شغل آتش نشانی چیست؟
آشنایی با شغل آتشنشان
اگر به هیجان و نجات زندگی دیگران علاقه زیادی دارید، این شغل برای شما مناسب است. برای خرید لباس آتش نشانی و انواع تجهیزات به فروشگاه تدبیر پاسارگاد نواور مراجعه کنید.
آتشنشانی کیست
آتشنشانی یا اطفا حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش به وسیله خاموش کردن، مهار یا هدایت آتشهای ناخواسته انجام میگیرد. اهداف آتشنشانی حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیست است.
آتشنشان فردی است که انواع مهارتهای اطفای حریق و عملیات امداد و نجات را دارد. او از افراد و اموالشان در برابر آتش و سایر خطرات محافظت و در شرایط اضطراری به آنان کمک میکند. همچنین درباره مسایل ایمنی به مردم آموزش و مشاوره میدهد. کار آتشنشانی شامل دو بخش اطفای حریق و عملیات امداد و نجات است. در بخش اطفای حریق به خاموش کردن انواع آتشها در مناطق مختلف پرداخته میشود. در بخش عملیات امداد و نجات، افرادی که در چاه یا معدن سقوط، یا در آسانسور یا ارتفاعات گیر یا دچار مسمومیت و خفگی شده، زیر آوار ماندهاند را نجات میدهند.
افرادی که در آتش نشانی استخدام میشوند، در ابتدا مامور آتشنشان هستند. با گذشت زمان به سمتهای بالاتر مانند راننده، معاون شیفت، فرمانده شیفت، رئیس ایستگاه، معاون عملیاتی و معاون امور ایستگاهها میرسند. اگر مدرک تحصیلی بالایی داشته باشند میتوانند افسر آتشنشان، افسر ارشد آتشنشان و رئیس ایمنی و آتشنشانی شوند.
ساعات کاری آتش نشان به صورت ۲۴ ساعت کار و ۴۸ ساعت استراحت است. آمادهباش در هر شرایطی، کار کردن در شرایط مختلف آب و هوایی و مواجهه با خطرهایی مانند سقوط از ساختمان، انفجار وسایل نقلیه و… بخشی از ویژگیهای این شغل است.
وظایف آتشنشان
- حمل و نقل وسایل و تجهیزات آتشنشانی
- خاموش کردن آتش
- نجات مصدومان و قربانیان از محلهای آتشسوزی، صحنه تصادف و سایر موقعیتهای خطرناک
- بررسی نشت مواد شیمیایی و خطرناک
- نظارت بر عملیات آتشنشانی و کار آتشنشانها (مخصوص مسئولان تیم آتشنشانی)
- تهیه گزارشهای روزانه ازعملیاتها (مخصوص مسئولان تیم آتشنشانی)
- برگزاری دورههای آموزشی در مدارس و سایر مراکز اجتماعی
- بازرسی ساختمانها برای اطمینان یافتن از رعایت شدن مسایل ایمنی در آنها
- ارائه مشاوره حرفهای به پروژههای ساخت ساختمانها در خصوص رعایت موارد ایمنی در برابر آتش سوزی
مهارت و دانش مورد نیاز آتشنشان
- علاقه به مردم و نجات آنها از خطرات (انساندوستی)
- استقامت و توان بدنی بالا همراه با داشتن سلامت روانی
- توانایی واکنش سریع و حغظ آرامش در شرایط خطرناک
- شجاعت
- خود انضباطی و دقت
- پیروی از دستورات و قوانین موجود
- ارتباطات خوب و مهارت کار تیمی
- اعتماد به نفس بالا
- داشتن ابتکار و توان تصمیمگیری در رویارویی با شرایط بسیار متغیر
- مهارتهای خوب عملی در استفاده از ابزار و تجهیزات
- مهارت گزارشنویسی از اتفاقات و حوادث
شرایط احراز شغل آتش نشانی
کسی که قصد ورود به شغل آتش نشانی را دارد باید شرایطی که از طرف سازمان آتش نشانی تعیین شده است را داشته باشد. شرایط آتش نشان شدن شامل موارد زیر میشود:
- سن: حداقل ۱۸ و حداکثر ۲۵ سال سن
- قد: حداقل ۱۷۰ سانتی متر قد
- داشتن آمادگی جسمانی بالا
- توان و قدرت فیزیکی بالا
- علاقه به کار
- شجاع بودن
- خود انضباطی
- اعتماد به نفس بالا
- داشتن روحیه کار تیمی
- توانایی کار با ابزار و تجهیزات
- توانایی مدیریت شرایط سخت
- توانایی کنترل بر خود و حفظ آرامش در شرایط بحرانی
- مهارت های تصمیم گیری در شرایط سخت
- مسئولیت پذیر بودن
- قابل اطمینان بودن
- مهارت گزارش نویسی
- مهارت های ارتباطی
آتش نشانان باید بتوانند شرایط را در صحنه اضطراری با سایر آتش نشانان و با تیم های واکنش اضطراری برقرار کنند.
چه چیزی میتواند مانع از تبدیل شدن شما به آتش نشان شود؟
آتش نشانان ممکن است به دلیل شرایطی که عملکرد جسمی آنها را مختل میکند و همچنین رفتارهای مضر جسمی یا اخلاقی، رد صلاحیت شوند. این رفتار شامل سو مصرف مواد مخدر، فعالیت مجرمانه و حتی نقض مکرر راهنمایی و رانندگی است.
ویژگی های شغل آتش نشانی
باید بدانید که یکی از ویژگی های شغل آتش نشانی استرس زا بودن آن است و آتش نشانان در معرض استرس های روحی و روانی زیادی قرار دارند. چرا که با موقعیتهای بحرانی و حوادث غیر قابل پیش بینی رو برو میشوند و باید توانایی مدیریت استرس را داشته باشند تا بتوانند بهترین واکنش را در زمان حادثه نشان بدهند و حادثه را سریعتر مدیریت کنند.
در این شغل آتش نشانان همواره در معرض خطراتی مانند سوختگی، انفجار، سقوط از ارتفاع و مواجهه با مواد شیمیایی و گازهای سمی و…. قرار دارند که جان آنان را تهدید میکند.
احتمال این که آتش نشان در هر یک از این حوادث دچار نقص عضو، قطع نخاع، شکستگی دست یا پا و یا حتی مرگ شود، وجود دارد.
در حوادثی که هر روز در سطح کشور رخ میدهد مصدومینی وجود دارند که آتش نشانان موظفند آنها را نجات دهند و یا در صورت فوت مصدوم جنازه آنان را از محل حادثه بیرون بیاورند. بنابراین این افراد ممکن است در طول عملیات امدادرسانی با صحنههای دلخراش زیادی مواجه شوند که باید از نظر روحی و روانی بتوانند با این شغل کنار بیایند و ظرفیت مواجهه با این گونه مسائل را داشته باشند.
در این شغل کوچکترین اشتباهی حتی میتواند به قیمت از دست رفتن جان آتش نشان و یا همکاران او تمام شود بنابراین دقت و توجه بالا در این شغل اهمیت ویژهای دارد.
چگونه وارد آتشنشانی شویم؟
در رابطه با نحوه ورود به شغل آتش نشانی باید بگوییم که افراد علاقه مند به این حوزه باید در مقطع دبیرستان رشته ایمنی و شاخه کار و دانش را انتخاب کنند.
البته هر کسی میتواند در دوره کاردانی و یا در مقطع کارشناسی در گرایشهای مدیریت عملیات و پیشگیری به ادامه تحصیل بپردازد. افرادی که علاقه مند به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هستند میتوانند مقطع کارشناسی ارشد این رشته را در گرایش مدیریت عملیات و پیشگیری ادامه دهند.
فردی که به استخدام سازمان آتش نشانی در میآید در ابتدا به عنوان مامور آتش نشانی مشغول به کار میشود و با ادامه کار در سالهای بعد به سمتهای بالاتر دست پیدا میکند. سمتهایی مانند راننده، معاون شیفت، فرمانده شیفت، رئیس ایستگاه و در انتها معاون عملیاتی و معاون امور ایستگاه ها. البته در صورتی که این افراد دارای مدرک تحصیلی بالایی باشد میتوانند به سمت هایی مانند افسر آتش نشان، افسر ارشد آتش نشان و رئیس ایمنی و آتش نشانی برسند. در ادامه مقاله میخواهیم درباره حقوق و مزایای آتش نشانی صحبت کنیم.
آشنایی با وظایف آتش نشان ها و شخصیت مناسب این شغل
کسانی که علاقه دارند وارد شغل آتش نشانی شوند معمولا سوالی که میپرسند این است که وظیفه ماموران اتش نشانی چیست؟ در پاسخ این افراد باید بگوییم شغل آتش نشانی شغلی پر خطر است که ویژگیهای شخصیتی و روحیه خاصی را میطلبد. فرد باید دارای روحیه انسان دوستی باشد و قدرت ریسک بالایی داشته باشد. افراد در این شغل وظایف زیادی دارند که در اینجا به برخی از وظایف آتش نشان ها اشاره میکنیم:
- حمل ابزارهای لازم برای خاموش کردن آتش تا محل حادثه
- نجات مصدومان و آسیب دیدگان در حوادث مختلف از جمله گیر کردن زیر آوار، آتش سوزی، آسیب دیدگی با دستگاه هایی مانند دستگاه برش، چرخ گوشت، حلقه های فلزی، سقوط در چاه و ….
- تهیه گزارش روزانه از نحوه عملکرد
- برگزاری دوره های آموزشی برای ارگان ها و مدارس
- بازرسی ساختمان های در حال ساخت و چک کردن رعایت مسائل ایمنی در پروژه در حال انجام
- مقابله با حوادث مواد شیمیایی خطرناک