فرهنگ و هنر

روایت یک شاهد عینی از تصرف سکوی نفتی البکر و الامیه

یک روز قبل از عملیات «کربلای 3» گزارشی به فرماندهی داده شد که چگونه از بنادر صعود می کنیم، چگونه به بنادر می رسیم. چگونه کشتی ها آماده عملیات هستند. و به برادر محسن رضایی قول دادیم ساعت 8 صبح بندر را تصرف کرده و به شما تحویل می دهیم.

به گزارش نازک نارنجی، «گردان یونس» یکی از گردان های خط شکن لشکر 14 امام حسین (ع) است. این گردان پس از عملیات بدر تشکیل شد و برای اولین بار در عملیات والفجر 8 به عنوان خط شکن خدمت کرد. این گردان سپس در عملیات های کربلای 3، کربلای 4، والفجر 4 کردستان و بیت المقدس 7 شرکت کرد و در تمامی عملیات ها موفق بود.

محمدعلی شفیعی فرمانده گردان یونس گفت: عملیات بدر اولین عملیات آبی بود که به عنوان غواص در بین نیروهای اطلاعات لشکر 14 امام حسین (ع) شرکت کرد. این یکی از افتخارات من است که از سال 1360 در سن 17 سالگی به جبهه حق علیه باطل رفتم و تا پایان جنگ در آنجا بودم و در مقابل نیروهای بعثی عراق آن ارتش دفاع کردم. .

سکوهای نفتی البکر و الامیه یک نقطه استراتژیک برای بعثی ها است

عملیات کربلای 3 در دریا انجام شد. سکوهای نفتی البکر و الامیه تنها جاهایی هستند که عراق می تواند نفت خود را انتقال داده و به خارج از خلیج فارس صادر کند. پس از فتح فاو، عراقی ها با استفاده از رادار رازیت و امکاناتی که داشتند، به راحتی می توانستند از این سکوها، بنادر ما در جزیره خارک را رصد کنند و در هنگام حمله به باد، سکوهای ما را بمباران کردند.

فرماندهی سپاه بر عملیات در این منطقه برای عملیات در این دو بندر و انهدام تاسیسات دشمن در این بندر تاکید کرد. بر این اساس ماموریت این عملیات به لشکر 14 امام حسین (ع) محول شد. در این بندر با عرض حداقل یک متر و حداکثر 100 متر و طول 1 کیلومتر، حداقل دو گردان نیرو در آنجا مستقر هستند و امکاناتی دارند که به راحتی می توانند هر نقطه از دریا را تصرف کنند.

بعد از این عملیات که شهید خرازی به ما اطلاع داد، پس از شناخت، قرار شد استعداد گردان را به حدی برسانیم تا بتوانیم در بندر عملیات کنیم. آموزش اولیه ارائه می شود. این رزمایش ها را در کارون، اروند، نزدیک خلیج فارس و اسکله تی و آذرپاد در جزیره خارک آغاز کردیم و توانستیم با بهترین تمرینات برای انجام عملیات بندر آماده عملیات شویم.

یک روز قبل از عملیات گزارشی به فرماندهی داده شد که چگونه از بنادر صعود می کنیم، چگونه به بندر می رسیم. چگونه کشتی ها آماده عملیات هستند. و به برادر محسن رضایی قول دادیم ساعت 8 صبح بندر را تصرف کرده و به شما تحویل می دهیم.

کل بندر را با کمترین تلفات به تصرف خود درآوردیم و تمام امکانات آنها را نابود کردیم

شب اول به دلیل شرایط بد جوی نتوانستیم نقطه آزادسازی را عملیاتی کنیم و تصمیم گرفتیم دوباره عملیات را انجام دهیم. شب دوم در محل رهاسازی غواصان ما وارد آب شدند و تا اذان صبح که حدود ساعت 4:30 و 5:00 صبح بود ارتباط ما با نیروهای قرارگاه قطع شد. و همه. مستاصل. حتی به ما دستور داده شد که نیروها را به عقب و جلو بفرستیم که ناگهان با صدای شلیک گلوله و نور آرپی جی متوجه شدیم که نیروهای ما بدون ارتباط به اسکله رسیده اند و همزمان یگان برای گوش دادن و استراق سمع. . گزارش داد که عراقی ها اعلام کردند به ما حمله کردند.

کل بندر را با کمترین تلفات به تصرف خود درآوردیم و تمام امکانات آنها را نابود کردیم. بعد از اینکه اسکله را گرفتیم، صبح زود گردان را برگرداندیم و گردان جدید مستقر شد. در همان زمان گردان امام رضا (ع) به فرماندهی شهید زاهدی به ما کمک می کرد. حرکت این گردان رعب و وحشت در دل عراقی ها ایجاد کرد و نیروهایشان دست دراز کردند و تسلیم شدند.

با وجود شرایط سخت حرکت آب، شوری آب، گرمای شدید و حضور کوسه ها در خلیج فارس، مقاومت غواصان کاملا مشخص است. ایمان و شجاعت و پذیرش این نیروهای بسیجی که برای مبارزه با دشمن آمده بودند. نیروهای 15، 16 ساله ای که علیرغم شرایط جوی به دلیل تقوای خود تمام خطرات را پذیرفتند و با وجود کمبود امکانات و آموزش موثر وارد عمل شدند.

به گزارش نازک نارنجی، تاریخ شفاهی محمدعلی شفیعی از دوران کودکی تا پایان دفاع مقدس توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار می شود و در آینده نزدیک منتشر می شود.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا