عمومیمطالب کسب و کار

آجر قبل از استفاده چقدر باید در آب خیس شود؟

مهر 29, 1401//در , /توسط

آجرهای خوب یکی از مهمترین مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساخت و ساز هستند. در اشکال مستطیلی و دارای ابعاد استاندارد موجود است. آجر از مواد طبیعی (خشت) ساخته می شود و از سال ها قبل در ساخت و ساز استفاده می شود. بنایی آجری یک هنر عالی در ساخت و ساز است که در آن آجرها به طور سیستماتیک از نظر اتصال، اتصال و تکمیل چیده می شوند. در بنایی آجرها با کمک ملات (سیمان + ماسه + آب) به یکدیگر چسبانده می شوند. استحکام بنایی آجر عمدتاً به کیفیت آجر و نوع ملات بستگی دارد.

قبل از استفاده، آجرها را در آب خیس کنید. از آنجایی که آجر در مقادیر زیاد استفاده می شود، این کار آسانی نیست. بنابراین، می خواهیم بدانیم روش صحیح خیساندن آجرها در آب چیست – چه مدت باید خیس شوند و چگونه می توان زمان خیساندن انواع آجرهایی را که ممکن است از انواع مختلف زمین ساخته شوند تعیین کرد؟

آجرها را باید قبل از استفاده برای مدتی در آب خیس کنید که به اندازه کافی آب به تمام عمق آجر نفوذ کند. دوره خیساندن به طور کلی حداقل شش ساعت است. دوره خیساندن را می توان با یک آزمایش میدانی ساده در محل تعیین کرد.

آجرها را برای دوره های مختلف در آب خیس می کنند و سپس می شکنند تا میزان نفوذ آب را پیدا کنند. حداقل دوره ای که مربوط به خیساندن کامل است، یک دوره مجاز خواهد بود. اگر آجرها برای مدت زمان مورد نیاز در آبی که مرتباً تعویض می‌شود خیس شوند، نمک‌های محلول در می‌شوند و گل‌دهی بعدی کاهش می‌یابد. خیس شدن آجرها به حذف کثیفی، ماسه و گرد و غبار از آنها کمک می‌کند.

خیس کردن آجر چیست؟

وقتی جسمی با غوطه ور کردن آن در مایع کاملاً خیس می شود به آن خیساندن می گویند. خیس کردن کامل آجر یعنی اشباع شدن با غوطه وری در آب به آن خیس کردن آجر می گویند.

چرا آجرها را باید در آب خیس کرد؟

الف) وقتی آجر در آب خیس شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟

آجر ذاتاً متخلخل است و از این رو تمایل به جذب آب یا رطوبت دارد. تخلخل، قابلیت رهاسازی و جذب رطوبت است و از خواص مهم و مفید آجر است.

  • هنگامی که آجر در آب خیس می شود، آجر آب را جذب می کند و هوا آزاد می کند به طوری که وقتی در بنایی استفاده می شود و روی ملات مرطوب قرار می گیرد، دیگر آبی از ملات مرطوب جذب نمی کند. اما اگر خشک باشد یعنی در آب خیس نشود شروع به جذب آب از ملات می کند. بنابراین به دلیل از دست رفتن آب از ملات، هیدراتاسیون سیمان صورت نمی گیرد و ملات استحکام نمی یابد. بنابراین، در ایجاد پیوند قوی بین آجر و ملات شکست خواهد خورد. در نهایت باعث ضعیف شدن چسبندگی دیوار بنایی می شود.
  • خیساندن همچنین به از بین بردن کثیفی، گرد و غبار، ماسه و به ویژه هر نوع نمک محلول دیگری که باعث شکوفه می شود کمک می کند.
  • اگر آجرها به مدت لازم در آب خیسانده شوند، نمک محلول در آجرها شسته می‌شود و متعاقباً از شکوفایی آن کاسته می‌شود.

خیساندن معمولا مکیدن آب از ملات مرطوب توسط آجر را کاهش می دهد، در غیر این صورت ملات به زودی خشک می شود و قبل از رسیدن به هر گونه استحکامی خرد می شود.

(ب) اگر آجرها در آب خیس نشوند چه اتفاقی می افتد؟

  • آجرها از مواد طبیعی (خاک رس) ساخته می شوند و سپس برای دستیابی به استحکام در دمای بالا سوزانده می شوند. زمانی که از آجر در ساختمان سازی استفاده می شود، خشک است و زمانی که آجر در آب خیس نمی شود، آب زیادی را از ملات سیمان جذب می کند. بنابراین نسبت آب به ملات کاهش می‌یابد در نتیجه ملات ضعیف می‌شود و ملات به دلیل کمبود آب کافی برای هیدراتاسیون سیمان در ملات، نمی‌تواند بین آجرها پیوند ایجاد کند (هیدراتاسیون سیمان یک فرآیند شیمیایی بین سیمان است. ذرات و آب، و این فرآیند زمانی شروع می شود که آب به سیمان اضافه می شود که مقدار مشخصی گرما تولید می کند).
  • همچنین بر نسبت آب سیمان ملات و محتوای آب مورد نیاز برای ساخت ملات قابل کار برای تأثیر می گذارد. نسبت سیمان آب نیز برای استحکام و چسبندگی ملات مهم است. وقتی نسبت آب سیمان بهینه نباشد ملات ضعیف می شود و قابل کار نمی ماند. در نهایت باعث ضعیف شدن بنایی و کاهش استحکام بنایی می شود.

به دلایل فوق، لازم است آجرها را قبل از چیدن در آب خیس کنید.

آجر قبل از استفاده چقدر باید در آب خیس شود؟

آجرها مصالح ساختمانی متخلخل هستند، بنابراین زمان خیساندن آجرها به تخلخل آنها بستگی دارد. هنگامی که آجرها بسیار متخلخل هستند، به سرعت خیس می شوند و در مقایسه با آجرهای کمتر متخلخل به خیساندن کمتری نیاز دارند. مدت خیساندن آجر به شرایط آب و هوایی نیز بستگی دارد.

خیس کردن آجر با پاشیدن آب یک روش رایج است. اما این روش ممکن است نتیجه ای نداشته باشد. لازم است آجرها کاملاً از آب اشباع شوند. آجرها را باید آنقدر خیس کنید که حتی یک قطره آب را جذب نکند.

آجر نما طوسی را باید قبل از استفاده برای مدتی در آب خیس کنید تا آب در تمام عمق آجرها نفوذ کند. معمولاً توصیه می شود آجرها را حداقل 12 ساعت خیس کنید. خیساندن آجرها باید تا پایان حباب هوا ادامه یابد.

جذب آب مجاز برای همه آجرهای رسی 12 تا 20 درصد وزن آن است. به خاطر داشته باشید: پس از خیساندن آجرها در آب، آجرهای خوب در هنگام خشک شدن، رسوبات نمک سفید را نشان نمی دهند.

چگونه آجر را در آب خیس کنیم؟

بهترین راه برای انجام این کار استفاده از درام برای خیساندن آجر است. آجرها را داخل درام یا مخزن قرار دهید و آن را کاملاً با آب پر کنید و اجازه دهید خیساندن اتفاق بیفتد.

روش جایگزین دوم این است که آجرها را می‌توان به اندازه کافی در پشته‌ها با پاشیدن زیاد آب تمیز روی آجرها در فواصل زمانی معین برای مدتی نه کمتر از شش تا هشت ساعت خیس کرد.

در ساختمان های چند طبقه نمی توان در طبقه همکف آجر را در آب خیس کرد و به طبقات دیگر برد. از این رو ترتیبات لازم را برای مخزن ذخیره موقت آب در هر طبقه انجام دهید.

هر روز آن مقدار آجر را در یک مخزن آب قرار دهید که برای روز بعد لازم است. روز بعد آنها را حداقل یک ساعت قبل از شروع کار بنایی از آب خارج کنید تا آب اضافی از آجرها خارج شود.

آجرهای خیس شده را باید در مکانی تمیز قرار دهید که دوباره با خاک، خاک و غیره تماس نداشته باشند. به یاد داشته باشید:

  • آجرهای خیس شده باید از قبل از مخزن آب خارج شوند تا پوست آجر در زمان گذاشتن واقعی خشک بماند.
  • آجرها نباید در زمان استفاده خیلی مرطوب باشند، زیرا احتمال لغزش روی بستر ملات وجود دارد. همچنین در صورت خیس بودن آجرها، چسبندگی مناسب آجرها به ملات امکان پذیر نخواهد بود.

اینها دلایل مهم خیساندن آجر در آب قبل از استفاده در ساختمان هستند. این مهم ترین روشی است که قبل از ساختن هر خانه خود انجام دهید. آجر یکی از قدیمی‌ترین، ماندگارترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی است. از چندین سده گذشته تا به امروز، به دلیل دوام و مقاومت بالا از آجر در ساخت سازه‌های بسیار زیادی مورد استفاده قرار گرفته است. تولید آجر نیز فرایند مخصوصی داشته است. دلیل دوام بسیار بالای آجر، پخته شدن در کوره با درجه ۲۰۰۰ است. بسیاری از اشکال اولیه آجر، آجرهای نسوخته بود که به طور طبیعی توسط نور خورشید خشک می‌شدند و به آجرهای خشک شده آفتاب نیز معروف بودند. معمولا این آجرها مقاومت کمتری دارند. پس در ساختمان سازی مدرن و مهندسی عمران استفاده نمی‌گیرند. آجرها را از مواد مختلف و برای اهداف گوناگون تولید می‌شوند. در ادامه روش‌های تولید آجر را با هم بررسی می کنیم.

آجر چیست؟

در واقع، اصطلاح «آجر» نشان دهنده واحد ساختمانی ساخته شده از خاک رس است. آجر دارای مقاومت فشاری بالا و بسیار بادوام است. از آجر در پروژه‌های عمرانی و ساختمان سازی از جمله ساختمان‌ها، تونل‌ها، پل‌ها، دیوارها، کفپوش، دودکش‌ها، شومینه‌ها و … استفاده می‌شود. آجر علاوه بر کاربرد و مقاومت بالا، دارای زیبایی ظاهری نیز می‌باشد. معمولا برای داشتن نمای زیبا، را به خرید آجر معمولی ترجیح می دهند. اصول تولید آجر در طول زمان تغییر نکرده است. با این وجود، به دلیل پیشرفت‌های حاصل شده در تکنولوژیکی کارخانه‌های تولید آجر، کیفیت و کاربرد آجرها بسیار بهبود یافته است.

با وجود یکسان بودن اصول اولیه تولید اما کارخانه‌ها تولیدی، آجرها را متناسب با مواد اولیه و عملکرد آنها تولید می‌کنند. در واقع، آجر از مخلوط کردن خاک رس با آب، قالب زدن ترکیب به شکل دلخواه، خشک شدن و پختن، تولید می‌شود. در زمان‌های گذشته، تمام قالب گیری‌ها به صورت دستی انجام می‌شد. اما در اواخر قرن نوزدهم، همزمان با اختراع ماشین آلات ساخت آجر اکثر آجرها به صورت ماشینی تولید شدند. همین تفات در تولید آجر است که انواع مختلف آجر را به وجود می آورد. مثل ، ، و …

روش تولید آجر

پروسه تولید آجر ۶ مرحله اصلی دارد:

  • استخراج و ذخیره مواد اولیه
  • آماده سازی مواد خام
  • تشکیل آجر
  • خشک کردن
  • پختن و خنک کردن
  • برش و ذخیره محصول نهایی

استخراج و ذخیره سازی

پس از استخراج خاک رس از معادن روباز، سپس آنها را به روش دستی یا با کامیون به مناطق ذخیره انتقال می‌دهند. بدون در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی، برای تولید دائمی آجر باید برای چندین روز مواد خام و اولیه در دسترس باشد. معمولا آسان‌تر شدن کار از چند جایگاه ذخیره سازی (یکی برای هر منبع) استفاده می‌شود. مخلوط کردن باعث یکنواخت‌تر شدن مواد اولیه می‌شود و به کنترل رنگ کمک می‌کند.

آماده سازی

قبل از مخلوط کردن مواد اولیه، برای توده‌های بزرگ خاک رس را از طریق دستگاه‌های سنگ شکن به اندازه‌های کوچک‌تری تقسیم می‌کنند. معمولا برای هم اندازه بودن اندازه سنگ‌ها از صفحات ارتعاشی استفاده می‌شود.

تشکیل

اولین مرحله در فرآیند تشکیل، استفاده از نسبت صحیح است که باعث تولید خاک رس خمیری شکل می‌شود. معمولا این کار از طریق افزودن آب به خاک رس در آسیاب خمیری حاصل می‌شود. پس از مخلوط شدن، خاک رس خمیری شکل آماده شکل دهی و قالب گیری است. سه فرایند اصلی برای تشکیل آجر وجود دارد: گل سفت، گل نرم و پرس خاک خشک.

گل سفت: در فرآیند گل سفت یا اکستروژن، حدودا بین ۱۰ تا ۱۵ درصد آب به خاک رس اضافه می‌شود تا به شکل خمیری و کشسانی درآید. پس از مخلوط شدن، خاک رس از محفظه تهویه هوا که دارای خلاء ۳۷۵ تا ۷۲۵ میلی متر جیوه است. تهویه هوا، حفره‌ها را از بین می برد که منجر به افزایش کارایی و انعطاف پذیری خاک رس و متعاقبا مقاومت بیشتر می‌شود. سپس خاک رس از طریق قالب خارج می‌شود و ستونی از خاک رس ایجاد می‌شود. در این مرحله دستگاه برش اتوماتیک ستون‌ها را برش می‌دهد تا آجر جداگانه تولید شود. فاصله برش‌ها و اندازه‌های قالب باید با دقت بسیار زیاد اندازه گیری شوند تا هنگام خشک شدن و انقباض مشکلی به وجود نیاید.
گل نرم: فرآیند گِل نرم یا قالب گیری شده مخصوص خاک رس‌ی است که مقدار زیادی آب دارند. در این فرایند خاک رس با ۲۰ تا ۳۰ درصد آب مخلوط می‌شود و سپس با استفاده از قالب به شکل آجر درمی‌آیند. جهت جلوگیری از چسبیدن خاک رس، قالب‌ها را به ماسه یا آب آغشته می‌کنند تا آجر “ماسه زده” یا “آب زده” تولید شود. می‌توان آجر را به روش دستی و ماشینی تولید کرد.
پرس خشک: این فرایند مخصوص خاک رس با انعطاف پذیری بسیار پایین است. خاک رس با مقدار آب بسیار کمی (حداکثر ۱۰ درصد) مخلوط می‌شود و سپس با فشاری معادل ۸۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع در دستگاه پرس فشرده می‌شوند.

خشک کردن

با توجه به روش تشکیل آجر مرطوبی که از ماشین قالب گیری یا برش خارج می‌شود دارای ۷ تا ۳۰ درصد رطوبت است. پیش از شروع فرایند، مقدار بیشتر این آب در محفظه‌های خشک کن در دمای بین ۳۸ تا ۲۰۴ تبخیر می‌شود. اگرچه میزان زمان خشک شدن با توجه به نوع خاک رس‌ متفاوت است اما معمولا بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت زمان می‌برد.

بارگیری کوره

در این فرایند کوره با آجر پر می‌شود. تعداد آجری که درون کوره قرار می‌گیرد به اندازه کوره بستگی دارد. معمولا با استفاده از ماشین‌های مکانیکی، آجرها را در کوره قرار می‌دهند.

پختن

زمان پخت آجر به نوع کوره و سایر متغیرها بستگی دارد اما معمولا بین ۱۰ تا ۴۰ ساعت طول می‌کشد. تولیدکنندگان از چندین نوع کوره استفاده می‌کنند. رایج‌ترین نوع آن کوره تونلی و پس از آن کوره آهک پزی است. سوخت مورد استفاده در کوره ممکن است گاز طبیعی، زغال سنگ، خاک اره، گاز از محل دفن زباله یا ترکیبی از این سوخت‌ها باشد.

در کوره تونلی آجر روی ریل‌های کوره قرار داده می‌شود که حین عبور از تونل از نواحی با دماهای مختلف عبور می‌کنند. میزان دما در ناحیه با دقت زیاد کنترل می‌شود و کوره دائما کار می‌کند. کوره‌های آهک پزی آنهایی هستند که آجر بارگیری، پخته، خنک و سپس تخلیه می‌شود و دوباره این مراحل مشابه تکرار می‌شوند.د

مهم‌ترین کاربردهای آجر

آجر نقش بسیار مهمی در حوزه ساخت و ساز مهندسی عمران ایفا می‌کند. آجر جایگزینی مناسب برای سنگ در مصارف ساختمانی است. در ادامه برخی از کاربردهای اصلی آجر را بیان می‌کنیم.

  • ساخت دیوار در اندازه‌های مختلف
  • ساخت پیاده رو
  • پل‌
  • کفپوش
  • ساخت طبقه
  • ساخت طاق و قرنیز
  • ساخت دیوار حائل
  • ساخت خوآ (آجرهای شکسته) برای استفاده به عنوان سنگدانه در بتن
  • تولید سورکی (آجر پودر شده) جهت استفاده در گچ آهک و بتن آهک

نتیجه گیری

هنوز پس از گذشت هزاران سال، آجرها پرکاربردترین و مستحکم‌ترین مصالح ساختمانی هستند. علاوه بر ساخت و ساز، از آجر در دکوراسیون و زیبا سازی ساختمان نیز استفاده می‌شود. ما تولیدکننده انواع آجرهای با کیفیت از جمله ، نسوز، دکوراتیو، و … هستیم.

 

قبل انتخاب انواع و انواع با کارشناسان شهر آجر با شماره تماس بگیرید و با آگاهی کامل انتخاب کنید.

 

دکمه بازگشت به بالا