مضرات اسید اسکوربیک بر بدن
اسکوربیک اسید چیست؟ + کاربردها، تاثیرات
اسکوربیک اسید در واقع نوعی ویتامین c است. همه ما می دانیم که ویتامین c ماده ای ضروری برای سلامت بدن انسان و کیفیت زندگی اوست، و در صورت کمبود و یا نبود ویتامین c بدن دچار اختلال شده و قادر به ادامه ی حیات خود نیست! در واقع این مقاله برای محافظت از سلامت شماست، به خصوص افرادی که از بیماری اسکوروی رنج می برند! قصد داریم به معرفی مکمل ویتامین c و مزایای خرید آسکوربیک اسید پرداخته و شما را از شر بیماری های احتمالی رها سازیم. به این منظور در ادامه با ما همراه باشید.
معرفی اسید اسکوربیک
در حقیقت اسید اسکوربیک ترکیبی ست از فرمول C6H8O6 که در زمان های گذشته به هگزورونیک نیز معروف بود. اسید اسکوربیک به خوبی در آب حل شده و می تواند محلول اسیدی ضعیفی را ایجاد کند.
ایزومرهای آینه ای اسید اسکوربیک
آسکوربیک اسید دو ایزومر آینه ای دارد که با پیشوندهای L (برای Levo) و D (برای Dextro) نشان داده میشوند که در زیر به اختصار به توضیح مهمترین آنها می پردازیم:
L-آسکوربیک اسید:
در واقع ما با این ایزومر بیشتر دست و پنجه نرم کرده و با آن سر و کار داریم، و شاید جالب باشد بدانید که به صورت طبیعی در بیشتر خوراکی ها و یک نوع ویتامین c ست.
تاریخچه اسید آسکوربیک
به نقل از basf.com محققان در گذشته دریافتند مصرف بعضی از خوراکی ها از بیماری اسکوروی جلوگیری می کند. در واقع بیماری اسکوروی با کمبود ویتامین c ایجاد می شود چون نقش اساسی در تولید پروتئین هایی مثل کلاژن داشته و نبود آن باعث تضعیف ساختمان بافت ها می شود. البرت سنت گیورگی برای اولین بار بین سالهای 1928-1932 یک مادهی شیمیایی را به عنوان کاندیدایی برای عامل ضد اسکوربوتی شناسایی و آن را هگزورونیک اسید نام گذاری کرد. این دانشمند مجارستانی این ماده را در وهله ی اول از گیاهان و سپس از غده ی فوق کلیه جانوران استخراج کرد و در نهایت در سال 1932 توسط چالرز گلن کینگ تایید شد.
ویژگی های شیمیایی
استرها
اسید اسکوربیک قادر به واکنش به وسیله ی اسید هایی آلی مثل الکل است که در نهایت می تواند استر را تولید کند. معروفترین استرهای آسکوربیک اسید عبارتاند از:
- آسکوربیل پالمیتات: افزودنی مجاز غذایی با خاصیت آنتیاکسیدانی
- آسکوربیل استئارات: افزودنی مجاز غذایی در مارگارین
نمک ها
آنیون موجود در اسکوربات می تواند نمک هایی را تشکیل دهد که از معروف ترین این نمک ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سدیم آسکوربات: دارای بالاترین فراهمی زیستی (Bioavailablity) در میان حالات مختلف ویتامین C است و در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد.
- کلسیم آسکوربات: به عنوان افزودنی مجاز غذایی استفاده میشود.
- پتاسیم آسکوربات: نوعی افزودنی غذایی که در کشورهای آمریکا و بریتانیا غیر مجاز و در استرالیا افزودنی مجاز محسوب میشود.
حمله نوکلئوفیلی
تولید ۱و۳ دی کتون با حمله ی اسکوربیک اسید به یک پروتون:
در واقع حمله اسکوربیک اسید به یک پروتون باعث تولید 1-3 دی اکتون می شود که در زیر مشاهده می کنید:
کاربردهای اسید اسکوربیک
مکمل های غذایی
اسکوربیک اسید در تولید مکملهای غذایی مانند قرص جوشان، ویتامین ث، یا مولتی ویتامینها تاثیر بسزایی دارد.
مصارف غیر غذایی
به عنوان نگهدارنده و کاهنده (به همراه دیگر مواد) در محلولهای ظهور عکس می توان از اسید اسکوربیک استفاده کرد چون خیلی زود و ساده اکسید می شود.
سایر کاربردهای این اسید
- پاک کردن لکه های فلزی تجزیه شده
- صنایع تولید پلاستیک
- تزریق داخل وریدی دوزهای بالای آسکوربات برای مصارف شیمی درمانی
- استریل کردن آب در مراحل مختلف تصفیه
- به عنوان آنتی اکسیدان به جهت افزایش سیگنالهای فلئورسنت و نور رنگبری مواد رنگی و…
اهمیت آسکوربیک اسید در بدن ما
همانطور که در متن فوق توضیح داده بودیم، آسکوربیک اسید اهمیت ویژه ای در بدن موجودات زنده و به ویژه انسان دارد، لازم است گریزی به نکات مهم بیولوژیک بزنیم:
اسکوروی یا اسکوربوت
این بیماری ناشی از کمبود و یا فاقد ویتامین C در بدن است. اگر حدود یک ماه هیچ ویتامین C وارد بدن شما نشود، علائم بیماری را احساس می کنید. ویتامین ث در بدن ما نقشی اساسی دارد:
- نقش اساسی در سنتز پروتئینهای کلاژن دارد.
- این پروتئینها اساس ساختاری بافتهای بدن ما را تشکیل میدهند.
- نبود ویتامین ث باعث اختلال در سنتز کلاژن و بروز علائمی مانند خونریزی لثهها میشود
عفونتها
همانطور که همه می دانیم ویتامین ث بر سرماخوردگی از دیر باز تا کنون تاثیر گذار بوده است در نتیجه از ویتامین c میتوان در درمان عفونت ها استفاده کنید، پس اسید اسکروبیک این مکمل ویتامین c یک عفونت کش قوی ست!
تاثیر اسید اسکوربیک بر بیماری ها
- پیشگیری از آلزایمر
- آرتریت روماتید
- آب مروارید
- مشکلات قبلی عروقی
- ضد سرطانی
اهمیت اسید اسکوربیک از نگاه دیگر
- هنگامی که مقدار اسید اسکوربیک در رژیم غذایی کافی نباشد ، از اسید اسکوربیک (ویتامین C) به عنوان مکمل غذایی استفاده می شود.
- افرادی که بیشتر در معرض کمبود اسید اسکوربیک هستند ، افرادی هستند که در رژیم غذایی خود از تنوع غذایی محدودی برخوردار هستند یا از سو جذب روده ناشی از سرطان یا بیماری کلیوی برخوردار هستند.
- همچنین برای پیشگیری و درمان اسکوربوت (بیماری که باعث خستگی ، تورم لثه ، درد مفاصل و بهبود ضعیف زخم از کمبود ویتامین C در بدن می شود) نیز مورد استفاده قرار می گیرد
- اسید اسکوربیک در گروهی از داروها به نام آنتی اکسیدان است. این بدن برای کمک به ترمیم زخم ها ، تقویت جذب آهن از غذاهای گیاهی و حمایت از سیستم ایمنی بدن مورد نیاز بدن است. این ماده به عنوان یک آنتی اکسیدان برای محافظت از سلول های شما در برابر رادیکال های آزاد که ممکن است در بیماری های قلبی ، سرطان و سایر بیماری ها نقش داشته باشد ، محافظت می کند.
این دارو چگونه باید استفاده شود؟
- به صورت کپسول و قرص با انتشار طولانی مدت (طولانی اثر) ، قرص های لوزی ، قرص های جویدنی ، ژل های جویدنی (صمغ ها) و قطره های مایع از طریق دهان وجود دارد.
- این دارو معمولاً یک بار در روز یا طبق دستور پزشک مصرف می شود. اسید اسکوربیک بدون نسخه پزشک در دسترس است ، اما پزشک ممکن است آن را برای درمان برخی شرایط تجویز کند.
- دستورالعمل های موجود در بسته یا برچسب محصول یا دستورالعمل های پزشک را با دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز بخواهید هر بخشی را که نمی فهمید توضیح دهد.
- اسید اسکوربیک را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. بیشتر یا کمتر از آن را مصرف نکنید یا بیشتر از حد توصیه شده توسط پزشک مصرف کنید.
چه احتیاط های ویژه ای را قبل از مصرف اسید اسکوربیک باید رعایت کنیم؟
- در صورت حساسیت به این ماده، سایر داروها یا سایر مواد موجود در محصولات اسید اسکوربیک ، به پزشک و داروساز خود بگویید.
- لیستی از مواد تشکیل دهنده را از داروساز خود بخواهید.
- اگر بیماری پزشکی دارید یا تاکنون داشته اید به پزشک خود بگویید.
- اگر باردار هستید ، قصد باردار شدن یا شیردهی را دارید به پزشک خود بگویید.
- اگر هنگام مصرف اسید اسکوربیک باردار شدید ، با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر از محصولات دخانیات استفاده می کنید به پزشک خود بگویید سیگار کشیدن ممکن است اثر اسید اسکوربیک را کاهش دهد و ممکن است لازم باشد دوز بیشتری مصرف کنید.
عوارض اسید اسکوربیک چیست؟
اسید اسکوربیک ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. در صورت دیدن علائم زیر ، به پزشک خود اطلاع دهید:
- اسهال
- حالت تهوع
- سوزش سردل
- خستگی
- گرگرفتگی
- سردرد
- مشکل خوابیدن یا خواب ماندن
منبع: