ضرورت چاره اندیشی برای الحاد مدرن و خشونت به نام دین
نمایندگان اقلیت های دینی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی دیدار کردند.
به گزارش نازک نارنجی، حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه در این نشست با بیان اینکه این فرصت ارزشمند برای ما افتخار بزرگی است که هم رهبران ادیان مستقر در ایران و هم نمایندگان اقلیت های دینی در مجلس در کنار ما حضور دارند، اظهار کرد: همه ادیان با دو چالش جدی روبرو هستند و باید رهبران دینی در کشورهای مختلف به این موضوع بیندیشند که چگونه می توان این چالش ها را حل کرد.
وی ادامه داد: چالش اول، گرایش به الحاد مدرن است. البته در طول تاریخ همواره عده ای به الحاد گرایش داشته اند، اما در دو قرن اخیر با پیشرفت های علمی، برخی نظریه پردازان حوزه علم، شبهاتی را در باب خداشناسی مطرح کرده اند. این مسئله به خصوص در میان نسل نوجوان و جوان که دروس عمومی و علمی را می خوانند، تأثیرگذار بوده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: یکی از چهره های معروف علمی در این زمینه، استفن هاوکینگ است. ایشان در ابتدا طرفدار نظریه بیگ بنگ بود و در کتاب “تاریخچه زمان” اعتقاد داشت که اگر این نظریه را بپذیریم، می توان به نوعی وجود خدا را هم پذیرفت. اما بعدها در کتاب “طرح بزرگ”، با مطرح کردن نظریه جهان های موازی، به نوعی برهان نظم برای اثبات وجود خدا را به چالش کشید.
خسروپناه تصریح کرد: زیست شناس معروف، ریچارد داوکینز، کتابی به نام “توهم خدا” نوشت که به فارسی نیز ترجمه شده است. ایشان با تکیه بر نظریه تکامل و فلسفه علم استدلال هایی علیه وجود خدا مطرح کرده است. البته در سال های اخیر در برخی مواضع اجتماعی و فرهنگی نظرات معتدل تری ارائه کرده است.
وی افزود: آنچه مسلم است، این است که گرایش به الحاد مدرن در عصر حاضر به وضوح دیده می شود. طبق برخی تحقیقات، بخش قابل اعتنایی از جمعیت جهان به نوعی گرایشات الحادی دارند. این مسئله محدود به مسلمانان نیست؛ بلکه در میان مسیحیان، یهودیان، هندوها و پیروان ادیان دیگر نیز وجود دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: الحاد، گاهی منشأ شبهات فکری است و گاهی علل و عوامل روانشناختی و جامعه شناختی در آن دخیل هستند. به هر حال، این یک چالش جدی برای همه ادیان است. اگزیستانسیالیست های الحادی مانند ژان پل سارتر معتقدند که اگر انسان ایمان نداشته باشد، هر کاری برای او مجاز خواهد بود. این یک پدیده خطرناک است که نیازمند توجه جدی ماست.
وی اضافه کرد: امیدواریم در این جلسه بتوانیم با همفکری و تبادل نظر، راه کارهایی برای مقابله با این چالش ها پیدا کنیم و بتوانیم دین و ایمان را به جوانان بازگردانیم.
در قرن حاضر، خشونت به نام دین تشدید شده است
خسروپناه بیان کرد: مسئله دیگری که امروزه با آن مواجه ایم، خشونتی است که به نام دین صورت می گیرد. نمونه ای از آن داعش است که با ادعای اسلام، جنایت های بسیاری مرتکب شد؛ آنان نه شیعه می شناختند، نه سنی، نه ایزدی، نه مسیحی هرکس را که سر راه شان بود، می کشتند. این پدیده منحصر به تاریخ اخیر نیست؛ در طول تاریخ نیز خشونت هایی به نام دین به وقوع پیوسته است، از جنگ های صلیبی گرفته تا جنگ های میان مسلمانان، مسیحیان و یهودیان.
وی با بیان اینکه در قرن حاضر، خشونت به نام دین تشدید شده است، عنوان کرد: یکی از نمونه های بارز آن، جنایات رژیم صهیونیستی است که بدون هیچ ترحمی به بیمارستان ها، کودکان و زنان حمله می کند و در واقع دست به قتل عام می زند. برای کشتن سیدحسن نصرالله، صهیونیست ها بیش از ۸۰ بمب دوتُنی که برخی از آن ها سمی، بر سر او ریختند. این حملات نشان دهنده عمق خشونت مدرن به نام دین است که اکنون با حمایت آمریکا و اروپا نیز همراه است. حتی به بهانه های مختلف، ایران و دیگر کشورها را تحریم می کنند، در حالی که همین کشورها در برابر جنایات رژیم صهیونیستی و خشونت هایش سکوت می کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: بنابراین این دو چالش اساسی یکی الحاد مدرن و دیگری خشونت مدرن به نام دین از موضوعات مهمی است که شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به آنها توجه ویژه داشته باشد. لازم است که از اندیشمندان و شخصیت های علمی و فرهنگی ادیان مختلف برای بحث و بررسی این مسائل استفاده شود.
شورای عالی انقلاب فرهنگی نهادی حاکمیتی است
خسروپناه درباره کارکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی برای نمایندگان ادیان مختلف بیان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی نهادهایی دولتی نیستند اما حاکمیتی هستند که در آن ها سران سه قوه حضور دارند. رئیس هر سه شورا، رئیس جمهور است؛ اما رئیس جمهور در این شوراها تنها یک رأی دارد و مانند سایر اعضا در رأی گیری شرکت می کند. در این شوراها موضوعات مختلف بررسی شده و پس از بحث و گفت وگو، رأی گیری به صورت آشکار یا مخفی انجام می شود. در بیشتر جلسات، دبیر شورا مسئولیت اداره جلسه را بر عهده دارد و زمانی که به مرحله رأی گیری می رسد، رئیس جمهور نیز در رأی گیری شرکت کرده و اگر نظری داشته باشد، آن را مطرح می کند.
وی ادامه داد: در شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از رأی گیری و تصویب، رئیس جمهور مصوبات را امضا می کند و این مصوبات لازم الاجرا می شوند؛ حتی برای قوه قضاییه. همچنین، اگر مجلس بخواهد قانون گذاری انجام دهد، باید به مصوبات این شورا توجه کند.
خسروپناه با اشاره به ساختار دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دبیرخانه چهار ستاد علم و فناوری، فرهنگی-اجتماعی، تعلیم و تربیت، و خانواده و زنان دارد. همچنین، هر یک از این ستادها شوراهایی دارند که مسائل در آن ها مطرح و بررسی می شود. به غیر از این چهار ستاد و شوراهای زیرمجموعه آن ها، شوراهای دیگری نیز تحت نظر این شورا فعالیت می کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به دو دسته تقسیم می شوند: اعضای حقوقی و اعضای حقیقی. اعضای حقوقی از طرف مقام معظم رهبری منصوب می شوند و اعضای حقیقی که حدود ۲۰ نفر هستند، توسط رهبری انتخاب می شوند.
استفاده از ظرفیت پژوهشی دانشگاه ها، وزارت خانه ها در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی
وی با تاکید بر چابک سازی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دبیرخانه شورا امروز چابک تر شده است و از ظرفیت پژوهشی دانشگاه ها، وزارت خانه ها، و مراکز مختلف استفاده می کنیم. به عنوان مثال، در حوزه رصد، ما اکنون با ۹۵ مرکز همکاری داریم و از ظرفیت های آن ها بهره می بریم. گاهی اوقات، وقتی می خواهیم کار پژوهشی انجام دهیم، آن را خودمان انجام نمی دهیم؛ بلکه به وزارت علوم یا وزارت بهداشت واگذار می کنیم و در واقع یک تعامل قرارگاهی با دستگاه های مختلف برقرار کرده ایم.
خسروپناه اضافه کرد: یکی از مراکز مهمی که در این زمینه به ما کمک می کند، مرکز پژوهش های مجلس است. جالب است بدانید که ما به عنوان دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بهره بیشتری از این مرکز می بریم نسبت به خود مجلس. واقعاً مرکز پژوهش های مجلس یک ظرفیت بسیار عمیق و مهم دارد.
وی افزود: ویژگی شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که حزبی نیست؛ یعنی به جناح خاصی وابسته نیست. شخصیت هایی که در شورا حضور دارند، عمدتاً فرهیخته هستند. برخی از اعضای شورا استاد تمام دانشگاه هستند، برخی مجتهد حوزه، و برخی دیگر هم مجتهد و استاد تمام دانشگاه. این ترکیب فرهیخته باعث می شود که بدون تعارف بحث ها صورت گیرد. این طور نیست که اگر رئیس جمهور نظری داشته باشد، حتماً آن رأی بیاورد. توجه دارید که اداره جلسه توسط رئیس جمهور به معنای تضمین تصویب نظرات او نیست.
اقلیت های دینی می توانند به راحتی به زبان مادری خود در ایران سخن بگویند
در نشست هر یک از نمایندگان اقلیت های دینی نظرات خود را بیان کردند. مارنرسی بنیامین اسقف کلیسای شرق آشوری کشور خواستار حضور نمایندگان اقلیت های دینی در شوراهای مختلف کشور شد.
وی همچنین گفت: نمایندگان ادیان توحیدی در مراکز دینی اقلیت؛ ارتباط بسیار خوبی با دولت، مجلس، و قوه قضاییه دارم. برآیند این ارتباطات و مطالبات ما این است که ما افتخار می کنیم در این کشور زندگی می کنیم و هویت دینی، قومی و ایرانی خود را حفظ کرده ایم. این افتخار ما و همچنین افتخار نظام است که با تصویب قوانین و هموار کردن مسیر پیشرفت، این امکان را فراهم نموده تا ایرانیان غیرمسلمان نیز بتوانند در کشور به رشد و پیشرفت برسند.
این نماینده اقلیت دینی بیان کرد: ما به زبان های مادری خود صحبت می کنیم و این افتخاری است که در کشورمان داریم. در حالی که در برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی، جوامع اقلیت با مشکلاتی مانند عدم توانایی در صحبت به زبان مادری خود مواجه هستند. در ایران، این مشکل وجود ندارد و نوجوانان، جوانان و نونهالان ما به زبان مادری خود صحبت می کنند و به هویت دینی و قومی خود افتخار می کنند.
برگزاری کلاس هایی ویژه برای روحانیون ادیان مختلف در مواجهه با دین گریزی
منصوریان نماینده ارامنه اصفهان و جنوب کشور در مجلس شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: یکی از مشکلاتی که امروز با آن مواجه هستیم، دین گریزی جوانان است که نه تنها در میان جوانان مسلمان، بلکه در همه جوانان مشترک است. باید راهکاری پیدا کنیم که دین را از طریق محبت، روش های روان شناسی یا تربیتی به جوانان بازآموزی کنیم تا نسلی متعهد و خداشناس داشته باشیم. پیشنهاد می کنم که کلاس هایی ویژه برای روحانیون ادیان مختلف برگزار شود تا روش های جدید تبلیغ دین به آنان آموزش داده شود. این گونه می توانیم با همان روش هایی که دشمنان برای دور کردن جوانان از دین استفاده می کنند، پاسخ دهیم؛ البته در جهت مثبت.
وی ادامه داد: جامعه ما، ایرانی و متعلق به همه ماست. ما در ایران مدرسه داریم، خانه سالمندان داریم و تمام تلاش خود را می کنیم تا جوانان را به ارزش های دینی خود متعهد نگه داریم. با این حال، برخی قوانین و مشکلات وجود دارد که باید با گفتگو حل شوند. من همیشه گفته ام که ما اقلیت نیستیم؛ ما ایرانی هستیم و حق یک ایرانی کامل را باید داشته باشیم.
سایر نمایندگان اقلیت های دینی مجلس شورای اسلامی بر گفتگوی ادیان، آسیب شناسی دین گریزی، امکان استخدام معلمان آشوری تأکید کردند.
انتهای پیام