کنتور آب هوشمند چیست ؟
کنتور آب هوشمند چه مزیتی دارد؟ در سالهای اخیر کاهش نزولات جوی باعث برداشت بی رویه از منابع آبهای زیرزمینی از طریق حفر چاههای عمیق کشاورزی شده است. طبق آمار، عمده مصرف آب کشور در بخش کشاورزی میباشد. کنتورهای هوشمند آب و برق می تواند به عنوان ابزاری کارآمد در این بخش جهت استفاده ی بهینه از آب های زیرزمینی مورد استفاده قرار گیرد.
در صورتی که شرکت مناقصه گر واجد شرایط شرکت میزبان مناقصه باشد و بتواند قیمتی کمتر از دیگر رقبا ارائه بدهد برنده مناقصه در زمینه خدمات کنتور آب خواهد شد. از این پس مراحل و مدت زمان انجام پروژه بر اساس قراردادی صورت می گیرد که ما بین دو طرف به امضا می رسد. مناقصات در حوزه کنتور آب شامل خرید اقلام مورد نیاز کنتور، خرید و نگهداری و اصلاح تجهیزات، بازسازی تجهیزات و غیره می شود
چرا به کنتورهای آب هوشمند نیاز داریم؟
کنتورهای هوشمند آب و برق جایگزین دو کنتور موجود در چاه ها (کنتور دیجیتال سه فاز برق وکنتور حجمی آب) می شود. این دستگاه قابلیت اندازه گیری همزمان پارامترهای آب و برق را ایجاد نموده و باعث کاهش هزینه های خرید، نصب، تعمیرو نگهداری از کنتور می گردد. تلفیق این قابلیتها در یک دستگاه علاوه بر مزایایی مدیریتی که در اختیار مسوولین وزارت نیرو قرار می دهد، باعث کاهش هزینه های خرید و نصب و نگهداری از کنتور می گردد. در طول سال، میزان برداشت آب به صورت اتوماتیک توسط کنتورهوشمند کنترل شده و در صورت مشاهده هرگونه تجاوز از میزان مصرف یا ساعت کارکرد مندرج در پروانه ی بهره برداری، جریان برق قطع می شود.
امروزه با توجه به رشد جمعیت و سیر صنعتی شدن جوامع بشری، موضـوع محـدودیت منـابع آب شـیرین در اولویـت توجه قرار گرفته و جلوگیری از آلوده شدن و اتلاف منابع آب شیرین جزو اهداف هزاره سوم قرار گرفتـه است. بدین منظور یکی از روش هـا، انـدازه گیـری صـحیح مقدار آب تحویلی به مشترکین است که با انتخاب و نگهداری و بهره برداری از وسایل اندازه گیری مناسب مقدور است. در شبکه های تحت فشار و انشعابات آن برای اندازه گیری حجم آب در جریان، از ابزار و لوازم مختلفـی کـه مکانیسـم، روش اندازه گیری، تکنولوژی ساخت و دقت کار آن ها با هم متفاوت است، تحت نام کلی «بِدِه سنج» (دبی سنج) استفاده می شـود کـه کنتور یکی از آن هاست. یکی از انواع کنتورآب، کنتورهای آب هوشمند هستند که توانایی محاسبه دبی لحظه ای و حجم آب را دارند.
قسمت های مختلف یک کنتور آب
مبدل اندازه گیری
قسمتی از است که جریان یا حجم آب عبوری را کنترل و به صورت مکانیکی و یا الکتریکی به محاسبه گر منتقل می کند. این قسمت می تواند مکانیکی، الکترونیکی یا الکتریکی باشد و هم چنین می تواند مستقل بوده یا با استفاده از منبع تغذیه خارجی باشد. مبدل اندازه گیری دارای حسگر جریان یا حسگر حجمی می باشد.
حسگر جریان و حسگر حجم
بخشی از کنتورآب است که دبی یا حجم آب عبوری از کنتور را دریافت می کند و انواع مختلفی دارد مانند:
- دیسک
- پیستون
- چرخ
- توربین
- سنسور الکترومغناطیسی
- و دیگر مبدل ها….
محاسبه گر
بخشی از کنتور که سیگنال های خروجی از مبدل یا مبدل های اندازه گیری را در صورت امکان، از ابزارهای اندازه گیری همراه کنتور دریافت و آن ها را تبدیل و در صورت امکان نتایج را در حافظه تا زمان استفاده از آن ها ذخیره سازی می کند. به علاوه محاسبه گر ممکن است توانایی برقراری ارتباط با دستگاه های جانبی را از هر دو روش (هم تبدیل اطلاعات و هم ذخیره آن ها) داشته باشد.
دستگاه نشانگر
بخشی از کنتور است که نتایج اندازه گیری را به صورت مداوم یا برحسب تقاضا نشان می دهد.
وسایل اندازه گیری آب
از وسایل اندازه گیری آب،کنتورها هستند که در آن ها از روش اندازه گیری مستقیم بر اساس حجم آب در جریان (برحسب مترمکعب بر ساعت، لیتر بر دقیقه و یا واحدهای دیگر) سرعت جریان آب (برحسب متر برثانیه و یا واحدهای دیگر) و وزن آب (برحسب کیلوگرم بر ثانیه و یا واحد های دیگر) استفاده می شود که مقدار حجم آب در دو مورد اخیر با تقریب قابل قبولی بـرآورد مـی شـود. در سـاخت کنتورهـا بـرای اندازه گیری و دقت مورد انتظار از اصول فیزیکی شامل مکانیکی، حرارتی، امواج صوتی و میدان های مغناطیسی با توجه به تاثیر هر یک بر حجم، سرعت و یا وزن آب در جریان، استفاده می شود.
متـداول تـرین نـوع ایـن وسایل برای اندازه گیری حجم آب مصرفی در شبکه های توزیع آب شرب تحت فشار، کنتورهای مکانیکی اسـت و معمـولا برای انشعابات خانگی، اداری و عمومی بیشتر از این نوع کنتورها استفاده می کنند.
برای مشاهده انواع کنتورهای آب ایران انشعاب، کلیک کنید.
یکی از انواع کنتور آب، کنتورهای آب هوشمند هستند که توانایی محاسبه توان اکتیو، راکتیو، دبی لحظه ای و حجم آب را دارند.
موارد استفاده از کنتور آب هوشمند کشاورزی
هدف از ساخت کنتورهای آب هوشمند کشاورزی ایجاد تعادل مصرف آب های زیرزمینی است. در صنعت کشاورزی و باغبانی به دلیل مصرف بی رویه کشاورزان از آب های زیرزمینی و خالی شدن آن ها، استفاده از کنتورهای هوشمند آب در سطح کشور الزامی است. کنتورهای آب هوشمند قابلیت نشان دادن میزان برق مصرفی را نیز دارند و در مناطقی که از این کنتورها استفاده می شود، یک الگوی پیک مصرفی به وجود آمده است. معمولا این نوع از کنتورهای آب کشاورزی، بر سر راه ورودی چاه ها قرار داده می شوند و نشان دهنده میزان مصرف آب کشاورزان هستند.
کنتور هوشمند آب یکی از بهترین راهکارها برای شناسایی میزان مصرف آب می باشد. از این طریق می توان حجم مصرفی آب در ماه های پر مصرف سال و همچنین دوره های پر مصرف رشد نهال و گیاهان مختلف را تشخیص داد
مزایای استفاده از کنتور آب هوشمند
از جمله مزایای استفاده از دستگاه کنتور آب هوشمند ، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدیریت کامل مصرف
- امکان قرائت از راه دور از طریق ارتباط با کنتور هوشمند
- قابلیت تنظیم میزان آب ورودی با دقت 0.5 درصد
- توانایی اجرای سهمیه بندی آب طی 20 دوره زمانی
- عدم توانایی دستکاری در میزان آب مصرفی
- این کنتورها مجهز به سنسورهای ضربه، دما، باز شدن درب کنتور و تشخیص میدان مغناطیسی هستند.
- کنتور آب هوشمند مجهز به خروجی رله بوده که می تواند در صورت بروز خطر، دستور قطع آب، موتور دیزلی و یا قطع پمپ آب کشاورزی را صادر نمایند
- این کنتورها می توانند هر نوع تغییر در عملکرد برنامه ای خود و یا دستکاری را به صورت آنلاین به مرکز کنترل خود ارسال کنند
- دامنه کارکرد دمایی بالا (تقریبا از 40- تا 80+)
نحوه عملکرد کنتورهای هوشمند آب مورداستفاده در چاه های کشاورزی
برخی از دستگاه های کنتور آب هوشمند، مخصوص چاه های کشاورزی ساخته می شوند. کنتور آب چاه کشاورزی از طریق دبی ورودی به آن ها و خروجی آب محاسبه می شود. این دستگاه ها دارای دقت بسیار بالایی بوده و برای به دست آوردن الگوی مصرفی کارایی دارند
محصولات کنتور آب و کنتور آب هوشمند در ایران
بررسی وضعیت مصرف آب به تفکیک بخش های اصلی نشان می دهد که در بیشتر مناطق جهان (به غیر از قاره اروپا و آمریکا) بخش کشاورزی بیشترین سهم آب مصرفی را به خود اختصاص می دهد. سهم آب مصرف شده در بخش کشاورزی در منطقه خاورمیانه و قاره آفریقا به ترتیب 84 و 82 درصد است. در ایران حدودا 92 درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی و 7 درصد در بخش شهری و حدود 1 درصد در بخش صنعت استفاده می شود.