سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی

کارخانه ریسندگی و بافندگی جَنُوبْ که بیش از ۷۰ سال پیش در یزد برپا شده و در سال ۱۳۵۷ با حکم دادگاه انقلاب مصادره شده، اینک قرار است پس از گذشت ۴۶ سال که وضعیت مشخصی نداشت و بیش از دو دهه متروک مانده بود، به «موزه تار و پود» و محلی برای نمایش قالیچه ها و پارچه های تاریخی تبدیل شود.

به گزارش نازک نارنجی، کارخانه ریسندگی و بافندگی جَنوبْ یزد به بنیانگذاری رضا صراف زاده یزدی ـ نماینده این شهر در مجلس شورای ملی و شهره به مارشال مجلس ـ در سال ۱۳۲۹ خورشیدی تأسیس شد. محصول کارخانه طبق آمارهای موجود ۹۰۰ بقچه بود و نزدیک به ۷۰۰ نفر در آن شاغل بودند. این کارخانه با مساحت ۴۵ هزار و ۵۰۰ مترمربع و زیربنای ۱۳ هزار و ۶۵۰ مترمربع با فضاهای اصلی، فرعی، جانبی و خدماتی که برج بلند تهویه آن با معماری که تداعی کننده بادگیرهای یزد است، در سال ۱۳۵۷ با حکم دادگاه انقلاب مصادره شد و تا سال ۱۳۸۰ در اختیار بنیاد مستضعفان بود و بعد از آن هم تعطیل شد.

در سال ۱۳۹۴ شهردار وقت یزد خبر داد که کارخانه جنوب یزد که روزگاری یکی از قطب های نساجی این دیار بود و چند سالی هم از تعطیلی آن می گذرد، با مصوبه شورای اسلامی شهر یزد، توسط شهرداری یزد از بنیاد مستضعفان به مبلغ ۳۶ میلیارد تومان خریده شده است. پول خرید کارخانه به این شکل پرداخته می شود مبلغ ۸ میلیارد تومان آن نقدا و ۲۰ میلیارد تومان به صورت زمین و ۸ میلیارد تومان باقی مانده نیز در موقع انتقال سند به بنیاد مستضعفان.

در سال ۱۴۰۱ بنیاد مستضعفان با مصوبه پرویز فتاح که آن زمان رئیس بنیاد مستضعفان بود، تصمیم می گیرد بخشی از فضای این کارخانه را به موزه تار و پود یا فرش، تبدیل کند. به همین دلیل کارخانه جنوب در سال ۱۴۰۲ از سوی شهرداری یزد به مؤسسه فرهنگی موزه های بنیاد مستضعفان به منظور بهره برداری موزه ای به مدت ۵۵ سال واگذار می شود.

کارخانه ریسندگی و بافندگی جنوب که سال ۵۷ با حکم دادگاه انقلاب مصادره شد و تا سال ۱۳۸۰ در اختیار بنیاد مستضعفان بود

شهرداری یزد آن را در دهه ۹۰ از بنیاد مستضعفان خرید و اکنون بخشی از آن قرار است از سوی بنیاد به موزه تبدیل شود.

مرمت یکی از ساختمان های این کارخانه به وسعت ۶ هزار متر از تابستان ۱۴۰۲ آغاز شده و اکنون درحال تجهیز است. هنوز زمان دقیقی برای افتتاح این موزه اعلام نشده است. با این وجود گفته می شود ۹۵ درصد کار موزه پیشرفت داشته است. کارگران نیز این روزها سخت مشغول کارند تا فاز نخست این موزه تا پایان سال افتتاح شود.  

اما کارخانه جنوب که زمانی مهم ترین کارخانه ریسندگی در جنوب ایران به شمار می آمد، قرار است تبدیل به چه موزه ای شود؟ طبق طرح موسسه فرهنگی موزه های بنیاد مستضعفان، در موزه تار و پود قرار است فرش ها و قالیچه هایی از دوره قاجار و متأخر و همچنین پارچه هایی از زمان آل بویه و اواخر قاجار، ترمه، دارایی و انواع و اقسام دست بافته ها از مناطق کویری، مرکزی و نیمه جنوبی ایران، به نمایش گذاشته شود.

در کنار این دست بافته ها، قرار است خیمه گاه خاندان قاجار که مرمت شده است، در بخشی از موزه به نمایش درآید.

سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
دارهای متفاوتی از تهران، اصفهان، قم، کرمان و یزد، که در ابعاد واقعی شبیه سازی شده و قرار است برای بافت قالی استفاده شود.

برخی از این دستگاه ها بیش از ۱۵۰ سال است که دیگر استفاده نمی شوند.

در بخش دیگری، دارهای قالی علم شده و کارگاه های پارچه بافی نیز شبیه سازی شده است که افزون بر نمایش شیوه بافت قالی و پارچه، امکان مشارکت و تعامل بازدیدکننده در فرآیند تولید دست بافته ها را فراهم می کند. مظفری زاده، پژوهشگران صنایع دستی که مسئولیت آماده سازی این بخش از فضای موزه را دارد، می گوید: مولاژ برخی از دستگاه های بافندگی مانند ترمه و قالی، ساخته شده و با تکنولوژی ۱۸۰ سال پیش آماده بهره برداری است. قرار است بافنده های متخصص پشت این دستگاه ها بنشینند و پارچه هایی که از یاد رفته است، احیا کنند.

این پژوهشگر و طراح دارهای قالی در موزه تار و پود اضافه می کند: ۱۳ دار و کارگاه توسط تیم متخصص مطالعه به همان سبک و سیاق قدیمی ساخته و جانمایی شده است. برخی از آنها مانند لبافی بافی دیگر وجود ندارد اما اینجا می توان آن را هم دید و هنرمندی قرار است این دست بافته را تولید کند.

سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
کارگاه پارچه بافی شبیه سازی شده در موزه تار و پود

در کارخانه ریسندگی، دستگاه هایی وجود داشت که پس از نقل و انتقال، بخشی از آنها فروخته شده است اما گفته می شود تعدادی از آن دستگاه ها باقی مانده بود که قرار شده در موزه تار و پود به نمایش گذاشته شود.

تاریخچه شفاهی کارخانه ریسندگی یزد به عنوان مهم ترین مرکز تولید ریسندگی و بافندگی در جنوب کشور نیز تدوین شده و قرار است به عنوان یک سند مهم معرفی شود.

سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
معماری خاص کارخانه جنوب که برگرفته از معماری منطقه مرکزی ایران و یزد بوده و پس از گذشت حدود ۷۴ سال هنوز پابرجا مانده است.

ساختار کالبدی این بنا متشکل از آجر، گچ و گل آهک بوده است و کف آن با موزاییک بتنی فرش شده است. بخش های زیادی از این بنا سالم و کارآمد مانده بود.

کارخانه جنوب یزد با معماری بومی این منطقه که بیش از ۷۰ سال است دوام آورده و اکنون درحال تبدیل به موزه تار و پود است، در خیابان آیت الله کاشانی یزد، روبروی پارک هفتم تیر و در کنار موزه نور روشنایی (قصر آینه) واقع شده است.

سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
این بنا با ۷۰ ستون مربعی ارتفاعی نزدیک به سه متر دارد که پوشش آن از نوع طاق آهنگ با دو خیز متفاوت است و وجه تمایز این بنا از بناهای هم عصر خود به حساب می آید.
سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
کارخانه جنوب در حال تجهیز برای تبدیل به موزه است.

مجموعه کارخانه جنوب به مدت ۵۰ سال در چرخه اقتصادی کشور فعال بوده و اکنون بعد از حدود ۲۰ سال در حال تغییر کاربری است.

این بخش از کارخانه به مدت ۵۵ سال از سوی شهرداری یزد به بنیاد مستضعفان واگذار شده است.
سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
دستگاه های بافت پارچه که در زمین ایجاد می شدند و در این موزه شبیه سازی شده اند.
سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
کارگران درحال آماده سازی دارهای قالی هستند. گفته شده حدود ۱۳ دار و دستگاه قالی و پارچه باقی در این مجموعه ایجاد می شود.
سرنوشت «کارخانه جَنوبْ» پس از یک خواب طولانی
برج خنک کننده کارخانه جنوب تنها عنصر بلندمرتبه و نماد این کارخانه با ارتفاع ۲۰ متر است.

عکس ها از سمیه حسنلو، خبرنگار نازک نارنجی

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا