چگونه پزشک زنان و زایمان شویم؟
آشنایی با رشته زنان و زایمان پیش از آشنایی با رتبه کنکور رشته زنان و زایمان
به نقل از پزشک زنان در سنندج؛ یک متخصص زنان، بیماریهای زنان را تشخیص و درمان میکند. متخصص زنان تستهای مختلفی را با هدف شناسایی و درمان بیماریهای زنان انجام میدهد. بیماریها و مشکلات مربوط به قاعدگی، باروری، بارداری، زایمان، عفونتهای مقاربتی و مشکلات جنسی و اختلالات هورمونی مربوط به تخصص پزشکان زنان و زایمان میشود. اگر علاقهمند به قبولی در این رشته هستید، باید بدانید که برای ادامه تحصیل در این رشته ابتدا باید در رشته پزشکی پذیرفته شوید. پس از طی دوران پزشکی و دریافت مدرک پزشکی عمومی، در آزمون دستیاری پزشکی در رشته زنان و زایمان پذیرفته شوید و این امکان را داشته باشید که یک متخصص زنان و زایمان شوید.
قبولی در رشته پزشکی / رتبه کنکور پزشکی و رتبه کنکور رشته زنان و زایمان
ممکن است برای شما این سؤال مطرح شود که در کنکور سراسری چه رتبه ای را کسب کنید تا در رشته پزشکی پذیرفته شده و به هدف خود که است، دست یابید. بنابراین برای دانستن رتبه کنکور رشته زنان و زایمان، ایتدا باید رتبه کنکور پزشکی را بدانید. لازم است بدانید که فاکتورهای مختلفی در رتبه لازم برای قبولی در یک رشته تحصیلی در کنکور تأثیر دارند. در ادامه به بررسی این موضوعات پرداخته میشود.
دیگر مقالات پیشنهادی:
رتبه کنکور رشته زنان و زایمان/ قبولی در پزشکی دانشگاه دولتی یا آزاد
شما باید در ابتدا دانشگاه هدف خود را مشخص کنید. اینکه شما قصد قبولی در کنکور دانشگاه آزاد یا سراسری را دارید، بسیار مهم است. پذیرش در کنکور پزشکی دانشگاه آزاد راحتتر از دانشگاه دولتی است. در دانشگاه دولتی نیز پذیرش در رشته پزشکی روزانه، پردیس خودگردان (بینالمللی)، تعهد خدمت و مازاد متفاوت است. هر کدام از این دورهها بر اساس شرایط، رتبههای متفاوتی برای قبولی نیاز دارند.
بنابراین برای اینکه بدانید رتبه کنکور زنان و زایمان چند است، باید مشخص کنید که شما قصد قبولی در کدام دانشگاه را دارید؟ دانشگاه آزاد یا دولتی؟ در صورتی که قصد قبولی در پزشکی دانشگاه دولتی را دارید، از بین دورههای روزانه، تعهد خدمت، خودگردان و مازاد کدام را انتخاب میکنید. حتی در دورههای روزانه، قبولی در نیمسال اول و دوم نیز رتبهای متفاوت نیاز دارند. قبولی در نیمسال اول رتبه بالاتری نسبت به نیمسال دوم میخواهد.
در پزشکی کدام دانشگاه قصد قبولی دارید؟
عواملی از قبیل دوری و نزدیکی به پایتخت، اعضاء هیأت علمی، امکانات دانشگاه و بسیاری از موارد دیگر بر کیفیت دانشگاههای علوم پزشکی و قبولی در آن تأثیر دارند. سهولت قبولی در هر دانشگاه علوم پزشکی با دیگر دانشگاهها متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال قبولی در دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، بسیار متفاوت است. بنابراین حتی اگر فقط عامل دانشگاه را در نظر بگیریم، باز هم این امکان وجود ندارد که مشخص کنیم رتبه کنکور رشته زنان و زایمان، پزشکی یا مامایی چند است.
در نظر داشتن سهمیهها
سهمیهای که شما در کنکور دارید در قبولی شما در رشته مورد علاقهتان تأثیرگذار است. سهمیهها شامل دو گروه میشوند. سهمیه مربوط به مناطق زندگی یا مناطقی که شما بومی آن محسوب میشوید و سهمیه خانوادههای ایثارگران و شهدا.
سهمیه خانوادههای ایثارگران و شهدا
یکی از سهمیههایی که در قبولی رشته پزشکی اعمال میشود، سهمیه خانواده شهدا و ایثارگران است. سهمیه ایثارگران نیز شامل سهمیه ۵ درصدی و ۲۵ درصدی میشود. بنابراین رتبه کنکور زنان و زایمان در هر کدام از این مناطق متفاوت خواهد بود.
سهمیه مناطق
هر سال در کنکور سراسری دانشگاهها هر کدام از مناطق ۱، ۲ و ۳، ظرفیت خاصی برای قبولی در رشته پزشکی دارند. برای اینکه افراد بومی هر منطقه در رشته پزشکی قبول شوند، پس از کسر سهمیهای که به خانوادههای شهدا و ایثارگران اختصاص داده شد، ظرفیت باقیمانده بر اساس جمعیت هر منطقه، بین داوطلبان مناطق سهگانهای که ذکر شد، تقسیم میشود. در واقع قبولی شما در رشته پزشکی و رشته زنان و زایمان، تنها به رتبه کنکور پزشکی و رتبه کنکور رشته زنان و زایمان بستگی ندارد. با برخورداری از سهمیه ایثارگران قبولی با رتبههای بالاتر نیز برای شما امکانپذیر است.
رتبه کل و رتبه زیرگروه
در رتبه کل داوطلب تمامی دروس تأثیر داده شده است؛ اما در رتبه زیر گروههای با توجه به رشتههای تحصیلی مرتبط با آن گروه، ضریب تأثیر برخی دروس بیشتر و برخی دروس نیز کمتر بوده است. برای قبولی در رشته پزشکی رتبه زیر گروه ۱ افراد مهم است. مثالی در این رابطه میزنیم که موضوع برای شما واضحتر شود. درس زمینشناسی در زیر گروه ۱ تأثیری ندارد؛ اما در رتبه کل افراد تأثیر داده میشود. بنابراین داوطلبی که درصد بالایی از درس زمینشناسی را در کنکور سراسری ثبت کرده است، این امکان را دارد که با توجه به تأثیر درس زمینشناسی رتبه کل خوبی آورده باشد، اما رتبه زیر گروه ۱ او، با توجه به حذف تأثیر درس زمینشناسی، در حد قبولی پزشکی نباشد.
بومیگزینی در رشته پزشکی
عامل دیگری که در رتبه کنکور پزشکی یا رتبه کنکور رشته زنان و زایمان تأثیر دارد، این است که شما بومی استان مورد نظر هستید یا خیر.
چهار نوع گزینش کشوری، ناحیهای، قطبی و استانی داریم. بر اساس تقسیمات صورت گرفته هر چند استان همجوار بهعنوان یک ناحیه محسوب میشوند. داوطلبان آن استانها نیز در کنکور سراسری برای پذیرش در رشته پزشکی آن استانها، داوطلب بومی در نظر گرفته میشوند. بنابراین برای قبولی در پزشکی آن دانشگاه از سهمیه بومی برخوردار هستند. برای مثال استانهای مازندران، گیلان و گرگان یک ناحیه در نظر گرفته میشوند. داوطلبان این سه استان در دانشگاههای علوم پزشکی، مازندران و گیلان بومی محسوب میشوند.
در رشتههای پزشکی ۶۰ درصد داوطلبان از بومیهای همان مناطق و ۴۰ درصد از داوطلبان غیر بومی انتخاب میشوند. رتبه غیر بومیها برای قبولی باید ۱۵۰ تا ۲۰۰ کمتر از بومیها برای قبولی باشد. بهعنوان مثال اگر قبولی در پزشکی دانشگاه مازندران رتبه ۷۰۰ لازم داشته باشد، افراد غیربومی باید رتبه کمتری از این داشته باشند. زیرا ظرفیت کمتری به آنها اختصاص داده شده است.
ملاک بومی بودن
ملاک بومی بودن، سه سال آخر محل تحصیل است. در صورتی که فردی سه سال آخر را در استانهای مختلف سپری کرده باشد، محل تولد بهعنوان استان محل بومی او است.در پذیرش دانشجوی پزشکی در دانشگاه آزاد و پردیسهای خودگردان در پذیرش بومی گزینی وجود ندارد.
جنسیت
عامل دیگری که در قبولی در رشته پزشکی تأثیر دارد، جنسیت شماست. اینکه دختر باشید یا پسر، روی رتبهای که برای قبولی در رشته پزشکی نیاز دارید، تأثیر دارد.با توجه اینکه در رشته علوم تجربی تعداد شرکتکنندگان پسر کمتر از دختر هستند، شانس قبولی آنها در رشته پزشکی بیشتر است. بهعنوان مثال اگر دانشگاه تهران ۵۰ درصد دختر و ۵۰ درصد پسر در رشته پزشکی بپذیرد، داوطلب پسر با توجه به تعداد کمتر، با رتبههای بالاتر نسبت به دخترها در کنکور پزشکی قبول میشوند.
قبولی در آزمون دستیاری و رتبه کنکور رشته زنان و زایمان
پس از طی ۷ سال و فارغالتحصیل شدن در رشته پزشکی، با شرکت در آزمون دستیاری تخصصی و نحصیل ۴ ساله در این رشته، پزشک زنان و زایمان میشوید.در قبولی در آزمون دستیاری رشته زنان و زایمان سهمیههای مختلف تأثیر داده میشود. بنابراین رتبه کنکور رشته زنان و زایمان متأثر از این سهمیهها است.
سهمیه رزمندگان، ایثارگران و افراد بسیجی در رتبه کنکور رشته زنان و زایمان
همسر و فرزندان شهدا، همسر و فرزندان آزادگان، همسر و فرزندان جانبازان بالای ۲۵ درصد در این گروه قرار میگیرند. ۲۵ درصد از سهمیه دانشگاهها در زنان و زایمان به این افراد تعلق میگیرد. سهمیه ۵ درصدی نیز مربوط به جانبازان کمتر از ۲۵ درصد و خانوادههای آنها و رزمندگانی که کمتر از ۶ ماه در جبهه حضور داشتند و خانوادههای این رزمندگان، میشود.بسیجیانی که بیش از ۶ ماه در جبهه حضور داشتند، شامل سهمیه ۲۵ درصدی میشوند.بنابراین اگر شما مشمول استفاده از سهمیه رزمدگان و ایثارگران شوید، در رتبه کنکور رشته زنان و زایمان و قبولی شما در این رشته تأثیر مستقیم دارد.
سهمیه مناطق محروم و رتبه کنکور رشته زنان و زایمان
برای برقراری عدالت آموزشی و با توجه به اینکه داوطلبان شرکت کننده در آزمون دستیاری از مناطق مختلف کشور بوده و امکانات آموزشی متفاوتی در اختیار داشتند، ۳۰ در صد از ظرفیت دانشگاههای علوم پزشکی به این دسته از متقاضیان مناطق محروم تعلق میگیرد. داوطلبان در صورت برقراری شرایط زیر از سهمیه مناطق محروم استفاده میکنند:
- داوطلب ساکن استان مورد نظر باشد؛
- داوطلب دو مقطع از تحصیلات قبلی خود را در این استانها گذرانده باشد؛
- محل تولد یکی از والدین یا همسر متقاصی باشد، یا ۵ سال اقامت اخیر او در این استان ساکن بوده باشد؛
- داوطلب ۵ سال اخیر خدمت خود را در دانشگاههای علوم پزشکی یا سازمانهای وابسته در استان مورد نظر، بهصورت استخدام پیمانی، رسمی آزمایشی یا رسمی قطعی گذرانده باشد؛
- داوطلب ۳ سال سابقه مدیریت بهعنوان رئیس شبکه بهداشت و درمان یا رئیس بیمارستان، در استان مورد نظر سپری کرده باشد.
سهمیه مازاد در رتبه کنکور رشته زنان و زایمان
سهمیه مازاد، سهمیهای است که برای ادامه تحصیل استعدادهای درخشان، نیروهای مسلح، نیروهای بورسیه سپاه و اتباع خارجی در نظر گرفته شده است. بنابراین رتبه کنکور رشته زنان و زایمان برای قبولی در این رشته، کاملا بستگی به این دارد که کدام یک از این سهمیهها به شما تعلق بگیرد. رتبه کنکور زنان و زایمان برای داوطلبان شامل سهمیه ایثارگر با داوطلب سهمبه آزاد متفاوت خواهد بود.برای اطلاع شما آخرین رتبه قبولی در کنکور رشته زنان و زایمان در آزمون ۴۶ دستیاری قرار داده شده است.
قبولی در رشته مامایی
برخی از افراد به دلیل اینکه علاقه به تحصیل طولانی مدت در رشته پزشکی و سپس گذراندن دوره ۴ ساله دستیاری را ندارند، ترجیح می دهنددر رشته مامایی به ادامه تحصیل بپردازند. عدهای هم با این تفکر که رتبه کنکور رشته زنان و زایمان باید رتبه بسیار پایین باشد که در این رشته قبول شوند و شرایط قبولی در این رشته را سخت میبینند، از ادامه تحصیل در این رشته منصرف میشوند.
در رشته مامایی زمینه فعالیت شبیه به رشته زنان و زایمان است.اما تحصیل در این رشته علاوه بر اینکه به زمان کوتاهتری نسبت به متخصص زنان و زایمان نیاز دارد، قبولی در این رشته راحتتر است و نیاز به تلاش کمتری دارد.بنابراین عدهای ترجیح میدهندکه در این رشته به ادامه تحصیل بپردازند. تحصیل در رشته مامایی در دانشگاههای دولتی و آزاد میسر است.
قبولی در رشته مامایی در کنکور سراسری
برای قبولی در رشته مامایی در دانشگاه سراسری عوامل مختلفی تأثیرگذار است. تمامی عواملی که برای قبولی در رشته پزشکی مطرح شد، برای قبولی در رشته مامایی نیز در نظر گرفته میشود. عوامل مؤثر در قبولی رشته مامایی دانشگاه سراسری عبارت است از:
- رتبه و کیفیت دانشگاه؛
- سهمیه مناطق؛
- سهمیه شاهد و ایثارگر؛
- سهمیه بومی بودن؛
- رتبه کل و رتبه زیرگروه.
تمامی این عوامل بر رتبه مورد نیاز در قبولی در داشگاههای دولتی رشته مامایی تأثیر دارد. در ادامه مطالب، آخرین رتبه قبولی برای پذیرش در رشته مامایی در دانشگاههای مناطق سه گانه برای مشاهده شما آورده شده است.آخرین رتبه قبولی رشته مامایی در منطقه ۱ در کنکور سراسری سال ۹۹-۹۸ در جدول زیر مشاهده میشود. قبولی در رشته مامایی در دانشگاه آزاد، از شرایط راحتتری نسبت به دانشگاه سراسری و روزانه برخوردار است.