اند. میلگرد ظفر بناب نیز با قیمت 137834 ریال معامله شده است.
بیشترین قیمت در بین تیرآهن های موجود نیز متعلق به سبد تیرآهن مخلوط ذوب آهن با قیمت 167000 ریال بوده است اما تیرآهن بال پهن 14 ذوب آهن با قیمت 162000 ریال به فروش رفته است. اختلاف قیمت سایر برند ها بیشتر بوده به گونه ای که تیرآهن 16 و 20 فولاد البرز ایرانیان با قیمت 143163 ریال معامله شده است.
در بین ورق ها نیز ورق گالوانیزه امیرکبیر با قیمت 271144 ریال نسبت به اخرین هفته تابستان دوباره افزایشی شده و ورق گرم فولاد مبارکه نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با قیمت 209230 ریال به فروش رفته است. در ادامه روند تغییرات قیمت آهن آلات در پاییز امسال را بررسی می کنیم.
طبق نمودارهای تغییرات قیمت مقاطع فولادی، ناودانی روندی کاملا صعودی داشته و به بیشترین میزان و حدود 160000 ریال در سه ماهه پاییز رسیده است. نبشی اما پس از یک صعود دچار مقداری افت شده و سپس به شدت افزایش قیمت را تجربه کرده است و به حدود 155000 ربال رسیده و مجددا کاهشی شده است. تیرآهن اما روند رو به پایینی را داشته بجز در یک مقطع کوتاه که دوباره افزایشی شده و سپس با یک شیب کاهشی، در نزدیکی 142000 ریال ثابت شده است. میلگرد هم با افزایش تدریجی تا اواسط پاییز، در انتها به قیمتی در حدود تیرآهن رسیده و در اواخر پاییز 1400 با قیمت حدود 142000 ریال فروخته شده است.
دلایل کاهشی شدن و ثبات بیشتر قیمت ها در پاییز
اما تغییرات و نوسانات بسیار کم بوده و این ورق ها ثبات قیمت بیشتری را داشته اند و تنها ورق سرد در شهریور 1400 دوباره مقداری افزایش قیمت داشته است. از سر گیری مذاکرات سیاسی وین در پاییز 1400 و خبرهایی که پیرامون توافقات سیاسی و اقتصادی بر کشور حاکم بوده است می تواند از جمله دلایل کاهشی شدن و یا ثبات بیشتر قیمت آهن در انتهای پاییز 1400 باشد. ضمن اینکه نرخ ارز نیز در یک ثبات نسبی و بین 270000 و 280000 ریال در نوسان بوده و به دلیل وجود تغییرات کم در نرخ ارز، شاهد این ثبات در قیمت ها بوده ایم.
پیش بینی قیمت در زمستان 1400
در اولین روز از دی ماه 1400، سبد میلگرد مخلوط ذوب آهن با قیمت 138500 ریال معامله شده است. سبد میلگرد جهان فولاد سیرجان و میلگرد ظفر بناب نیز به ترتیب با قیمت های 137630 و 137572 ریال فروخته شدند. میلگرد فولاد البرز ایرانیان نیز در حدود 137156 به فروش رفته است.
بنابراین شاهد نوسانات کمی در بین قیمت انواع میلگردها بوده ایم. ذوب آهن در این روز 144485 ریال، تیرآهن 14 البرز ایرانیان و جهان فولاد غرب به ترتیب با 138649 و 138532 ریال و سبد تیرآهن 14 تا 25 بناب نیز 138323 ریال قیمت خورده اند. نبشی نیز از 137000 ریال تا 142000 ریال متغیر بوده و بیشترین تنوع قیمت را در بین مقاطع فولای تجربه کرده است.
ورق گالوانیزه امیرکبیر کاشان 269813 ریال، ورق گالوانیزه فولاد مبارکه نیز 264550 ریال و ورق گالوانیزه هفت الماس 263577 فروخته شدند و نرخ تقریبا ثابتی را به ثبت رساندند. ورق گرم نوع B و C نیز در حدود 189000 ریال عرضه شده اما چندان مورد معامله واقع نشده اند.
نبشی نیز از دیگر مقاطع فولادی کم معامله بوده که قیمتی در حدود 135926 ریال داشته است. همچنین ناودانی هم در قیمتی برابر با نبشی یعنی در حدود 135926 ریال معامله شده است. پروفیل در دی ماه 1400 ابتدا تا اواسط دی روندی ثابت در قیمت داشته و از تاریخ 15 دی شروع به افت قیمت کرده است. روند تغییرات قیمت آهن آلات در دی ماه 1400 در جداول زیر قابل رویت است.
با توجه به اطلاعات جداول فوق، ورق های آهن در اولین ماه زمستان 1400 کمترین نوسان را تجربه کرده و در انتهای دی ماه به یک ثبات نسبی رسیده اند. اما مقاطعی همچون تیرآهن و نبشی به ترتیب دچار افزایش و کاهش قیمت شده اند. ضمن اینکه میلگرد همچنان با یک شیب آهسته در حال کاهش قیمت است و قیمت ناودانی نیز پس از یک افزایش زیاد، در حال ثبات و کاهش با شیب کم است. تحلیل و را در این لینک بخوانید.
افزایش قیمت یا کاهش قیمت مقاطع فولادی در زمستان
با توجه به نامعلوم بودن روند مذاکرات سیاسی، این اتفاق سیاسی- اقتصادی می تواند بر کاهشی و یا افزایشی بودن قیمت ها بسیار تاثیرگذار باشد. اما هم اکنون می توان انتظار داشت در زمستان 1400 قیمت ها در کمترین میزان خود بوده و با شیب کمی کاهشی و یا افزایشی شوند. پس از آن نیز سایر عوامل نظیر بودجه دولت در سال 1401، رونق گیری ساخت و ساز های عظیم عمرانی نظیر سد سازی و غیره پس از نوروز 1401 ممکن است قیمت آهن را بسیار افزایش دهد.
بررسی افت و یا افزایش قیمت ورق گرم وارداتی
ورق گرم وارداتی ترکیه
با توجه به رکود در بازارهای ترکیه، کارخانجات این کشور مجبور به کاهش قیمت محصولات خود شده اند. از سوی دیگر، فشار وارده بر بازار ترکیه ناشی از قیمت های رقابتی سایر کشورها سبب شده تا خریداران موقتا دست نگه دارند. به گزارش کالاخبر و به نقل از فولاد ایران، فضایی منفی بر بازار ورق ترکیه حاکم بوده و در بازار داخلی، قیمت ورق ۱۰۷۰ تا ۱۰۸۰ دلار در هر تن درب کارخانه ثبت شده بود، در حالی که هفته پایانی ژوئن تا ۱۱۴۰ دلار نیز بالا رفته بود.
ورق گرم وارداتی امارات
به گفته آرتان پرس و به نقل از متال بولتن، خریداران ورق امارات متحده عربی با وجود کاهش در قیمت ها همچنان تمایلی برای خرید ورق نشان نمی دهند. قیمت کویل نورد گرم و کویل گالوانیزه گرم به امارات در هفته آخر سپتامبر کاهشی بوده است. قیمت پیشنهادی HRC از سوی فولادسازان هندی به امارات حدود ۹۱۰-۹۴۰ دلار به ازای هر تن cfr بود و از مقدار هفته گذشته به میزان ۹۳۰-۹۴۰ دلار به ازای هر تن، کاهش یافته است. قیمت واردات کویل گالوانیزه گرم به امارات متحده عربی نیز به دلیل تقاضای محدود کاهش یافته است.
کارخانه های فولاد HDG را با قیمت ۱۲۲۵-۱۲۰۰ دلار به ازای هر تن cfr برای کویل روکش دار Z275 با ضخامت ۱ میلی متر ارائه می کردند، در حالی که هفته گذشته پیشنهادات آنها ۱۱۷۰-۱۲۰۰ دلار به ازای هر تن cfr بود. در حالی که تولیدکنندگان هندی قیمت ۱،۱۵۹-۱،۲۸۰ دلار به ازای هر تن cfr را ارائه می کردند که نسبت به هفته گذشته کمتر بوده است. تفاوت قیمت بین عرضه های چین و هند نشان دهنده این امر است که HDG با منشاء هند دارای کیفیت تضمین شده ای بوده و برای استفاده در امارات توسط مقامات تأیید شده است.
ورق گرم وارداتی چین
تولیدکنندگان بزرگ ورق فولادی در چین انتظار دارند که پس از شیوع کرونا و بهبود تولید و تقاضا برای خرید ورق، سود بیشتری را کسب نمایند. همچنین برنامه کاهش آلاینده ها نیز احتمالا رقبای با هزینه تولید بالا را کنار می زند. به گزارش کالاخبر و به نقل از فولاد ایران، قیمت ورق گرم در شش ماه گذشته ۵۰ درصد افزایش یافته است. این امر ناشی از رونق تولید در چین و بهبود بازارهای چین از اواسط سال 2020 به دنبال کاهش محدودیت های کرونایی و بازگشایی صنایع و کسب و کارها می باشد.
از نیمه دوم سال گذشته شاهد بالا گرفتن مصرف محصولات ورق به دلیل مصارفی چون تقاضای لوازم خانگی، کانتینرهای حمل و نقل، وسایل نقلیه و سایر محصولات مورد تقاضا در سراسر جهان بوده ایم. این روند افزایشی به سال ۲۰۲۱ نیز منتقل شده و تولیدات صنعتی در ژانویه و فوریه رشدی برابر ۷.۳ درصد نسبت به دسامبر و ۳۵.۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته را تجربه کرده اند. تحلیلگران بازار فولاد انتظار دارند محصولات ورق امسال نسبت به محصولات فولادی ساختمانی عملکرد بهتری از خود نشان داده و بهبود اقتضاد سایر کشورها به رونق بازار چین و سوددهی صادرکننده های آن کمک خواهد کرد.
روند قیمت میلگرد در شهریور 1400
با وجود سقوط قیمت میلگرد در 4 هفتهی گذشته و درحالی که قیمت سایزهای مختلف میلگرد اصفهان از 2 هزار و 500 تومان تا 3 هزار تومان ریزش کرذه است که افت شدیدی محسوب میشود خریداران بسیاری از بازار پا پس کشیدهاند و منتظر هستند تا قیمت میلگرد تا کف خود پایین بیاید. در حال حاضر میلگرد اصفهان حدود 15 هزار تومان قیمت دارد اما گروهی حرف از رسیدن قیمت میلگرد به کانال 13 تا 14 هزار تومانی و گروهی دیگر حرف از قیمتهای 12 و یا حتی 10 هزار تومانی میزنند.
به همین دلیل بسیاری هنوز پا به میدان نگذاشته و منتظر بهتر شدن اوضاع هستند تا به محض رسیدن قیمت میلگرد به پایینترین حد مورد انتظار خود خریدشان را انجام دهند. اما آیا روند کاهشی قیمت میلگرد همچنان ادامه پیدا میکند یا ورق برمیگردد و روندی افزایشی به خود میگیرد؟ واقعیت این است که هیچ کس نمیتواند با قطعیت به این سؤال پاسخ دهد و بدون خطا پیشبینی کند که وضعیت چه میشود چرا که دولت جدید تازه رأس کار آمده است و هنوز مشخص نیست چه سیاستهایی در بازار آهن اتخاذ میکند. حداقل چند هفتهی دیگر باید بگذرد تا ببینیم دولت سیزدهم چه در چنته دارد و قصد دارد صنعت فولاد را به چه سمت و سویی ببرد. با این حال از روی نمودار قیمت میلگرد در یک ماه گذشته که در زیر آمده میشود حدسهایی زد.
پیشبینی قیمت میلگرد پاییز 1400
با توجه به رفع محدودیتهای صادراتی با عبور از فصل گرم سال، رفع محدودیتهای برقی و تعطیلی اجباری کارخانهها، اعمال محدودیتهای صادراتی فولادسازان، احتمال به فرجام رسیدن برجام و در پی آن سقوط قیمت دلار و همینطور اصلاحات ساختاری سه مرحلهای فاطمیامین وزیر صنعت، معدن و تجارت احتمال اینکه روند کلی قیمت میلگرد در پاییز امسال نیز کاهشی باشد بیشتر است.
اما احتمالا کاهش ملایمتر و آهستهتر اتفاق میافتد و تا رسیدن قیمت میلگرد به کف خود در آذرماه ممکن است نمودار قیمت چند سیکل و فراز و فرود داشته باشد. فولادسازان که دیگر با مشکل کمبود برق روبهرو نیستند تولیدات خود را افزایش میدهند تا کمبود تولید خود در تیر، مرداد و حتی شهریور را جبران کرده باشند.
این احتمال وجود دارد که طی چند روز آینده قیمت میلگرد افزایشی شود که به محض افزایشی شدن خریداران محتاظ برای خرید به بازار هجوم میآورند و همین امر ممکن است قیمت میلگرد را تا یکی دو هفته در مسیر صعودی قرار دهد تا اینکه دوباره به پیک بعدی خود مثلا به قیمت حدود 15 هزار و 500 تومان برسد.
پس از اینکه خریداران محتاط خرید خود را انجام دادند دوباره بازار با کاهش تقاضا روبهرو میشود و قیمت میلگرد دوباره در مسیر کاهشی قرار گرفته و تا پایینترین قیمت خود مثلا 14 هزار و 500 تومان فرود میآید و در ادامه دوباره قیمت میلگرد افزایشی میشود. این سیکلهای پیدرپی برای این به وجود میآیند که در طول زمان هیجانات و انتظارات بازار تخلیه شده و به نقطه تعادل بازار برسیم.
خریداران متفاوت میلگرد زمان خرید متفاوتی دارند
اما آیا همه خریداران باید منتظر بمانند و تا آذر ماه صبوری کنند و بعد خرید خود را انجام دهند؟ قطعا پاسخ خیر است چرا که هرگز نمیتوان برای همه یک نسخهی سرمایهگذاری مشابه پیچید. سطح ریسکپذیری، شدت نیاز و میزان سرمایه خریدار و حتی درآمد، شغل و تخصص سرمایهگذاران مختلف متفاوت است.
پس شاید خرید در زمان حال برای یک فرد محتاط و کمبضاعتی که ظرف یک هفته دیگر به میلگرد نیاز فوری دارد منطقی باشد اما پیشنهاد خرید در زمان حال به یک سرمایهگذار ریسکپذیری که سرمایه بسیار زیادی دارد و میتواند تا آخر سال نیز صبر کند تا میلگرد مورد نیاز چند سال آینده خود برای آپارتمانسازی را یکجا بخرد غیر منطقی و حتی خندهدار باشد. کسی که دارد برای خود خانه میسازد قاعدتا نسبت به کسی که بسازوبفروش است باید کمتر ریسک کند چرا که ممکن است با یک جهش شدید قیمت میلگرد رویای خانهدار شدنش برای همیشه به باد رود و همهی دار و ندارش را در این راه از دست بدهد.
خریداران میلگرد منتظر کف قیمت نباشند
آنچه که فاطمیامین وزیر صمت تحت عنوان اصلاحات سه مرحلهای بازار آهن مطرح کرده است خیلی گنگ و مبهم است. مثلا عرضه بیشتر محصولات فولادی در بورس کالا به شفافیت بازار آهن کمک میکند و بیاثر کردن نوسانات قیمت دلار بر روی بازار آهن به معنای قطع صادرات فولاد است. حذف امضاهای طلایی رانت و انحصار موجود در زنجیرهی فولاد کشور را کاهش میدهد اما محدود کردن صادرات به تضعیف فولادساز و همینطور افزایش فساد و قاچاق فولاد در کشور دامن میزند.
بنابراین رویکرد رئیسی و وزیرش در قبال بازار فولاد کشور و همینطور صنعت فولاد نامشخص و ضدونقیض است اما طرحهایی که تا به حال ارائه شده است نشان نمیدهد دولت اصلاحات ساختاری عمیق، منسجم و یکپارچهای را در دستور کار قرار داده باشد و بنابراین پیشبینی میشود در درازمدت اوضاع بازار آهن چندان تغییری نکند اما در کوتاهمدت کاملا محتمل است که دولت به طور دستوری، روانی و با زور و سرکوب قیمت میلگرد را کاهش دهد.
با توجه به طرح فاطمیامین که قرار است تا آذر به اتمام رسد و ثمردهد احتمالا آذر ماه قیمت میلگرد به کف خود در طول تابستان و پاییز و یا حتی کل سال 1400 برسد مخصوصا که آن موقع فصل سرد از راه رسیده و بازار ساختوساز دچار رکود فصلی نیز شده است. اما اینها همه حدس و گمان است و طمع خرید ارزانتر میلگرد ممکن است فرصت خرید مناسب فعلی را از ما بگیرد.
اگر حتی بدانیم که قیمت میلگرد پاییز امسال به کف خود میرسد و میلگرد در قعر قیمت خود میایستد و مثلا قیمت آن به 13 هزار و 500 تومان در پایان آذر ماه میرسد، آیا به تعویق انداختن خریدمان تا آن زمان کاری صحیح و عقلانی است؟ در پاسخ به این سؤال باید بسیار محتاط بود چرا که یک پاسخ سرراست بله یا خیر ندارد و به تحلیل شخصی خود فرد بازمیگردد. اما آنچه مشخص است این است که خریداران نباید صرفا به خرید در کف قیمت میلگرد فکر کنند و فواصل زمانی انتظار کشیدن تا زمان خرید نیز از اهمیت بسیاری در تصمیمگیری برخوردار است.
جمع بندی
پیش بینی قیمت آهن و میلگرد در 1401 به عوامل زیادی اعم از روند جنگ اوکراین، حمایت خریداران بورس از قیمت های جدید، واکنش به ورود قیمت تیرآهن نرمال و میلگرد در بورس کالا به اعداد جدید، نحوه واکنش وزارت صمت به روند موجود در بازار، ویروس کرونا و موضوعات بی شمار دیگری خواهد داشت از این رو در این مقاله به بررسی تمامی موارد ذکر شده پرداختیم. با توجه به جمیع موارد ذکر شده به نظر می رسد افزایش قیمت آهن و میلگرد در راه باشد ولی بازار همچنان در انتظار کشف کانال های قیمتی جدید می باشد. با این حال با توجه به روند موجود در سال جدید و سایر مسائل پیش بینی نشده این مقاله را در ماه های آتی به روزرسانی خواهیم نمود.