پایان ۲۱ سال بلاتکلیفی مردم در بردستان/ حریم مسجد جامع اصلاح شد – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری آنلاین، گروه استان ها – مهدی عبدی: آثار تاریخی و باستانی هویت و پیشینه یک کشور، منطقه و شهر را نشان می دهد و ضرورت حفظ و حراست از این بناها بر کسی پوشیده نیست اما در برخی موارد حریم های آثار تاریخی زندگی عادی را از مردم سلب و مشکلاتی برای آنها ایجاد کرده است و به نظر می رسد این حریم ها در برخی مواقع درست انتخاب نشده و لازم است دقیق تر و علمی تر و بر اساس نظر کارشناسان میراث فرهنگی مشخص شوند.
حریم مسجد جامع شهر بردستان در سال ۸۱ تعیین شد و از آن سال تاکنون عده زیادی از مالکان زمین های اطراف این مسجد تاریخی به دلیل آنچه مسئولان میراث فرهنگی مبنی بر واقع شدن این زمین ها در حریم این مسجد عنوان کرده بودند، اجازه توسعه و ساخت و ساز در زمین های خود نداشتند.
چه بسیار افرادی که از سال ها پیش قصد داشتند برای خود یا فرزندانشان در این زمین ها خانه و سرپناهی بسازند اما به دلیل این مشکل هیچ گاه اجازه ساخت و ساز پیدا نکردند و از طرفی قیمت مصالح ساختمانی نیز روز به روز روند افزایشی پیدا می کرد تا عملاً دست مالکان این زمینه ها بسته شود.
دولت ها آمدند و رفتند اما مشکل زمین داران این منطقه با وجود مکاتبات و نامه نگاری ها و مطالبه گری هایی که از مسئولان شهرستان، استان و کشور داشتند به سرانجام نرسید تا اینکه با روی کار آمدن دولت سیزدهم حل این مسئله به صورت جدی در دستور کار مسئولان قرار گرفت.
یکی از اهالی بردستان به خبرنگار آنلاین، گفت: سال ها بود درگیر این قضیه بودیم و با وجود پیگیری ها و حضور کارشناسان متعدد مشکل حل نشد.
سید عبدالعلی موسوی کراماتی با قدردانی از مسئولان بابت اصلاح حریم مسجد جامع، افزود: اگر سال ها قبل این مشکل حل شده بود، ما الان مجبور نبودیم مصالح ساختمانی را چندین برابر بخریم.
وی با بیان اینکه ما پای این مسجد جان فدا کردیم، ادامه داد: این مسجد به همت مرحوم پدرم و همین مردم تا الان نگه داشته شده وگرنه ویران شده بود.
موسوی کراماتی یادآور شد: بسیاری از فرزندان ما از این مسجد به جبهه رفتند و شهید شدند.
همکاری میراث فرهنگی برای حل مشکل مردم
فرماندار شهرستان دیر به خبرنگار آنلاین گفت: به خاطر حریم مسجد جامع بردستان، اجازه نمی دادند مردم در زمین های خود ساخت و ساز کنند و سال ها بود این مشکل مردم را رنج می داد.
یونس باربرز افزود: مردم بارها برای حل این مشکل مراجعه و اعتراض و ابراز نارضایتی می کردند که با پیگیری ها و رفت و آمدهای مکرر و همکاری مدیرکل میراث فرهنگی استان، حریم مسجد جامع اصلاح شد.
اصلاح حریم مسجد جامع بردستان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر در گفت و گو با خبرنگار آنلاین، اظهار داشت: دیدگاه ما این است که مشکلات نباید بر زمین بماند و مسئولان باید در عمل خدمتگزاری خود به مردم را نشان دهند.
اسماعیل سجادی منش با بیان اینکه یکی از مسائلی که در سطح میراث فرهنگی دنبال می کردیم حل موضوع حریم مسجد جامع بردستان بود، افزود: مسجد جامع مکان دینی و اعتقادی است که باید افراد را جذب کند ولی متأسفانه با بی توجهی و بی تدبیری از سال ۸۱ مانع و معضلی برای مردم ایجاد کرده بود که در شأن مردم نبود.
وی با قدردانی از همکاری و پیگیری های فرماندار، بخشدار مرکزی و شهردار بردستان، ادامه داد: نگاه ما نه تنها کوچک سازی حریم مسجد جامع بردستان نبود بلکه به دنبال منطقی سازی این حریم بودیم تا مردم از این مشکلی که برایشان ایجاد شده، آزاد شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت: با پیگیری ها و جلسات مستمر و با وجود مشکلات فراوان توانستیم مستندات مورد نیاز را به وزارتخانه میراث فرهنگی ارائه دهیم و موافقت تغییر حریم مسجد و اجازه ساخت تا ارتفاع ۴.۵ متر را بگیریم البته چون این زمین ها کاربری کشاورزی دارند باید تغییر کاربری داده شوند.
وی یادآور شد: خوشبختانه با حمایت خوب وزیر و معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری توانستیم این مشکل که ۲۱ سال برای مردم ایجاد شده بود را حل کنیم.
سجادی منش افزود: فرایند اداری کار در حال انجام است و در آینده ای نزدیک به صورت رسمی ابلاغ می شود که خدمت فرماندار و شهردار تقدیم می کنیم چون این زمین ها باید وارد محدوده شهری شوند تا مشکل مردم مرتفع شود.
پیگیری حل مشکل اراضی محوطه بردو
وی درباره اراضی محوطه بردو نیز خاطرنشان کرد: در گذشته با توجه به کمبود اعتبارات برای انجام کاوش های باستانی، محدوده وسیع و ۵۱ هکتاری به عنوان حریم برای محوطه بردو معین کرده بودند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر عنوان کرد: اکرچه نگاه ما حفظ آثار تاریخی است ولی از طرفی نباید مردم اذیت شوند و حریم ها نیز باید منطقی باشد و اگر جایی طبق قانون نتوانستیم مشکل مردم را حل کنیم، باید زمین جایگزین به آنها بدهیم.
وی افزود: با اعتباراتی که فرمانداری شهرستان دیر معین کرد در کاوش های باستانی که در این منطقه انجام شد از ۵۱ هکتار حریم چیزی حدود ۲۴ هکتار را توانستیم کم کنیم.
سجادی منش تاکید کرد: این زمین ها مالکین متفاوت و زیادی دارد که برای نصفی از آنها که زمینشان در حریم هست هم برنامه هایی داریم.
مرمت مسجد جامع بردستان
وی ابراز کرد: بعد از سال ها با اعتبار پیش بینی شده فرماندار شهرستان دیر در سال گذشته کارهای تعمیر مسجد جامع بردستان شروع شده که البته خیر نیز پای کار است و برای سال جاری نیز اعتبار دیگری در نظر گرفته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشکری استان بوشهر بیان کرد: آماده واگذاری و تحویل قلعه بردستان به شهرداری و ایجاد بازارچه صنایع دستی برای زنان بی سرپرست و بدسرپرست با پرداخت تسهیلات ۴ درصد هستیم، همچنین مراسم و برنامه های فرهنگی نیز می توان در این قلعه برگزار کرد.