قهوه ی ترک را چگونه درست کنیم

اگر بخواهیم با هم صادق باشیم باید بگوییم که قهوه یک نوشیدنی جذاب است و قابل مقایسه با هیچ نوشیدنی گرم دیگری نیست. تهیه‌ی قهوه‌های مختلف در خانه، به‌خصوص در این روزها که ترجیح می‌دهیم بیرون از خانه ماسک را از صورتمان بر نداریم، واقعا لذت‌بخش و دوست داشتنی است. در هفته‌های گذشته طرز کار با دم‌افزارهای مختلف قهوه مانند ، و را آموزش دادیم و کمی هم از صحبت کردیم. امروز هم نوبت به آموزش تهیه‌ی قهوه ترک خوش عطر و طعم در خانه است. پس اگر شما هم از دوست‌داران قهوه ترک هستید تا پایان این مطلب با ما باشید.

قهوه ترک چیست؟

اولین نکته‌ای که باید به آن اشاره کنیم این است که ترکیه محل کشت دانه‌های قهوه ترک نیست. در واقع قهوه‌ی ترک با دانه‌های قهوه‌ی عربیکا که بسیار ریز آسیاب شده‌اند تهیه می‌شود. جالب است بدانید که روش تهیه‌ی قهوه ترک بیشتر شبیه به پختن است تا دم‌آوری.

همان‌طور که گفتیم برای تهیه‌ی قهوه ترک از دانه‌های قهوه‌ی عربیکا استفاده می‌شود و درجه‌ی آسیاب آن به حدی ریز است که ممکن است با پودر کاکائو اشتباه گرفته شود. به همین دلیل شما می‌توانید در پخت کوکی از پودر قهوه ترک هم استفاده کنید و کوکی‌هایی با طعم لذیذ قهوه آماده کنید.

روش تهیه بسیار آسان است؛ پودر قهوه را با آب و شکر (در صورت تمایل) در قهوه جوش می‌ریزید و روی حرارت کم می‌گذارید تا آماده شود. قهوه جوش مخصوص تهیه‌ی این نوع قهوه «جذوه» یا «ایبریک» نامیده می‌شود و در روش سنتی، جذوه را روی شعله نمی‌گذارند بلکه در ماسه‌ی داغ قرار می‌دهند تا محتویات داخل آن بجوشد.

در انتها شما یک فنجان قهوه‌ی غلیظ همراه با فوم قهوه خواهید داشت که عطری بسیار قوی دارد. فوم قهوه‌ی به دست آمده نشانه‌ی تبحر شما در تهیه‌ی آن است؛ پس هرچه فوم بیشتری داشته باشد، یعنی شما ماهرتر هستید. قهوه گانودرما چه خواصی دارد؟

روش سرو قهوه ترک

قهوه ترک معمولا به روش سنتی خود سرو می‌شود. همیشه در کنار فنجان قهوه یک لیوان آب و نوعی دسر شیرین و گرم مثل کنافه، باقلوا یا شکلات گذاشته می‌شود. برای خرید قهوه سوپریم دکتر بیز کلیک کنید.

در واقع تمام فرآیند تهیه‌ی قهوه ترک، از آسیاب کردن تا سرو، مانند یک مراسم خاص است. این نوشیدنی خاص روشی برای معاشرت با مردم ترکیه است. وقتی در یک رستوران ترکی غذا می‌خورید می‌توانید مطمئن باشید که پس از غذا خوردن قرار است از نوشیدن یک فنجان قهوه‌ی عالی لذت ببرید.

ترفندهایی برای تهیه‌ی یک قهوه‌ی باکیفیت

نوشیدن قهوه‌ی ترک در یک کافی‌شاپ سنتی ساده‌ترین راه برای تجربه‌ی بالاترین کیفیت قهوه است. در کافه‌های سنتی دانه‌ی قهوه بلافاصله پس از آسیاب شدن در جذوه ریخته می‌شود و همین موضوع دلیل عطر و طعم عالی آن است. اما اگر بخواهید در خانه قهوه ترک تهیه کنید باید از پودر قهوه‌ی تازه استفاده کنید. پس حتما در زمان خرید نکات زیر را در نظر داشته باشید.

اولین نشانه‌ی قهوه‌ی خوب، عطر آن است. اگر قهوه عطر قوی‌ داشته باشد به شما احساس سرخوشی دهد یعنی پودر قهوه‌ی خوب و تازه‌ای در اختیار دارید. اگر عطر قهوه به سختی استشمام شود یعنی پودر قهوه‌ی کهنه است و با استفاده از آن یک قهوه‌ی بی‌مزه خواهید داشت.

راه آسان برای تشخیص تازگی قهوه، نگاه کردن به پودر آن است. اگر پودر گلوله گلوله شده و به هم چسبیده باشد یعنی قهوه کهنه است. پودر قهوه‌ی تازه آسیاب شده اصلا به هم نمی‌چسبد و بسیار ترد است. برای خرید قهوه گانودرما موکا دکتر بیز کلیک کنید.

در زمان نوشیدن قهوه باید عطر سرمست کننده‌ی قهوه را استشمام کنید. اگر در زمان نوشیدن احساس کردید قهوه‌ی شما آبکی است و طعم خاصی ندارد یعنی پودر قهوه کهنه یا بی‌کیفیت است.

چطور پودر قهوه‌ی ترک را نگهداری کنید؟

نگهداری پودر قهوه به اندازه‌ی زمان و روش آسیاب کردن آن مهم است چون با نگهداری صحیح می‌توانید بافت و عطر آن را حفظ کنید. پس برای نگهداری پودر قهوه حتما به نکات زیر توجه کنید.

  • ظرف را در مکانی خشک، خنک و دور از نور آفتاب قرار دهید.
  • پودر را در یک ظرف در بسته که هوا به داخلش نفوذ نمی‌کند نگهداری کنید.
  • قاشق فلزی در ظرف نگذارید.
  • بسته‌ی قهوه را در کابینت یا روی میز رها نکنید. با این کار پودر قهوه سریع بیات شده و بی‌کیفیت می‌شود. حتما بلافاصله پس از باز کردن بسته، محتویات آن را در یک ظرف مطمئن بریزید.

روش تهیه‌ی یک فنجان قهوه ترک

حالا که با قهوه‌ی ترک آشنا شدید نوبت به آن رسیده تا با روش تهیه‌ی یک فنجان از آن هم آشنا شوید. طرز تهیه‌ی این قهوه بسیار آسان است و با چندبار تمرین می‌توانید قهوه‌های عالی تهیه کنید.

مواد لازم

  • آب
  • پودر قهوه
  • شکر، در صورت تمایل
  • جذوه (قهوه جوش مخصوص تهیه‌ی قهوه ترک)

طرز تهیه

۲ قاشق چای‌خوری پودر قهوه را با ۱ فنجان آب سرد در جذوه بریزید و به کمک قاشق مواد را به آرامی با هم مخلوط کنید. در صورت تمایل کمی شکر هم همراه با پودر قهوه به آب اضافه کنید. فراموش نکنید که شکر باید قبل از قرار گرفتن جذوه روی شعله به قهوه و آب اضافه شود.

این مواد برای تهیه‌ی یک فنجان قهوه مناسب است. به ازای هر یک نفر که به جمع شما اضافه می‌شود، مواد را دو برابر کنید. یعنی برای ۴ نفر ۴ فنجان آب و ۸ قاشق چایخوری قهوه لازم است.

اگر برای چند نفر قهوه آماده می‌کنید حتما بپرسید دوست دارند چقدر شیرین باشد. برای اندازه‌گیری میزان شکر لازم می‌توانید از نسبت زیر استفاده کنید.

  • قهوه‌ی تلخ = بدون شکر
  • قهوه با کمی شکر = شکر به اندازه‌ی نصف یک حبه قند
  • قهوه‌ی کمی شیرین = شکر به اندازه‌ی یک حبه قند
  • قهوه‌ی شیرین = شکر به اندازه‌ی دو حبه قند

پس از مخلوط کردن مواد، جذوه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید مدتی بگذرد و دانه‌های قهوه بپزد. در این مدت دو یا سه بار به آرامی قهوه را با قاشق هم بزنید.

کافه‌های سنتی معمولا قبل از قرار دادن مجدد جذوه روی آتش، با قاشق دو یا سه بار به بدنه‌ی آن ضربه می‌زنند.

وقتی قهوه به جوش آمد و روی سطحش فوم تشکیل شد آن را از روی حرارت بردارید. با کمک یک قاشق فوم را داخل فنجان‌ها بریزید و سپس جذوه را دوباره روی حرارت بگذارید. بعد از جوش آمدن قهوه، آن را داخل فنجان‌ها بریزید.

تهیه‌ی قهوه ترک بدون جذوه

اگر به جذوه یا ایبریک دسترسی ندارید می‌توانید از یک قابلمه‌ی کوچک برای این کار استفاده کنید. هرچه اندازه‌ی قابلمه کوچکتر باشد بهتر است. البته کیفیت قهوه‌ی تهیه شده در قابلمه به اندازه‌ی قهوه‌ای که با جذوه تهیه شده باشد نیست اما نگران نباشید، قهوه‌ی خوش‌‌طعمی خواهید نوشید.

جذوه‌ی سنتی از مس ساخته می‌شود اما این روزها نمونه‌های استیل، سرامیک یا حتی پیرکس آن هم استفاده می‌شود پس نگران جنس قابلمه‌ی خود نباشید. با توجه به میزان قهوه‌ای که قرار است تهیه کنید اندازه‌ی قابلمه را بزرگ یا کوچک کنید تا به میزان کافی فوم به دست بیاورید.

نکات مهم برای تهیه‌ی قهوه ترک

اگر می‌خواهید یک فنجان قهوه با قوام بالا و فوم زیاد داشته باشید حتما به نکات زیر توجه کنید؛

  • از قهوه‌ی تازه آسیاب شده استفاده کنید. اگر قهوه تازه نباشد و مدتی در انبار مانده باشد فوم نمی‌دهد. برای تازه نگه داشتن قهوه، حتما بلافاصله بعد از باز کردن بسته، آن را داخل یک ظرف در دار بریزید.
  • از آب فیلتر شده و سرد استفاده کنید. هرگز برای تهیه‌ی قهوه ترک از آب گرم یا ولرم استفاده نکنید.
  • قهوه، آب و شکر را در جذوه به آرامی مخلوط کنید. همیشه با قهوه ملایم رفتار کنید و آن را سریع هم نزنید.
  • قهوه را با حرارت خیلی کم بپزید و قبل از اینکه بجوشد آن را ۲ یا ۳ بار به آرامی هم بزنید. اجازه ندهید قهوه روی گاز بجوشد، آن را قبل از جوشیدن و در زمانی که فوم تشکیل شد از روی حرارت بردارید.
  • بعد از گرم شدن مجدد قهوه، آن را به‌آرامی در فنجان‌ها و روی فوم‌هایی که قبلا داخل فنجان گذاشته‌اید بریزید تا حباب‌های فوم سالم بماند.

آیا می‌توان قهوه ترک را با شیر تهیه کرد؟

قهوه‌ی ترک به شکل سنتی هرگز با شیر آماده نمی‌شود چون این قهوه به عطر شدیدش معروف است و شیر مانع از انتشار عطر می‌شود. اما اگر دوست دارید قهوه‌ی ملایمی بنوشید می‌توانید به جای آب به آن شیر اضافه کنید ولی دیگر نباید از قهوه انتظار یک فوم عالی داشته باشید.

چرا قهوه ترک همراه با آب سرو می‌شود؟

همیشه در کنار قهوه ترک یک لیوان آب هم قرار دارد. دلیل آن این است که شما باید پرزهای چشایی خود را برای تجربه‌ی طعم قهوه آماده کنید. ابتدا کمی آب بنوشید و سپس قهوه، تا بیشترین عطر و طعم را تجربه کنید. حتی می‌توانید یک برش نازک سیب یا گلبرگ رز در آب قرار دهید تا عطر و بویی لطیف به آن ببخشید و تجربه‌ی قهوه را دلچسب‌تر کند.

سخن آخر

نوشیدن قهوه بسیار لذت‌بخش است و اگر خودتان آن را آماده کرده باشید، لذتی چند برابر را تجربه می‌کنید. در این روزها که با کرونا درگیر هستیم بهتر است قهوه‌ی دلخواهتان را در خانه تهیه کنیم تا بدون ریسک ابتلا به بیماری، از نوشیدن یک فنجان قهوه‌ی عصرگاهی کنار افراد خانواده لذت ببریم.

منبع: اطلاعات مواد مغذی

  • 11 کالری
  • 0.1 گرم چربی
  • 2.2 گرم کربوهیدرات
  • 0.2 گرم پروتئین

قهوه ترک نوع خاصی از دانه قهوه نیست بلکه به روش خاصی از آماده سازی و دم کردن قهوه گفته میشود که در سراسر خاورمیانه مرسوم است. در این روش از دانه های قهوه شده استفاده می شود که به قدری ریز و یکدست هستند که ممکن است با پودر کاکائو به اشتباه گرفته شوند.

قهوه ترک به خاطر عطر قوی که دارد بسیار معروف است به همین خاطر هم در روش سنتی قهوه ترک با شیر تهیه نمی شود. اما اگر شیر به آن بیافزایید طعم آن ملایم تر می شود ولی با این کار کف روی آن کمتر خواهد بود.

راز یک قهوه عالی آماده سازی آن با حرارت ملایم است. بهترین راه این است که برای تهیه قهوه ترک مانند دیگر قهوه‌ها از پودر دانه‌های قهوه تازه برشته شده استفاده کنید؛ چون عطر و طعمی عالی خواهید داشت.

قهوه ترک در 4 نوع سرو میشود: قهوه ساده بدون شکر، قهوه با نصف قاشق چایخوری شکر، قهوه با یک قاشق چایخوری شکر و قهوه با شکر بسیار زیاد (یعنی سه یا چهار قاشق چایخوری شکر). این مقدار برای یک فنجان قهوه است.

برای تهیه بهترین نوع قهوه ترک باید 2 قاشق چایخوری را با 1 فنجان آب بسیار سرد مخلوط کنید (با آب سرد کف خامه ای خوبی روی قهوه ایجاد میشود). اگر تمایل دارید که شکر هم اضافه کنید باید از پودر شکر یا شکرهایی که زود حل میشوند استفاده نمایید.

طرز تهیه قهوه ترک خانگی

مرحله اول:

طرز تهیه قهوه ترک روی گاز این است که ابتدا ، آب سرد و شکر (در صورت تمایل) را داخل قهوه جوش بریزید. سپس ظرف را روی حرارت ملایم قرار دهید. به آرامی با قاشق مواد را مخلوط کنید. پس از اینکه مواد خوب مخلوط شدند، قاشق را خارج کنید و منتظر بمانید تا قهوه به جوش بیاید.

مرحله دوم:

وقتی قهوه شروع به جوشیدن و بالا آمدن کرد بلافاصله آن را از روی حرارت بردارید. اگر قهوه بجوشد، دیگر کف خامه ای روی آن نخواهید داشت. کف خامه را در فنجان قهوه تان خالی نمایید و قهوه را به مدت 10 ثانیه یا تا زمانی که دوباره به جوش بیاید مجدداً روی حرارت بگذارید. سپس قهوه را درون فنجان بریزید و سرو کنید.

 طرز تهیه خامه قهوه ترک :

برای تهیه قهوه ترک با خامه چند نکته را باید رعایت نمایید:

-از قهوه تازه استفاده کنید. اگر قهوه شما تازه نیست خامه نخواهد داشت. برای اینکه قهوه را تازه نگه دارید کافیست آن را در ظرف در بسته و محفوظ از هوا در یخچال نگاه دارید.

-هیچوقت برای تهیه قهوه از آب گرم یا داغ استفاده نکنید.

-هنگام مخلوط کردن آب و قهوه ( و شکر) با ملایمت آن ها را بهم بزنید. هرگز آن ها را سریع میکس نکنید.

نکته های کلیدی تهیه قهوه ترک:

– سرو قهوه ترک نیز آداب سنتی و مخصوص به خود را دارد. قهوه ترک معمولا با یک لیوان آب سرد سرو می شود. آب سرد را قبل از نوشیدن قهوه مصرف می کنند تا طعم دهان تازه شده و مزه قهوه قوی تر حس شود.

میتوانید یک گلبرگ گل رز یا برشی نازک از سیب روی آب قرار دهید تا آب عطری ملایم داشته باشد. همچنین معمول است چیزی شیرین مانند یا راحت الحلقوم (Turkish delight) یا هر چیز شیرین دیگری در کنار قهوه صرف شود.

– میتوانید برای داشتن قهوه ای با طعم قوی تر قهوه را پس از به جوش آمدن از روی حرارت بردارید و پس از چند ثانیه مجدد روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. این عمل را سه بار تکرار کنید تا طعم قوی تری داشته باشید.

– شکر را حتما در ابتدا و حین آماده سازی به قهوه و آب اضافه نمایید نه هنگام خوردن آن.

-ظرف ایده آل برای تهیه قهوه ترک ibrik یا cezve است که از مس ساخته شده و برای جلوگیری از سوختن دست، دسته بلندی دارد. اما اگر امکان تهیه آن را ندارید میتوانید از شیرجوش هم استفاده نمایید.

-اگر دوست دارید قهوه ترک شکلاتی هم تست کنید میتوانید آن را با روش تهیه کنید. فقط به جای اسپرسو از قهوه ترک استفاده کنید.

-در آخر هم میتوانید برای تفریح و سرگرمی بیشتر کنار دوستانتان فال قهوه بگیرید و خوش بگذرانید.

– حجم فنجان این نوع قهوه حدود یک سوم پیمانه استاندارد است. پس با 1پیمانه آب و 6 قاشق چایخوری پودر قهوه میتوانید سه فنجان قهوه تهیه کنید.

– این دستور تهیه از سایت  ترجمه شده است.

این دستور را برای دوستان ارسال کنید.

دستور آشپزی های مرتبط

 

 

دکمه بازگشت به بالا