علت سبز شدن پوست بعد از استفاده از جواهرات و بدلیجات
علت سبز شدن پوست با طلا
ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد که بعد از چند ساعتی که از زیورآلات طلایی همچون انگشتر طلا، دستبند طلا و حتی گردنبند اسم طلا استفاده نمودید و در انتهای روز، زمانی که قصد دارید آنها را در بیاورید متوجه اثر سبز رنگی بر روی پوست خود شده اید. مطمئنا این موضوع تعجب شما را به دنبال داشته است. در این مقاله سعی داریم تا علت سبز شدن پوست با طلا را بررسی کنیم.
علت سبز شدن پوست با زیورآلات طلا :
علت اصلی سبز شدن پوست در زمان استفاده از زیورآلات طلا، وجود فلز دیگری به نام مس در این زیورآلات می باشد. در موقع استفاده از طلا بعد از چند ساعتی که از آن استفاده کردید، ممکن است دچار تعریق شوید. در سطح پوستی که عرق نموده است اسیدهای چرب وجود دارد که می تواند با فلز مسی که در زیورآلات طلایی به کار رفته است، ترکیب شود و موجب زنگ زدن مس گردد و در نتیجه نمک های مسی تولید شود.
نمک های مسی که تولید می شوند عموما آبی و یا سبز رنگ هستند. نمک های مسی به وجود آمده، یک لایه سبز رنگ بر روی طلا ایجاد می کنند که به تدریج به پوست انتقال می یابد و شما آن را به حالت سایه سبز رنگی بر روی پوست مشاهده می نمایید.
در مورد زیورآلات طبیعی که مثلا از طلای ۱۸ عیار ساخته می شوند مانند انگشتر طلا، دستبند اسم طلا و یا گردنبند طلا باید اشاره نماییم که از احتمال اکسید شدن خیلی پایینی برخوردار هستند. به همین دلیل است که شما کمتر شاهد سبز شدن پوست بدن، در زمان استفاده از آن می باشید. تابستان تنها فصلی است که شما در آن بیشتر شاهد این موضوع هستید چون در این فصل از سال، به دلیل گرمای هوا پوست فرد بیشتر عرق نموده و نمکی که در عرق موجود است می تواند بروز این مشکل را تشدید نماید.
علت سبز شدن پوست با فلزات مختلف :
اگر خواسته باشیم در حالت کلی درباره سبز شدن پوست علت یابی نماییم باید اشاره کنیم که این اتفاق همیشه به دلیل وجود مس نبوده و بقیه فلزات نیز می توانند چنین تاثیری را بر روی پوست بدن ایجاد نمایند. به عنوان مثال، جواهرسازها اعلام می نمایند که حتی نقره ای که به عنوان استرلینگ ارائه می شود نیز می تواند چنین تاثیری داشته باشد. این نقره در تهیه طلا و زیورآلات کاربرد بسیار زیادی دارد که در تماس با پوست انسان شروع به اکسید شدن می نماید. نتیجه فرایند اکسید نقره به حالت لکه های سیاه و یا سبز بر روی پوست بدن نمایان می شود.
نیکل هم در زمره فلزاتی قرار دارد که می تواند موجب سبز رنگ شدن پوست بدن گردد. نیکل در مجاورت پوست دچار واکنشی همانند مس می شود. تنها وجه تمایز اکسید نیکل با طلا در رنگ به جا مانده از آنها می باشد. واکنش اکسید شدن نیکل بر روی پوست بدن موجب سیاهی رنگ پوست خواهد شد.
از نیکل غالبا در ساخت زیورآلاتی که از کیفیت کمتری برخوردار هستند استفاده می شود. در اثر گذشت زمان و به تدریج، روکش طلایی که بر روی این گونه از زیورآلات کشیده شده است از بین می رود و در نتیجه پوست با نیکل موجود در آن، در تماس مستقیم قرار می گیرد و کم کم شاهد سیاهی رنگ پوست در موضع مورد نظر خواهید بود.
دیگر دلایل سبز شدن پوست با طلا :
دانستن این مطلب خالی از لطف نیست که ممکن است گاهی اوقات نیز تغییر رنگ پوست که با استفاده از زیورآلات طلایی به وجود می آید، به علت کم خونی فرد و یا به اصطلاح کمبود آهن نیز باشد. توجه داشته باشید که کمبود آهن می تواند خون فرد را اسیدی نماید. در این رابطه هر قدر PH خون به سمت اسیدی بودن پیش برود، مس و یا نیکل موجود در آلیاژ طلا باعث بروز واکنش بیشتری بین طلا و پوست خواهد شد که در نتیجه پوست سیاه و یا سبز رنگ می شود.
پاره ای از عوامل بیرونی هم ممکن است به سیاه شدن رنگ پوست در مجاورت طلا موجب شود. مواد صابونی باقیمانده، آنتی بیوتیک ها، انواع ادکلن ها، عطرها و مواد شوینده در زمره این عوامل قرار دارند. این مواد می توانند واکنش های آلرژیک و شیمیایی را به دنبال داشته باشند که نهایتا در مجاورت طلا، پوست دچار سیاهی رنگ خواهد شد.
جلوگیری از سبز شدن پوست با طلا :
اما برای جلوگیری از این واکنش راهکار ساده ای پیشنهاد می شود. برای این منظور توصیه می شود با استفاده از لاک برق ناخن، سطح طلا و یا سایر زیورآلات خود را که دارای مس هستند را پوشش دهید. این امر لایه نازکی بین طلا و پوست بدن به وجود خواهد آورد که مانع بروز واکنش بین آن دو خواهد شد. در ضمن این نکته را باید بدانید که دست از سایر نقاط بدن بیشار عرق می کند بنابراین اگر از دستبند های طلا اسم و یا انواع دیگر دستبند و انگشتر استفاده می کنید ممکن است بیشتر شاهد این صحنه ها باشید.
در نهایت متذکر می شویم که بدن هر فردی در مجاورت با فلزات و آلیاژهای طلا واکنش متفاوتی از خود نشان می دهد. بر این اساس ممکن است به عنوان مثال استفاده از یک دستبند یا گوشواره اسم طلا پوست شما را سیاه نماید در صورتی که در مورد دیگران ممکن است چنین اتفاقی رخ ندهد. در این راستا بهتر است شناخت بهتری نسبت به نوع پوست خود داشته باشید تا در موقع خرید طلا و جواهرات این موضوع را مدنظر قرار دهید.
به عبارت ساده تر در موقع خرید زیورآلات طلایی، در صورتی که پوستی حساس دارید بایستی از نوع مرغوب آنها خریداری نمایید و در صورتی که پوست بدن شما در مجاورت طلا سیاه و یا سبز رنگ شد، تنها کافی است که موضع مورد نظر را با آب و صابون بشویید تا سیاهی آن به راحتی رفع گردد.
چرا جواهرات تقلبی پوست شما رو سبز می کنن؟
فرض کنین که گردنبند، دستبند یا انگشتری زیبا خریدین و حالا تو یه مراسم مهم اونها رو انداختین و اواسط مراسم متوجه میشین که دور گردن، مچ یا انگشتتون تیره شده. زیورآلاتی که با کلی ذوق برای مراسمی خریداری کردین حالا وسط همون مراسم لکههای سبزی رو روی پوست شما به جا گذاشته. حتی اگه انگشتر شما طلای ۱۸ یا ۲۴ عیار باشه، باز هم احتمال اینکه با پوست واکنش بده و رد سبزی رو از خود به جا بذاره خیلی زیاده. برای فهمیدن دلیل این اتفاق لازمه که بدونیم جواهرات از چه فلزاتی و به چه شکلی درست میشن.
در نظر داشته باشین که در واقع هیچ جواهری وجود نداره که از طلا یا نقره استرلینگ ۱۰۰ درصد خالص ساخته شده باشه و بیشتر جواهراتی که در مغازهها میبینین روکش طلا یا نقره هستن. دلیلش هم اینه که طلای خالص به شدت نرمه و مثلا نمیشه اون رو به شکل یه انگشتر درآورد و همچنین بعد از گذشت یه روز تغییر رنگ میده. برای ساخت جواهرات محکمتر، طلای خالص رو با سایر فلزات ترکیب میکنن تا آلیاژ فلزی محکمی به دست بیاد؛ مس، نیکل و پالادیوم از جمله فلزاتی هستن که در ساخت این آلیاژها به کار برده میشن.
رایجترین دلیل سبزشدن پوست توسط جواهرات، وجود مس در ترکیب آنهاست. جواهرات ارزون و تقلبی که مس از ترکیبات اصلی آنها به شمار میاد با اسید موجود در عرق پوست واکنش نشون میدن و در نتیجه رنگ سبزی روی پوست به جا میمونه. وقتی که عرق میکنین، بین فلزات موجود در جواهرات و اسید موجود در عرق واکنشی شیمیایی رخ میده که محصول یا همان نمک حاصل از این واکنش رنگی سبز داره.
اسیدهای عرق باعث تخریب مس در سطح فلز میشن و در نتیجه این واکنش، مادهای مرکب به وجود میاد. سپس این ماده مرکب نمکی جذب پوست میشه و در نتیجه شاهد رنگ سبز روی پوست خواهیم بود. این واکنشها و در نتیجه رنگ سبز روی پوست به این معنیه که جواهری که خریداری کردین از فلزهای جایگزین ارزون ساخته شده و اون کیفیتی رو که مد نظر شما بوده، نداره.
دلیل دیگه سبزشدن پوست توسط جواهرات پدیده اکسیدشدنه. اکسیدشدن هم زمانی اتفاق میوفته که جواهرات در ترکیب خود مس داشته باشن. اکسید مس به مرور سبز رنگ میشه.
به خاطر داشته باشین که سبزشدن پوست توسط جواهرات واکنشی آلرژیک نیست و فقط یه واکنش شیمیایی بین فلزاته که به پوستتون هیچ آسیبی نمیزنه. پس اگه جواهری باعث بروز خارش یا تورم و قرمزی در پوست شما میشه، دلیل آن آلرژی شما به فلز یا فلزاتی در آن جواهره و این دیگه یه واکنش شیمیایی نیست.