دامیننس تتر در کوین مارکت کپ

دامیننس تتر چیست و چه تاثیری بر بازار رمزارزها دارد؟

تتر (Tether) به عنوان اولین و بزرگ ترین استیبل کوین در بازار رمزارزها شناخته می شود. قیمت تتر برابر با یک دلار آمریکا است. این استیبل کوین در ماه جولای سال ۲۰۱۴ (تیر ۱۳۹۳) توسط شرکت آیفینکس (iFinex) راه اندازی شد. در حال حاضر اکثر صرافی ها از ارزدیجیتال USDT پشتیبانی می کنند و بیشترین حجم معاملات مربوط به این استیبل کوین است. از این رو می توان گفت معاملات تتر در بازار رمزارزها تاثیر به سزایی در کلیت بازار دارد. در این مقاله ابتدا به بررسی کلی استیبل کوین USDT می پردازیم و سپس تاثیر دامیننس تتر بر بازار ارزهای دیجیتال و نحوه خرید تتر در ایران را مورد بررسی قرار می دهیم. با ایرانیکارت همراه باشید.

استیبل کوین تتر چیست؟

تتر یک ارز دیجیتال با ثبات است که قیمت آن همواره برابر با یک دلار آمریکا است. استیبل کوین ها در واقع رمزارزهایی با قیمت ثابت هستند که از پشتوانه دلاری برخوردارند. به عبارت ساده تر، به ازای هر واحد از این استیبل کوین ها یک واحد دلار آمریکا توسط تیم سازنده آنها نگهداری می شود؛ اما برخی از استیبل کوین ها با پشتوانه های متفاوتی مانند طلا، کالاهای با ارزش یا ارزهای دیجیتال دیگر پشتیبانی می شوند. همچنین نوعی دیگر از استیبل کوین ها نیز که به عنوان استیبل کوین های الگوریتمی و فومو در بازار ارز دیجیتال شناخته می شوند، توسط فرمول های ریاضی و پشتوانه هایی مانند رمزارزها ثبات قیمت پیدا می کنند.

    به زبان ساده، دامیننس تتر نشان دهنده میزان تسلط تتر بر بازار رمزارزها است. افزایش دامیننس تتر نشان دهنده این است که تمایل مردم برای فروش دارایی های خود و تبدیل آن به استیبل کوین بیشتر شده و احتمال اصلاح قیمت سایر رمزارزها بیشتر است.

در هر حالت می توان گفت که هدف تمامی استیبل کوین ها برابری قیمت با دلار و حفظ دارایی افراد در مقابل نوسانات بازار رمزارزها است. استیبل کوین USDT کار خود را از سال ۲۰۱۴ آغاز کرده است. این استیبل توسط شرکت آیفینکس ایجاد شده است. شرکت آیفینکس شرکت مادر استیبل کوین تتر و صرافی متمرکز بیتفینکس است.

شرکت Tether Ltd در ابتدای کار خود اعلام کرده بود که هر واحد USDT دارای پشتوانه ای معادل یک دلار آمریکا است؛ اما در گزارشی که در سال ۲۰۲۱ توسط تتر منتشر شد، مشخص شد که تنها ۲.۹ درصد از USDTها پشتوانه دلاری دارند و بیش از ۶۵ درصد از این توکن ها با سفته های بدون وثیقه پشتیبانی می شوند. این موضوع شک و تردیدها را درباره اولین و پرکاربردترین استیبل کوین بسیار افزایش داده است. بسیاری از کارشناسان معتقدند در صورتی که اکثریت بازار به دلیل ترس اقدام به فروش استیبل کوین های تتر خود کنند، دارایی های این شرکت برای پرداخت پول به کاربران کافی نخواهد بود.

دامیننس تتر          Tether Dominance نشان دهنده تسلط استیبل کوین تتر بر بازار رمزارزها است.

دامیننس تتر و قیمت بیت کوین           Tether Dominance And Bitcoin Price، معمولا زمانی که قیمت بیت کوین کاهش می یابد، دامیننس تتر افزایش پیدا می کند که این مساله نشان دهنده تبدیل بیت کوین به استیبل کوین تتر برای جلوگیری از ضرر است.

پشتوانه استیبل کوین USDT چیست؟

توکن تتر قابل استخراج نیست و تنها شرکت Tether Ltd می تواند این استیبل کوین را ایجاد و توزیع کند. همچنین عرضه کل این استیبل کوین محدود نبوده و می توان به هر میزان از آن را ایجاد کرد. شرکت Tether Ltd هیچ گونه اطلاعاتی از نحوه ضرب استیبل کوبن تتر در اختیار کاربران قرار نمی دهد و تنها به صورت روزانه گزارشی مبنی بر تعداد تترهای ضرب شده در وب سایت خود منتشر می کند.

شرکت Tether Ltd در ابتدای فعالیت خود در وبسایت خود گفته بود که به ازای هر یک واحد تتر، یک دلار به صورت فیزیکی در یک سپرده بانکی نگهداری می کند؛ اما پس از ایجاد مشکلاتی برای استیبل کوین تتر در سال ۲۰۱۶، این موضوع دستخوش تغییر شد. شرکت تتر در حال حاضر لیست زیر را به عنوان پشتوانه های استیبل کوین تتر ارائه داده است.

  • ۷۹.۶۲ درصد وجه نقد، معادل های نقدی، سایر سپرده های کوتاه مدت و اوراق تجاری (تنها ۱۰.۲۵ درصد در این دسته از پشتوانه ها به صورت پول نقد نگهداری می شود.)
  • ۵.۲۵ درصد اوراق قرضه شرکتی، وجوه و فلزات گران بها
  • ۶.۷۷ درصد وام های تضمین شده
  • ۸.۳۶ درصد سایر سرمایه گذاری ها از جمله توکن های مختلف

نکته قابل توجهی که در رابطه با پشتوانه های اعلام شده توسط شرکت تتر وجود دارد، این است که هیچگونه اسناد و مدارک معتبری برای اثبات وجود این پشتوانه ها موجود نیست. همچنین سابقه نه چندان خوب صرافی بیتفینکس در دستکاری قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۷ و انواع اتهامات از جمله مشارکت در پول شویی، سبب شده است که نگرانی ها درباره پشتوانه استیبل کوین USDT به شدت افزایش پیدا کند. همچنین یکی دیگر از موضوعاتی که دارایی کاربران استیبل کوین تتر را در معرض خطر قرار می دهد، استفاده از قابلیتی به نام Black List در ساختار قرارداد هوشمند این استیبل کوین است. این قابلیت به تیم سازنده تتر امکان می دهد هر زمان که بخواهند دارایی افراد را مسدود سازند.

با وجود تمامی این مشکلات، استیبل کوین تتر همچنان پرطرفدارترین استیبل کوین در بازار رمزارزها محسوب می شود. ارزش کل بازار استیبل کوین USDT در حال حاضر نزدیک به ۶۷ میلیارد دلار است. این استیبل کوین در جایگاه سوم و پس از بیت کوین و اتریوم قرار دارد و دامیننس یا سلطه آن بر بازار حدودا ۶.۵۹ درصد است. به همین دلیل بررسی دامیننس تتر و رفتار آن در مواقع مختلف می تواند دید بسیار مناسبی از وضعیت بازار در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد. در ادامه مقاله به بررسی نقش دامیننس تتر بر کلیت بازار رمزارزها می پردازیم.

دامیننس تتر چیست؟

به طور کلی دامیننس (Dominance) به مفهوم تسلط یا سلطه است. دامیننس تتر به معنی تسلط استیبل کوین تتر بر بازار رمزارزها است. به عبارت ساده تر دامیننس تتر نشان دهنده سهم ارز دیجیتال تتر از کل بازار رمزارزها است. ارزش کل بازار یا مارکت کپ تتر از حاصل ضرب تعداد توکن های در گردش در قیمت تتر بدست می آید و چون قیمت تتر همواره حدودا برابر با یک دلار است، می توان گفت ارزش کل بازار USDT برابر با توکن های درگردش این استیبل کوین است.

دامیننس تتر از تقسیم ارزش بازار تتر بر ارزش کل بازار رمزارزها بدست می آید. افزایش دامیننس تتر نشان دهنده افزایش تعداد توکن های USDT در گردش و کاهش دامیننس استیبل کوین USDT نشان دهنده کاهش تعداد توکن های تتر در گردش است. دامیننس تتر از این رو حائز اهمیت است که افزایش آن نشان دهنده فروش ارزهای دیجیتال توسط معامله گران و تبدیل آنها به USDT و کاهش آن نشان دهنده تبدیل تتر به سایر رمزارزها است.

زمانی که دامیننس تتر افزایش پیدا می کند، می توان نتیجه گرفت که اکثر معامله گران در حال فروش دارایی های خود هستند و احتمال ریزش کل بازار رمزارزها وجود دارد. همچنین یا کاهش دامیننس تتر می توان نتیجه گرفت که معامله گران در حال تبدیل استیبل کوین های خود به سایر رمزارزها بوده و احتمال صعود بازار وجود دارد.

رابطه دامیننس تتر و بیت کوین

در شرایط عادی و زمانی که روند بازار مشخص است، معمولا توجهی به نمودار دامیننس تتر نمی شود. در این شرایط تمام توجهات به دامیننس یا تسلط بیت کوین بر بازار است؛ اما در شرایطی روند بازار دستخوش تغییر می شود، با توجه به نقش USDT در ثبات بازار،  تحلیل نمودار دامیننس تتر می تواند به تحلیل آینده بازار کمک برجسته ای داشته باشد.

تحلیل دامیننس بیت کوین می تواند به سرمایه گذاران برای تشخیص زمان پایان یافتن صعود بیت کوین و آغاز صعود آلت کوین ها کمک کند. زمانی که دامیننس بیت کوین کاهش پیدا می کند، نشان دهنده این است که معامله گران در حال تبدیل دارایی های خود به سایر آلت کوین ها هستند.

بررسی دامیننس بیت کوین می تواند به تشخیص زمان آغاز آلت سیزن کمک شایانی داشته باشد. اما دامیننس تتر نشان دهنده وضعیت کلی بازار رمزارزها است. زمانی که اعتماد به بازار رمزارزها کاهش می یابد، معامله گران دارایی های خود را به USDT تبدیل می کنند و در حالت برعکس، زمانی که به بازار خوش بین هستند، استیبل کوین های خود را به بیت کوین و سایر آلتکوین ها تبدیل می کنند.

به عبارت ساده تر، افزایش دامیننس تتر نشان می دهد که مردم در حال فروش رمزارزهای خود هستند. به همین دلیل قیمت ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و آلتکوین ها به دلیل تقاضای کم، در چنین دوره هایی کاهش می یابد. همچنین زمانی که مردم شروع به تبدیل USDT های خود به سایر رمزارزها می کنند، تسلط تتر کاهش می یابد و تقاضا برای سایر ارزهای دیجیتال به سرعت بالا می رود. بنابراین اگر تسلط USDT افزایش یابد، قیمت ارزهای دیجیتال کاهش پیدا می کند، اما اگر تسلط آن کاهش یابد، قیمت ارزهای دیجیتال افزایش می یابد.

نمودار زیر تاثیر افزایش دامیننس تتر بر قیمت بیت کوین را نشان می دهد. در این نمودار قیمت بیت کوین با رنگ نارنجی و دامیننس تتر به صورت کندل استیک نمایش داده شده است. همانطور که مشاهده می کنید، بین قیمت بیت کوین و دامیننس تتر یک همبستگی معکوس وجود دارد. با افزایش بیت کوین، تسلط تتر کاهش یافته و با کاهش قیمت بیت کوین، روند تسلط تتر بر بازار رمزارزها صعودی شده است.

برگرفته از : تتر لند

دکمه بازگشت به بالا