کاربردهای اسانس گل محمدی در شیرینی ها و شربت های سنتی ایرانی
وقتی صحبت از شیرینی ها و شربت های سنتی ایرانی می شه یکی از مهم ترین و خوش عطرترین موادی که همیشه به ذهنم میاد اسانس گل محمدی است. این اسانس همون گلاب معروفه که توی خیلی از رسپی ها جا داره. برای من همیشه سوال بوده که چرا اسانس گل محمدی اینقدر توی دستورای غذایی سنتی استفاده می شه و چطور می شه به بهترین شکل ازش استفاده کرد.
اسانس گل محمدی؛ هم طعم هم عطر
وقتی اسانس گل محمدی رو برای اولین بار استفاده کردم شوکه شدم از اینکه چقدر می تونه عطر و طعم یه دسر یا شربت رو ارتقا بده. این اسانس یه جورایی مثل اکسیری می مونه که هر وقت به مواد اولیه اضافه اش می کنی انگار یه جادو اتفاق می افته. واسه همینه که خیلی از قدیمی ها می گن هیچ چیز مثل گلاب تازه تو شیرینی پزی و شربت ها جاشو نمی گیره. استفاده از این اسانس به جای گلاب های معمولی که بعضی وقتا کمی بی کیفیت یا رقیق هستن باعث می شه نتیجه نهایی خیلی متفاوت باشه.
کاربردها در شیرینی پزی سنتی
یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین شیرینی های ایرانی که با اسانس گل محمدی درست می شه باقلوا است. من خودم باقلوا درست می کنم و از اسانس گل محمدی تو شربتش استفاده می کنم نتیجه ش واقعاً بی نظیره. بدون اون شیرینی یه طعم خنثی داره. هر وقت به دوستام باقلوا تعارف می کنم اول از همه عطرش رو حس می کنن و بعد می گن “این چیه که اینقدر خوشمزه است؟”
یکی دیگه از شیرینی های مورد علاقم که با اسانس گل محمدی درست می شه شیرینی نان برنجی است. طعم نرم و لطیفش به همراه عطر گلاب محشره و وقتی چند ساعت تو محیط بمونه عطرش کل خونه رو پر می کنه.
شربت های خنک و دلپذیر با اسانس گل محمدی
یکی دیگه از موارد استفاده فوق العاده اسانس گل محمدی درست کردن شربت های خنک تابستانیه. خودم چندین بار شربت گلاب و زعفران درست کردم که ترکیب این دو با هم یه طعم رویایی ایجاد می کنه. بعضی وقت ها که مهمونی داریم و هوا خیلی گرمه شربت گلاب رو تو یخچال می ذارم تا خوب سرد بشه و توی یه ظرف شیشه ای سرو می کنم. وقتی لیوان های شربت با تکه های یخ رو می دی دست مهمونا همه انگار همون لحظه طراوت به وجودشون میاد. خلاصه که هیچ وقت از شربت های با اسانس گل محمدی خسته نمی شم.
جدول زیر چندتا از شیرینی ها و شربت های محبوب سنتی ایرانی رو با کاربردهای اسانس گل محمدی نشون می ده :
نام شیرینی/شربت |
کاربرد اسانس گل محمدی |
توضیحات |
باقلوا |
استفاده در شربت |
افزایش عطر و طعم |
نان برنجی |
اضافه شدن به خمیر |
طعم دهی و معطرسازی |
شربت گلاب و زعفران |
عطر و طعم دهی |
ایجاد حس طراوت و خوش عطر کردن شربت |
مشکلات و راه حل ها در استفاده از اسانس گل محمدی
یکی از مشکلاتی که من و احتمالاً خیلی از شما باهاش برخورد داشتید میزان استفاده از اسانس توی دستورهاست. وقتی اولین بار توی شیرینی نان برنجی از اسانس گل محمدی استفاده کردم دوزش رو درست تنظیم نکرده بودم و متاسفانه شیرینی بیش از حد عطر گل محمدی گرفته بود. به حدی که همه از شدت بوی گلاب اذیت شدن! بعد از چند بار آزمون و خطا فهمیدم که این اسانس مثل نمک می مونه؛ کمش خوبه ولی اگه زیاده روی کنی می تونه طعم کل شیرینی رو خراب کنه. پس توصیه می کنم برای هر پیمانه خمیر یا شربت حداکثر یک یا دو قطره استفاده کنید.
سوالاتی که شاید تو ذهنتون باشه :
۱. می تونیم از اسانس گل محمدی در دسرهای مدرن هم استفاده کنیم؟
بله البته! من شخصاً توی بعضی از دسرهای مدرن مثل پاناکوتا هم از این اسانس استفاده کردم. یه قطره کوچیک به خامه و شیر اضافه می کنم و نتیجه خیلی جالب می شه. ترکیب طعم سنتی گل محمدی با بافت مدرن پاناکوتا به شکلی خاص جذابیت داره.
۲. اسانس گل محمدی با چه طعم هایی خوب ترکیب می شه؟
تجربه من نشون داده که ترکیب گل محمدی با طعم هایی مثل زعفران هل دارچین و وانیل بی نظیره. این طعم ها همه با هم همخوانی دارن و می تونن توی شیرینی ها و شربت ها یه عطر و طعم فوق العاده بسازن.
۳. چطوری بفهمیم که اسانس گل محمدی ای که استفاده می کنیم اصل و باکیفیته؟
بهترین راه تجربه ست. یه بار خودتون امتحان کنید. اسانس باکیفیت باید عطر شدید ولی لطیفی داشته باشه. بوی تند یا بیش از حد مصنوعی نشونه اینه که اسانس کیفیت پایینی داره. خود من همیشه از اسانس های محلی استفاده می کنم که عطر طبیعی گل محمدی توشون حس می شه.
نتیجه گیری
استفاده از اسانس گل محمدی توی شیرینی ها و شربت های سنتی ایرانی به عنوان یک طعم دهنده طبیعی و اصیل واقعاً بی نظیره. هرچند ممکنه تنظیم دوز مصرف و پیدا کردن بهترین کاربردهاش یه مقدار زمان بر باشه اما وقتی موفق بشید شیرینی ها و شربت هاتون عطر و طعمی متفاوت و جذاب خواهند داشت. در نهایت اگر شما هم تجربه ای تو این زمینه دارید یا راهکار خاصی برای استفاده از اسانس گل محمدی بلدید خوشحال می شم که نظراتتون رو با من به اشتراک بگذارید!
منم از اسانس گل محمدی برای درست کردن شیرینی نون برنجی استفاده کردم اما به نظرم زیادی عطرش قوی بود. چطور می تونم مقدارش رو کمتر کنم بدون اینکه طعمش خیلی تغییر کنه؟
چطور می شه فهمید اسانس گل محمدی ای که خریدم کیفیت خوبی داره؟ یه بار خریدم اما عطرش خیلی مصنوعی به نظر می رسید.
چطور می شه فهمید اسانس گل محمدی ای که خریدم کیفیت خوبی داره؟ یه بار خریدم اما عطرش خیلی مصنوعی به نظر می رسید.
چطور می شه فهمید اسانس گل محمدی ای که خریدم کیفیت خوبی داره؟ یه بار خریدم اما عطرش خیلی مصنوعی به نظر می رسید.
سلام من با مشکل تلخ شدن شربتم بعد از اضافه کردن گلاب مواجه شدم. ممکنه به خاطر استفاده زیاد از گلاب باشه؟ تجربه مشابهی داشتید؟
شیرینی باقلوام با این اسانس عالی شد ولی شربت شکرک زد. نمی دونم مشکل از چیه. شما همچین چیزی رو تجربه کردید؟
من چند بار از اسانس گل محمدی برای دسرای جدید مثل پاناکوتا استفاده کردم ولی طعمش با بعضی مواد مثل وانیل همخوانی نداشت. شما ترکیب بهتری پیشنهاد می کنید؟
متاسفانه من به شدت حساسیت به بوی گلاب دارم. آیا این اسانس جایگزین دیگه ای داره که همین کارایی رو داشته باشه ولی بوش کمتر باشه؟
خیلی عجیبه! من وقتی از این اسانس تو شیرینی نون برنجی استفاده می کنم بعد از چند روز عطرش می پره. راه حلی برای حفظ عطرش دارید؟
فکر می کنم یه مقدار زیادی اسانس اضافه کردم چون طعم شیرینی خیلی سنگین شده بود. راه حلی برای کم کردن عطرش بعد از پخت وجود داره؟