از توزیع ناعادلانه درآمد تا کلاهبرداری؛ بلاگر ها با فضای کسب و کار چه کردند!/بلاگرها؛ فراریان مالیاتی با ۲.۳ همت درآمد!
نقش فـرهنگ کار در اقتصاد (۲)
بلاگر ها برای دور زدن پرداخت مالیات از روش های عجیبی مانند بکارگیری اسامی مستعار و پنهان کردن هویت و یا بهره گیری از خدمات شرکت های واسطه ای استفاده می کنند. این درحالی است که درآمد آن رقم هایی است که حتی برای بسیاری از سفارش دهندگان آگهی به این افراد پرداخت سود متناسب ندارد!
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، شاید روزگاری باور درآمد های میلیاردی بدون زحمت و حتی بدون پرداخت مالیات یک رویا مانند گنج پیدا کردن بود؛ اما امروزه این رویا تبدیل به واقعیتی با ابعاد مشخص در دستان مردم شده است. در فرهنگ مردم سنتی ایران زمین یعنی پدران و مادران ما یک شبه پولدار شدن اتفاقی هیجان انگیز، اما مذبوح بود؛ چرا این نسل های قدیمی تر به شیوه ارتزاق حتی بیشتر از خود معقوله تامین نیاز ها اهمیت می دادند و شرف و حلال بودن نان آنها فروشی نبود.
با توسعه زیرساخت های اینترنتی در کشور، شبکه های اجتماعی و پیام رسان های مختلف نیز به سرعت جای خود را در بین مردم باز کردند و این اتفاق شروعی برای آفرینش شغلی کاذب، اما پر درآمد به نام بلاگری در فضای مجازی بود. این افراد در فضای مجازی با تیپ و چهره و لحن عجیب، مطالبی طنز و … را ارائه می دهند؛ اما گاهی مطالب که بیان می کنند از سرو شکل شان عجیب تر است و از این طریق بر مجموع دنبال کنندگان خود می افزاید و این روند تا جایی ادامه پیدا می کند که هر یک از این افراد با گوشی موبایلی در دست خود تبدیل به یک رسانه شده و از ظرفیت ایجاد شده برای درآمدزایی نیز بهره می گیرند!
همیشه و همه جا حاضر؛ موقع مالیات دادن غائب
شیوه های کسب درآمد بلاگر ها متنوع است، از دریافت هزینه های میلیونی برای هر پست و استوری تبلیغاتی و یا دریافت انعام، هزینه فروش پک های آموزشی و تیکه کلام ها! اما تمامی این درآمد ها یه وجه مشترک دارند؛ آنها مالیات نمی دهند! طبق بند ذ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در خصوص مالیات فعالیت های اینستاگرامی آمده است که درآمد های کاربران دارای ۵۰۰ هزار دنبال کننده در رسانه های کاربرمحور از محل تبلیغات مشمول مالیات بر درآمد خواهد بود؛ از این زمان به بعد رصد اینفلوئنسر و بلاگر ها در دستور کار قرار گرفت، اما مطابق آمار این افراد با شیوه هایی عجیب و غریب از پرداخت مالیات فرار می کنند.
طبق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور ۵۵۱ کاربر و فعال مجازی دارای بیش از نیم میلیون دنبال کننده دارند از این تعداد ۱۲۳ اینفلوئنسر که درآمد ۲.۳ هزار میلیاردتومانی در سال ۱۴۰۰ داشتند و تنها ۱۷ میلیارد تومان سهم مالیات تشخیص داده شد که ۲۳ نفر از آنها پذیرفته اند که این مالیات را بر اساس توافق ماده ۲۳۸ مالیات پرداخت کنند و مابقی شانه خالی کرده اند.
بلاگر ها برای دور زدن پرداخت مالیات از روش های عجیبی مانند بکارگیری اسامی مستعار و پنهان کردن هویت و یا بهره گیری از خدمات شرکت های واسطه ای استفاده می کنند. این درحالی است که درآمد آن رقم هایی است که حتی برای بسیاری از سفارش دهندگان آگهی به این افراد پرداخت سود متناسب ندارد!
اخلال در نظام صنفی با هدایت افکار جمعی
کسب در جمهوری اسلامی ایران از دیر باز بر اساس نظام صنفی شکل گرفته است که با ساز و کار دقیقی در سطح کشور از توزیع عادلانه درآمد در بخش خدمات و فروش کالا حمایت می کند. این نظام صنفی با مدیریت کسبه و فعالین اقتصادی در سطح هر منطقه و هر نوع صنف و خدمات شرایطی را پدید می آورد که در هر محله و منطقه ای افراد به صورت عادلانه و در فضای رقابتی بتوانند خدمات و کالای مورد نیاز خود را بیابند.
این شیوه مدیریتی علاوه بر آن که به افراد بیشتری فرصت شغل آفرینی و امرار معاش می دهد، امکان بارگذاری جمعیت در تمام نقاط شهری و روستایی را با تضمین تامین خدمات و رفاهیات را فراهم می کند؛ اما موضوع ناملموس و نوظهور بلاگری موجب شده است که با تبلیغات فریبنده این افراد و بهره گیری از امکانات فضای باعث بروز موج های عجیبی می شود؛ به عنوان مثال در یک روز خاص با تقاضای عجیبی به یک بوتیک لباس فروشی مواجه می شویم که حتی خیابان های شهر را نیز مسدود می کند.
فروش با تکیه بر تبلیغات بلاگر ها هرچند که از لحاظ قانونی شاید مشکلی نداشته باشد، اما از لحاظ مدیریت نظام اقتصادی و صنفی موجب توزیع ناعادلانه درآمد و همچنین جابجایی غیر ضروری در سطح جامعه می شود و این مشکلات تازه ابتدای مرثیه زخم کاری بلاگر ها بر فضای کسب و کار است. مواردی وجود داشته است که یک بلاگر رستورانی غذای بی کیفیت رستورانی که دستمزد خوبی به وی داده است را جلوی دوربین با ولع میل می کند و این رستوران را بهترین رستوران شهر می نامد، اما به رستوران حرفه ای و درجه اول که حاضر به ارائه تبلیغ به وی نیست، حمله می کند.
این شیوه علاوه بر آن که موجب تمرکز سرمایه در نقاط خاصی از فضای کسب و کار می شود؛ کسب و کار های نوپا را نیز تضعیف کرده و موجب عدم توسعه منطقی خدمات در گسترده جغرافیایی کشور خواهد شد.
کلاهبرداری و باج خواهی؛ عواقب کار با بلاگر ها
همانطور که اشاره شد برخی از بلاگر برای کسب درآمد با تکیه به هیمنه رسانه ای که ایجاد می کنند، اقدام به باج خواهی از کسب و کار ها و حتی سازمان ها و ارگان ها می کنند؛ اما نکته وحشتناک تر کار با این قشر وقوع موضوع شایع تری به نام کلاهبرداری است. کلاهبرداری در زمینه کار با بلاگر ها اشکال مختلفی دارد؛ برخی از آنان بعد از دریافت پول، خدمات تبلیغی وعده داده شده را ارائه نمی دهند و برخی بعد از انجام اقدام به گرو کشی اطلاعات مشتری و آبروی برند کسب و کار وی می کنند.
اما بسیاری از کلاه برداری ها نیز با تکیه بر بازار گرمی بلاگر ها، توسط صاحبان برخی کسب و کار ها از مشتریان صورت می گیرد که شامل انواع کم فروشی، عرضه خدمات گرانتر از فضای رقابتی و همچنین فروش کالای نامرغوب و یا خالی فروشی است.