پنج راز لنز طبی که نمیدانید
5 نکته مهم در مورد نگهداری لنز طبی که باید بدانید
نگهداری لنز طبی راه و روش خاص خود را دارد که برای حفظ سلامت چشمها باید آنها را رعایت کنید. چرا که استفادهی ناصحیح از لنز و نگهداری اشتباه ممکن است موجب خطرات جدی برای چشمان شما شود .برای مثال استفاده از محلولهای نامناسب ضدعفونی کننده و نگهداری لنز، ممکن است موجب عفونت چشم و تحریک آن گردد.
گرچه شیوهی نگهداری لنز بسته به هر لنز متفاوت است، اما قوانین عمومی نیز برای نگهداری تمامی آنها وجود دارد. اگر از لنزهای روزانه و یکبارمصرف استفاده نمیکنید، نگهداری لنز طبی یکی از موضوعات اساسیای است که باید به آن توجه کنید. درباره روشهای نگهداری لنز خود حتما با دکتر خود مشورت کنید و علاوه بر آن نکات کلی و ضروری زیر را نیز در رابطه با نگهداری لنز مطالعه کنید.
اصول و روشهای عمومی نگهداری لنز طبی
همانطور که اشاره کردیم لنزهای طبی با توجه به ویژگیهای خاصی که هرکدام دارند، روشهای نگهداری خاص خود را میطلبند. اما یک سری روشهای کلی نیز در رابطه با نگهداری لنز وجود دارد که در این مطلب به آنها خواهیم پرداخت. اگر به سلامت چشمتان اهمیت میدهید، بهتر است روشها و نکات زیر را با دقت تمام مطالعه کنید.
۱- آیا هنگام دست زدن به لنزهایتان دست خود را تمیز و خشک میکنید؟
اولین چیزی که در نگهداری لنز طبی باید همیشه به یاد داشته باشید این است که قبل از اینکه لنز خود را به چشم بگذارید و یا دربیاورید، باید دستهایتان تمیز و خشک باشد.
- قبل از اینکه به لنزها دست بزنید، دستهای خود را کاملا با آب و صابون بشویید و ضدعفونی کنید.
- پس از اینکه دستهایتان را شستید با حولهی بدون پرز، دستهایتان را خشک کنید.
- نباید بگذارید هیچ کرک و یا پرزی وارد چشمهایتان شود.
- اگر میخواهید آرایش کنید، بهتر است لنز را اول به چشمتان بگذارید.
- قبل از شستن و پاک کردن آرایشتان نیز لنزها را بردارید.
۲- لنزهای خود را با ملایمت تمیز کنید
به منظور نگهداری لنز طبی ، شما میتوانید لنزتان را به طور جداگانه تمیز کنید تا هرگونه کثیفی را از روی سطح آن بردارید. کمی محلول پاک کنندهی مخصوص لنز، و یا محلول چندمنظوره به یکی از دستانتان بریزید. سپس لنز را با ملایمت با انگشت سبابهی خود بمالید.
- پس از مالیدن آنها را خوب بشویید.
- روش مالش رو شستشو روش بسیار موثریست.
۳- هنگام گذاشتن و درآوردن لنز بسیار مراقب باشید
هنگام گذاشتن لنز باید بسیار مراقب باشید تا باعث تحریک چشمتان نشوید. قبل از اینکه لنز را بگذارید، آن را با انگشت اشارهی خود نگه دارید و با مراقبت کامل آن را در مرکز چشمان خود قرار دهید. هنگام بیرون آوردن لنزها با ملایمت این کار را انجام دهید تا باعث پارگی آن نشوید.
- مواظب باشید که لنز را در راستای درستی خارج کنید. کشیدن لنز در راستای بالا و یا پایین موجب تحریک آن خواهد شد.
- اگر با درآوردن و یا گذاشتن لنز مشکل جدی دارید، با دکتر خود در این باره صحبت کنید.
- اگر ناخنهای بلندی دارید بهتر است بیشتر مراقب باشید تا ناخنهایتان موجب پارگی لنز و یا خراش رو چشمتان نشود.
۴- به لنزهای خود آب و یا بزاق دهان نزنید
دقت کنید که برای نگهداری لنز طبی رنگی یا معمولی و پاک کردن و ضدعفونی آن از محلولهای مخصوص استفاده کنید. هیچگاه آنها را با آب نشویید و یا بزاق دهان به آنها نزنید. میکروارگانیسمهای موجود در آب ممکن است باعث عفونت و یا آسیب چشمهای شما شوند.
- هیچگاه لنزتان با آب دهان پاک نکنید، این کار موجب عفونت خواهد شد.
- به هیچ وجه لنزهای خود را در هیچ گونه آبی نشویید. چه این آب، آب آشامیدنی باشد چه آب مقطر و چه آب اقیانوس و چشمه.
- به همین دلیل بهتر است که به منظور نگهداری لنز و جلوگیری از عفونت چشمهایتان هنگام شنا و یا در سونا، لنز به چشم نداشته باشید.
۵- از محلولهای لنز مناسب استفاده کنید
لنزهای مختلف، محلولهای ضدعفونی مخصوص به خود را دارند. بنابراین استفادهی محلول لنز مناسب لنزتان یکی از موارد ضروری در نگهداری لنز به شمار میرود. بنابراین حتما بروشورها و نوشتههای روی محلولها را با دقت مطالعه کنید و از دکتر خود نیز راهنمایی بخواهید. شما میتوانید از محلولهای چندمنظوره نیز برای پاک کردن و نگهداری لنزهایتان استفاده کنید.
- محلول سالین (محلول نمک) برای نگهداری لنز میتواند مناسب باشد، اما به منظور ضدعفونی از این محلول استفاده نکنید.
- اگر از محلول آب اکسیژنه استفاده میکنید قبل کامل شدن روند مورد نیاز ضدعفونی و خنثی سازی، لنزها را به چشم خود نگذارید.
روش صحیح استفاده از لنز
روش صحیح استفاده از لنز شامل چندین نکته است که همیشه باید به خود یادآوری کنید. از شستن صحیح دستها گرفته تا مدت زمان استفاده از لنزهای طبی و رنگی. ما در زیر 12 نکته در مورد روش صحیح استفاده از لنز که باید بدانید را برایتان نوشتهایم. برای آگاهی از آنها تا انتهای مطلب همراهمان باشید.
1- لنز را بر اساس مدت زمان تعیین شده استفاده کنید
مدت زمان استفاده از لنز را چشمپزشک به شما می گوید. یا هنگام خرید مدت زمان استفاده لنز روی جلد آن ذکر شده است. حتی اگر از آن دسته افرادی هستید از لنزهایتان خوب نگهداری می کنید هم پس از اتمام تاریخ مصرف باید لنز را بیرون بیندازید حتی اگر تازه به نظر برسد. به این خاطر که استفاده از لنز که تاریخ آن گذشته باشد خطر عفونت چشم را افزایش می دهد.
2- قبل از دست زدن به لنز، دستهای خود را بشویید
برای روش صحیح استفاده از لنز حتما قبل از دست زدن به لنز طبی یا لنز رنگی حتما دستانتان را بشویید. از صابونهای عطری استفاده نکنید. مطمئن شوید دستانتان کاملا تمیز هستند و روغنی نیستند. لنزها به دستهای خیس می چسبند پس حتما قبل از تماس با یک حوله بدون پرز آن ها را خشک کنید. قبل از تماس دست به لنز از نرم کننده استفاده نکنید زیرا ممکن است به سطح لنز چشمی بچسبد.
3- روش صحیح گذاشتن لنز را یاد بگیرید
همیشه از یک چشم شروع کنید این گونه دیگر لنز چپ و راست را اشتباه نمی کنید. ابتدا لنز را در کف دست بگذارید. چند قطره از محلولی که دکتر به شما پیشنهاد داده است را روی آن بریزید. با انگشت اشاره دست دیگر آن را بردارید. با آن یکی دست پلک خود را به پایین بکشید و لنز را در چشم بلغزانید و چند بار پلک بزنید.
4- روش صحیح برداشتن لنز از چشم را بیاموزید
پلک پایین را به پسمت ایین بکشید. چشم را رو به بالا ببرید. انگشت اشاره لنز را به سفیده چشم نزدیک کنید. با کمک انگشتان اشاره و شصت لنز را از روی چشم بلند کنید و بیرون بکشید.
5- هر شب لنز را بشویید و در محلول بگذارید
روش صحیح استفاده از لنز این طور است که پس از درآوردن لنز آن را تمیز و به درستی نگهداری کنید. محلول های مخصوص شست و شو و ضد عفونی کننده که پزشک به شما پیشنهاد می دهد بهترین راه برای تمیز نگه داشتن و نگهداری لنز است.
6- هرگز لنز تماسی را با آب معمولی نشویید
اگر محلول شستوشوی لنزتان تمام شده بود هرگز از آب استفاده نکنید. در آب باکتری هایی وجود دارد که ممکن است عفونت های جدی برای چشمان شما به وجود آورد . همچنین هرگز برای مرطوب کردن لنز آن را در دهان نگذارید یا از بزاق دهانتان استفاده نکنید. فقط از محلول لنز استفاده کنید.
7- قاب لنز چشم را مرتب ضدعفونی کنید
در روش صحیح استفاده از لنز تاکید شده که حتما از جعبه مخصوص نگهداری لنز استفاده کنید. آن را با محلول ضد عفونی کننده بشویید و پس از آنکه خشک شد از آن استفاده کنید. جعبه لنز را هر 3 ماه یک بار تعویض کنید.
8- سوزش و قرمزی چشم بعد از گذاشتن لنز را جدی بگیرید
اگر بر روی یا زیر لنز کثیفی یا غبار چسبیده باشد و یا لنز را برعکس گذاشته باشید احساس ناراحتی می کنید. لنز را در بیاورید و آن را با محلول مخصوص بشویید و دوباره بگذارید. اگر دوباره احساس ناراحتی کردید لنز را دربیاورید و به دکتر مراجعه کنید. اگر در هر حالتی در چشم احساس سوزش و قرمزی کردید به هیچ عنوان لنز نگذارید و به پزشک خود مراجعه کنید.
9- برای کودکان و نوجوانان لنز یکبارمصرف بخرید
اگر نوجوان بتواند از عهده تمیز و ضد عفونی کردن لنز بر بیاید می تواند از لنز استفاده کند. لنزهای یک روزه گزینه مناسبی برای نوجوانان است زیرا دیگر احتیاجی به تمیز کردن و نگهداری ندارد . می توانید با دکتر خود مشورت کنید و یک لنز مناسب برای نوجوان خود بگیرید . به آنها تذکر دهید که از لنز دوستانشان استفاده نکنند.
سوالات رایج در مورد نگهداری لنز طبی
با لنز طبی میتوان استخر رفت؟
به منظور نگهداری صحسح از لنز و جلوگیری از عفونت چشمهایتان، بهتر است هنگام شنا و یا در سونا، لنز به چشم نداشته باشید. میکروارگانیسمهای موجود در آب ممکن است باعث عفونت و یا آسیب چشمهای شما شوند.
لنز طبی را میتوان با آب شیر شست؟
هرگز لنز تماسی چشم را با آب شیر نشویید. آب لولهکشی شامل موجودات ریزی است که باعث بروز عفونت در چشم میشوند.
قاب لنز را باید با محلول بشوییم یا با آب معمولی هم میشود؟
به دلیل وجود میکروارگانیزمهای آب، بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که قاب لنز را هم با محلولهای شوینده و ضدعفونیکننده بشویید. اما اگر میخواهید با آب بشویید حتما با آب داغ شیر بشویید و سپس با دستمال بدون پرز خشک کنید.
وقتی لنز در چشم است میتوان آرایش را پاک کرد؟
خیر، اول لنز را خارج کنید و بعد اقدام به پاک کردن آرایش از چشم و دورچشم خود بکنید.
منبع: