دستاوردهای حوزه کشاورزی ایلام بعد از انقلاب؛ همه تولیدات متحول شد – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری آنلاین – گروه استان ها: کشاورزی در دوران قبل از انقلاب در اقصی نقاط کشور از جمله استان ایلام از وضعیت چندان مناسبی برخوردار نبود، زیرا در آن دوران کشاورزی عموماً به صورت سنتی و بدون استفاده از ابزار آلات پیشرفته انجام می شد.
کشاورزان زمان پهلوی به دلیل ضعف زیرساخت ها، کمبود امکانات، نبود ابزار آلات پیشرفته و عدم حمایت های مالی از سوی دولت، عموماً زمین های کشاورزی خود را تنها به کاشت چند محصول همچون گندم و جو اختصاص می دادند و سایر محصولات دیگر از کشورهای همسایه وارد کشور می شد که همین امر نیز در نهایت موجب شد بسیاری از کشاورزان ایلامی به علت بیکاری، زمین های کشاورزی خود را در روستاها رها کرده و برای امرار معاش راهی شهر شوند.
این در حالیست که بعد از انقلاب نه تنها واردات محصولات کشاورزی کاهش یافت، بلکه به لطف اقدامات انجام شده همچون اجرای برنامه های حمایتی و توسعه ای، ارائه تسهیلات مالی و وام های کشاورزی به کشاورزان و ورود ماشین آلات کشاورزی پیشرفته به مزارع، تولیدات کشاورزی ایران ۵۰۰ درصد و صادرات محصولات کشاورزی ۱۰۰۰ درصد رشد داشته است.
مشکلات کشاورزی در زمان پهلوی
نورالدین نصرتی یکی از کشاورزان کهن سال ایلامی در گفتگو با خبرنگار آنلاین اظهار داشت: در دوران پهلوی بخش کشاورزی در استان ایلام با مشکلات و ضعف های متعددی همچون توزیع ناعادلانه زمین های کشاورزی، ضعف در زیرساخت های کشاورزی، نبود تجهیزات و ماشین آلات پیشرفته، نقص در سیستم آبیاری، عدم حمایت های مالی کافی، وابستگی به واردات، آموزش ناکافی و کمبود دانش فنی، نبود مراکز آموزشی و پژوهشی و نبود بازارهای محلی و مناسب برای فروش محصولات کشاورزی روبه رو بود.
وی افزود: مشکلات و ضعف های موجود در کشاورزی موجب شد که ایران در آن ایام به یکی از بزرگ ترین واردکنندگان محصولات کشاورزی در دنیا تبدیل شود، به گونه ای که حتی ساده ترین محصولات کشاورزی همچون تخم مرغ، گندم، مرغ، پنیر و… از دیگر کشورها وارد ایران می شد، همین امر نیز در نهایت منجر به بیکاری کشاورزان داخلی شد.
افول کشاورزی در زمان پهلوی
ابوالفضل نوری از دیگر کشاورزان ایلامی به خبرنگار آنلاین گفت: به دلیل وجود مشکلات اقتصادی و ضعف در زیرساخت های کشاورزی در دوران قبل انقلاب، کشاورزان و دامداران بیکار روستاها روانه شهرها شدند و روستاها را از تولیدات محصولات خود خالی کردند، که این امر فقر و کاهش قدرت خرید عموم مردم استان را به همراه داشت.
وی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایلام با تحولی عظیم در بخش کشاورزی مواجه شد، افزود: در واقع دولت با اجرای برنامه های حمایتی و توسعه ای، ارائه تسهیلات مالی و وام های کشاورزی به کشاورزان، و ورود ماشین آلات کشاورزی پیشرفته به مزارع، توانست تغییرات اساسی در این بخش ایجاد کند، تغییراتی که باعث افزایش تولید و بهبود معیشت کشاورزان شد.
رشد کشاورزی در زمان پس از انقلاب
محمد موسی نژاد کشاورز ایلامی در گفتگو با خبرنگار آنلاین گفت: کشاورزی ایلام در طول سال های پس از انقلاب اسلامی رشد قابل توجهی داشته و توانسته است با بهره گیری از ظرفیت ها، تغییر الگوی کشت، استفاده از کودها و سموم شیمیایی، استفاده از ابزار آلات پیشرفته و مدرن و همچنین توسعه خدمات آموزشی، قدم والایی در زمینه تولید انواع گونه های زراعی، باغی و گیاهان دارویی بردارد.
وی افزود: به طور کلی، انقلاب اسلامی باعث تحولات چشم گیری در بخش کشاورزی استان ایلام شد، در حقیقت با تلاش های انجام شده و به کار گیری برنامه های اصولی این حوزه از فلاکت نجات یافت و توانست به یکی از پر رونق ترین بخش ها در استان ایلام تبدیل گردد.
توسعه کشاورزی در ایلام بعد از انقلاب اسلامی
حشمت عزیزان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در گفت وگو با خبرنگار آنلاین اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامی، تکنولوژی های نوینی شامل ماشین آلات مدرن کشاورزی، سیستم های آبیاری تحت فشار و قطره ای و استفاده از کودها و سموم شیمیایی با کیفیت بالا وارد بخش کشاورزی ایلام شدند که نه تنها به بهبود معیشت کشاورزان کمک کرده، بلکه توسعه اقتصادی و اشتغال زایی را نیز به همراه داشته است.
وی افزود: همچنین جهت افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی، افزایش بهره وری و تولید محصولات متنوع و با کیفیت، علاوه بر کشاورزی سنتی روش های مدرن دیگری نذیر کشت های گلخانه ای و استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در کشاورزی در دستور کار قرار گرفت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام تصریح کرد: از سوی دیگر برای افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی و کاهش وابستگی به صادرات خام، صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی در ایلام توسعه یافته اند که این صنایع به نوبه خود به ایجاد اشتغال و افزایش درآمد کشاورزان کمک کرده اند.
آمارهای تولیدی در استان ایلام بعد از انقلاب اسلامی
عزیزان با اشاره به آمارهای تولیدی استان ایلام در بخش کشاورزی ایلام، اظهار کرد: در حال حاضر در ۱۰ محصول زراعی شاخص شامل گندم، جو، برنج و شلتوک، ذرت، حبوبات، کنجد، چغندر، کلزا، گیاهان علوفه ای، انواع سبزی و صیفی کشت می شود که استان در بسیاری از آنها پیشرفت های چشمگیری داشته است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر سالانه بیش از ۲۵۰ هزار گندم، ۲۵ هزار کلزا، یک هزار و ۵۰۰ تن عسل، ۱۳ هزار تن گوشت قرمز، ۵۰ هزار تن گوشت مرغ، ۱۰۰ هزار تن شیر، ۱۰ هزار تن ماهی، ۲۳ هزار تن محصولات باغی در استان ایلام تولید می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام افزود: در مجموع سالانه یک هزار و ۲۰۰ تن انواع محصولات کشاورزی در استان ایلام به ارزش بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد ریال در استان ایلام تولید می شود و باعث اشتغال بیش از ۱۰۰ هزار نفر در استان شده است.
افتتاح پروژه های جهاد کشاورزی به مناسبت دهه فجر
عزیزان در ادامه گفت: شایان ذکر است ۲ هزار و ۸۶ میلیارد ریال طرح کشاورزی همزمان با دهه فجر در راستای تحقق اهداف اقتصادی، اشتغال زایی و بهره وری بهتر از منابع طبیعی و آبی این استان افتتاح و به بهره برداری می رسد.
وی با بیان اینکه طرح های ذکر شده شامل ۳۱ پروژه مختلف در حوزه های گوناگون کشاورزی بوده، افزود: از جمله این طرح ها که زمینه اشتغال زایی برای یک هزار و ۲۰۲ نفر در بخش کشاورزی را فراهم می کنند، می توان به پروژه های مربوط به پرورش آبزیان، دام و طیور، صنایع تبدیلی کشاورزی، و طرح های مرتبط با آب و خاک با اعتباری بالغ بر ۴۶۹ میلیارد ریال، اشاره کرد.
با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، تغییرات بنیادینی در ساختار کشاورزی استان ایلام به وجود آمد، دولت تلاش کرد تا وضعیت کشاورزی را بهبود بخشد و مشکلات گذشته را برطرف کند، در این زمینه نیز با تدوین و اجرای برنامه های توسعه ای گسترده توانست به دستاوردهای عظیمی دست پیدا کرده و قدم اساسی جهت توسعه کشاورزی در استان ایلام بردارد.