تشخیص فاسد بودن شیر بدون باز کردن پاکت

به گزارش نازک نارنجی، تصور کنید اول صبح است، شیر را از یخچال بیرون می آورید تا به قهوه خود اضافه کنید. اما به جای شیر سفید مایع، یک مایع زرد و ناسالم بیرون می آید. پاکت شیر را بو می کنید تا دوباره بررسی کنید که آنچه می بینید درست است و بوی ترشی به مشام می رسد. قبل از اینکه آن را در سینک بریزید، به تاریخ مصرف نگاه می کنید و این ناامید کننده است زیرا شیر هنوز تاریخ دارد.

به نقل از نازک نارنجی، محققان دانشگاه نیو ساوث ولز(UNSW) سیدنی، یک اپلیکیشن تلفن هوشمند به نام وایب میلک(VibMilk) توسعه داده اند که فاسد شدن شیر را با استفاده از ویبره گوشی هوشمند بدون باز کردن پاکت تشخیص می دهد.

پروفسور ون هو(Wen Hu) از دپارتمان علوم و مهندسی کامپیوتر دانشگاه نیوساوث ولز می گوید: می توان شیر را برای بررسی سلامت، بو یا مزه کرد، اما این کار نیاز به باز کردن بسته بندی آن دارد. انجام این کار شیر را در معرض باکتری قرار می دهد و این باعث تسریع فساد می شود. وایب میلک روشی غیر تهاجمی است، به این معنی که می توانید تازگی شیر را بدون باز کردن آنلاین و موم آن، بررسی کنید.

ترکیب شیر از آب، چربی ها، پروتئین ها و ویتامین ها بستر مناسبی را برای رشد انواع باکتری ها فراهم می کند که برخی از آنها برای انسان مضر هستند. در حالی که روش های پاستوریزاسیون و دمای فوق العاده بالا(UHT) برای جلوگیری از رشد باکتری ها طراحی شده اند، اما همیشه موفقیت آمیز نیستند و منجر به بیماری، فراخوان مواد غذایی، هدر رفتن و خسارات مالی می شوند.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ نشان داد که خانواده های آمریکایی ۱۹ درصد از محصولات لبنی را که خریداری می کنند دور می ریزند. بسیاری از مصرف کنندگان برای تعیین اینکه آیا محصول برای نوشیدن بی خطر است یا خیر، به تاریخ های مصرف روی پاکت های شیر تکیه می کنند. با این حال، محققان می گویند این اعداد فقط تخمین های تقریبی هستند و می توانند نادرست باشند.

هو می گوید: تاریخ هایی که می گوید بهترین زمان مصرف یک محصول چه زمانی است، یک راهنما است و نه انقضای قطعی. زمانی که تولیدکنندگان این تاریخ ها را تعیین می کنند، بر اساس بدترین سناریوها در مورد عواملی مانند دما و مدت زمان ذخیره سازی مفروضاتی دارند. اگر شیر در شرایط صحیح نگهداری شود، مصرف آن چند روز بعد از تاریخ نیز بی خطر خواهد بود. اما اگر اینطور نباشد، حتی ممکن است تا آن تاریخ نیز خراب شود.

همانطور که شیر خراب می شود، از یک کلوئید که به ماده ای گفته می شود که به طور مساوی در ماده دیگری پخش می شود، به اجزای جداگانه ای از کشک، آب پنیر و آب تبدیل می شود. این تخریب، خواص فیزیکی مایع را تغییر می دهد و سیگنال های ارتعاشی مختلفی تولید می کند. با این تغییرات، pH تغییر می کند، از ۶.۶(تازه) به ۴.۴(کاملا خراب) می رسد.

اپلیکیشن وایب میلک از سیگنال های ارتعاشی تولید شده توسط موتور گوشی هوشمند و جمع آوری شده آن توسط واحد اندازه گیری اینرسی(IMU) برای تشخیص درجه ارتعاش تولید شده استفاده می کند. با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشینی روی داده ها، برنامه یکی از ۲۳ سطح pH را به آن اختصاص می دهد.

محققان در حال آزمایش این اپلیکیشن بر روی چهار تلفن هوشمند معمولی با دو نوع موتور لرزشی یعنی پیکسل ۶ گوگل و سامسونگ گلکسی اس ۲۲، سامسونگ گلکسی ۲۱ FE و پیکسل ۵ گوگل هستند. آنها دریافتند که وایب میلک pH شیر را با دقت متوسط ۹۸.۳۵ درصد پیش بینی می کند و شیر تازه و دست نخورده را با دقت ۱۰۰ درصد تشخیص داد.

بر خلاف روش های دیگر برای تشخیص فساد، این اپلیکیشن به ظرف شفاف یا باز شدن ظرف نیاز ندارد و گران قیمت نیست.

۵۸۵۸

دکمه بازگشت به بالا