علمی و پزشکیمطالب کسب و کار

پمپ اسید برای چه موادی مناسب است؟

پمپ پلیمری یا ضد اسید چیست؟ + نکات مهم خرید پمپ اسیدی

پمپ پلیمری از انواع پمپ سانتریفیوژ می باشد و بسته به جنس اجزای آن، معمولا جهت جابجایی اسید و مواد خورنده مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ پلیمری گاها به غلط پمپ شیمیایی نامیده می شود که این نام از لحاظ فنی غلط می باشد. از دیگر نام های این محصول می توان به پمپ ضد اسید و یا پمپ مگنتی اشاره نمود. با ما در فروشگاه پمپ درویش همراه باشید تا با انواع پمپ ضد اسید آشنا شوید.

مشخصات فنی پمپ پلیمری (ضد اسید)

پمپ پلیمری، پمپ ضد اسید بوده و برای سیلات خورنده بسیار کارایی دارند. پمپ پلیمری با الکتروموتور های تک فاز و سه فاز کوپله می شود. بخش ورودی و خروجی این پمپ ها به صورت فلنجی و سر شلنگی و قابل تغییر و در سایز مختلف استفاده می شود. در پمپ های پلیمری با توجه به خواص و ویژگی های سیال قابل انتقال، انتخاب نوع متریال ساختمان پمپ اهمیت دارد زیرا مواد با توجه به تنوع زیاد سیالات شیمیایی از نظر خواص (اسیدی، بازی، نمکی و غیره) و خواص فیزیکی (درجه حرارت، سایش، غلظت و غیره) دارای عملکرد متفاوتی در برابر خوردگی می باشند.

انواع پمپ ضد اسید

پمپ ضد اسید در انواع زیر توسط فروشگاه پمپ درویش ارائه می شود.

پمپ ضد اسید صنعتی

پمپ ضد اسید صنعتی بیشتر مناسب واحدهای بزرگ صنعتی، تولید کننده های مواد خام یا کارخانه های تولید مس و روی می باشد. این پمپ ضد اسید برای انواع اسید نظیر اسید سولفوریک، اسید نیتریک و اسیدکلریدریک و غیره استفاده می شود. ظرفیت جابجایی پمپ ضد اسید صنعتی به 350 متر مکعب در ساعت و حداکثر ارتفاع 50 متر می رسد.

پمپ ضد اسید کوچک

پمپ ضد اسید کوچک بیشتر برای کارگاه های کوچک صنعتی نظیر باطری سازی ها، اسید شویی ها و کارگاه های آبکاری و واحدهای صنعتی که از مقادیر کم اسید برای فرایند تولید استفاده می کنند کاربرد دارد. پمپ ضد اسید کوچک عمدتا از نوع پمپ پلیمری کوچک یا مگنتی 1 تا 2 اینچ می باشد و ظرفیت جابجایی حداکثر 10 متر مکعب در ساعت و ارتفاع حداکثر 20 متر دارد.

پمپ ضد اسید ایرانی

در کشور ایران نیز پمپ ضد اسید ایرانی در ابعاد صنعتی یزرگ و کوچک قابل ساخت و تولید است که در بحث کیفت ساخت و عملکرد قابل رقابت با محصولات اروپایی می باشد. پمپ ضد اسید ایرانی نیز با توجه به در دسترس بودن و زمان تحویل کوتاه بسیار مفید و پرکاربرد است. بیشترین کاردبرد پمپ ضد اسید ایرانی در جابجایی انواع اسید ها مانند اسید سولفوریک، اسید نیتریک، اسید کلریدریک و غیره می باشد.

پمپ ضد اسید استیل

برخی از محلول های شیمایی خاص یا اسیدی هنگامی که نیاز به فشار و دمایی بالا برای انتقال دارند، از انواع پمپ استیل یا پمپ های ساخته شده از سوپر الیاژها استفاده می شود. اغلب انواع پمپ ضد اسید استیل از استیل 316 و دابلکس ساخته شده اند. بیشترین موارد استفاده از پمپ ضد اسید استیل برای محلول اسید سولفوریک 98 درصد و استیدنیتریک 40 تا 55 درصد و همچنین برخی از مواد بازی مانند سوز آور می باشد.

راهنمای انتخاب پمپ پلیمری

در پمپ های پلیمری، قطعاتی از پمپ که در تماس با سیال هستند، باید مقاومت لازم در برابر سیال انتقالی داشته باشند. پس در هنگام انتخاب پمپ اسید باید جنس انتخاب شده پمپ بر اساس سیال انتقالی انتخاب شود.

پمپ های پلیمری عمدتا از جنس PP ،PE ،PVC ،PVDF ،PTFE و در برخی شرایط خاص با توجه به ویژگی سیال از نظر خوردگی، سایش و حرارت از شیشه، سرامیک، کربن و لاستیک استفاده می شود. لازم به ذکر است که هر کدام از مواد بالا با توجه به خواص خود برای انتقال سیالی خاص مورد استفاده قرار می گیرد. انتخاب ماده اشتباه باعث خوردگی پمپ و احتمال نشت مواد به محیط پیرامون را دارد.

طرز کار پمپ پلیمری

در این پمپ ها مکش سیال از طریق چرخشی که در پروانه توسط موتور الکتریکی ایجاد می شود، اتفاق می افتد و در نتیجه چرخش پره های پروانه، سیال شتاب یافته و در اثر این جابجایی انرژی جنبشی سیال افزایش یافته و به انرژی فشار تبدیل شده که باعث خروج پر فشار سیال از خروجی می شود. در این نوع پمپ ها مکانیکال سیل حذف شده است و به جای آن از سیلینگ مگنتی استفاده شده و یا بدون مکانیکال سیل آب بندی اضافه می شود چون در انتقال سیالات خورنده شیمیایی قسمت آب بندی پمپ دارای اهمیت شایانی می باشد.

 از جمله کارایی این محصولات می توان به دیسکلر (رسوب زدایی) کندانسور و اواپراتور اشاره نمود.

اجزای پمپ پلیمری

  • محفظه (Casing)
  • پروانه (Impeller)
  • شافت (Shaft)
  • یاتاقان (Bearing)
  • آب بند (Seal)

جنس بدنه پمپ پلیمری

  • پلی پروپیلن PP
  • پلی اتیلن PE
  • پی وی سی PVC
  • تفلون PTFE
  • کاینار PVDF

ساختار و ساختمان پمپ پلیمری

ساختمان پمپ های پلیمری از GFP (پلی پروپیلن با الیاف شیشه)، PVC ،PVDF و PE بوده که معمولا به روش های تزریق و استفاده از روکش فلزی برای محافظت بیشتر ساخته می شود. مواد PE و PP برای سیال خالص و تمیز تا دمای 80 درجه سانتی گراد و مواد GFP و PVDF برای سیال با خواص خورندگی و سایشی تا دمای 120 درجه سانتی گراد مورد استفاده می گیرد. در پمپ های پلیمری برای جریان سیال پروانه به صورت نیمه باز و یک تکه ساخته می شود.

برای آب بندی این پمپ از اورینگ و واشر های ضد خوردگی (PTEF) استفاده می شود زیرا در فشار های بالا آب بندی خوبی ایجاد می کند.

برای ساخت بوش روی شافت که به طور مستقیم با سیال در تماس است از موادی نظیر سرامیک، Alloy 20، Hastalloy-B، تیتانیوم، مونل، سیلیکون کاربید و Al-oxid99.5% استفاده می شود که این متریال بر حسب ویژگی های سیال قابل انتقال انتخاب می شود.

به دلیل آن که از پمپ پلیمری اغلب برای انتقال مواد خاص (شیمیایی، اسیدی و غیره) استفاده می شود قسمت آب بند پمپ اهمیت بسیاری دارد. مکانیکال سیل (آب بند) این پمپ ها معمولا تفلونی بوده و برای جلوگیری از برخورد مستقیم با سیال در خارج از پمپ قرار گرفته است. این امر باعث بهبود عملکرد آب بند و دسترسی برای تعویض آن می شود.

در پمپ های پلیمری کلیه قطعات در تماس با مایع از جنس مقاوم ساخته شده اند. سطح مکانیکال سیل در فیس ثابت از سرامیک 99.5% و در فیس متحرک از GFT و در موارد خاص از سیلیکون کاربید و کربن ساخته می شود. همچنین در مواردی که از پمپ برای انتقال مواد سمی و خطرناک استفاده می شود جهت جلوگیری از نشت سیال در محیط به جای استفاده از مکانیکال سیل از کوپلینگ مغناطیسی استفاده می شود. در این روش برای گردش پروانه، از میدان مغناطیسی استفاده می شود که توسط دو آهنربای قوی استفاده می شود.

پمپ پلیمری با پوشش محافظ فلزی

قسمت حلزونی این پمپ ها توسط پوشش فلزی محافظت و تقویت می شود که باعث بالاتر رفتن مقاومت پمپ در شرایط کاری سخت و همچنین باعث استحکام بیشتر اتصالات در لوله های مکش و رانش می گردد.

پمپ های پلیمری تفلونی (PTFE)

این پمپ یکی از بهترین انواع پمپ های پلیمری است زیرا PTFE و مشتقات آن نظیر FEP و PFA هم در برابر خوردگی شدید و هم در برابر حرارت بالا مقاوم است. پروانه این پمپ که معمولا از نوع پروانه باز بوده دارای هسته فلزی و پوشش پلیمری است به همین علت دارای مقاومت مکانیکی بسیار بالایی است.

خواص مواد FEP و PFA بسیار شبیه هم بوده و فقط در بعضی موارد مقاومت دربرابر سایش در PFA و مقاومت در برابر حرارت در FEP بالاتر است. همچنین در شرایط خاص همچون سایش بسیار زیاد یا خوردگی غیر معمول از پمپ های سرامیکی شیشه ای و لاینینگ با روکش اپوکس های خاص نیز استفاده می شود.

پمپ های مگنتی

پمپ های پلیمری سیالات خورنده و شیمیایی را انتقال می دهند. نبود نشتی در این پمپ ها بسیار حائز اهمیت می باشد. برای اطمینان بیشتر از نبود نشتی گاهی از پمپ های مگنتی استفاده می شود. هدف اصلی از طراحی پمپ های مگنتی حذف آب بند های مکانیکی و گرافیتی می باشد. محفظه یاتاقان در این پمپ ها از پوسته جدا بوده و عامل حرکت دوار پروانه نیروی الکترومغناطیس می باشد. دو مجموعه آهنربای قوی مغناطیسی درون پمپ، میدان مغناطیسی دائمی درون پمپ ایجاد می کند. شار مغناطیسی، از مجموعه مغناطیسی خارجی تولید شده، که مجموعه مغناطیسی تولید شده و پروانه را حرکت می دهد. مجموعه خارجی مغناطیسی یا روی محور یا روی یاتاقان های خود درون پوسته نصب می شود.

کاربرد پمپ پلیمری

از جمله کاربری های پمپ پلیمری می توان به مصارف اسیدشویی (Etching)، پمپ پلیمری آب دریا (Sea Water)، پمپ پلیمری اسید سولفوریک (H2SO4)، پمپ پلیمری اسید نیتریک (Nitric Acid)، پمپ پلیمری اسید فسفریک، پمپ پلیمری اسید استیک (Acetic Acid)، پمپ پلیمری مبدل های حرارتی، پمپ پلیمری تصفیه آب، پمپ پلیمری کاستیک سودا، پمپ پلیمری مایعات آبکاری، پمپ پلیمری مواد شوینده، پمپ پلیمری آب نمک، پمپ پلیمری مایع صابون، پمپ پلیمری کلروفریک اشاره نمود.

راه اندازی پمپ های پلیمری

این پمپ ها را نباید بدون سیال انتقالی روشن کرد یا به اصطلاح نباید خشک کار کنند، زیرا باعث بالا رفتن دمای پمپ می شود که سیل و اجزای آن از بین می رود (در پمپ های مگنتی یاتاقان ها آسیب می بینند). قبل از استفاده از پمپ ابتدا از نبود نشتی در اتصالات مطمئن می شویم. در هنگام نصب لوله های ورودی و خروجی از لوله های نرم لاستیکی که قابلیت آب بندی با سیال پمپ شده را دارد، استفاده می کنیم.

منبع :

https://www.axflow.com/en-gb/applications/technical-support/pump-technologies/chemical-pumps?ppc_keyword=acid%20transfer%20pumps&gclid=CjwKCAiAleOeBhBdEiwAfgmXfx_6t6GPEvDpDy-Wx8QX2sS053ALhJX1HZ-riBeH1neDFFGIm0YhIhoCfqYQAvD_BwE

دکمه بازگشت به بالا