نوروز رمضانی ۱۴۰۲ باید چگونه برگزار شود؟

همزمانی نوروز و ماه مبارک رمضان از سال ۱۴۰۲ به مدت سه سال ادامه خواهد داشت و تجربه بدیعی را برای روزه داران و حتی مسافران نوروزی رقم خواهد زد. اما همزمانی این دو مناسبت نیازمند مدیریت شهری و گردشگری بسیار منضبط و پیچیده ایست که هم بتواند ارزش ها و حرمت معنوی ماه مبارک رمضان را حفظ کند و هم بتواند آسایش مسافران نوروزی را در شهرهایی که مقصد گردشگران هستند به خوبی حفظ کند.

ایسناپلاس: هرساله از اواخر اسفندماه مسافران نوروزی چمدان سفرشان را می بندند و آماده سفر می شوند و سفرهای نوروزی معمولا تا پانزدهم فروردین ماه سال جدید ادامه دارد. نوروز ۱۴۰۲ از سوم فروردین ماه میزبان ماه مبارک رمضان خواهد بود که نیازمند رعایت حرمت این ماه در همه مکان ها و محافل عمومی است.

از طرفی مدیریت شهری سالهاست در ایام ماه رمضان درست یا غلط به علت حفظ حرمت روزه داران رای به تعطیلی همه رستوران ها و آبمیوه فروشی ها در سطح شهر تهران داده است و تنها به شکل بیرون بر و یا به شکل غذای سرد اجازه فروش داشته اند. همچنین آب سردکن ها در سطح شهر و حتی در برخی اماکن نیز مسدود شده تا قابل استفاده از آن ها وجود نداشته باشد. اقدامی که به نظر می رسد با ورود به سال ۱۴۰۲ و حجم بسیار بالای مسافران نوروزی در شهرهای مختلف شدنی نخواهد بود و باید برای آن اقدام جدی کرد.

مواظب انتشار تصویر درست از ایران باشیم

بعد از  اعتراضات ایران در شهریورماه ۱۴۰۱؛ در رسانه های خارج از کشور بسیار تلاش شد تصویری که از ایران امروز منتشر می شود؛ تصویر جوانانی در مخالفت با دین و شعائر دینی باشد. این در حالی که بود که پیش از آن در ایام محرم و صفر شاهد حضور اقشار مختلف در عزاداری امام حسین (ع) بودیم. اما با گسترش اعتراضات و مانورهای خیابانی، تصویر منتشر شده از شهرهای کشور در رسانه های خارج از ایران تصویر رفتارهای ضد دینی از در آوردن و آتش زدن روسری و حتی حمله به المان ها و تابلوهای مذهبی و مناسبتی بود کشور بود. حتی بعد از فروکش کردن ناآرامی ها نیز تلاش شد کوچکترین و جزئی ترین رفتارهای ضد دینی پربسامد گزارش شود.

با تنفس مصنوعی مخالفان ایران به اعتراضات در رسانه ها از جمله اظهارنظرهای گلشیفته فراهانی و حتی مصاحبه با نتانیاهو در اینترنشنال به نظر می رسد تلاش برای ارائه تصویر غیر رمضانی و غیردینی از ایران ادامه دار خواهد بود. تا اینطور تلقی شود که جامعه جوان ایرانی دیگر تمایلی به معنویات و مسائل دینی خود ندارد. برخوردهای سلیقه ای با مسافران نوروزی که عذر موجه شرعی برای روزه داری دارند و حتی عدم ساماندهی برای اسکان و محل تغذیه آن ها می تواند خوراک رسانه ای این رسانه ها را تامین کند.

تقابل  دین و ضد دین؛ تصویر مطلوب رسانه های خارج از ایران

در سال ۱۴۰۱ بسیار تلاش شد که تقابل دو قشر مذهبی و غیر مذهبی به هر شکل نمایش داده شود و از خوراک های خوبی برای رسانه های خارج از ایران بود که متاسفانه برخی از این خوراک ها نیز دو دستی از داخل تقدیم به آن ها شد که از جمله آن می توان به فیلم درگیری دو خانم در اتوبوس بی آرتی بر سر پوشش اشاره کرد که متاسفانه با دامن زدن رسانه های داخلی از جمله پخش اعترافات تلویزیونی و روبروی هم قراردادن دو طرف درگیری، به این موضوع به شکل پررنگ تری دامن زده شد که اصلا به نفع اوضاع سیاسی و اجتماعی کشور نبود. بعد از ماجرای مهسا امینی نیز با پتانسیل به وجود آمده از قبل، چه در ماجرای درگیری در اتوبوس بی آرتی، چه فیلم های منتشر شده از برخورد گشت ارشاد و چه سخنان نسنجیده و دوقطبی ساز هاشمی گلپایگانی دبیرستاد امر به معروف و نهی از منکر، کشور ناآرامی های سختی را پشت سر گذاشت و حالا بعد از گذشت چندماه از ناآرامی ها همچنان تلاش رسانه های خارج از ایران تشویق به تقابل و دودستگی میان دو گروه از مردم است که احتمالا در ایام ماه رمضان تلاش های بیشتری انجام خواهد شد تا به این تصویر دامن زده شود. تصویری شبیه روزه داران در مقابل کسانی که به هر دلیلی روزه نیستند.

جایگاه ویژه برای مسافران نوروزی

مدتها قبل مدیریت شهری و انتظامی کشور صلاح را در این می دید که در ایام ماه مبارک رمضان اقدام به تعطیلی همه رستوران ها و آبمیوه فروشی ها در سطح شهر کند و حتی آبسردکن ها در اماکن عمومی مسدود می شد. اما در سال های اخیر شاهد یکسری تغییرات بوده ایم. محفوظ کردن آبسردکن ها در متروها برای راحتی استفاده کنندگان و حفظ حرمت ماه مبارک رمضان اقدام پسندیده ای بود که انجام گرفت. توسعه و شکل دهی قوی تر به این طرح می تواند برای مسافران نوروزی نیز فراهم شد. تعیین و ایجاد مکان های محفوظ و مشخصی برای استراحت و حتی تغذیه مسافران نوروزی به گونه ای که چهره شهر را از حالت رمضانی خارج نکرده و موجب راحتی و آسایش آن ها شود از ملزومات نوروز ۱۴۰۲ خواهد بود که باید هرچه سریع تر برای آن تدابیری اندیشید.

نوروز رمضانی ۱۴۰۲ باید چگونه برگزار شود؟

زیست شبانه در شهرهای بزرگ

در بهمن سال ۹۷ شورای شهر تهران از طرح زیست شبانه در تهران خبر داد که آن زمان نیز با حاشیه های زیادی همراه شد. در نهایت این طرح منجر به برپایی چادرها و کیوسک های غذا در خیابان ها ختم شد که در برخی از خیابان های بزرگ پایتخت به شکل محدود انجام گرفت تا ناجا هم امکان برقراری امنیت در این زمان را داشته باشد. اما در نهایت این طرح به شکل اولیه از خیابان های تهران جمع شد و در سال های اخیر بارها قرار شد پیوست های مختلف فرهنگی نیز داشته باشد. حتی رمضان گذشته نیز علیرضا نادعلی عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران آن را دوباره مطرح کرد و از کشورهایی مانند ترکیه که چنین اقداماتی انجام می دهند نام برد اما تا اینجا این طرح به سروسامان جدی نرسیده و همیشه در حد اظهارنظر و پیشنهاد باقی ماند.

اما امسال امین توکلی زاده معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران اعلام کرد شهرداری تهران قصد دارد با طرحی به عنوان «بهار ایران» در سطح شهر مناسبت های شاد ملی مذهبی تدارک ببینند و قرار است این برنامه ها به گونه ای برگزار شوند که از افطار تا سحر شهروندان تهرانی و مسافران نوروزی در پایتخت از این رخدادها استفاده کنند.

نوروز رمضانی ۱۴۰۲ باید چگونه برگزار شود؟

رضا سامه، مدیر کل پایگاه های ملی و جهانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز برای نوروز ۱۴۰۲ که مقارن با ماه مبارک رمضان شده است از امکان بازدید شبانه گردشگران از آثار تاریخی خبر داد.

هنوز اطلاع دقیقی از وضعیت دیگر امکان تفریحی مانند شهربازی ها، موزه ها و باغ وحش ها و دیگر امکان توریستی نیست اما به نظر می رسد برای استفاده بهتر روزه داران و حتی مسافران روزی برنامه های مشابهی برای بازدید شبانه آن ها نیز در نظر گرفته شود.

ماه مبارک رمضان؛ بزرگترین جشن جهان اسلام

اگر متاسفانه ماه مبارک رمضان در کشور ما با برخی سخنان و اظهارنظرهای سلبی از سوی برخی مسئولین در بخش های خبری مبنی برخورد با روزه خواری آغاز می شود؛ ماه رمضان در بسیای از کشورهای اسلامی ، بزرگترین عید و مراسم شادی آن هاست. به گونه ای که تمام شهر آذین بندی شده و تمام برنامه ها در حول محور ماه مبارک رمضان برگزار می شود .ساعت کاری برخی اماکن تفریحی تغییر کرده و حتی پاساژها و فروشگاه های مهم از جمله برندهای بزرگ هر کشور تخفیف ها و حراج های عیدانه بزرگی به مناسبت ماه مبارک رمضان برای مشتریان خود در نظر می گیرند. رفتاری که سبب شده کشورهایی مانند امارات و ترکیه در ماه رمضان به جای آنکه روزهای خلوتی را بگذرانند، گردشگران داخلی و خارجی زیادی را تجربه کنند.

رفتار با ماه رمضان در این کشورها به خصوص با وجود توریست های زیاد در این ایام شکل صادرات فرهنگی و مذهبی با خود دارد به گونه ای که گردشگران در این ایام شاهد صحنه هایی هستند که در دیگر ماه های سال نمی توانند آن را ببینند. برای همین متقاضی برای سفر به این کشورها در ایام ماه رمضان بسیار زیاد است.

نوروز رمضانی ۱۴۰۲ باید چگونه برگزار شود؟

برنامه هایی مانند برگزاری افطاری های بزرگ در مساجد تاریخی، پخش و توزیع افطاری و شیرینی های سنتی مخصوص به هر کشور، مراسم های قرآن خوانی در مناطق مختلف، برنامه های شبانه افطار تا سحر و حتی غذافروشی ها و آشپزی های خیابانی تا طبل زنی در ساعات سحر از جمله برنامه هایی ست که برای ماه مبارک رمضان تدارک دیده می شود تا جشن رمضان باشکوه هرچه تمام تر و شادتر از باقی ایام سال برگزار شود و این ماه برای همه گروه های مذهبی از روزه داران تا کسانی که حتی مسلمان نیستند عزیز و بزرگ دانسته شود و شیرین ترین روزهای سال را برایشان رقم بزند.

تقارن ماه رمضان با نوروز ۱۴۰۲ حالا بهانه فرصت بسیار مغتنم و مناسبی است که تقارن این دو بهار در کشور از سوی دستگاههای مختلف بسیار باشکوه تر و بهتر و بزرگتر از سال های قبل برگزار شود و مردم مسلمان ایران در سال ۱۴۰۲ همزمان به استقبال دو بهار بروند.

انتهای پیام/                                                                                    

دکمه بازگشت به بالا