از هوش مصنوعی باید ترسید؟
همزمان با پیشرفت چشمگیر و گسترده هوش مصنوعی در کشورها و کاربردهای فراوان آن برخی از محققان بر این باورند که در کنار اثرات مثبت می تواند تهدید جدی برای زندگی بشر محسوب شود.
به گزارش نازک نارنجی، با یکپارچه شدن فزاینده هوش مصنوعی با فناوری های اطلاعات و ارتباطات (ICT) که سهم مهمی در تجارت، جوامع و زندگی ما دارد، رگولاتورها با وظیفه پیچیده به حداقل رساندن تهدیدات و حداکثر کردن منافع مواجه هستند. هوش مصنوعی به طور فوق العاده ای کاربردی است و در حال تعبیه شدن در هر کجاست. مهم نیست که آیا شما در حرفه پزشکی مشغول هستید یا در تولید یا حتی در کشاورزی، شما با برنامه های کاربردی هوش مصنوعی سر و کار خواهید داشت.
ماشین های دارای هوش مصنوعی قادرند حجم عظیمی از داده های به دست آمده از منابع مختلف را برای انجام طیف گسترده ای از وظایف، بررسی کرده و آنها را به کار ببرند. گسترش هوش مصنوعی دوگانگی های متعددی نظیر خطرات و فرصت ها، انسان و ماشین، محدودیت ها و توانمندسازها ایجاد کرده است بنابراین رگولاتورها باید با این موضوعات و عدم اطمینان برای ایجاد زیرساختی امن و ایمن برای توسعه هوش مصنوعی تعامل داشته باشند.
زمانی که هوش مصنوعی فرصتی مناسب از جانب فناوری بود، خیلی وقت است که سپری شده است. هوش مصنوعی یکی از قدرتمندترین فناوری های روی این سیاره است و پتانسیل باورنکردنی برای و بازتعریف تجارت، جوامع و سبک زندگی ما دارد. اینترنت پیش از این حدود ۲۰ درصد از اقتصاد جهانی را متحول کرده است و این فناوری مابقی آن را تغییر شکل خواهد داد. علاوه بر موارد ذکر شده هوش مصنوعی می تواند یک تغییردهنده واقعی بازی باشد اما می تواند اثرات جدی و مشکلات بالقوه ای را نیز ایجاد کند.
اما ممکن است سوال مطرح شود که آیا پیشرفت در هوش مصنوعی تأثیر منفی بر انسان خواهد داشت؟ در این زمینه گفته شده که فاکتور انسانی همیشه مهم تر از فناوری خواهد بود؛ از سوی دیگر نگرانی برای ماشین هایی که وظایف انسان ها را بر عهده میگیرند وجود ندارد بلکه موضوع غرق شدن در باتلاقی از ماشین هایی است که کامل نیستند.
نکته قابل توجه این است بر اساس گزارش مدیکال نت محققان سه راه را توصیف کردند که هوش مصنوعی می تواند موجودیت انسان را تهدید کند؛ اول، هوش مصنوعی می تواند فرصت هایی را برای دستکاری افراد افزایش دهد. در چین و ۷۵ کشور دیگر، دولت در حال گسترش نظارت مبتنی بر هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی به سرعت حجم عظیمی از داده های شخصی از جمله محتوای ویدیویی گرفته شده توسط دوربین های مستقر در مکان های عمومی را پاکسازی، سازماندهی و تجزیه و تحلیل می کند. در حالی که این مورد می تواند به مقابله با اقدامات تروریستی کمک کند که کاربرد مفیدی است اما از جنبه منفی، این داده ها می تواند به افزایش قطبی شدن و دیدگاه های افراطی کمک کند.
این فناوری کاربردهای گسترده ای در سیستم های نظامی و دفاعی دارد که موجب پیشرفت هایی در حوزه سیستم های تسلیحات خودکار مرگبار شده است و تهدید دوم را موجب می شود. این سلاح های خودمختار می توانند اهداف انسانی را بدون کنترل انسان بر روی آن ها مکان یابی، تشخیص بصری و هدف گیری کنند که این موضوع آنها را به سلاح های کشتار جمعی بدیع و مرگبار تبدیل می کند.
عناصر اخلالگر، مانند سازمان های تروریستی، می توانند تسلیحات خودکار مرگبار را که در اندازه ها و اشکال مختلف وجود دارد، به طور ارزان به تولید انبوه برسانند و آنها را برای کشتن در مقیاس انبوه تنظیم کنند. سوم اینکه، استقرار گسترده ابزارهای مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی می تواند منجر به از دست دادن ده ها تا صدها شغل در دهه های آینده شود. با این حال، استقرار گسترده ابزارهای هوش مصنوعی تا حد زیادی به تصمیمات سیاستی دولت ها و جامعه و سرعت توسعه هوش مصنوعی، رباتیک و سایر فناوری های مکمل بستگی دارد.
با این وجود، تأثیر خودکاری مبتنی بر هوش مصنوعی برای افرادی که در مشاغل کم مهارت در کشورهای با درآمد پایین و متوسط مشغول به کار هستند، بدترین خواهد بود. در نهایت، بخش های بالای نردبان مهارتی نیروی کار جهانی، از جمله افرادی که در کشورهای پردرآمد زندگی می کنند، در امان نخواهد ماند. برای دهه های متمادی، انسان ها رویای ماشین هایی را در سرداشتند و دنبال می کردند که از انسان باهوش تر، آگاه تر و قدرتمندتر هستند و این منجر به توسعه هوش عمومی مصنوعی شده است، ماشین های نظری مبتنی بر هوش مصنوعی که کدهای خود را یاد می گیرند و به طور مستقیم بهبود می بخشند و شروع به توسعه اهداف خود می کنند.
در ایران هم به موازات گسترش استفاده از این فناوری در سایر کشورها، به آن توجه شده است به گونه ای که چندی پیش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره گسترش آن گفت: شورای عالی فضای مجازی به عنوان مرجع تصمیم گیری در این حوزه روی تدوین سند توسعه هوش مصنوعی کار می کند.
طبق گفته وی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از یک سال و نیم قبل مرکز توسعه هوش مصنوعی در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات راه اندازی و یک نقشه راه مللی برای توسعه این فناوری در کشور تدوین و در اختیار مراکز سیاست گذار و تصمیم گیر قرار داده شده که بر اساس آن همه دستگاه ها مکلف هستند ظرفیت های خود برای استفاده از هوش مصنوعی برای هوشمندسازی ارائه خدمات احصاء کنند.
به اعتقاد برخی کارشناسان، جامعه پزشکی و بهداشت عمومی باید در مورد خطرات و تهدیدات ناشی از هوش مصنوعی هشدار دهند، مشابه آنچه پزشکان بین المللی برای پیشگیری از جنگ هسته ای استدلال های مبتنی بر شواهد را در مورد تهدید جنگ هسته ای ارائه کردند. مداخله احتمالی دیگر می تواند مطمئن شدن از کنترل و موازنه کافی برای هوش مصنوعی باشد که مستلزم تقویت سازمان های منافع عمومی و دموکراسی است سپس هوش مصنوعی به وعده خود برای سودمندی بشر و جامعه عمل خواهد کرد.
انتهای پیام