باتری های بادکرده منفجر می شوند؟ همه چیز درباره خطرات پنهان باتری ها

به گزارش خبرگزاری نازک نارنجی و براساس گزارش زومیت، چند وقت پیش خبری مبنی بر انفجار گوشی CMF Phone 1 ناتینگ در هند منتشر شد. ماجرا از این قرار بود که یک موتورسوار درحالی که گوشی CMF Phone 1 ناتینگ در جیبش بود، پس از انفجار باتری گوشی، جانش را از دست داد و فرد دیگری که روی موتورسیکلت بود، به شدت مجروح شد. این حادثه بار دیگر دغدغه ای قدیمی را به جریان انداخت: چگونه می توانیم با تهدید خاموش باتری های بادکرده مقابله کنیم؟

در دو دهه ی گذشته، مسیر عرضه ی محصولات باتری دار با تغییرات بنیادینی مواجه شده است؛ مثلاً ما در محصولاتی مثل کنسول های بازی شاهد باتری های یک بارمصرف نیستیم و آن ها را صرفاً در کنترل های تلویزیون، ریش تراش ها و سایر وسایل مصرفی می بینیم؛ درحالی که هر دستگاهی مانند گوشی هوشمند یا کنسول بازی که به قدرتی مداوم و قابل توجه نیاز دارد، امروزه معمولاً با باتری های لیتیوم -یونی قابل شارژ عرضه می شود و کاربران این دستگاه ها نیز با باتری شان کار چندانی ندارند؛ مگر در مواردی که باتری به تعویض نیاز پیدا کند.

همان طور که احتمالاً متوجه شده اید، همراه دستگاه های مجهزبه باتری لیتیوم -یونی، دفترچه ای است که درباره ی خطرات باتری به شما هشدار می دهد؛ هشدارهایی ازجمله اینکه دمای بیش ازحد باتری می تواند فجایعی جبران ناپذیر را به بار بیاورد. اگرچه امروزه با درگاه USB-C به عنوان استاندارد شارژ، معمولاً حوادث کمتری رخ می دهد، بازهم نمی توان خطرات انفجار باتری های بادکرده را نادیده گرفت.

با توجه به اینکه به نظر می رسد هیچ کس انفجار باتری های لیتیوم -یونی را گردن نمی گیرد و هیچ مسئولیتی در قبال خسارات جانی و مالی افراد وجود ندارد، در مقاله ی پیش رو خطرات باتری های بادکرده و نحوه ی مواجهه با آن ها را بررسی می کنیم.

علت انفجار باتری گوشی

اول از همه لازم است بدانیم که همه ی باتری ها مستعد تورم و ایجاد خطر هستند، اما چنین اتفاقی برای باتری های لیتیوم -یونی بیشتر پیش می آید. اگرچه شاید اکثر خبرهایی که تاکنون درباره ی انفجار باتری شنیده باشیم درباره ی گوشی ها باشند، باتری های لیتیوم-یونی در انواع تبلت ها، لپ تاپ ها، دوربین های دیجیتال و سایر دستگاه های الکترونیکی نیز به کار می روند.

مشکل در اتصال الکتریکی دستگاه یا شارژر، یکی از علل بادکردن باتری های لیتیوم-یونی است

اگر بخواهیم علت بادکردن و انفجار باتری های لیتیوم-یونی را توضیح دهیم، باید به این چند مورد اشاره کنیم:

  • عیوب مربوط به فرآیند تولید: استفاده از مواد تولیدی مشکل دار و اشتباهات فرآیند تولید از جمله دلایل انفجار باتری ها است. بسیاری از رسانه ها انفجار باتری را به عیوب مربوط به فرآیند تولید نسبت می دهند؛ اما در واقع، به لطف انواع کنترل های فنی و کیفی که توسط تولیدکنندگان معتبر صورت می گیرد، عیوب مربوط به فرآیند تولید جزو نادرترین دلایل انفجار باتری ها هستند.
  • طراحی معیوب و محصولات تقلبی: طراحی معیوب باتری یا استفاده از باتری های تقلبی مشکلی است که معمولا در مورد محصولات تقلبی مشاهده می شود. محصولاتی که از این مشکلات رنج می برند، توسط شرکت هایی تولید می شوند که آشنایی کاملی با طراحی و تولید باتری ندارند یا شرکت های سازنده ی آن ها درصدد کاهش مخارج خود هستند. متأسفانه چنین محصولاتی در فروشگاه های آنلاین به وفور یافت می شوند.
  • شارژ بیش ازحد دستگاه: هنگامی که جریان برق اضافی به باتری وارد می شود، تجمع گاز و گرما را ایجاد می کند و همین باعث می شود باتری باد کند؛ سپس اگر باتری متورم به هر دلیلی سوراخ شود، موجب انفجار خواهد شد. امروزه شارژ طولانی مدت دستگاه به تنهایی علت تورم باتری نیست، اما اگه به هردلیلی اتصال شارژ با مشکل روبه رو شود، شاهد بادکردن باتری خواهیم بود.
  • قرار گرفتن در معرض گرما: قرار دادن دستگاه الکترونیکی در معرض دمای زیاد، می تواند واکنش های شیمیایی درون باتری را تسریع کند و به باد کردن باتری و سپس خطر انفجار آن بینجامد.
  • استفاده از شارژر بی کیفیت: استفاده از شارژرهای ارزان، بی کیفیت یا فیک می تواند قاتل باتری دستگاه الکترونیکی شما باشد، زیرا ممکن است روند شارژ را به طور صحیح تنظیم نکند و موجب شارژ بیش ازحد باتری و تورم آن شود.

نشانه های تورم باتری

در اکثر مواقع شما با تغییرات فیزیکی دستگاه متوجه باد کردن باتری آن می شوید، زیرا معمولاً باتری پس از باد کردن به بدنه ی دستگاه فشار آورده و موجب جدا شدن آن می شود؛ پس هرگونه برآمدگی در محل باتری می تواند به تورم باتری مربوط باشد.

باد کردن باتری گوشی آیفون

باتری بادکرده علاوه بر ظاهر دستگاه، عملکرد آن را نیز تغییر می دهد

اما نشانه های تورم باتری، فقط تغییرات فیزیکی نیستند و عملکرد دستگاه را با افت قابل توجهی روبه رو می کند. افزایش دمای دستگاه، کاهش چشمگیر و ناگهانی عمر باتری و خاموش شدن های پی درپی، می توانند نشانه ای از تورم باتری باشند.

آیا باتری متورم حتما منفجر می شود؟

واقعیت این است که باتری های متورم در معرض خطر سوراخ شدن و سپس انفجار قرار دارند. هرچند چنین مواردی نادر هستند، با توجه به خطرات آن ها، باید سریعاً نشانه های باد کردن باتری را جدی گرفت.

باتری های بادکرده علاوه بر خطر انفجار، باتوجه به افزایش اندازه ی قابل توجهشان، به اجزای داخلی دستگاه آسیب می زنند و می توانند سایر ارگان های دستگاه الکترونیکی تان را نیز با مشکل مواجه کنند.

راه های جلوگیری از تورم و انفجار باتری

انفجار باتری لپ تاپ و آتش سوزی

  • اصلاح عادات شارژ کردن: پیش تر تصور می شد که اگر گوشی را بیش ازحد شارژ کنیم به باتری آسیب می زنیم، اما رفته رفته این تصور کمرنگ تر شد؛ زیرا امروزه مدارهای محافظتی هوشمند دستگاه های الکترونیکی، پس از شارژ کامل، به طور خودکار ورود برق را قطع می کنند. توصیه ی کارشناسان این است که همچنان باید از شارژ بیش ازحد پرهیز کرد، زیرا هم می تواند عملکرد باتری را مختل کند و هم اگر شارژر آسیب دیده باشد، ممکن است ورود جریان برق به باتری را قطع نکند.
  • اجتناب از قرار دادن دستگاه در دمای بالا: یکی از راه هایی که می توانید خیال خودتان را از متورم نشدن باتری راحت کنید، پرهیز از قراردادن دستگاه در دمای بالا است. سعی کنید همیشه دستگاه را در جای خشک و با دمای مناسب نگهداری کنید. حواستان باشد که نور مستقیم خورشید و دستگاه های داغ به سرعت می توانند باتری شما را متورم و سپس منفجر کنند.
  • استفاده از شارژرهای باکیفیت: نسبت به شارژر و کابل شارژ خود حساسیت ویژه ای داشته باشید؛ زیرا شارژر باکیفیت به گونه ای طراحی شده است که ورود جریان برق به باتری را کنترل کند و خطر شارژ بیش ازحد را از بین ببرد.

چگونه با خطرات باتری بادکرده مقابله کنیم؟

باتوجه به خطرات جبران ناپذیری که انفجار باتری می تواند رقم بزند، باید به هرگونه بادکردن باتری دستگاه الکترونیکی تان حساس باشید.

باتری های بادکرده تعمیر نمی شوند و باید آن ها را به تعمیرکار دستگاه های الکترونیکی بسپارید تا برایتان تعویض کند

در این مواقع بهتر است دستگاه را در ابتدا خاموش کرده و سپس از هرگونه منبع برقی جدا کنید؛ زیرا باتری بادکرده حتی اگر کارایی نداشته باشد، بازهم مثل یک بمب ساعتی عمل می کند.

باتری های بادکرده هیچ گاه تعمیر نمی شوند، پس توجه داشته باشید که در اولین فرصت باید دستگاه را پیش تعمیرکار ببرید تا باتری را برایتان تعویض کند. توصیه می کنیم هرگز خودتان اقدام به تعویض باتری نکنید؛ زیرا ممکن است طی روند تعویض، باتری را به هرشکلی سوراخ کنید و موجب انفجار آن شوید. از سوی دیگر، باتری های لیتیوم-یونی حاوی اسیدهایی هستند که پوست را می سوزاند و همچنین بخارهایی سمی تولید می کند.

باتری های بادکرده را چگونه دور بیندازیم؟

باتری های بادکرده جزو «زباله های خطرناک» دسته بندی می شوند و به هیچ وجه نباید در سطل های زباله ی معمولی انداخته شوند؛ بلکه باید در کیسه های مخصوص ضدآتش یا ظرفی جداگانه در محیط خشک و خنک قرار بگیرند. انداختن باتری های بادکرده در سطل زباله ی معمولی، می تواند باعث آسیب جدی به افراد و محیط زیست شود.

آیا ممکن است باتری در دستگاه های نو متورم شود؟

باتری ها لزوماً در دستگاه های کارکرده، باد نمی کنند؛ بلکه گاهی ممکن است باتری یک دستگاه کاملاً نو و استفاده نشده نیز متورم شود؛ بنابراین درصورت مشاهده ی هر مورد مشکوکی در دستگاه الکترونیکی تازه خریداری شده، مثل تغییر در بافت قسمت پشتی دستگاه یا ترک های غیرعادی، باید دستگاه را خاموش کنید و به تعمیرکار بسپارید.

۲۲۷۲۲۷

دکمه بازگشت به بالا