طرح ویژه دولت درخصوص مدارس کانکسی و سنگی/ میانگین معدل دانش آموزان مطلوب نیست 

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه ۱۷۰۰ واحد آموزشی و پروژه آموزشی آماده بهره برداری برای استفاده دانش آموزان در سطح کشور است گفت: ۸ هزار کلاس درس و بیش از ۳ هزار میلیارد تومان صرف این پروژه ها شده است.

به گزارش نازک نارنجی، علیرضا کاظمی در برنامه صف اول با بیان اینکه در آستانه گذار دولت و شکل گیری دولت چهاردهم، با بزرگترین پروژه آموزش و پرورش (پروژه آنلاین) مواجه شدیم گفت: شروع سال تحصیلی و آغاز حرکت آموزش و پرورش با آنلاین شروع می شود که یکی از سخت ترین کارهای مدیریتی آموزش و پرورش است که حداقل باید یک سال تلاش کنیم تا بیش از ۱۵ پروژه در اول آنلاین به نتیجه برسد و سال تحصیلی شروع شود.

وی با بیان اینکه به محض اینکه دولت شکل گرفت و به عنوان وزیر به مجلس معرفی شدیم، بازگشایی مدارس را جزو اولویت های کوتاه مدت قرار دادیم افزود: در شرایطی به آغاز سال تحصیلی نزدیک می شدیم که حدود ۱۷۶ هزار معلم کم داشتیم که با تلاش همکاران در سراسر کشور و همتی که خود معلمان برای حل مسائل داشتند، کلاس ها را با عناوین مختلف پر کردیم و سال تحصیلی را با کمترین دغدغه و کمترین مشکل در حوزه های اصلی آغاز کرده ایم.

آغاز چاپ کتاب های درسی مهرماه ۱۴۰۴

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه از ۱۵ شهریور امسال چاپ کتاب های درسی مهرماه ۱۴۰۴ را آغاز کرده ایم و اکنون بخش اعظمی از این کتاب ها در حال چاپ است افزود: بازگشایی مدارس، سخت ترین پروژه در نظام تعلیم و تربیت است.

وی درباره کتاب های درسی دانش آموزان گفت: ۱۵۶ میلیون جلد کتاب در ۹۶۵ عنوان کتاب درسی باید تولید و چاپ کنیم. یک حجم با وسعت که علاوه بر تولید، باید ثبت نام هم انجام شود و باید در یک شبکه بزرگی تا روستاهای دوردست توزیع شود که طبیعتا این کار بسیار سنگینی است که در سازمان پژوهش به بهترین شکل انجام شد و اگر معدود دانش آموزی به دلیل جابه جایی و نقل و انتقالی که داشتند کتاب به دستشان نرسیده، باز هم در خدمت عزیزان هستیم و به صورت تک جلدی و دوره ای، زمینه برای اینکه کتاب در اختیار آن ها قرار گیرد، وجود دارد.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه یکی از مهم ترین اهداف آموزش و پرورش، هدایت شغلی و تعیین مسیر تحصیلی و مسیر شغلی دانش آموزان است گفت: از دوره ابتدایی به صورت رسمی هدایت شغلی را نداریم، هرچند ما یک طرحی را در مدارس ابتدایی به نام طرح شهاب برای شناسایی و هدایت استعدادهای برتر داریم که به نوعی به مسأله هدایت شغلی هم گره می خورد.

کاظمی با بیان اینکه هدایت تحصیلی در دوره های هفتم، هشتم و نهم آغاز می شود گفت: مسیر هدایت تحصیلی و شغلی به متوسطه دوم منتهی می شود.

ثبت نام و تحصیل حدود ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار دانش آموز در مدارس

وی درخصوص موضوع ثبت نام دانش آموزان و دغدغه ای که والدین آن ها در اول آنلاین دارند افزود: امسال بالاترین پوشش تحصیلی و ثبت نام را در سطح کشور داشته ایم و حدود ۱۶ میلیون و ۳۰۰ هزار دانش آموز در مدارس ثبت نام کرده اند و کلاس بندی شده و مشغول آموزش هستند.

حضور روزانه حدود ۲۰ دقیقه ای دانش آموزان در «شاد»

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه فضای حقیقی نظام تعلیم و تربیت را به فضای مجازی منتقل کرده ایم ادامه داد: در شبکه شاد یا در مدرسه شاد، ۱۶ میلیون دانش آموز حضور دارند و از این فضا به موازات فضای حقیقی استفاده می کنند که یک شبکه ارتباطی مکمل برای خانواده ها، دانش آموزان، معلمان، مدیران است.

کاظمی با بیان اینکه روزانه حدود ۱۵ هزار فیلم در این فضا بارگذاری می شود گفت: بیش از ۱۰ میلیون کاربر در این فضا داریم و روزانه حدودا ۲۰ دقیقه دانش آموزان در این فضا حضور دارند و از این اپلیکیشن به عنوان مکمل برنامه آموزشی آموزش و پرورش استفاده می کنند.

۱۷۰۰ واحد و پروژه آموزشی آماده بهره برداری

تعمیرات سرویس های بهداشتی در حال انجام

وی با بیان اینکه با تلاش سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس ۱۷۰۰ واحد آموزشی و پروژه آموزشی آماده بهره برداری و استفاده دانش آموزان در سطح کشور است افزود: ۸ هزار کلاس درس و بیش از ۳ هزار میلیارد تومان صرف این پروژه ها شده است البته برنامه های متفاوت دیگری در حوزه تعمیرات سرویس های بهداشتی در حال انجام است.

بحران و چالش کمبود معلم نداریم

کاظمی با بیان اینکه جمع همکاران شاغل در فضای تعلیم و تربیت، چه در محیط اداری و چه در محیط آموزشی حدود یک میلیون نفر است افزود: کسری معلم داریم اما این کسری و کمبود معلم را با استفاده از حق التدریس نیروهای شاغل، کمک همکاران پیشکسوت و بازنشستگان آموزش و پرورش و استخدام نیروهای مختلفی پر کردیم اکنون بحران و چالش و کمبود خاصی نداریم، ممکن است در برخی مناطق بنابر دلایلی مشکلی باشد که آن ها را هم مدیریت می کنیم.

حضور ۶۵۰ هزار دانش آموز اتباع در مدارس ایران

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه وقتی یک حجم ۱۶ میلیونی دانش آموز، با شرایط مختلف، با انتظارات و محدودیت های مختلف دارید، ممکن است درصدی مشکلات وجود داشته باشد ادامه داد: در شرایطی سال تحصیلی را آغاز کردیم که تاکنون حدودا ۶۵۰ هزار دانش آموز اتباع را در مدارس جای دادیم که در هیچ کشوری در دنیا سابقه ندارد.

کاظمی با بیان اینکه دانش آموزان اتباع مانند دانش آموزان ایرانی از تحصیل رایگان و از شرایط مساوی در ادامه تحصیل برخوردارند گفت: برخی از آن ها، کارت های هویتی و اقامتی دارند، برخی ندارند و سعی کردیم مشکلات همه این ها را رسیدگی کنیم و یکی از مشکلات ایجاد شده، محدودیت ثبت نام بود.

۴۰ هزار کلاس درس با تراکم جمعیتی بیش از ۳۵ دانش آموز در کشور 

مکلف به ثبت نام تمامی متقاضیان حضور در مدارس دولتی هستیم 

وی با بیان اینکه حدود بیش از ۴۰ هزار کلاس درس با یک جمعیت بالای ۳۵ دانش آموز اداره می شود و طبیعتا این روی کیفیت آموزش اثر می گذارد ولی چاره ای نداریم افزود: به هر حال باید این دانش آموز را ثبت نام کنیم زیرا در کلاس ۳۵ نفره درس بخواند بهتر است تا خارج از مدرسه و کلاس باشد ما مکلف هستیم که هر دانش آموزی که متقاضی ثبت نام در مدرسه دولتی باشد، برای آن فضا و کلاس ایجاد کنیم.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در مدارس غیردولتی به هر حال تلاش شده یک محیط مناسب کیفی برای دانش آموزان آماده شود ادامه داد: بر شهریه ها و ثبت نام دانش آموزان نظارت شده تا بتوانیم رضایت خانواده ها و اولیای دانش آموزان را با توجه به شرایط جلب کنیم.

وجود مدارس کانکسی به معنای بحران نیست 

ساختار جغرافیایی وجود مدارس کانکسی و سنگی را می طلبد

کاظمی با بیان اینکه در چند جا بحران وجود دارد گفت: مدارس کانکسی بحران نیستند و شرایط اقلیمی و گاهی تعداد دانش آموزان به ایجاد مدارس کانکسی می انجامد. گاهی اوقات عشایری که از یک نقطه به یک نقطه دیگر می رود، کانکس را جابه جا می کنند و با خود می برند، بخش هایی هم مدارس سنگی داریم که به هر حال، بنا به ساختار جغرافیایی و زیست بوم آن مناطق، این گونه تعبیه شده است که آن ها حدود ۴ هزار کلاس درس است.

طرح ویژه دولت در خصوص مدارس کانکسی و سنگی؛ رونمایی توسط رئیس جمهور 

وی با بیان اینکه حدود ۱۷۰۰ مدرسه کانکسی داریم افزود: مناطقی هم وجود دارند که سرانه فضای آموزشی آن ها زیر سه متر است که رئیس جمهور یک پروژه و طرح جهادی برای این موضوع در نظر گرفتند و یک طرح ویژه در حال آماده سازی است که خود رئیس جمهور از آن رونمایی خواهند کرد که درخصوص مدارس کانکسی و مدارس سنگی است.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه یکی از اشکالات نظام تعلیم و تربیت اشکالات ساختاری است، به گونه ای که ما کاملا نظام آموزشی خود را بیشتر با رویکرد علمی ـ آموزشی طراحی کرده ایم، تا رویکرد تربیتی افزود: از اهداف سند تحول بنیادین این است که به سمت و سویی برویم که یک نظام تعلیم و تربیتی داشته باشیم که این را با هم و به صورت تلفیقی جلو ببریم.

میانگین معدل دانش آموزان مطلوب نیست 

کاظمی با بیان اینکه در حوزه مسائل آموزشی و علمی، یک سیاستی تحت عنوان ارتقای کیفیت آموزشی طراحی شده است افزود: یکی از گلایه ها و یکی از مشکلات مطرح شده افت سطح علمی و آموزشی آموزش و پرورش است که به هر حال میانگین معدل، یک میانگین معدل مطلوبی نیست و البته باید تلاش هایی صورت گیرد تا مقداری روی معدل تاثیر گذاشته شود و رشد انجام شود.

وی با بیان اینکه یکی از مهم ترین اشکالات در نظام آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت برنامه درسی کاربردی اثرگذار است افزود: برنامه درسی بخش های مختلفی شامل محتوای کتاب های درسی، روش های تدریس، چیدمان کلاس، فرصت تجربه و تمرین دارد که پیوستگی دارند.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه تغییرات در کتاب های درسی به موازات چاپ آن در حال انجام است افزود: هر جا که نیاز به اصلاح و اضافه شدن یا تغییرات دارد، انجام می شود و همزمان چاپ هم می شود اما یک بخش مهم آن، برنامه است.

کاظمی با بیان اینکه دکتر صحرایی، وزیر سابق یک کار خوب انجام دادند و نقشه اجرایی سند تحول بنیادین را آماده کردند و به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رساندند گفت: در آن نقشه اجرایی ۲۷ خوشه و ۱۴۷ پروژه وجود دارد که آن ها را اولویت بندی کردند، از مهم ترین پروژه های اولویت دار این نقشه، برنامه درسی است که اکنون این را در اولویت قرار داده ایم. بازبینی و بازمهندسی برنامه درسی مدرسه که شامل همه این بخش هاست، در دستورکار قرار دارد و قطعا جزو مهم ترین اولویت ها است که بلافاصله بعد از آغاز سال تحصیلی، این کار را آغاز کرده ایم.

نقشه راه ۴ ساله وزارت آموزش و پرورش از اجرایی سازی نقشه راه سند تحول تا کیفیت بخشی به نظام تعلیم و تربیت

وی با بیان اینکه بعد از آغاز سال تحصیلی و بازگشایی مدارس، یک نقشه راه ۴ ساله برای وزارت آموزش و پرورش طراحی کردیم که مهم ترین آن همین اجرایی سازی نقشه راه سند تحول، با اولویت بازبینی و بازمهندسی برنامه درسی و معماری نظام تعلیم و تربیت و کیفیت بخشی به نظام تعلیم و تربیت است افزود: در بحث توسعه عدالت آموزشی یکی از کارهای خوب پویش جهاد علمی است که در مدرسه ماندگار البرز انجام داده ایم. این مدرسه یک مدرسه منحصر به فرد، با قدمت بیش از ۱۵۰ سال مرکز تولید علم و دانش و تجربه و پرورش شخصیت های علمی بزرگی در سطح کشور است که ۶ استودیوی خیلی خوب تهیه شده که درس ها را با بالاترین کیفیت و با بهترین اساتید، ارائه می دهند و به صورت زنده برای دانش آموزان مناطق محروم پخش می کنند که دانش آموزان می توانند به صورت آنلاین و به صورت آفلاین، از این برنامه استفاده کنند. بیش از احتمالا ۶۰ هزار دانش آموز مناطق محروم، از این پویش جهاد علمی استفاده می کنند.

وزیر  آموزش و پرورش با بیان اینکه آیسسکو، یک موسسه علمی، آموزشی و فرهنگی است که از سازمان کنفرانس اسلامی و سازمان همکاری کشورهای اسلامی منشعب شده و شکل گرفته است ادامه داد: حدود ۵۷ کشور اسلامی عضو این اجلاس هستند و این سازمان بزرگ در سطح جهان که امروز تقریبا تبدیل به یک قدرت علمی، آموزشی و فرهنگی شده است، فعالیت های مختلفی را در بین کشورهای اسلامی دارد.

کاظمی با بیان اینکه یکی از اعضای فعال این سازمان هستیم و این سازمان ارکانی دارد اعم از یک مجمع عمومی، شورا و دبیرکل است و سالانه هم معمولا وزرای مختلفی را گرد هم می آورد گفت: بعضی سال ها وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزرای علوم و سال قبل هم اجلاس وزرای آموزش و پرورش بود، امسال هم بعد از ۳ سال، دوباره این اجلاس برگزار شد.

وی با بیان اینکه هدف آیسسکو عرضه فرهنگ جوامع اسلامی به جهان است و بین خود کشورهای عضو سازمان آیسسکو یک اتحاد و اتفاق و همدلی ایجاد و یک تجربه گردانی کند افزود: باید نظام های تعلیم و تربیت کشورها را رشد دهد و به کشورهایی که از سطح پایینی برخوردارند کمک کند و پیام صلح و دوستی را از این سازمان به جهان مخابره کند.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در شرایطی وارد این اجلاس شدیم که در لبنان و غزه و سوریه اتفاقات بزرگی رقم خورد ادامه داد: با دو هدف وارد اجلاس شدیم، دستاوردهای نظام تعلیم و تربیت را عرضه کنیم زیرا مهم ترین دستاوردی که در نظام تعلیم و تربیت طی این سال ها داشتیم، تدوین سند تحول بنیادین بود و همین طور تدوین نقشه راه سند، به عبارت دیگر یک نظام نامه تعلیم و تربیتی مبتنی بر فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی تهیه و ارائه کردیم. نکته بعدی درباره سرزمین و کودکان و دانش آموزان غزه و لبنان بود که مظلوم واقع شده اند و در افتتاحیه اجلاس هم بسیار کم به آن اشاره شد. انتظار داشتیم در شرایطی که بیش از ۱۷ هزار دانش آموز و کودک فلسطینی و نوجوان فلسطینی به شهادت رسیدند، حداقل پررنگ تر بیان شوند بنابراین بخش اعظمی از صحبت های خود را به مسائل غزه، فلسطین، لبنان و همین طور سوریه اختصاص دادم و ۳ پیشنهاد هم به دبیرکل آیسسکو دادم که قرار شد بحث شود.

کاظمی با بیان اینکه معرفی معلم نمونه جهان اسلام در اجلاس آیسسکو، المپیادهای دانش آموزی جهان اسلام و ایجاد یک صندوق حمایتی برای کودکان غزه و سرزمین های جنگ زده جبهه مقاومت بود که پیشنهادات ارائه شده که در دستور کار اجلاس بعدی قرار گرفت، گفت: حدود ۱۰ هزار دانش آموز سفیران انقلاب هستند. نزدیک هزار معلم در خارج از کشور زندگی می کنند و مشغول خدمت رسانی به دانش آموزان این کشور هستند و در کنار این موضوعات صدای انقلاب اسلامی ایران در آن کشورها هستند.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه دانشگاه فرهنگیان، مرکز ثقل نظام تعلیم و تربیتی و دانشگاه مادر است و بنده همیشه می گویم که سرچشمه جوشان نیروهای با انگیزه، توانمند و به روز نظام تعلیم و تربیت است اظهار کرد: این ها می توانند تربیت دانش آموزان امروز جامعه ما را در دست بگیرند و با تمام وجود دانشگاه فرهنگیان را در مهم ترین اولویت های خودمان قرار دادیم.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا