عمومیمطالب کسب و کار

علائم خرابی لاستیک خودرو

لاستیک یا تایر خودرو یکی از قطعات مهم و مصرفی ماشین می باشد. خرابی و استهلاک آن می تواند آسیب های جدی و جبران ناپذیری به خودروی شما وارد کند. بنابراین بررسی مداوم علائم خرابی لاستیک خودرو یکی از کارهایی می باشد که خودتان نیز می توانید به صورت مداوم انجام دهید. زیرا این قطعه کاملاً در دسترس می باشد. علائم خرابی لاستیک خودرو کاملاً مشهود می باشد و بیشتر موارد آن به صورت ملموس قابل بررسی است.

لاستیک خودرو چیست؟

تایر خودرو یک لایه لاستیکی می باشد که بر روی چرخ ماشین وصل می شود. به کمک این قطعه خودرو امکان حرکت را به دست می آورد. با انتقال قدرت و انرژی از قطعات داخلی خودرو لاستیک شروع به چرخیدن می کنند و ماشین شروع به حرکت میکند. لاستیک ها با قطعات و سیستم های مختلفی در خودرو درگیر می باشند.

لاستیک ها با سیستم فنر بندی ماشین، جلو بندی و سیستم ترمز ماشین کاملاً در ارتباط می باشند. این قطعه علاوه بر حرکت مستقیم خودرو موجب چرخیدن ماشین نیز می شود بنابراین در حفظ تعادل ماشین دخیل می باشند. با توجه به اهمیت لاستیک ها طبق مقالات ارائه شده نیز می تواند بر دیگر قسمت های خودرو تاثیر بگذارد. بنابراین شناسایی خرابی لاستیک ها و رسیدگی به خرابی ها آن یک امر لازم می باشد.

علائم خرابی لاستیک ماشین

خرابی لاستیک ماشین نیز مانند دیگر قطعات خودرو دارای علائم و نشانه هایی می باشد مانند ترک در لاستیک، ار بین رفتن عاج تایر، ایجاد بر آمدگی در لاستیک خودرو و لرزش فرمان خودرو می باشد. بعضی موارد همانند لرزش فرمان خودرو را نیز می توانید به صورت کاملتر در مقاله بخوانید.

همانطور که می دانید فشار زیادی از وزن خودرو بر روی لاستیک ها می باشد. همچنین لاستیک ها با سطوح مختلفی در تماس می باشند. بنابراین سلامت لاستیک ها مخصوصاً برای مسافت های طولانی بسیار پر اهمیت می باشد. دلایل زیادی می تواند باعث مستهلک شدن تایرها بشوند. از جمله نحوه رانندگی، ترمز گرفتن های مکرر و ناگهانی و گذر از سطوح ناهموار عوامل تاثیر گذار بر خرابی لاستیک ها هستند. در ادامه به علائم خرابی لاستیک خودرو اشاره خواهیم نمود.

ایجاد برآمدگی در لاستیک خودرو

هر گونه تغییر شکل در لاستیک می تواند یکی از علائم خرابی آن باشد. یکی از این تغیرر شکل ها در لاستیک برآمدگی در لاستیک یا اصطلاحاً تاول در آن می باشد. این اتفاق با رسیدن فشار هوا به لایه بیرون لاستیک رخ می دهد. به محض دیدن این مشکل در لاستیک باید اقدام به تعویض آن بنمایید. با وجود این مشکل اقدام به رانندگی می تواند پر خطر باشد زیرا منجر به ترکیدن و از بین رفتن تعادل خودرو بشود. این عامل جان سرنشنان را به خطر می اندازد به علاوه اینکه خسارات سنگینی بر خودروی شما وارد می کند.

ساییدگی لاستیک خودرو

لاستیک ها دارای عاج می باشند. این عاج ها به لاستیک کمک می کنند تا چسبندگی بیشتری برای آنها نسبت به سطوح ایجاد کنند. همچنین باعث می شوند که از پدیده آکوا پلنینگ جلوگیری شود. پدیده آکواپلنینگ به حالتی گفته می شود که آب باقیمانده بر سطح جاده در مقابل خودروی شما انباشته شده و موجب انحراف خودرو شما می شوند.

عاج لاستیک دارای عمق استانداری می باشند.  اگر این عمق از 1.6 میلیمتر کاهش باید نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. در صورتیکه مسیر عبور شما دارای ناهمواری های بسیار می باشد و همچنین محل تجمع آب می باشد باید حداقل سالی دو بار نسبت به عمق عاج آن را بررسی نمایید. از علائم خرابی لاستیک خودرو ساییدگی عاج آن می باشد که این بررسی با قرار دادن یک سکه بین عاج ها انجام دهید. زمانیکه سکه را در بین عاج ها قرار می دهید نباید لبه عاج از زه کناری سکه پایینتر باشد. به این تست اصطلاحاً تست سکه ای ی گویند.

ترک های روی لاستیک

مسلماً مشخص ترین خرابی در هر قطعه از بین رفتن شکل ظاهری آن می باشد. یکی از آن نشانه ها از بین رفتن عاج لاستیک بود که در بالا توضیح دادیم. دیگری ایجاد انواع ترک در لاستیک می باشد. دیدن این علامت در لاستیک نشان دهنده عمر آن می باشد و باید نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. معمولاً در این حالت بعد از باد کردن ماشین بزودی فشار باد آن کم می شود. اگر این مشکل را رفع ننمایید ممکن منجر به انفجار آن بشود.

اگر در راه متوجه خرابی لاستیک شدید و زاپاس نداشتید از خودروبر تهران درخواست کمک کنید. کیفیت لاستیک ها یکی از اصول خرید آن می باشد که باید از فروشگاه های مجار اقدام به خرید لاستیک نو یا استوک بکنید. جهت خرید با کیفیت می توانید از خدمات فیکس اپ کار استفاده نمایید.

دلایل خرابی لاستیک خودرو

در بالا علائم این خرابی ها را گفتیم. بسیاری از این خرابی ها در اثر برخورد با اجسام و سطوح نا هموار و نحوه رانندگی راننده ایجاد می شود. در بسیاری از موارد نحوه ایجاد شتاب در خودرو نیز تاثیر گذار می باشد. اینکه بدانیم چه مواردی باعث ایجاد خرابی می شود می تواند طول عمر لاستیک را افزایش بدهد. شرط افزایش طول عمر لاستیک خودرو و کاهش علائم خرابی لاستیک خودرو دانستن علل ایجاد خرابی می باشد.

  1. ساییدگی پاشنه و پنجه لاستیک: لاستیک دارای عاج هایی می باشد تا چسبندگی لاستیک را به سطح جاده بیشتر بکند. همچنین موجب می شود تا در مسیر هایی که آب وجود دارد بهتر حرکت کند. ایجاد این نوع ساییدگی می تواند به دلیل اشکال در سیستم تعلیق خودرو و رانندگی در مسیر های طولانی باشد.
  2. ساییدگی مرکز لاستیک: این نوع فرسودگی خودرو بر اثر تحرک زیاد ماشین می باشد. شتاب گیری سریع  ترمز های مکرر می تواند عاملی بر ایجاد این مشکل بشود.
  3. ساییدگی یکطرفه لاستیک: دلایل بروز این مشکل می تواند از سیستم تعلیق، برخورد با جدول ها و همچنین بالانس نبودن لاستیک ها می باشد. بنابراین با استفاده از می توانید از تنظیم بودن سیستم تعلیق و بالانس بودن لاستیک ها اطمینان حاصل نمایید.
  4. برآمدگی لاستیک: این حالت اصطلاحاْ به آن دو پوسته شدن نیز می گویند. این مشکل معمولاً به دلیل ضربه می باشد. عبور از موانع سخت باعث فشار به دیواره ی خارجی می شود.
  5. فرو رفتگی در لاستیک: این حالت معمولاً خطری را ایجاد نمی کند ولی برای بررسی بیشتر بهتر است به یک فرد متخصص در مراجعه بفرمایید.
  6. بریدگی و پنجر شدن لاستیک: هر دوی این موارد بر اثر برجورد با اجسام بیرون ایجاد می شود. که باید در اولین فرصت اقدام به تعمیر یا تعویض لاستیک ها بنمایید.

جلوگیری از بروز خرابی در لاستیک ها

سوراخ شدن لاستیک، ایجاد برامدگی، ترک یا سایش، هر کدام می توانند علائمی از ناسالم بودن لاستیک خودروی شما باشند. تشخیص به موقع هر یک از این علائم می تواند آرامش خاطر را برای رانندگی تان به همراه آورد. گرچه تعویض لاستیک یا می توانند روش های مفیدی برای نوسازی قطعات بدنه خودرو شما باشند، اما، پیشگیری از ایجاد آسیب به لاستیک و دیگر قطعات می تواند شما را از پرداخت هزینه های گزاف جهت سرویس معاف کند.

ترک های ریز و درشت

وجود ترک های ریز و درشت روی سطح لاستیک، نشانه ای از تمام شدن عمر مفید آن می باشد. وجود ترک های ریز و درشت روی سطح لاستیک، از دیگر علائم خرابی لاستیک ماشین و دال بر تمام شدن عمر مفید آن می باشد. همچنین، اگر بعد از باد کردن لاستیک ها خیلی سریع بادشان فروکش می شود، لاستیک های ماشین تان فرسوده شده است. در این مرحله، باید برای تعویض لاستیک های خود اقدام کنید. در غیر این صورت، لاستیک ها منفجر خواهند شد.

مشاهده بیش از دو شاخص نواری لاستیک

برخی لاستیک ها دارای نواری هستند که در ابتدا تشخیص آنها بسیار سخت است. اما به مرور زمان با فرسوده شدن لاستیک نمایان می شود. به عنوان یکی دیگر از علائم خرابی لاستیک خودرو باید به این موضوع دقت داشت. برای دیدن این نوار، ابتدا لاستیک خود را تعویض کنید. در صورت مشاهده بیش از دو نوار، لاستیک خود را حتما عوض کنید. سایر نشانه های خرابی لاستیک ها عبارتند از:

  • عدم تنظیم باد لاستیک ها
  • حمل بار بیش از حد در خودرو
  • استفاده از رینگ و لاستیک هایی با اندازه متفاوت
  • تردد مداوم در جاده های نامناسب
  • تغییرات آب و هوایی
  • ترمز نابهنگام در سرعت بالا

بهترین زمان برای تعویض لاستیک خودرو

کارشناسان حرفه ای خودرو می توانند بهترین زمان تعویض لاستیک ماشین را به شما اطلاع دهند. لاستیک های آسیب دیده و معیوب شرایط نامساعدی را برای رانندگی ایجاد می کنند. این لاستیک ها می توانند کنترل رانندگی را از دست راننده خارج کنند و یا باعث توقف خودرو در وسط جاده شوند. به همین دلیل، بررسی علائم خرابی لاستیک ماشین و تعویض به موقع آنها ضرورت پیدا می کند. توصیه می شود تا قبل از وقوع اتفاقی جبران ناپذیر، لاستیک های خودرو را به صورت دوره ای مورد بازدید قرار دهید. برای این کار بهتر است ازکارشناسان حرفه ای این کار مشاوره بگیرید. این افراد می توانند بهترین زمان تعویض لاستیک خودرو را به شما بازگو کنند.

نکات ضروری برای پیشگیری از علائم فرسودگی لاستیک خودرو

لاستیک ها تحت تاثیر دو شرایط متفاوت فرسوده می شوند. شرایطی که کاملاً تحت کنترل شما هستند و شرایطی که خارج از دسترس شما قرار دارند. برای پیشگیری از خسارات وارد شده به لاستیک، باید احاطه کامل به عواملی که تحت کنترل شما هستند، داشته باشید.

ضخامت رویه لاستیک

اصلی ترین عامل تاثیرگذار جهت زمان تعویض لاستیک خودرو، ضخامت رویه لاستیک است. در مطالب فوق، وجود برجستگی ها و از بین رفتن عاج رویه لاستیک به عنوان یکی از علائم خرابی لاستیک ماشین معرفی شد. بنابراین، سعی کنید همیشه ضخامت رویه لاستیک را بررسی نمایید. از ایجاد هرگونه آسیب جزئی به سطح و لبه های لاستیک پیشگیری کنید.

محاسبه عمر لاستیک خودرو

به عقیده متخصصین، بهترین زمان تعویض لاستیک خودرو پنج سال پس از تولید است؛ چرا که رطوبت و روغن های موجود درون لاستیک بعد از این مدت کاملا از بین می‌رود. در نتیجه، لاستیک خاصیت کشسانی و مقاومت خود را از دست می دهد.

تنظیم باد لاستیک

از دیگر علائم خرابی لاستیک ماشین می توان به باد لاستیک اشاره کرد. تنظیم باد لاستیک، یکی از موثرترین راه ها برای افزایش طول عمر آن است. کم یا زیاد بودن باد لاستیک ها، سرعت فرسایش را افزایش می دهد و مصرف سوخت خودرو را بالا می رود. توصیه می شود تا بعد از هر بار سوختگیری، باد لاستیک ها را بررسی کنید. در غیر این صورت، حداقل ماهی یک بار باد لاستیک ها باید چک شود. به این موضوع دقت داشته باشید که با تغییر دمای هوا، فشار باد لاستیک ها نیز تغییر می کند.

جابجایی لاستیک ها به صورت دوره ای

به منظور پیشگیری از علائم خرابی لاستیک ماشین، جابجایی دوره ای لاستیک ها باید مورد توجه قرار گیرد. علائم فرسودگی لاستیک خودرو بر اساس موقعیت مکانی آنها متفاوت است. برای ایجاد فرسایش یکنواخت در تمام لاستیک ها، بهتر است تا به صورت دوره ای جای آنها را با هم تعویض کنید. بهترین روش برای این کار، تعویض دو لاستیک جلو با دو لاستیک عقب است.

بررسی تراز بودن چرخ‌ها

از دیگر راهکارهای مٍوثر برای پیشگیری از خسارت به لاستیک ها و به تعویق انداختن زمان تعویض آنها، بررسی تراز چرخ هاست. این اقدام باید به ازاء هر ۵ هزار کیلومتر طی شده با خودرو صورت گیرد. تراز کردن چرخ ها در سه مرحله انجام می شود:

  • تنظیم زاویه عمودی چرخ ها
  • تنظیم زاویه افقی
  • تنظیم زاویه چرخ ها با محور فرمان
دکمه بازگشت به بالا