فارکس چیست؟
فارکس (ForEx) از عبارت Foreign Exchange گرفته شده است. واژه Foreign به معنای خارجی و واژه Exchange به معنی مبادله است. در بازار فارکس ارزهای معتبر جهانی به صورت غیر متمرکز معامله میشوند. در واقع بازار فارکس همان بازار ارز است که به عنوان بزرگترین بازار مالی جهان نامیده میشود. در حال حاضر فارکس بیشترین معاملات بازارهای مالی جهان را به خود اختصاص داده است. امروزه حجم معاملات روزانه در بازار فارکس چیزی در حدود ۵ تریلیون دلار در روز است.
در حالی که حجم معاملات روزانه در بازار بورس آمریکا ۲۵۷ میلیارد دلار است. به عبارت سادهتر بازار فارکس ۲۰۰ برابر بزرگتر از بازار سهام است به همین علت استقبال معامله گران به آموزش فارکس روز به روز افزایش یابد. حجم بالای معاملات موجب جذابیت بالای این بازار شده و افرادی زیادی را برای سرمایهگذاری در این بازار جذب نموده است.
در بازار فارکس ارزهای مختلف جهان با یکدیگر مبادله میشوند. نرخ ارز در بازار فارکس دایما در حال تغییر است، از این رو بازار در حال نوسان است. معامله گران ارز (سفته بازان) ارزها را به امید فروش به قیمت بالاتر، میخرند تا از این نوسانات قیمت در جهت سود بیشتر استفاده کنند. در بازار فارکس «جفت ارزها» با هم مبادله میشوند.
آنچه که در بازار فارکس معامله میشود، پول است. خرید ارز در بازار فارکس به مانند خرید یک سهم در یک کشور است. قیمت ارز رابطه مستقیمی با سلامت فعلی و آینده اقتصاد آن کشور دارد.
به عنوان مثال با پیشبینی این که با گذشت زمان دلار آمریکا بیشتر خواهد شد، دلار آمریکا را میخرید، در واقع سهم در اقتصاد آمریکا را خریده اید. در زمان فروش قیمت دلار بر اساس اقتصاد کشور آمریکا، ممکن است سودده یا ضررده باشد.
ساعات فعالیت بازار فارکس
بازار فارکس به ندرت بسته میشود و در ۵ روز هفته به صورت ۲۴ ساعته باز است. تنها در آخر هفته (روزهای شنبه و یکشنبه) بسته میشود.
زمانی که در یک سمت زمین شب و موقع تعطیلی فرا میرسد، طرف دیگر زمین معاملات آغاز میشود. از این رو فعالیت این بازار 24 ساعته است.
مزایای سرمایهگذاری در بازار فارکس
هزینه پایین معامله
در بازارهای مالی دیگر یکی از مهمترین دغدغههای معامله گران هزینههایی مثل هزینه کارگزاری و هزینه کمیسیون معامله است. بازار فارکس کمترین هزینه کمیسیون را در بین بازارهای مالی دارد و میتوان گفت در این بازار کمیسیونی از معاملهگر دریافت نمیشود. از این رو معاملهگر فارکس نگرانی در مورد هزینههای کارگزاری ندارد.
تنوع در روشهای خرید و فروش
از آنجایی که بازار فارکس حجم معاملات بالایی دارد، معامله گران قادرند با روشهای مختلف خرید و فروش در فارکس سود به دست آورند. میتوان با معاملات روزانه یا ماهانه سودهای خوبی را کسب کرد.
فعال بودن دایمی بازار
بر خلاف بازارهای سهام، بازار فارکس در پایان هر روز کاری بسته نمیشود و فعالیت ۲۴ ساعته دارد. فارکس بازار بین المللی محبوبی است که معامله گران بسیاری از سراسر جهان در این بازار فعالیت میکنند. در مورد حساب پم هم بخوانید.
نقدینگی بالا
بازار فارکس اعضای فعال زیادی دارد. همین موجب شده تا تمامی معاملات به سرعت انجام شود و تمام پیشنهادات به معامله ختم شود. همین ویژگی موجب شده تا احتمال بروز انحراف قیمتی در اثر نبود معامله به صفر برسد.
عدم وجود فشار سازمان مرکزی
ساختار غیر متمرکز بازار فارکس و نبود سازمان مرکزی خاص، آزادی عمل بیشتری را برای معامله گران فراهم میکند. چرا که در بازارهای متمرکز سازمان مرکزی یا رگولاتوری خاص بر نوسان قیمت تاثیر میگذارند.
عدم نیاز به سرمایه بالا برای شروع معاملات بازار فارکس
در این بازار تمامی افرادی که هوش لازم برای حضور در بازار مالی را دارند، میتوانند با حداقل سرمایه در این بازار فعالیت نموده و موفق شوند. یکی از مهم ترن دلایل محبوبیت و پیشگام بودن بازار فارکس نسبت به سایر بازارها همین نبود محدودیت برای شروع فعالیت عنوان شده است.
معایب فعالیت در بازار فارکس
نبود شفافیت
عدم وجود سازمان مرکزی و رگولاتوری خاص باعث عدم وجود شفافیت در معاملات میشود. به عنوان مثال سرمایهگر نمیداند، قیمتی که دریافت کرده است، بهترین قیمت ممکن است یا نه. در واقع عدم وجود سازمان نظارتی خاص موجب شده تا دلالان کنترل زیادی روی قیمتها داشته باشند. در مورد پرایس اکشن در باینری آپشن کلاب هم بخوانید.
ریسک بالا
فعالیت ناآگاهانه در بازار فارکس ممکن است ضررهای زیادی را برای معاملهگر در پی داشته باشد. در بازار فارکس برخورداری از هوش و تجربه تحلیلی و از همه مهمتر کنترل احساسات بسیار مهم است. چرا که گاهی برای اینکه از ضرر بیشتر جلوگیری شود، باید سرمایه را خارج نمود.