فیدان: حملات اسرائیل ثبات سوریه را به خطر می اندازد

وزیر خارجه ترکیه با اشاره به اینکه آنکارا نمی خواهد در سوریه با رژیم صهیونیستی وارد تقابل شود تاکید کرد که حملات رژیم صهیونیستی ثبات سوریه را به خطر می اندازد.

به گزارش نازک نارنجی «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه روز جمعه گفت ترکیه نمی خواهد در سوریه با رژیم صهیونیستی درگیر شود اما حملات مکرر این رژیم به تأسیسات نظامی سوریه توانایی دولت جدید برای بازدارندگی در برابر تهدیداتی مانند داعش را تضعیف می کند.

هاکان فیدان در مصاحبه ای با خبرگزاری رویترز در حاشیه نشست وزرای خارجه ناتو در بروکسل گفت اقدامات رژیم صهیونیستی با هدف قرار دادن سوریه که در آن حاکمیت جدید احمد الشرع متحد نزدیک ترکیه وجود دارد بی ثباتی منطقه ای را تشدید می کند.

وزیر امور خارجه ترکیه گفت: «ما نمی خواهیم شاهد هیچ تقابلی با رژیم صهیونیستی در سوریه باشیم زیرا سوریه متعلق به مردم سوریه است.»

ترکیه که ۹۱۱ کیلومتر مرز مشترک با سوریه دارد به یکی از بازیگران پرنفوذ در سوریه و متحد حاکمیت جدید این کشور تبدیل شده است. آنکارا سال ها از شبه نظامیانی حمایت کرد که اکنون بخش عمده ای از حاکمیت جدید را تشکیل می دهند و علیه «بشار اسد» رئیس جمهور سابق سوریه جنگیدند.

رژیم صهیونیستی ترکیه را متهم کرده که می خواهد سوریه را به منطقه تحت الحمایه خود تبدیل کند.

وقتی از فیدان پرسیده شد که آیا طرح های ترکیه برای پیمان دفاعی مشترک با سوریه باعث تشدید حملات رژیم صهیونیستی به پایگاه های نظامی سوریه شده او پاسخ داد که آنکارا با شرکای منطقه ای همکاری می کند تا با سوریه یک پلتفرم مشترک برای جلوگیری از بازگشت داعش و مقابله با تهدیدات مشترک از جمله حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) تشکیل دهد.

خطر هرج ومرج در کمین است

او گفت تضعیف این تلاش خطر کشاندن کل منطقه به هرج ومرج را در پی دارد.

ترکیه عضو ناتو از سال ۲۰۲۳ به شدت حملات رژیم صهیونیستی به غزه را محکوم کرده و آن ها را نسل کشی علیه فلسطینی ها خوانده و همچنین برای پیوستن به پرونده ای علیه این رژیم در دیوان بین المللی دادگستری درخواست داده و تمام روابط تجاری را هم قطع کرده است.

رژیم صهیونیستی اتهامات مربوط به نسل کشی را رد می کند.

دشمنی بین این قدرت های منطقه ای به سوریه هم کشیده شده و نیروهای رژیم صهیونیستی طی هفته ها پس از به قدرت رسیدن حاکمیت جدید در دمشق سوریه را هدف حملات قرار داده اند.

ترکیه این حملات را تجاوز به خاک سوریه خوانده در حالی که رژیم صهیونیستی گفته اجازه حضور هیچ نیروی متخاصمی در سوریه را نمی دهد.

هاکان فیدان گفت در این «دوره گذار» ترکیه نمی خواهد داعش یا گروه مسلح پ.ک.ک از «نبود نیروهای منظم و کمبود برخی توانایی های نظامی» در سوریه سوءاستفاده کنند.

او گفت: «متأسفانه اسرائیل یک به یک تمام توانایی هایی را که یک دولت جدید می تواند برای مقابله با داعش و دیگر حملات و تهدیدات تروریستی استفاده کند از بین می برد.»

با این حال وزیر خارجه ترکیه افزود اگر اداره جدید در دمشق بخواهد با رژیم صهیونیستی به «تفاهماتی» برسد آن موضوعی است که به خودشان مربوط می شود.

ترکیه وعده داده که در بازسازی سوریه از زیرساخت ها تا نهادهای حکومتی کمک کند و در مجامع بین المللی هم حمایت سیاسی از این کشور ارائه داده است. ترکیه خواستار لغو کامل تحریم های غرب علیه سوریه برای آغاز تلاش های بازسازی شده و از تشکیل دولت انتقالی استقبال کرده است.

روابط با آمریکا

روز جمعه فیدان که هفته گذشته در واشنگتن با مقامات آمریکایی دیدار داشت گفت درک می کند که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور ایالات متحده در حال بازنگری سیاست های خود درباره سوریه و تحریم های اعمال شده علیه آن است.

او گفت «اکنون ما یک سوریه جدید داریم. فکر می کنم این سوریه جدید به رویکردی متفاوت نیاز دارد» و افزود آنکارا دیدگاه های خود را در این باره به متحدان غربی اش منتقل کرده است.

فیدان به «تکنیک های حل مسئله» ترامپ به عنوان راهی برای حل اختلافات باقی مانده بین دو متحد ناتو به ویژه تحریم های آمریکا علیه صنعت دفاعی ترکیه اشاره کرد و افزود که امیدوار است راه حلی برای آن یافت شود.

هر توافقی برای اوکراین بهتر از ادامه کشتار است

او گفت هضم هرگونه توافق صلح احتمالی که آمریکا میان کی یف و مسکو میانجی گری کند «دشوار خواهد بود» اما هنوز هم بهتر از تداوم مرگ و ویرانی است و افزود که یک عامل بازدارنده لازم است تا اطمینان حاصل شود جنگ دوباره آغاز نشود.

ترکیه از زمان عملیات روسیه علیه اوکراین در سال ۲۰۲۲ روابط دوستانه ای با هر دو طرف یعنی کی یف و مسکو حفظ کرده است. ترکیه از تمامیت ارضی اوکراین حمایت کرده و کمک های نظامی در اختیار آن قرار داده در حالی که با تحریم های علیه روسیه مخالفت کرده است. اوکراین گفته است که ترکیه که دومین ارتش بزرگ ناتو را دارد می تواند تضمین کننده ای مهم برای امنیت باشد.

آنکارا اعلام کرده که پیوستن به ابتکار صلح میدانی را در نظر خواهد گرفت هرچند گفته جزئیات چنین مأموریتی هنوز مشخص نیست.

در همین حال فیدان پیشنهاد ترکیه برای میزبانی گفت وگوهای صلح احتمالی میان روسیه و اوکراین را تکرار کرد؛ پیشنهادی که پس از میزبانی مذاکرات اولیه در سال ۲۰۲۲ مطرح شده بود.

وقتی از هاکان فیدان درباره تهدیدهای ترامپ به حمله نظامی آمریکا علیه ایران پرسیده شد او گفت برای حل این اختلاف نیاز به دیپلماسی است و آنکارا نمی خواهد شاهد حمله ای به همسایه اش ایران باشد.

وزیر خارجه ترکیه گفت: «ما باید آمریکایی ها و ایرانی ها را دور یک میز بیاوریم تا گفت وگوهایی صریح و صادقانه داشته باشند. این باید تنها راه پیش رو باشد.»

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا